• 9.379.514 stemmen

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Actie / Avontuur | 122 minuten

Releasedatum: 22 mei 2008

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

"The adventure continues..."

1957. De Koude Oorlog is op zijn hoogtepunt. Nadat hij op een afgelegen vliegveld ternauwernood ontsnapt aan een groep snode Sovjet-agenten, ontmoet de avontuurlijke archeoloog Indiana Jones de jonge, opstandige Mutt die zijn hulp nodig heeft bij een persoonlijke missie. In ruil daarvoor maakt Indy grote kans op het vinden van de Crystal Skull van Akator, een legendarisch en fascinerend voorwerp omringd door bijgeloof en gevaar. Indy en Mutt reizen naar de uithoeken van Peru, maar merken al snel dat zij niet de enigen zijn die de Crystal Skull zoeken.

Indiana Jones

Antonin Dovchenko

Russian Suit

avatar van xangadix

xangadix

Hier en daar wat te veel van het goede, maar ik heb me prima vermaakt.

avatar van Lu2k

Lu2k

The One Ring, ik ben blij dat jij dat allemaal hebt getypt, want ik wou het ook al gaan doen, ben het volledig met je eens.

Ik denk dat mensen hier het nieuwe wereldwonder hebben verwacht, ik verwachtte een film die mij een fantastische tijd deed beleven en dat heeft hij gedaan. Over een paar jaar wanneer mensen de 4 films nog een keer gaan bekijken denk ik dat ze hem wel op waarde kunnen schatten.

avatar van VierkanteOogjes

VierkanteOogjes

Zware tegenvaller, te veel cgi, waardoor het absoluut niet spannend werd (rode mieren, anyone?), te veel Mummy-gehalte. Dit is niet wat ik verwachtte na 19 jaar. Vergelijkbaar met Phantom of the manace Star Wars. Tevens weer een persoon als bijrol die te hebberig is en puur voor het goud blijft gaan, zucht, origineel? Wat denk je zelf?

Cate Blanchett een mis-cast. De 2 punten gaan niet naar Spielberg (of is het meer Lucas?), maar naar Ford en een beetje naar LaBeouf.

Minste deel van de 4!

avatar van Reinbo

Ik moet zeggen dat er twee dagen later bijzonder weinig is blijven hagen. 't was best vermakelijk, maar haalde nergens een behoorlijk nivo. Bad guys waren erg een dimensionaal. Weet eigenlijk niet wat ze daar deden. Ik bedoel in Raiders was het oorlog, Doom ging over een temple met z'n eige cultus. De jacht op de holy grail kan ik me ook nog wel iets bij voorstellen, maar waarom je nu met de Russen. (Waren eigenlijk nauwelijks Russen, meer een geflipte Cate Blanchett en gang, zo uit Hudson Hawk overgenomen). in de Peruaanse Jungle moet gaan vechten is mij te ver gezocht. Totaal niet autentiek om die marketing term maar eens te gebruiken.

Dus twijfelhalfje gaat er af

avatar van Kelevra

Kelevra

Alles wat je verwacht te zien in de nieuwe indianea jones komt aanbod.Zeer veel humor.De film gaat razend snel waardoor je helemaal in de film zit.Alleen erg jammer van de laatste 15min.Dat past niet in deze film.(erg jammer).Meer iets voor star wars.Maar ondanks dat een zeer leuke film die je gerust voor de 2keer kan zien.

avatar van Cloud

Cloud

Mag ik mijn complimenten geven aan 'The one ring'. De beschrijving die hij geeft deel ik geheel. Het is een typische indiana jones met hier met de nodige boven natuurlijke dingen. Ik zie niet in wat er anders is in dit deel dan de andere 3... Indiana Jones heeft altijd al van die bovennatuurlijke dingen gehad.

Het is te gemakkelijk een film af te kraken... Soms eens kijken naar hoe goed een film wel is in plaats van altijd af te kraken zou een veel mooier idee van een film geven.

