• 9.378.495 stemmen

Burn after Reading (2008)

Komedie / Misdaad | 96 minuten

Genre: Komedie / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk

Geregisseerd door: Ethan Coen en Joel Coen

Met onder meer: George Clooney, Frances McDormand en John Malkovich

Releasedatum: 30 oktober 2008

Plot Burn after Reading

"Intelligence is relative."

Osbourne Cox is een voormalige CIA-agent die na zijn ontslag begint aan zijn memoires. Zijn inhalige en overspelige vrouw ziet de digitale versie daarvan aan voor hun financiële gegevens en gaat ermee aan de haal. Wanneer die gegevens vervolgens op straat komen te liggen, zien twee sportschoolmedewerkers het aan voor gevoelige CIA-informatie en proberen Osbourne te chanteren. Dat leidt tot meer problemen dan ze aankunnen.

Aparte maar briljante film. Heel droog en heel fout. Maar ik zou een laaiende John Malkovich niet aan de lijn willen hebben als telefonist.

Pitt speelt echt een heerlijke lege idioot hier. Clooney als een gladde, oversekste eikel. De wijven van de mannen in de film spelen wel zwaar irritant. Hekel aan het personage Linda, maar wel heel goed gespeeld. Grappig dat het uiteindelijk allemaal om een totaal onbelangrijk cd'tje gaat.

Eindscene is werkelijk geniaal. Je moet er allemaal wel van houden. Een film waar je aan het einde pas werkelijk om gaat lachen, niet tijdens de film.

avatar van xenne

xenne

beetje ondergewaardeerde film hier, komt niet zo vaak voor dat mijn stem boven die van het gemiddelde ligt. een onbenullig verhaaltje eigenlijk, maar je moet het toch maar bedenken, en het zit uiteindelijk allemaal wel erg goed in elkaar. elk personage in deze film boeit op zijn eigen manier, ze zijn eigenlijk allemaal om ter zots, en dat levert een zotte film die best wel geniale trekjes heeft, zonder pretentie. prima.

avatar van pierrrke

pierrrke

Wa een onderwerp om een fim van te maken maarja uiteindelijk toch zeer intelligente film moet ik toegeven.

george clooney had bijna geen zak met het verhaal te maken in principe maarja had wel een zeer leuke rol net als de rest van de cast.

uiteraard brad pitt als hoogtepunt.

zeer goede film maar voelt egt aan als niet meer dan een tussendoortje

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Rare film.

Ik vond hem maar platjes, op de leuke personages na was er niet veel te genieten. Goed acteerwerk dat wel, maar voorts..

Een 2.5*

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Deze hele film draait juist om de personages en de stomme keuzes die ze maken.

avatar van AC1

AC1

Opnieuw bekeken en er zitten heus wel goede momenten in maar als totaalervaring vind ik er toch niet veel aan. Vooral het laatste halfuur kan mij niet boeien (net zoals No Country). Het lijkt wel alsof de Coen brothers steeds meer hun beste pijlen reeds in het begin afschieten. Een half puntje eraf.

Denzz

na de film nog eens te hebben herkeken, kan ik nu een echt besluit vormen over deze film.

Ik heb me echt enorm geamuseerd met deze komedie. Inderdaad wel een zwak verhaal, maar dat is niet waar deze film om draait. Het is gewoon leuk om te zien hoe alle personages in verschillende herkenbare situaties terechtkomen en hoe deze hierop reageren. Leuk om te zien hoe ze elkaar beïnvloeden en wat voor domme keuzes ze soms wel niet maken (Karl van H.). Ook de dialogen waren lekker geschreven en al de acteurs waren leuk gecast voor hun excentrieke persoonlijkheden. Malkovich was weeral geweldig, Clooney en Swinton waren top en Brad Pitt . De algemene score ligt hier vrij laag. Waarschijnlijk komt dit doordat de meeste mensen niet echt doorhebben wat hier zo fantastisch aan is.

Fijne Coen-film! Aanrader!

avatar van Nomak

Nomak

Een film met een hele hoop komische personages, een leuk verhaal en enkele situaties die volledig uit de hand lopen. De grappigste scène vond ik het telefoongesprek tussen Brad Pitt en John Malkovich, is een hele tijd geleden dat ik zo hard heb gelachen om een scène. Brad Pitt is met zijn enthousiasme zowat in elke scène grappig, en ook George Clooney en John Malkovich zitten uitstekend in hun rol, net zoals die twee hoge pieten van de CIA. De vrouwelijke personages vond ik iets minder, al is Frances McDormand ook wel goed, ze is hier toch een stuk beter dan in Fargo waar ik me ergerde aan haar. Dialogen zijn hier ook een sterk punt, de film zit er vol van en de ene dialoog is nog grappiger dan de andere. De acteur die de rol van Manolo speelt ken ik niet, maar ook die Manolo was dus zo een komisch personage, en hij heeft een erg leuke dialoog met Brad Pitt.

En dan de manier waarop hij het zegt, ik moet al lachen als ik eraan terugdenk.

Burn after Reading is een bijzonder leuke komedie en het beste van wat ik tot nu toe heb gezien van de gebroeders Coen.

avatar van lykathea

lykathea

Nomak schreef:

En dan de manier waarop hij het zegt, ik moet al lachen als ik eraan terugdenk.

Burn after Reading is een uitstekende komedie.

