Genre: Komedie / Misdaad
Releasedatum: 30 oktober 2008
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Bekijk via CANAL+
Woensdag 11 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Burn after Reading
"Intelligence is relative."
Osbourne Cox is een voormalige CIA-agent die na zijn ontslag begint aan zijn memoires. Zijn inhalige en overspelige vrouw ziet de digitale versie daarvan aan voor hun financiële gegevens en gaat ermee aan de haal. Wanneer die gegevens vervolgens op straat komen te liggen, zien twee sportschoolmedewerkers het aan voor gevoelige CIA-informatie en proberen Osbourne te chanteren. Dat leidt tot meer problemen dan ze aankunnen.
Harry Pfarrer
CIA Officer
CIA Superior
Krapotkin
xMilennx
Wel, toen ik alle recensies las/hoorde en wist dat het weer een film van de Coen-broers was, dacht ik dat dit wel een gewéldige komedie moest zijn. Maar eerlijk gezegd vond ik hem maar matig.. en ik ben meestal nogal snel tevreden over films!
Tja; hij was met momenten wel grappig, maar achteraf bekeken toch ook weer niet zó. Ik zat voor de tv en tijdens elke reclamepauze dacht ik, hij zal straks nog wel meer inhoud krijgen/grappiger worden zeker?
Maar nee, uiteindelijk vond ik hem toch niet eentje die ik bijvoorbeeld per se samen met mijn vriendinnen nog eens zou willen zien.
Brad Pitt was hier wel geweldig, dat maakte het dan weer wat beter. Normaal vinden wij thuis hem een beetje te 'afgeborsteld' en geen fantastische acteur; maar hier speelde hij een heel andere rol dan normaal en hij bewees dat hij daar toch wel wat van kon maken!
Ook de andere hoofdacteurs deden het echt heel goed.
Dus: Zo'n film die je eens kan bekijken als je echt niets beters weet te doen, maar dan wel eentje die zich dankzij de sterke acteerprestaties toch nog onderscheid van de andere 'matige films'.
Robi
En alweer een uiterst vaag verhaal over spionage e.d. Het loopt allemaal weer lekker en de film vliegt voorbij. De laatste scene is echt geweldig en vertelt precies waar de hele film over gaat. Wat hebben we hier van geleerd ? We weten niet eens wat we fout gedaan hebben. Geweldig !!
Sjoerdow
Die Coen-humor herken ik uit duizenden, wat apart toch weer.
Deze film deed me echt denken aan The ladykillers en in mindere mate A serious man.
Complimenten voor de acteurs die deze film meer dan de moeite waard maken; Brad Pitt, George Clooney en natuurlijk John Malkovich.
Halverwege kakt de film wel iets in vond ik, maar ondanks dat wist het mijn aandacht vast te houden.
Barbarella
Zitten een aantal grappige momenten in, maar het sloeg compleet nergens op.
Flipman
Als het compleet nergens op slaat heb je dik kans dat je een film van the Coen Brothers gezien hebt. Hoewel daar natuurlijk uitzonderingen tussen zitten
Minotaures
''Something snapped in my ass.''
Een typische Coen film. En dat herken ik, niet heel grappig, vrij saai en bijzonder uitgewerkt.
Het verhaal sprak me niet zo aan. Ik werd wel van het gemiddelde en een aanrading nieuwsgierig genoeg om dit te kijken. Maar tevergeefs. Dat heb ik vaker, met een Coen film. Het verhaal volgt een groep mensen met een bijzonder persoonlijkheid en baan. Zonder dat sommige het weten, stuitten ze op elkaar, wat vaak in een confrontatie eindigt. En dan nog een kwestie met een CD waar er 'belangrijke informatie' opstaat en dat Pitt en McDormand dit aan de Russen voor geld willen verkopen, zodat McDormand een aantal operaties kan betalen... Een raar verhaal dus.
De personages vond ik niet boeiend, enkel Pitt vond ik af en toe grappig. Dan heb je Clooney, een Marshall, McDormand als een sportcentrum medewerkster met uiterlijke problemen, Pitt als eersteklas 'idioot', Malkovich als ontslagen CIA-analist en nog enkele anderen. Geen van de personages had een leuk achtergrond wat ik boeiend vond om hem of haar te volgen.
