• 9.379.405 stemmen

Burn after Reading (2008)

Komedie / Misdaad | 96 minuten

Genre: Komedie / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk

Geregisseerd door: Ethan Coen en Joel Coen

Met onder meer: George Clooney, Frances McDormand en John Malkovich

Releasedatum: 30 oktober 2008

Plot Burn after Reading

"Intelligence is relative."

Osbourne Cox is een voormalige CIA-agent die na zijn ontslag begint aan zijn memoires. Zijn inhalige en overspelige vrouw ziet de digitale versie daarvan aan voor hun financiële gegevens en gaat ermee aan de haal. Wanneer die gegevens vervolgens op straat komen te liggen, zien twee sportschoolmedewerkers het aan voor gevoelige CIA-informatie en proberen Osbourne te chanteren. Dat leidt tot meer problemen dan ze aankunnen.

avatar van Arnie

Arnie

Aardige Coen, weer een etappe in de serie 'hoe maak ik van elk bestaand genre een nieuwe genrefilm en stop ik daar zoveel mogelijk maatschappijkritiek in.' Een behoorlijke herhaling van zetten dus, waarbij het plaatsen van bekende acteurs in een bizarre rol een belangrijk aandeel heeft. Toch is het gewoon weer grappig en boeiend, maar misschien zoals OH zegt inderdaad geen bioscoopfilm. Dikke 3* voorlopig.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

W.M.J.M schreef:

Ik geef hier gewoon 4 sterren voor omdat het de Coen broers zijn. Niet omdat ik de film leuk vond.

Waar slaat dat op?

avatar van Beitel

Beitel

AddictedToMovies schreef:

Waar slaat dat op?

Beetje ironie. In het bericht daarvoor werd gezegd dat de film alleen maar werd gewaardeerd omdat het van de Coen broers was, waar het een reactie op was.

avatar van benan89

benan89

Aardige film, niet meer dan dat!

Was wel eens leuk om Brad Pitt als komiek te zien...er vielen meer doden dan ik verwacht had.

Van mij 3*

avatar van moustafa

moustafa

vond het een matige filmpje.het had meer weg van een komedie.

avatar van Clueless Dork

Clueless Dork

'Tis dan ook een komedie he.

avatar van Homelessguy

Homelessguy

Een lekkere, luchtige film. Gewoon verstand op nul zetten en genieten van goed acteerwerk. Vooral Brad speelt een leuke rol. Ook de qoutes in film zijn hilarisch, veel zwarte humor waar ik in een deuk van kan liggen. Vooral scene in de CIA; 'The Russians'? Later verder tijdens het gesprek weer; The Russians..?!' Ook de Russische ambassade is grappig gedaan, somber, oostblok, geen kleuren, ook de foto van Poetin op de muur! Malkovich die voortdurend aan het schelden is! Leuke film, nu 3 keer gezien en blijft grappig.

avatar van stefan dias

stefan dias

Dit is vintage Coen Brothers. De verfilming van wat uiteindelijk een non-vrehaal is.

Een hele hoop onzin met typische Coen-grapjes: een voorbeeld, het mysterieuze apparaat dat Clooney in zijn kelder ineen aan het knutselen is en dat dan ook echt niets met het verhaal te maken heeft, maar vooral ook: dat paarse kussen dat hij mee het huis van Cox in zeult en daarna ook weer per se mee naar buiten sleurt. wat is het? Wat zit erin? Daar hebben we voor eeuwig het raden naar.

Verder, zonder al te zwaar op de hand te zijn, zitten we hier toch naar een venijnig spiegeltje van de Amerikaanse samenleving te kijken: overspannen klunzen in "high places", door lichaamscultuur geobsedeerde mensen die het kleine geluk om de hoek niet zien (oké, maak daar maar "Westerse" cultuur van), de hopeloze bureaucratie in de dienstverlening en natuurlijk het onvermogen om duurzame relaties aan te gaan.

En mijn persoonlijke dada: ik vind het ook verfrissend dat de Coen brothers tegengas geven tegen alle mensen die wel eens last hebben van 'Conspiracy theories': het kwaad bestaat wel degelijk, maar bestaat niet uit waanzinnig geniaal georchestreerde mechanismen om de mensen te conroleren, maar vooral uit een soort boosaardige opeenstapeling van blunders door mensen die vaak te stom zijn om te helpen donderen.

En ondertussen draait de wereld door.
(Deze film houdt dan ook meer steek voor mij dan "No country for ...…")

Halcyon

Gemakzuchtige troep van twee overschatte broertjes die zichzelf hopeloos trachten heruit te vinden. Of anders gezegd: een graatmagere kloon van The Big Lebowski die op zowat alle facetten aan kracht inboet: acteurs, script, dialogen, maar vooral gevoel voor humor. Heb welgeteld twee keer kunnen glimlachen, en dat terwijl ik bij hun vorige film (nota bene een thriller) twee keer in een deuk heb gelegen. Voor de rest ook een hoopje steracteurs die de gelegenheid krijgen om eens "gek te doen" maar hier geen van allen in slagen.