Maar inderdaad, een mening blijft een mening

avatar van thunderball

thunderball

Lu2k schreef:

Ik denk het toch niet, over The Phantom Menace zijn de meningen tien jaar later ook niet een eens van "teleurstellend" in grote getalen veranderd in "fantastisch".

avatar van Reinbo

Ik vrees ook dat deze met de tijd enkel kleurlozer wordt.

avatar van Hankster

Hankster

The One Ring schreef:

Ook vind ik de kritiek op die CGI zwaar overdreven. CGI in deze vorm bestond nog niet in de jaren '80 natuurlijk, maar het werd hier gewoon op precies de plaatsen gebruikt waar het in de voorgaande delen met vergelijkbare trukages gedaan werd. De sets en veel van de stunts zijn over het algemeen nog steeds gewoon het echte werk. En laten we eerlijk zijn: wie zou er nu nog een UFO of een alien zonder CGI maken? Als nu nog een acteur in een alienpak zou kruipen zou iedereen waarschijnlijk lachen.
Je redenatie is verkeerd om, imo. Het is juist vaker zo dat omdat nu alles mogelijk is, er nu soorten scenes en shots in de film zijn opgenomen die voorheen niet in de trilogie te zien waren ómdat toentertijd de mogelijkheden er niet voor waren. Het is dus echt niet enkel zo dat er nu een zelfde soort scenes in Indy 4 zitten als in de trilogie maar dat ze er nu wat anders uitzien dan 20 jaar terug enkel omdat de lat hoger gelegd kan worden. Je kan dan ook in het geheel niet spreken over "vergelijkbare trukages". Wanneer deze film 15 jaar geleden zou zijn gemaakt, dan zou er in het script al geen sprake zijn van een bwegende Alien of was de UFO zeker niet op deze manier in beeld gebracht zoals dat nu het geval was, omdat, zoals jij al aangeeft, het niet fatsoenlijk te doen is zonder CGI. Een verschil tussen "het wel maar onfatsoenlijk doen" en "het wel maar anders, en zo toch fatsoenlijk, doen".

Bij Raiders, Doom en Crusade moesten de heren inventief te werk gaan en was het nog allemaal behoorlijk basic. En dan nog werden in die films echt enkel special effects gebruikt wanneer het niet anders kon. Kijk bijvoorbeeld maar eens hoeveel er écht is tijdens de achtervolgingsscenes in deze films.
In KotCS is er om de haverklap een digitale lucht te zien enkel om een mooie zonsondergang in beeld te kunnen brengen, is in veel scenes door middel van CGI de belichting geperfectioneerd (vergelijk dat maar eens met de in mijn ogen mooiere en authentiekere donkere beelden uit Raiders), worden scenes over de top uitgewerkt (o.a. het bewuste einde), en zijn er scenes enkel vanwege de CGI in de film geschreven (de atoomproef en de Tarzan scenebijv.).

Het is zoals met de prequels in Star Wars; door het overmatige CGI gebruik ziet het er allemaal te gelikt uit. En met die opmerking wordt niet bedoeld dat Lucas in de originele trilogie geen special effects gebruikte, maar dat hij toentertijd bewuster om moest gaan met hoe de scenes in elkaar gezet konden worden. In de prequels ziet alles er per-fect uit: geen krasje op een tafel, geen vuiltje op een raam, geen schokkende beweging in bewegende voorwerpen.
Het voelt niet echt, het is niet authentiek, het straalt geen charme uit. En dat is precies hoe Indy 4 aanvoelt bij mij. Stel je toch eens voor hoe de brugscene uit Doom er anno 2008 had uitgezien. Zwevende panning camera's over het ravijn, digitale mannen op de brug, een vliegende camera achter Harrison Ford terwijl hij door de lucht zweeft. Het zou in mijn ogen echt geen schande zijn geweest wanneer de heren gewoon níét het uiterste uit de huidige CGI zouden hebben gehaald maar op bepaalde momenten gewoon bij elkaar hebben gezeten met de vraag "hoe hadden we dit 15 jaar geleden op moeten lossen?", en soms ook gewoon vraagtekens bij bepaalde scenes en shots zouden hebben gezet puur omdat het enkel met CGI mogelijk zou kunnen zijn. Omdat het hele proces van filmmaken anno 2008 anders ís en gedaan kán worden dan toen, wil dat nog niet zeggen dat de heren het ook constant anders hadden móéten doen dan 20 jaar geleden. Sterker nog, wat ik vooraf opmaakte uit interviews met Spielberg dacht hij er ook zo over. Maar waarschijnlijk waren dat enkel crowd-pleasure opmerkingen...

