• 9.384.367 stemmen

Burn after Reading (2008)

Komedie / Misdaad | 96 minuten

Genre: Komedie / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk

Geregisseerd door: Ethan Coen en Joel Coen

Met onder meer: George Clooney, Frances McDormand en John Malkovich

Releasedatum: 30 oktober 2008

Plot Burn after Reading

"Intelligence is relative."

Osbourne Cox is een voormalige CIA-agent die na zijn ontslag begint aan zijn memoires. Zijn inhalige en overspelige vrouw ziet de digitale versie daarvan aan voor hun financiële gegevens en gaat ermee aan de haal. Wanneer die gegevens vervolgens op straat komen te liggen, zien twee sportschoolmedewerkers het aan voor gevoelige CIA-informatie en proberen Osbourne te chanteren. Dat leidt tot meer problemen dan ze aankunnen.

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

Precies Ninto, wat heb ik mij verveeld met deze film. Ik geef hier gewoon 4 sterren voor omdat het de Coen broers zijn. Niet omdat ik de film leuk vond.

Accepteer gewoon dat sommige mensen dit grappig vinden.

avatar van theile000

theile000

brad pitt en de rounders guy konden mij wel bekoren. voor de rest een redelijk zwakke film, ik snap niet wat de mensen hier zo geweldig aan kunnen vinden.

avatar van Justinx

Justinx

Lkw schreef:

Hoezo in combinatie? De [spoiller] enige keer dat ze interactie hebben in deze film duurt hooguit 2 seconden en is gelijk ook de laatste keer.

Zoveel kans om elkaars acteerspel te beïvloeden hebben ze dus niet echt.

Dat is niet echt bedoeld in relatie tot deze film, maar meer tot de oudere die me niet zo bevielen. Je hebt gelijk dat ze weinig met elkaar in contact komen in de Burn After Reading zelf.

avatar van theile000

theile000

Roel- schreef:

Juist, je slaat de spijker op de kop. Gran Torino nog niet gezien, maar om even ander makkelijk sentiment erbij te halen: "The Shawshank Redemption" en "The Green Mile".

En het is inderdaad pijnlijk en jammer om te zien dat een film als dit niet gewaardeerd wordt.

waarom begin je altijd weer shawshank redemption erbij te halen, juist omdat jij hem niet goed vindt moet plots iedereen dat weten.

avatar van lykathea

lykathea

Redlop schreef:

Eerder luchtige kluchten terend op eerder succes.

Alsof een klucht vaak niet absurdistisch is...

avatar van Pkunk

Pkunk

Haha wat een grappige film. Ik heb de hele film genoten. Zelfs af en toe de slappe lach. Echt weer een perfecte mix van bizarre personage en een onwaarschijnlijk verhaal. Erg goede casting ook. Voorlopig nog even "slechts" 4* omdat ik het wel even moet laten bezinken. Goede kans dat er nog een half puntje bij komt.

//edit: meteen maar 4,5* van gemaakt nadat ik tijdens het lezen van de reacties telkens weer in de lach schoot omdat ik bepaalde scenes voor me zag.

De Coens zetten hun Holywood hoedje weer een keer op.

Toch meestal de betere Coens. Lekker weinig pretenties waardoor het makkelijk genieten is van de humor. Ook in deze film weer.

Film is onevenwichtig, maar dan vooral in de verhouding tussen de elementen. De aparte elementen binnen de film zijn erg egaal. Zo is de gehele film visueel kut en is de soundtrack jammerlijk ongrappig.

Verder zijn de typetjes allen een beetje flauwig maar wel grappig. De acteurs hadden er lol in, maakt erg veel goed. De oneliners zijn veelal grappig, nooit scherp maar gelukkig wel lollig. Enige echte opflakkering is JK Simmons, geweldige rol.

En zo is het weer een typische Coen. Veel potentieel, geen pretenties dus dat valt gelukkig verder goed mee, maar de filmische afwerking is vreselijk pover.

Enige echt negatieve puntje verder is het nogal flauwe einde.

3*, grappig tussendoortje, niet echt een bioscoopfilm.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Lekkere film.

Hoewel de film wat langzaam op gang komt blijft de vaart er in als het eenmaal zo ver komt. Alle acteurs zetten heerlijke personages neer en dat gepaard met de aparte humor (niet echt mijn ding, maar zeker weten vermakelijk) en goede verhaalwendingen maken van het meest nutteloze plot ooit een heerlijke film. Prima vermaak!