Ik denk dat de broertjes de laatste tijd iets teveel krediet hebben gekregen in Hollywood en er daarom onterecht van uitgaan dat ze met alles kunnen wegkomen.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Iets minder sterk dan The Big Lebowski maar desalniettemin een zeer vermakelijke film. Leuke rollen van grote Hollywood namen en een script die geen seconde verveelt. Het plezier straalde ook van de hele crew af. Zo zie ik de Coen broertjes liever dan het pretentieuse werk als hun film hiervoor.

Dikke 3,5*

avatar van Clueless Dork

Clueless Dork

Wat een onzin loop je toch te blaten allemaal. De Coens hebben helemaal geen krediet nodig om te doen wat ze willen. De 'krediet' die ze na No Country hebben gekregen heeft helemaal niets met deze film te maken.

Halcyon

Hoogmoed komt voor de val, let maar op.

avatar van The One Ring

The One Ring

De Coens waren al met deze film bezig voordat No Country een wijde release kreeg en al die prijzen won...

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Ik vond deze nochtans enorm leuk, één van de beste van de Coen-broertjes en beter dan No Country for Old Men, hoewel je die niet echt kan vergelijken.

The One Ring schreef:

Dat kan allemaal wel zijn, maar met het krediet krijgen in Hollywood refereer ik niet enkel aan No Country For Old Men maar aan alles wat ze het afgelopen decennium hebben gemaakt. Mijn gevoel is gewoon dat ze door hun succes van de laatste jaren aan scherpte verloren hebben. Al vraag ik me af of ze ooit wel op scherp gestaan hebben, want ik vind maar één film écht goed van hen.

avatar van The One Ring

The One Ring

Halcyon schreef:

Ik denk dat het probleem dan eerder is dat de Coens gewoon niet het soort films maken dat jij leuk vind of dat je hun gevoel voor humor niet deelt.

Toegegeven, Burn After Reading kan zich niet meten met het beste werk van de Coens, maar het is dan ook waarschijnlijk niet meer dan een tussendoortje.

The One Ring schreef:

Dat is inderdaad het probleem. Dat én dat ik de Coens te gemakzuchtig vond bij deze film.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

De scènes bij de CIA zijn hilarisch, verder zeer goed spel van Brad Pitt, George Clooney en Richard Jenkins, die razendknap een tragisch personage neerzet.

Minder dan The Big Lebowski, maar nog steeds een heerlijke film, ook na een herziening.

avatar van Dutchero

Dutchero

moustafa schreef:

vond het een matige filmpje.het had meer weg van een komedie.

Dutchero schreef:

Ja dat zijn de leukere opmerkingen. De film valt al in het genre Komedie / Drama en als je de Coen broers een beetje kent, dan komt die komedie niet echt als een verassingen. Ik omschrijf het altijd als subtiele humor.

avatar van Dutchero

Dutchero

JacoBaco schreef:

Dat maakt MM soms erg rappig ja . Subtiele humor gecombineerd met overduidelijk humoristisch gedoe. De humor in deze film is niet te missen.

JacoBaco

Het zal inderdaad erg knap zijn als je dat mist. Alleen al de stoel die George Clooney in elkaar knutseld. 1 van de vele overduidelijke komische momenten.

m1701

Ik snapte echt geen reet van die film! Het liep allemaal zo door elkaar heen. En dan ook nog het eind.

Pats boem EIND.

Acteerwerk was wel goed.

Maar het verhaal was niet bijzonder.

Kan gewoon niet verwoorden hoe raar ik de film vond

de 2* zijn dan ook zeker voor het acteerwerk!

JacoBaco

Gewoon nog een keer kijken. Dan wordt het vast wel duidelijker en ga je de film wellicht waarderen.

Het kan ook gewoon echt jou ding niet zijn. De films van de Coen broers zijn niet voor iedereen weggeleged.

avatar van mwoeb

mwoeb

Geweldige film! Beter dan hun vorige, vind ik, maar wat heeft vergelijken voor zin?

Schitterende acteerprestaties (Brad Pitt steelt de show), een non-verhaal van de bovenste plank (meer 'non' dan 'verhaal') en een strak tempo.

Dit zijn de Coen broers zoals ik ze graag heb!

4 dikke *

avatar van Alpha X

Alpha X

vond er niet veel aan

JacoBaco schreef:

ik denk idd. niet dat ze voor mij zijn weggelegd want "No Country for an old men" vond ik ook al niet veel aan. En dan ook weer zo'n apart einde. Moet er wel bij zeggen dat ze in deze 2 films wel de juiste acteurs hebben gekozen!

m1701 schreef:

Probeer dan alleen nog even The Big Labowski. Die heeft voor jou wel een acceptabel einde denk ik.

Als je dat ook echt niets aan vind, dan mag het opgeven wat mij betreft. Alleen probeer Fargo dan nog wel even.

m1701

Heb The Big Labowski al in mijn lijstje staan van films die ik nog moet zien Ben erg benieuwd.

avatar van lingenj

lingenj

Saai verhaal, stom einde.