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

Ja, maar deze Indiana Jones film is niet zo teleurstellend als Phantom Menace was toen ie uitkwam.

En als je kijkt bij de statistieken van the Phantom Menace, dan zie je dat het dieptepunt van deze film in (ongeveer) 2003 een 2,50 was en inmiddels staat ie alweer op een 3,22. Dus hij is misschien niet van teleurstellend naar fantastisch gegaan, maar van teleurstellend, naar "valt toch opzich nog wel mee" .

avatar van Reinbo

Die 2,5 waren zo'n beetje de eerste 3 stemmers. Laten we zeggen dat hij begon op 2,8 en nu naar 3,2 is gestegen. Heeft natuurlijk ook te maken met het vinden van een breder publiek van Moviemeter. (4000 in 2003 naar 72000 nu) De early die hard fans zijn gewoon wat kritischer.

avatar van finalman

finalman

ik twijfel nog steeds tussen een 3 en 3,5.
Het is een goede film, maar past gewoon niet in het rijtje van de vorige Indy-films.
Ik begin Sean Connery te begrijpen waarom hij niet meer wou meedoen in dit deel. ik heb hem nog niet in een film zien spelen over buitenaardse wezens, alleen bovennatuurlijke krachten, zoals Highlander I & II.

Henry Sr: Zoon, er zitten hier aliens op de aarde! Henry Jr: Vader, dat meen je niet! Vlug bellen naar Predator

avatar van The Oceanic Six

Ta-ta-ta-ta, ta-ta-ta-ta. Tatatataaaa, tatataaaa, tatatataaaa, tatatatataaaa....ik werd meteen blij toen ik de klassieke themesong van Indiana Jones hoorde. Wat blijft ie leuk!

Zou de rest van de film dan toch wel erg leuk zijn? Want de kritieken was lang niet altijd lovend. Te veel zou de film leunen op special effects, Indiana Jones is niet van deze tijd meer, Harrison Ford is oud, men zou nooit meer zoiets leuks kunnen maken dat in de buurt komt bij de 1e 3 delen.

Nou, ik kan zeggen dat ik me werkelijk geweldig heb vermaakt. Toegeven, de film komt inderdaad niet in de buurt bij de topdelen maar dat geeft niet. Dat lijkt me ook niet te doen omdat die delen de klassieke status hebben gekregen. Ik ging ook de bios in met het idee dat ik een leuke popcorn avonturenfilm wilde zien en weer kon genieten van Indiana Jones met zijn zweep, tempels, actie en gevatte humor.
En ik kreeg gewoon wat ik wilde. Harrison Ford mag dan een stuk ouder zijn, hij speelde nog altijd sterk de rol van Jones. Zijn gevatte opmerkingen, de vele (overdreven) stunts...het zat er allemaal in.

Er waren genoeg sterke actie en avonturenscene's die me echt boeiden. Het blijft gewoon leuk om te zien. Wel moet ik toegeven dat een aantal momenten overdreven en dus wat storend waren maar dat waren er niet veel. Ik irriteerde me vooral aan het ''Tarzan'' stukje van Mutt, die overigens de zoon van Jones blijft te zijn. Dat was echt nep en sloeg nergens op. Spijtig. Er zitten wel zeker een paar mooie momenten in de film. Dan denk ik vooral aan het gedeelte dat zich in Area 51 afspeelt. Sowieso is dat al een interessant onderwerp. Zeker de atoombom ontploffing en hoe Indy daar in terecht kwam en weet te ontsnappen is hilarisch en top. Later krijg je ook nog een erg fraaie achtervolging in de jungle en ook het slot in de tempel was erg leuk. Dat was ook weer typisch Indiana Jones met de schatten, de valstrikken en het avontuur. Wel vond ik het hele alien gebeuren erg ver gezocht en ook niet erg Indiana Jones achtig. Gelukkig waren de special effects goed genoeg dat het nog wel ging. Maar het had voor mij niet gehoeven.