3.5

avatar van Hannibal

Hannibal

Tegenvaller. John Malkovich speelt natuurlijk wel zeer goed, of het is zijn kop waar ik zo van geniet waardoor het niet opvalt dat hij in feite ook erg standaard acteert, kan ook.

De film zelf moet het hebben van de typetjes en flauwe grapjes die ik maar af en toe grappig vond. Het abrupte einde vond ik tevens niet erg lollig. Nee, deze film is van een ander, minder niveau dan de eerdere Coens.

Geen vervelende film, maar zeker geen topper. Jammer, want zo'n prachtige poster verdient een betere film.

avatar van Maphesta

Maphesta

Hannibal schreef:

Die jongens proberen te hard. Het komt niet meer uit de losse pols. That's how I see it, atleast. Don't flame me... =)

avatar van the new guy

the new guy

lykathea schreef:

Mwa...

Er gebeurd zoveel dat jij er maar gemakshalve "niks" van maakt. Teveel "gedoe" zeker?

Sowieso zijn "niets vernieuwend" en "belabberde muziek" wel extreem slechte opvullingen, om je argumentatie wat flair te geven.

Nee, dit is absoluut niet om mij argumentatie flair te geven, ik vind dit chaotische verhaal niet vernieuwend, en de muziek vond ik echt slecht, niets meer, niets minder. Ik vind het de slechte Amerikaanse vorm van Lock Stock. Alleen een tikkeltje vrolijker.

avatar van lykathea

lykathea

Chaotisch kunnen ze dan wel zijn, stellen dat er "niets" gebeurd is natuurlijk onzin.

avatar van SefSz

SefSz

Slechte film vind ik ik kon het helemaal niet volgen dus wat mij betreft 2,5 en een slecht einde zonde van je geld als ik naar de bios ging

avatar van Ze German

Ze German

Deze film vanavond gezien.
Vooreerst opmerken dat de film niet was wat ik ervan verwacht had.
Wie simpele komedie zoekt zou ik de film ook niet aanraden want de komedie werkt subtiel en het drama element is sterk aanwezig.
Brad Pitt is, zoals wel vaker, briljant in zijn rol evenals Malkovitch.
Deze topacteurs aan het werk zien is genieten op zich.
Het verhaal liet daarentegen een zekere wrange nasmaak achter bij mij wat overigens niet negatief is, hij deed me nadenken over bepaalde zaken want naast een hele hoop idiote en overtrokken elementen zaten er zeker enige hekele punten in zoals de vrouw die worstelt met haar achteruitgaande uiterlijk, iets waar zeker veel vrouwen op leeftijd mee zitten, trouw in relaties en dergelijke meer.

*score in beraad*

Onderhond schreef:

Zo is de gehele film visueel kut

Wat vind je er zo kut aan dan ? Vond 'm nergens briljant of HEEL sterk, maar dat hoeft bij een film als dit ook niet mijn inziens. Vond 'm zelf ook nergens 'kut'.

en is de soundtrack jammerlijk ongrappig.

Hehe. 'ongrappig' ? Je had meer laurel en hardy tunetjes willen horen ofzo ?

En dat de Coens een Hollywood hoedje opzetten, tja, daarover verschillen de meningen, zie ook de reacties hier, deze comedy is zoals verwacht nou niet bepaald toegankelijk, bij de meeste grappen wordt toch wel wat van de kijker verwacht, dit lijkt me daarom juist geen aanrader voor hollywood liefhebbers. Als je je verstand op nul (hollywood niveau) zet blijft er op een dildograp na maar weinig comedy over ...

Wat vind je er zo kut aan dan

Lelijk camerawerk, slecht geëdit en echt geen oog voor kleuren. Zag er, zoals iemand eerder al merkte, uit als een TV-film.

Je had meer laurel en hardy tunetjes willen horen ofzo ?

Ach kom. Pitt als nichterige fitnesser is niet bepaald zware humor.

Onderhond schreef:

Een prijs voor cinematografie zullen de Coens hier niet mee winnen, maar TV-film camerwerk en editing ? Dat gaat mij wat te ver, maar goed, ieder z'n mening.

Je had meer laurel en hardy tunetjes willen horen ofzo ?Nee, maar die overdreven kitscherig en bombastische thriller deuntjes waren niet aangezet genoeg om grappig te zijn.

Vond 't juist wel goed, alleen die begin scene al, die bombastische thriller muziek zet juist gelijk een geweldige sfeer voor die scene en maakt juist voor een groot deel die hele grap van de eerste scene.

Ach kom. Pitt als nichterige fitnesser is niet bepaald zware humor.