Wel was ik verrast dat Clooney Pitt uit angstige reactie heeft neergeschoten en Malkovich een andere kerel heeft aangevallen en gedood, alleen omdat Malkovich een soort van doorgedraaid was. Daarnaast ging iedereen hier zowat vreemd met elkaar en is deze film een soort van 'gids hoe je vreemd moet gaan'.
Ondanks aanwezigheid van bekende acteurs heeft dit mij niet zo geboeid en was best blij toen het afgelopen was.
Mijn 6de Coen film, waar ik met 2/6 een komisch en spannende zit had. Alle anderen, waar deze erbij hoort, helaas niet.
Gameover
Verschrikkelijke film. Slechtste film die ik heb gezien in 2008. En trouwens de eerste film in mijn lijst die ik met een 0.5 ster beoordeel, normaal doe ik daar niet aan maar...
Saai
Geen verhaal
Oppervlakkig en geen diepgang
Geen 1x gelachen
Het is dus eigenlijk allemaal niks. OOK de eerste keer in me leven dat ik bij de bios in de pauze wilde weglopen, maar uit respect voor mijn kaartje van €8,50 toch blijven zitten. Dramatisch en cker geen aanrader. 96 min pure ergernis en verveeldheid!
Niet in de bios maar op dvd gezien, maar als ik een kaartje had gekocht was ik wel weggelopen. Ben het helemaal met je eens dat de film oer en oer saai is.
groente12
Geweldige film met John Malkovich on fire. Wat een heerlijke acteur. Verder is de film erg sterk geschreven en bevat echt hilarische scenes, voorlopig is BAR mijn favo Coen film!
Fast Eddy
Geen geweldige film, maar kan er mee best mee door.
'k ben vooral blij dat ik blijven kijken ben. Want na een teleurstellende eerste helft, is de 2de helft een stuk beter. (Nadat Brad Pitt neergeschoten wordt - Niet dat ik iets heb tegen Pitt,), maar vanaf dan begint het toch wat grappiger en interessanter te worden.
lexeman58
Het verhaal is misschien niet zo geweldig, maar dankzij de ijzersterke acteerprestaties is het een erg vermakelijke film geworden. Toch wel een van de betere Coen-films. Jammer dat Buscemi er niet in meedoet.
stefan dias
Het verhaal is misschien niet zo geweldig,.
Nee? Dit is gewoon een anti-thriller. Dat alles zo lullig in zijn werk gaat vind ik ik net supergeweldig. Ze zetten et natuurlijk allemaal dik aan, maar dat maakt het natuurlijk zo leuk. Eén groot gekluns, heerlijk. Meer niet.
Toch meer even spoilertags zetten.
Slam_Duck
Over wat gaat deze film eigenlijk? snap er helemaal niets van? wat is het verhaal nu? doel? rode draad?
En dan zo'n verschrikkelijk hoge rating??? zou het op dit moment een 1,5 geven voor het lachwekkende verhaal als je er over nadenkt ondanks dat ik nooit heb moeten lachen tijdens de film.... plaats maar geen stem omdat het wel enorm ver onder het gemiddelde licht.
Kan iemand me deze film verklaren?
Thorak
Gewoon geen verhaal, alleen maar een kapstok voor iets dat voor humor door moet gaan.
En geen stem plaatsen omdat het ver onder het gemiddelde ligt? Zou ik niet doen, gewon je stem plaatsen. Eventueel kun je die altijd nog aanpassen...
stefan dias
Ik zal nog even proberen en ik citeer alvast mezelf uit vroegere posts:
"Dat is toch precies wat de Coens tot Coens maken? Het spelen met de verwachtingen: de conventies en clichés in de film een beetje op zijn kop zetten; Zo ook hier: een plot die lijnrecht staat tegenover het merendeel van de klassieke Hollywood complotthrillers. Maar evenzeer Hollywoods meest sexy baasjes neerpoten als wat onbeholpen klunzen. Ik vind het buitengewoon verfrissend, die aanpak."