De bijrollen waren ook niet slecht. Zo was het personage Mutt een leuke rol in de film als de handlanger. Zon persoon is ook nodig in de film voor de opmerkingen van Jones. Nu werden er regelmatig opmerkingen gemaakt over zijn leeftijd, erg gevat. Ook zaten er enkele verwijzingen in naar de voorgaande delen en dat is zeker voor de fans leuk. Ik miste Sean Connery als Jones'' vader wel een beetje moet ik zeggen.

Het verhaal was op zich wel oke, maar ik had soms ook wel het idee dat ze minder aandacht aan het verhaal hebben besteed en meer aan de special effects. Het stoorde me niet, maar de balans had wel iets beter gemogen.
Ik ben het dus niet eens dat deze film alleen teert op de effecten want de film heeft meer.

Conclusie; prima opvolger maar toch wel de minste van de 4. Maar dat geeft niks, ik had ook niet verwacht dat er een betere film zou komen dan de 1e 3. Dat is onmogelijk. Wil je een leuke avonturenfilm zien, dan zit je hier echt goed mee. Wil je een nieuwe Indiana Jones zien die typische Indiana Jones is, dan zit je ook goed.

avatar van Parisa

Parisa

Topvermaak om eens een Indy film op het grote doek te zien. Dat is me gezien mijn leeftijd nog niet eerder gelukt. Wel had ik hoge verwachtingen, want ik ben een volbloed Jones fan. Ik zag wel voordat ik ging een aantal keer 3,5* staan dus bereidde ik me erop voor dat ie misschien niet zo uit zou pakken als ik gehoopt had.

In de zaal bleek dat ik me geen zorgen hoefde te maken. We mochten al vanaf het begin lachen met de Paramount marmotjes(?). Ook met de actie zat het meteen goed. Ik werd meteen het verhaal in getrokken. Ook over het verhaal stonden lovende kritieken in kranten e.d. Dat ze 19 jaar de tijd hebben gehad, onder andere om het juiste script te schrijven. Het script bevat een oudere Jones, die nog steeds lesgeeft en in de praktijk oude geschriften kan ontcijferen en volop in actie is. Ik ben blij dat dit is gebleven en dat Jones ook niet ineens heel snel dingen kan ontcijferen. Jones is ouder geworden, geeft het stokje door. Toch is hij nog steeds Jones en is vat mij betreft alleen maar een realistisch klein stapje terug gegaan. Net op het juiste niveau voor zijn leeftijd en dat bevalt me.

Dan over de andere spelers. Ik ben blij dat er op geheel eigen wijze bedankjes zijn gemaakt naar de oude personages. Als je naar de film bent geweest weet je hoe. Ik miste alleen Sallah hierin, of heb ik hier overheen gekeken? Ik dacht dat ik Connery ging missen, maar er zaten zoveel andere vermakelijke karakters in, dat dit niet het geval was. Mijn favoriete, pittige, niet mutserige Jonesmeisje is ook weer terug. Ik ben blij dat ze voor haar hebben gekozen en niet voor een van de blondines. Hoewel die van The Last Crusade ook doodgeschreven is. Ik ben blij met Ox, Mutt en Spalko. Vooral met die eerste. Hij had iets van een knuffelbare oude man, maar dan niet op een zeikerige manier. Mijn mening over Cate Blanchett neem ik gedeeltelijk terug. Ik zei eerder dat ze alleen maar machtige, stijve mensen kon spelen. Fijn om haar te zien schermen. Ze was hier ook minder statig als ik haar eerder had gezien.

Dan over de algehele aankleding en special effects. Dat zag er keurig uit. Kleding stoer. Special effects en props erg leuk. De pyramide, de schedel en de kring aliens zagen er indrukwekkend uit. O, en de trap, de terugschuivende trap! Ook een echt Indy dingetje. Wel hier een klein gaatje in het script, want waarom moest hier nu iets buitenaards bij komen? Ik had liever dat ze het script aards hielden en enigzins magisch, zoals altijd in Indiana Jones films. Dit ging bij mij net iets over de grens, hoewel het helemaal niet vervelend was om naar te kijken. Maar het past gewoon niet zo bij deze films naar mijn idee.