- Ook echt hét moment dat ik zou kiezen. Ik kan me niet eens meer herinneren hoe vaak ik dat stukje wel niet opnieuw heb bekeken. Geniaal in z'n simpliciteit, mimiek, intonatie.

Nomak schreef:

En dan de manier waarop hij het zegt, ik moet al lachen als ik eraan terugdenk.

Mee eens, mooi besproken! goed zo!

avatar van -Roald-

-Roald-

Na het eerste deel van de film gezien te hebben dacht ik echt ;wat is dit voor saaie onzin film. Gelukkig gebeurde er tijdens het 2e deel meer dan genoeg om dat allemaal goed te maken, toch weer een topper van de Coen Brothers

Ruime 3,5*

avatar van KILLERBEE99

KILLERBEE99

Het verhaal heeft mijn helaas nergens echt kunnen boeien. Maar echt slecht was het allemaal ook weer niet.

KILLERBEE99 schreef:

De film draait trouwens niet om het verhaal.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Topcast, maar geen topfilm.

De film gaat eigenlijk over niets vind ik. Als je aan iemand wil uitleggen over wat de film juist gaat, kan je dat niet echt in 3 zinnen doen... Jammer, want ik heb eigenlijk graag een bepaalde structuur in een film, al zeg ik ook niet dat deze film totaal geen structuur heeft.

Sommigen zullen af en toe eens goed gelachen hebben, maar ik vond de humor vrij magertjes. Enkel het personage dat Brad Pitt vertolkte, kon af en toe een glimlach op mijn gezicht tevoorschijn toveren. Dat brengt me wel bij een zeer sterk punt van de film: de cast. Vooral George Clooney en Brad Pitt vielen me postief op. Beide heren deden het weer voortreffelijk.

avatar van Film Fan

Film Fan

Volgens mij is het verhaal redelijk duidelijk. Het gaat over twee mensen die een cd rom vinden en denken er een slaatje uit te kunne slaan. That's it.

avatar van JanDahler

JanDahler

Kr!kke schreef:

Sommigen zullen af en toe eens goed gelachen hebben,

dat is net het mooie aan deze film. het verhaal gaat idd nergens om, maar het loopt zo uit de hand en het word zo een puinhoop en dat allemaal om NIETS. niemand begrijpt er nog iets van want waar ging het allemaal ook weer over.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Film Fan schreef:

bwoah, dat is nogal simplistisch dat je het voorstelt vind ik...

Kr!kke schreef:

bwoah, dat is nogal simplistisch dat je het voorstelt vind ik...

De film draait meer om de problemen van de personages en de keuzes die ze maken, de nadruk ligt niet op het verhaal.

avatar van Film Fan

Film Fan

Dat klopt maar de basis is toch het verhaal met de cd-rom. Voor de rest gaat het helemaal nergens over. Het zijn natuurlijk allemaal een stelletje randdebielen die zich door deze film heen worstelen. Die manier waarop dit gebeurt en verfilmt is, is in mijn ogen geweldig in beeld gebracht.

avatar van Muyo

Muyo

Ik moet zeggen, ik heb me redelijk vermaakt, maar toch had ik er iets meer van verwacht.

Deze film keek lekker weg, maar ik had nog wel wat meer op het gebied van de CIA willen zien.

Dat ze iets gerichter achter de informatie aan zouden gaan bijvoorbeeld.

Verder goed acteerwerk en een duidelijk zicht op het verhaal wat één grote puinzooi oplevert.

Het is toch weer eens wat anders om te zien.

Overigens vond ik het geen top film, maar gewoon een normale doorsnee film.

3 sterren.

avatar van movieonly

movieonly

Kom ik via true grit op deze film uit , wist niet eens dat het een coen film was, begrijp ik nu ineens waarom ik het een flauwe film vond.

zwak verhaaltje een probeersel om een soort Pulp Fiction film te worden , maar op dat nivo komen de broers voorlopig nog niet.

No Country for old men vond ik een goede film de rest moeizaam.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Zonet weer gezien, blijft een geweldige film - zit tegen een halfje verhoging aan; klik.

avatar van JohnMcLane

JohnMcLane

Leland Palmer schreef:

Osborne Cox

avatar van hjcool

hjcool

Brad pitt is de enige waar ik om kon lachen, voorderest vond ik het maar een raar verhaal!

Leland Palmer schreef:

Malkovich geweldig in deze film .

avatar van woopie

woopie

Aparte, rommelige, beetje domme film die ik middelmatig vond. De humor bereikte mij niet echt.

Jammer!

2.5

MyOwnStyle schreef:

Wel jammer dat Brad Pitt niet zo veel in beeld komt

Idd, held .

avatar van timburton

timburton

EvErT-hAnS-PiNo schreef:

Grappig dat het uiteindelijk allemaal om een totaal onbelangrijk cd'tje gaat.

And, congratulations, you just told everybody the fucking climax. (Hoera)

avatar van blue88

blue88

Dit is wat mij betreft een van de grappigste films ooit. *4,5

Heerlijk ook, de anti-held Cox.

avatar van Thorak

Thorak

timburton schreef:

And, congratulations, you just told everybody the fucking climax. (Hoera)

En jij bent dan weer zo dom om dat nog eens te herhalen ook!

Overigens is het niet bepaald een climax, je weet dat tenslotte van het begin af aan al...