Wie een ongelofelijk ingewikkeld, geniaal plot verwacht komt bedrogen uit. Gewoon een verzuurde oude klier die wat slordig met oude paperassen omspringt en verder 'spionnen' die vooral met alledaagse dingen bezig zijn, zoals hun vrouw bedriegen en zo en dan nog een paar losers die denken dat ze de jackpot gewonnen hebben, terwijl ze enkel dus die waardeloze paperassen in handen krijgen. Ik vind dit dus leuk. Het is een groot uitgesponnen versie van "Wat als… er het bij de CIA nu eens gewoon aan toe zou gaan zoals bij de meeste overheidsbedrijven?"
Ik zet het geheel in spoilertags, want eigenlijk moet hier wel onbevangen naar kunnen kijken. Het is ook geen komedie in de zin van dat er geweldige grappen in zitten, maar een Clooney die heel de tijd zeult met een groot paars kussen, waarvan we dan uiteindelijk NIET te weten krijgen wat het eigenlijk is… Ja, ik vind dat grappig.
Wederom: je moet het spiegelen aan thrillers waar ieder gebaar, detail een rol speelt in de plot. De Coens spelen dus gewoon een beetje met onze voeten, omdat ze dingen laten zien zoals die gewoon in het dagelijks leven ook zouden kunnen voorvallen. Lol
Slam_Duck
@stefan dias: Feit dat het verfrissend is, maar je moet toch ergens naar toe willen gaan met je verhaal, iets doen met je film? uiteindelijk gebeurt hier absoluut niets in waardoor het voor mij niet al te aangenaam was om naar te kijken. Ik wist bij ware niet waar ik naar aan het kijken was. Ook de ingewikkelde verhaallijnen die door elkaar verteld werden maar toch op een klunzige manier in verband met elkaar stonden? iets te veel voor mij.
Ik vond het vergelijkbaar met Usual Suspects, The maar zonder het geniale einde.
Bij deze een stem van 1,5*
Harold Lloyd
De film sloeg compleet nergens op, lees ik in een van de reacties. Bijzonder. Sinds wanneer moet een film "ergens op slaan"? En waarop dan?
Voor mij zit het briljante van de film vooral in de scene waarin de ene cia-man aan de andere cia-man (zijn baas kennelijk) probeert uit te leggen wat er gebeurd is. Ik weet niet hoe de betreffende acteurs heten, maar voor mij zijn het de ware sterren in deze film.
BoordAppel
David Rasche als ondergeschikte en J.K. Simmons is de baas. Hilarische scène is dat inderdaad, mede door de twee acteurs.
Simmons is altijd geweldig en Rasche ken ik eigenlijk alleen van Sledge Hammer, dat ik me vaag herinner van vroeger en dat ook wel leuk was.
NYSe
Dat de film nét niet leuk werd, hoewel voornamelijk de scenes met de onovertroffen J.K. Simmons het wel die kant op trokken, valt te wijten aan de letterlijke overload aan personages. Hoewel geen enkele acteur een slechte prestatie gaf was het lastig je je met de personages te vereenzelvigen omdat er geen tijd werd genomen een karakter uit te diepen. Wanneer dit toch dreigt te gebeuren, schakelt de film meteen door naar een nieuw of ander personage.
De Coens hebben als handelsmerk wel vaker onverschillig om te gaan met hun personages, maar het gebeurt zelden dat ze de kijker hiermee net zo onverschillig laten. Hierdoor is de film net niet leuk, maar gewoon... vermakelijk voor een keer. Om hem daarna te kunnen vergeten.
Driello
Burn after reading. Weer zo'n typische Coens film waarbij je je af en toe afvraagt waar het in hemelsnaam om gaat en vooral waar het in hemesnaam naartoe moet. Net als bijvoorbeeld Fargo een serieus gebrachte film met veel humoristische momenten erin die het dan moeilijk maken het in een genre te plaatsen. Clooney speelt een rol die me in de film nagenoeg volkomen overbodig lijkt. Malkovich speelt dan weer een redelijk kleine rol die hem wel erg goed afgaat. Hij heeft de kop en de mimiek die uitermate past bij het type dat hij speelt. Verder is McDormand weer ingezet in een rol die haar op het lijf is geschreven. Dat is wel iets wat ik bij elke Coen-film opvallend vind: de sterke casting van precies de juiste persoon op de juiste plaats. Pit als hyper-energieke en lichtelijk gay sportschool medewerker scoort ook. Hij moet echt lol hebben gehad met die rol. Tenminste: dat lijkt hij uit te stralen.