Nu ben ik met het een klein minpuntje geeindigd. Het overheersende is een heel goed gevoel over deze film, dus ik zou hem niet laten schieten als Indy fan.

avatar van Herrer

Herrer

Topvermaak idd!!! Zoals een Indiana Jones film moet zijn. Een ouderwetse avonturenfilm, niet teveel bij nadenken. Raiders of the lost Ark was toendertijd ook vermakelijke pulp. Het was immers een ode aan de oude B-avonturenfilms. Het plot, de personages en de humor zijn zoals in de eerdere delen maar toch weer origineel. Alle kleine verwijzingen maken dit een film die je vaker moet zien.

Topper!!!

Malick schreef:

Het begon allemaal zo goed, zo lekker, zo typisch Indiana Jones helaas verliep het naar een half uur zo vreemd verder dat ik het gevoel had dat Steven Spielberg en zijn kameraden de kijker aan het bezeiken waren. Opeens krijg je absurde actie zoals in het oerwoud of bij de waterval. Waar was de klassieke avontuur in plaats van CGI? En dan heb ik het niet eens gehad over het vage einde. Wat hebben Aliens nu te maken met een franchise als Indiana Jones?! Dus na het eerste uur lijkt het verhaal echt niet te passen in het mythische waar Indy altijd heeft plaats gevonden. Jammer, want het acteerwerk en de soundtrack zijn beiden van lekker niveau.

Haha mag ik even lachen.

Ik herinner me een voorgaand deel waarin Indy in een neerstortend vliegtuig zit, eruit springt met een rubberbootje om zo in een woeste rivier terecht te komen om daar spectaculair in voort te gaan. Dat is echter en beter dan de watervalscene uit deel 4?

En het einde was wat overdreven, maar heilige gralen. geesten, bovennatuurlijke zaken en vervloekte zaken uit de voorgaande delen waren dat niet?

Accepteer gewoon dat Indiana Jones films niet realistisch zijn. Daar zijn ze ook niet voor gemaakt. Deel 4 is niks anders met dat soort zaken dan de 1e 3 delen.

Ik snap dus de kritiek niet.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Ik ben toch wel blij dat ik deze film vanavond in de bioscoop heb gezien, want ik denk dat een eerste kijkbeurt op dvd een tegenvaller geweest zou zijn. Net als de eerste delen is ook dit vierde deel uit de reeks enkel puur vermaak en helaas niet veel meer...

Het eerste uur is geweldig. Prachtige beelden, leuke actie en geweldige humor. De eerste keer dat Indiana Jones in beeld komt is toch wel weer geweldig. Jammer dat je dan geconfronteerd word met een erg ouder geworden man, maar dat weet je van te voren natuurlijk en ik vind dat dan ook geen reden om de film op af te rekenen. Sterker nog; Ford zit gewoon weer heerlijk in zijn rol. Die opslagplaats in het begin is mooi om te zien en daar worden we dan ook op een paar erg leuke scenes getrakteerd. Cate Blanchett is wat mij betreft geen toegevoegde waarde voor de film. Leuke uitstraling, maar zodra ze haar mond opentrekt is het over. Beetje jammer, maar gelukkig maken we dan kennis met de zoon van Indiana. Geweldig intro van Shia Labeouf wat mij betreft. Ik was nooit een grote fan van hem, maar hij is toch zeker een aanstormend talent. Erg goede rol van hem en super in deze film. Geweldig kapsel!