Dus jij denkt dat als humor niet 'zwaar' is, het gelijk geschikt is voor een hollywood publiek ? Dan heb je toch een ietwat te optimistisch mensbeeld vrees ik. Neem nou die scene dat Oz op die boot aan z'n pa vertelt over z'n ontslag. Dat dobberende bootje, het licht van een ondergaande zon over de golfjes in de zee, het zachte geluid van het kabbelende water, dat poetische sfeertje en dan Malkovich die op dromerige, semi filosofische wijze zijn 'keuze' voor het NEMEN van zijn ontslag' uitlegt aan zijn vader met texten als: "sometimes, there's a higher patriotism, dad', terwijl ie gewoon f*cking ontslagen is voor zijn drankprobleem !! Geweldig. Maar reken maar dat het Hollywood publiek dit soort grappen niet ziet.

Nee, als je in een videotheek werkt en deze aanraadt aan iemand die net 'Shooter' en 'I am Legend' met een tevreden glimlach komt terugbrengen, dan wordt het misschien tijd om eens met een uitzendbureau over je carriererichting te gaan praten.

Of misschien kan jij een cursus mensenkennis volgen, als niet Hollywood-liefhebber kon ik namelijk alle 3 de films pruimen.

Denk dat een Hollywood publiek hier genoeg humor heeft om de film gewoon te kunnen appreciëren.

avatar van Spetie

gmx schreef:

Maar reken maar dat het Hollywood publiek dit soort grappen niet ziet.

Beetje minachting lees ik hier richting sommige andere mensen niet? Zoals jij het ziet komt het over, alsof mensen die alleen Hollywoodfilms kunnen waarderen dom en hersenloos zijn. Alsof je perse een arthouseliefhebber moet zijn om dit soort grappen te kunnen zien. Laat me toch niet lachen zeg.

Spetie schreef:

Mensen komen in de meest vreemde soorten en maten en je kan daarom nooit generaliseren naar een invididu, zie Onderhond hierboven bijvoorbeeld die Pi, Umfeld, Irreversible en Reconstruction in z'n top10 zet EN dan vervolgens '12 angry men', 'Apocalypse Now' en 'Fanny och Alexander' de slechtste films ooit vindt en ze met 0.5 sterren waardeert en dan vervolgens zegt dat ie 'Shooter' en "I am Legend' sterke films vindt... Vreemdere mensen zul je niet snel tegen komen, maar ze bestaan blijkbaar. Kortom, zonder een individu te kennen kun je NOOIT voorspellen of iemand een film zal waarderen aan de hand van zijn vorige waarderingen.

Desalniettemin valt er mijn inziens wel zeker te generaliseren voor een gemiddelde. Als iemand bovengenoemde films uit Onderhond's top10 weet te waarderen zal er GEMIDDELD een grotere positieve correlatie zijn met de scores van films als 'apocalpyse now' en 'fanny och alexander' dan 'Shooter' en 'I am Legend'. Daarvan ben ik heilig overtuigd. Ik ga het niet onderbouwen met een SPSS onderzoek, mocht je van mening verschillen dan blijft het helaas daar bij

avatar van Spetie

""

Leuk verhaaltje, maar zeg dan de meeste mensen i.p.v. "het Hollywoodpubliek". Op die manier sluit je automatisch de uitzonderingen, zoals jij hierboven noemt al uit. Verder denk ik ook wel dat het MERENDEEL van de mensen die van standaardfilms houden de grappen er niet uit zullen pikken. Mijn punt was alleen dat het in jou tekst overkwam alsof je iedereen bedoelde i.p.v. de meerderheid.

en dan vervolgens zegt dat ie 'Shooter' en "I am Legend' sterke films vindt...

Ik zie OH nergens zeggen dat hij het "sterke" films vindt. Hij vindt ze " te pruimen", dat is toch wel iets anders dan sterk lijkt me.

Spetie schreef:

maar zeg dan de meeste mensen i.p.v. "het Hollywoodpubliek"

Dat was de wat politiek correctere versie geweest, ik vind 'de meeste mensen' en 'hollywood publiek' prima synoniemen

Ik zie OH nergens zeggen dat hij het "sterke" films vindt. Hij vindt ze " te pruimen", dat is toch wel een afzwakking van sterk lijkt me.

'Te pruimen', dan geef je volgens mij minimaal 2 sterren en daarmee vindt ie deze films dus blijkbaar een stuk geslaagder dan 'Fanny och Alexander' etc.