Het verhaal is redelijk onzinnig maar het werkt wel. Na zo'n 30 minuten begin je je sterk af te vragen wat er toch gebeurt en waar het naartoe gaat. Dat wordt uiteindelijk vooral in het eindgesprek tussen de twee CIA-agenten duidelijk. Het lijkt wat gemakelijk om er een dergelijk einde aan te breien, maar het lijkt me ook de enige juiste wijze om deze vreemde film te stoppen. Ik heb nu een stuk of 5 Coens gezien en eienlijk viel er nog niet een tegen. Ook deze niet.
Gruffalo
Inderdaad erg op z'n Coens. Leuke rollen allemaal. George Clooney vind ik ook erg leuk. Elke keer als ik hem zie acteren denk ik: eigenlijk valt ie best wel mee. Dat neemt niet weg dat hij nog wel eens over gewaardeerd wordt. Erg vermakelijk.
Weertenaar
Niet zo sterk als ander werk dat ik van de Coens heb gezien, maar toch zeker wel eentje met hun specifieke kenmerken. Hoewel de prent met name in het eerste halfuur enigszins moeizaam 'los' komt staat het laatste halfuur als een huis, ingeleid door de meesterlijke 'kast-scene'. Het niveau van de dialoog is heel behoorlijk en ook het merendeel van de cast levert een prima prestatie. Op basis van het eerste uur een zuinige drie, op basis van het laatste halfuur een 3,5; maakt gemiddelde een 3,20 = 3,00.
tomzorz
Erg vermakelijke satire. De vaak absurde scènes worden perfect gebracht als typische cliffhangers, waardoor de in wezen alledaagse kleinzieligheden ook echt overkomen zoals de personages het zich voorstellen.
Knap en bij momenten echt het lachen waard.
Aazhyd
Lekker vage film. In het begin denk je: waar gaat dit naar toe? Het lijkt zelfs nauwelijks een komedie. En dan komt er de ene vage verwikkeling na de andere. Er zit geen normaal persoon, laat staan een held in de film. Alleen maar losers en fuck-ups. Bij de slotscene heb ik echt gelachen.
Rare film, maar wel ijzersterk in elkaar gezet. Malkovich & Clooney spelen echt geweldig, en ook Brad Pitt als halve zool van de sportschool is geweldig. Leuke film, kortom.
Maxmus
Exact precies hoe ik er over denk, in het begin leek de film moeilijk op gang te komen. Maar naarmate de film vordert werd het steeds leuker en is het verhaal ook goed gecast. Zo ook het briljante acteerwerk van de acteurs.
king_pin
Niet uitgekeken, het eerste uur irriteerde ik mij alleen maar aan zo'n beetje alle karakters.
pieterTk
Knotsgekke komedie, met heerlijke rollen van Pitt en Clooney. Het slaat allemaal helemaal nergens op, maar dat is nou juist het goede van de film. Toch wel een aanrader.
Ajacied16
Een vreemde film. In het begin lijken het allemaal losse personages die niets met elkaar te maken hebben. Het verhaal is daardoor erg onduidelijk en warrig. Op een gegeven moment worden de banden tussen de mensen duidelijk en begrijp je de vage gebeurtenissen een beetje. Die zijn er namelijk genoeg, gespeeld door de al even vreemde personages. Veel momenten waar ik om moest lachen, maar ik kan me ook voorstellen dat je dit helemaal niks vind. Ik geef deze film 4*.
flaphead
gisteren zomaar op tv gekeken, wist niks van de film en mede daarvoor een erg prettige verrassing.
grote namen kwamen er ook ineens langs. ik zie nu pas dat het een Coen-film is. een erg goede mix tussen vermaak en verhaal. lekker vreemde karakters, interessant cameragebruik /montage en dito vertelling. vaag soort humor. aan de ene kant los, aan de andere eigenlijk zat het stiekem best wel helemaal in mijn straatje. ik ga dit zomaar een 8 geven.

Snatch

True Romance
Actie / Misdaad, 1993

Big Fish
Drama / Fantasy, 2003
washington dcchantageparanoiafitness-training black humorplastic surgeryautobiographygeheugenlijkscheidengymdiscex priestfitness online datingmemoirspersonal trainer dark humor