Cinematografisch is ook dit deel weer een pareltje en wat mij betreft overklast deel vier de eerste drie op dit gebied. De gebieden zien er prachtig uit; veel watervallen, hoge rotsachtige bergen omringd door een grote jungle. Jep, dat zit wel goed in deze film. Ook de actiescenes in de jungle zijn geweldig. De race langs de afgrond, de scenes dat ze met z'n allen van de waterval afdonderen en en achtervolging in de jungle, erg leuk allemaal. Jammer dat we Mutt (Labeouf) dan ineens tarzan na zien doen. Belabberd, maarjah echt serieus is deze film sowieso niet te nemen dus wat maakt het uit. Nou, dan is het meest positieve deel van de film wel geweest wat mij betreft. Vanaf dat moment gaat het helaas bergafwaards. Zo gaat het einde gaat wat te ver wat mij betreft. Het blijft er allemaal prachtig uitzien, maar dat is niet genoeg.

Net als de eerste drie delen is ook dit deel weer erg vermakelijk, maar wil soms teveel van het goede. Een paar zelfs ergerlijke momenten doen de film niet goed en nadat we een geweldig eerste uur van de film hebben gezien gaat het langzaam achteruit. Een voldoende verdiend de film zeker. Een must voor het grote doek met al die prachtige beelden die we krijgen te zien. Dit levert toch de nodige momenten met kippenvel op. Misschien wel het meest specataculaire deel van de vier, maar niet beter. Het blijft steeds wat op hetzelde niveau rondhangen en dat was natuurlijk te verwachten. Ik heb me in ieder geval wel vermaakt en ben blij de film in de bios te hebben gezien.

* * *

avatar van romain

romain

Ajax&Litmanen1 schreef:

Haha mag ik even lachen.

Ik snap dus de kritiek niet.

Ik snap de reactie van Verhoeven wel. Ik ben van dezelfde mening.

De kracht van de vorige delen was dat het verhaal op een dusdanige manier wordt verteld dat je er als kijker toch in mee kunt gaan ook al weet je dat het allemaal niet kan. Dat verfijnde, ik kan het niet echt benoemen hoe ze het deden, dat is hier absoluut niet aanwezig. Zoals ik in mijn eerdere bericht schreef ,de magie is weg.

En dat is waar volgens mij veel van de indyfans over vallen.

avatar van thomas82

thomas82

Gister naar de bioscoop geweest.

Het was een indiana jones film zoals je mocht verwachten, veel spanning en sensatie, soms een beetje over the top,maar in dit genre mag dat en is het heerlijk om te zien dat alles net goed gaat! Gister avond 21:30 bioscoop zaal zat tot de nok vol.Mensen klapten na afloop, heerlijk ouderwets zoals bij een sneak.

Ik geef de film een 4,5* ik heb afgelopen 2 maanden de eerste 3 delen bekeken en deze is zeker volwaardig aan de anderen. Ondanks de leeftijd van Harrison Ford voldoet hij nog steeds als Treasure Hunter en kwam voor mij ook niet over als een ouwe sok maar een vent met passie voor zijn beroep.

Zeker een aanrader!

avatar van The One Ring

The One Ring

Hankster schreef:

In feite konden ze in de jaren '80 wel degelijk fatsoenlijk een grote UFO in beeld brengen. De mooiste UFO die ik tot nu toe in een film zag komt uit Close Encounters of the Third Kind uit 1977 van... Steven Spielberg. Er is toen geen gebruik gemaakt van hedendaagse CGI, natuurlijk. Maar om een UFO nog op die ouderwetse manier te maken is tegenwoordig not done. In Close Encounters ziet het er mooi uit omdat het aansluit met de technische capaciteiten van toen, maar in een film van 2008 zou het maar vreemd staan. Net als dat mensen in een alienpak een beetje uit de tijd zijn geraakt, zelfs als het goed uitgevoerd is.

Ik ben het er mee eens dat de oude Star Wars-trilogie een overkill aan CGI had, maar daarin was buiten de acteurs alles met CGI gemaakt. In Kingdom of the Crystall Skull heb je nog echte decors en grotendeels echte stunts en gevechten. Dat voelt toch al wat beter aan.