Maar goed, we drijven te ver af, terug naar 'burn after reading' wat mij betreft

Sterk is inderdaad nogal overdreven, vind het gewoon leuke en aardige films. Maar je moet toch echt 4* krijgen van mij om als "sterke" film door het leven te kunnen gaan.

avatar van Maphesta

Maphesta

gmx schreef:

Dit kan mij zo... oncomfortabel doen voelen! Van die mensen die denken dat andere mensen die de grappen van de naar hun mening fantastische film niet grappig vinden gewoon niet snappen, terwijl ze (de meeste, waaronder ik) dat eigenlijk wel doen maar de grappen gewoon te goedkoop vinden.

Neem dat voorbeeld die ik van gmx heb gequote. Als dat soort humor een stuk rundvlees was mag het gemarineerd worden in m'n zeik om vervolgens in een container vol rottende vis gedumpt te worden. Bah. Dat zie ik niet als humor. Dat zie ik als flauwe, goedkope troep.

There. I said it..

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Volgens mij is het in de meeste gevallen een kwestie van smaak. Natuurlijk zijn er voorbeelden te noemen waarbij de kijker die ingelicht is de grappen eerder zal oppikken. Denk bijvoorbeeld aan This is Spinal Tap. De kijker die meer weet over het rockwereldje, zal meer grappen opmerken. Hetzelfde geldt een beetje voor Burn After Reading.

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

Een iets mindere variant binnen het 'eigen genre' van de gebroeders Coen. Een hoop topacteurs maar met name Malkovich als uitblinker in zijn heerlijke dik aangezette rol van Osbourne Cox. De zichtbaar lol makende Clooney zat er ook lekker in.

Ik vond, op een paar geslaagde grappen na, de humor wat aan de matte kant. Al met al toch een vermakelijke film.

avatar van Friac

Friac

Ik ben erg blij dat ik hem gezien heb, want ik vond het een erg vermakelijke film. Onderhond kloeg over de flauwe cinematografie, zelf vond ik dat nog meevallen: sommige kadreringen (van personages in kamers bv.) vond ik wat ongelukkig, maar wanneer de camera beweegt leverde het toch meestal mooie beelden op vond ik. Niets uitmuntend, maar ik zou het zelf ook geen rotslecht camerawerk durven noemen.

Het was vooral aangenaam om Brad Pitt als nichterige idioot zijn toegeknepen ogen tijdens zijn gesprek met Cox in de auto waren hi-la-risch en George Clooney als halve neuroot met zijn hoogtepunt als hij naar het einde van de film toe aan Linda vraagt wie ze eigenlijk is en overal spionnen denkt op te merken. John Malcovich deed het goed, maar ik kreeg het op den duur echt zwaar op mijn heupen van al zijn ge-'fuck'. Voor sommigen misschien een leuke gimmick, maar voor mij haalde het zijn rol helaas naar beneden.
Voorts gewoon een erg leuk verhaal, dat natuurlijk weer één modern en hip geheel is van halve verwarring en een kluwen van onderlinge connecties. Het einde van de film beviel me overigens wel; sowieso heerlijk hoe de CIA gedurende de hele film in zijn hemd wordt gezet.
Twijfelend tussen 3,5* en 4* , wegens een erg aangename kijkervaring wordt het een magere 4*.

Maphesta schreef:

There. I said it..

Als dit stukje bedoeld is om me te overtuigen dat je de humor wel gesnapt hebt maar gewoon niet leuk vond, dan mist het toch een beetje z'n doel denk ik

Uiteraard kan het best hoor dat iemand de grappen allemaal wel ziet en snapt maar ze gewoon niet leuk vindt, niets zo persoonlijk als gevoel voor humor ! Desalniettemin kun je niet ontkennen (als je de humor daadwerkelijk hebt gesnapt) dat de Coens toch wel wat van de kijker verwachten en dat is tegenwoordig al heel snel 'te veel' ... Vandaar dus nogmaals, zeker geen film voor het grote publiek ...

avatar van omnitoaster

omnitoaster

opzich wel een leuke film voor tussendoor als je even een flauwe komedie wilt zien maar geen super geweldige film, verhaal liep heel erg door elkaar heen en was moeilijk te volgen

3 ster

avatar van brad911

brad911

Geniale film, goede cast én goed acteerprestaties.

Zeer spitsvondige komedie die niet voor iedereen (lees grote massa) is weggelegd.

Je ziet dat de cast een enorm plezier heeft gehad op de set.

Geen typische Hollywoodfilm. Eindelijk, zou ik zeggen.

Typische Coen film. Dwz. you love it or you hate it.

Zij die de humor wel hebben geapprecieerd hebben de verwijzingen van hedendaagse situaties en gedachtengangen herkend

Meer zulke films aub.