Wel moet ik er misschien toch een halfje af doen. Die 4 sterren waren achteraf toch meer om mijn standpunt te verstevigen. Je hoort mij ook niet zeggen dat deze film zo goed is als deel 1 en 3, maar ik vind hem wel duidelijk beter dan deel 2.

avatar van Norma

Norma

Alle plus-en minpunten van de nieuwe Indy; ze zijn reeds allemaal genoemd geloof ik. Laat ik maar beginnen met het feit dat ik me goed vermaakt heb met deze avonturenfilm die wannabe’s als National Treasure echt héél ver het nakijken geeft. Want Indy is nog steeds Indy, de sets zijn nog steeds enorm en er gebeurt veel, heel veel. Té veel, kan ik bijna wel zeggen. Het voelt alsof alles, maar dan ook alles wat ze bedacht hebben er in moest komen. En daar gaat de film wat mij betref toch een beetje mank: er zit geen duidelijke highlight in, zoals de ronde bal in deel 1 of de mijnwagentjes uit deel 2. Verder moet ik zeggen dat de sfeer van de voorgaande films heel aardig benaderd wordt; het enige dat er echt aan herinnert dat de film wel degelijk recent gemaakt is, zijn –los van Indy’s grijze haardos natuurlijk- de aanwezigheid van Shia LaBeouf (die toch een acteur van de laatste jaren is) en de misplaatste CGI aapjes en woestijnbeestjes. Ik denk dat het ontbreken van “de magie” eerder in onszelf zit! Want vergeet niet, we hebben sindsdien zoveel andere films gezien. Dat gevoel van toen, dat het allemaal nog nieuw en spannend en betoverend was kan je simpelweg niet meer terug halen denk ik.

Tot slot wil ik even kwijt dat ik de Aliëns nog helemaal niet zo’n misplaatste wending vond; naar mijn weten zijn er wel degelijk zeer oude muurtekeningen en voorwerpen gevonden waarop afbeeldingen staan van wezens en voorwerpen die wij vandaag de dag als Aliëns en vliegende schotels omschrijven. Goed het is natuurlijk maar in hoeverre je mee wilt in die theorie, maar gezien Spielberg zijn reeds duidelijk geventileerde passie voor deze zaken én het tijdsbeeld waarin de film zich afspeelt is dit dus beslist geen vreemde keuze.

Al met al heb ik er met plezier naar gekeken. Voor magie en nostalgie trek ik de verzamelbox met de eerste drie delen wel weer eens uit de kast. (wat zou het leuk zijn om die weer eens op het grote doek te zien!!)

romain schreef:

Ik snap de reactie van Verhoeven wel. Ik ben van dezelfde mening.
En dat is waar volgens mij veel van de indyfans over vallen.

Dat was in dit deel toch ook? Men introduceerde '''the crystal skull'' al vroeg in de film en je kreeg steeds meer van de krachten te zien. Tot het einde waar de werkelijke kracht zichtbaar werd. Dat werd zeker in deel 1 en 2 niet anders gedaan. Ik moet zeggen, het alien, ufo en wegvliegen was misschien wat te grootschalig, maar erg vervelend was het niet. Indiana Jones is nu eenmaal een serie waarin je bovennatuurlijke zaken meekrijgt. Als je binnenkort The Mummy 3 bekijkt, dan weet je ook dat je een boel onrealistische zaken te zien krijgt. Als je dat niks vind, sla hem over. Ik ga er wel van genieten denk ik.
Ik vind bijvoorbeeld magische momenten in serieuze films veel misplaatser. Denk aan The Green Mile.

avatar van Mr.Crow

Mr.Crow

@ The One Ring;

Je staat niet alleen.

Ben het volkomen met je eens.

Alleen ben ik te lui om zo'n hele tekst te schrijven.

avatar van SanderSander88

SanderSander88

Zeer vermakelijke film met een hoop overdreven momenten .Maarja, daar komt Indiana Jones wel mee weg natuurlijk.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Lu2k schreef:

Hier moet ik je gelijk geven, Indiana Jones is geen film die meteen een blockbuster is, het zal over de jaren groeien.

Maar als ze een 5 maken dan moeten ze eens over Atlantis doen ook tof om erover te spreken.

avatar van Idol

Idol

Moet je de eerste 3 films hebben gezien om deze te bekijken?

Ik heb alleen de eerste Indiana film gezien...

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

Ik denk inderdaad ook dat Indiana Jones een film is die moet groeien. Kijk maar bij Last Crusade. Het dieptepunt van die film is rond de 3,60 en hij staat nu op een 3,79. Dus wie weet...

@Idol,

nee, je kunt deze film prima volgen zonder de vorige te hebben gezien (alhoewel het wel aanraders zijn!). Ik denk dat je misschien een paar grapjes niet snapt, omdat dat knipogen zijn naar de vorige films.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

De mensen die zeggen dat Indiana Jones 4 niet goed is, die zijn wat mij betreft op hun hoofd gevallen.

Ik ben net bij Indiana Jones geweest en ik moet zeggen dat ik het geweldig vind. Het begin stond sowieso als een huis en vooral vond ik de binnenkomst van Mutt geweldig.

Ik vond alle acteurs erg goed spelen, ook Mac speelde uitzonderlijk goed, ik vond het vooral goed dat hij niet bij Indiana hoorde maar bij de russen. Later dacht ik eindelijk dat hij goed was maar toen je steeds die zendertjes zag die hij steeds liet vallen voor Irina wist je dat hij zeker geen dubbelspion was. Ik vond Blanchet echt fantastisch spelen, haar rol is gewoon weg voor haar gemaakt. Ze kan het bloed onder je nagels vandaan halen. Ik vond de scene met de mieren ook echt geweldig, wel een beetje vies maar geweldig dat ze je met huid en al opvraten net zoals die kevers bij The Mummy. Ik vond ook de grapjes geweldig zoals:'You are a teacher'?waarop Indy zei:'Part time'. Voor de rest vond ik ook de decoren prachtig gemaakt. Het was echt geweldig hoe bijvoorbeeld op het eind alles naar beneden viel.

Ik had overigens veel gehoord over deze film, dat er bijv. Marsmannetjes in zaten! Dat was nog geeneens zo erg want zoveel zag je ze niet en het waren gewoon van die vreemde wezens. De dood van Irina was ook geweldig, ik wist gewoon dat ze weer een erge dood kreeg want tot nu toe kregen alle hoofdbazen dat. Denk maar aan de nazibaas (Donovan geloof ik) die dronk van het heilige water en ook dat was een gruwelijke dood. En denk maar eens aan die vent met die zwarte hoed en jas (ben zijn naam kwijt) van deel 1. Ook die had een erge dood. Ik vond het leuk dat Marion er weer in zat en Shia le bouf speelde werkelijk goed. Ik denk dat ik The Jungle Chase scene het leukste vond maar eigenlijk vond ik alles wel leuk. Toch ondanks al deze pluspuntjes vind ik toch dat The Last Crusade het beste blijft...gevolgd door Raiders maar daarna toch echt wel deze. Ik vind deze beter dan the Temple of Doom eerlijk gezegd. Het scheelt niet veel maar beter is die zeker. Het camerawerk was ook perfect, zeker met die tempel etc. en het verhaal was erg orgineel. Dat met die soort trap vond ik ook geweldig (dat die weg schoof). Allemaal geweldig bedacht, ook Ford speelde geweldig ondanks zijn leeftijd waar ik niets van merkte! John Hurt hoefde niet heel veel te zeggen maar wat hij zei waren goeie aanwijzingen dus ook hij speelde goed. Gewoon een geweldige film en de muziek van John Williams was ook weer geweldig. Telkens als je bijv. Irina zag hoorde je haar mooie theme weer. De score van Williams is echt geweldig (heb hem zelf ook al in huis). En de film was ook fantastisch.
Er waren zoveel kritieken op deze film, ik vraag me dan af: WAAROM!!!!!!

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Idol schreef:

Moet je de eerste 3 films hebben gezien om deze te bekijken?

Ik heb alleen de eerste Indiana film gezien...

Marion ken je dus maar het is wel handig om ze allemaal te zien anders weet je nog geeneens iets over Indiana's vader etc. Ze kwamen de afgelopen weken wel allemaal op de televisie...

avatar van davidov

davidov

Net een 3.5 *

Ik had tijdens de film duidelijk het idee dat dezelfde mensen achter het product zaten als bij de eerdere films. Dat was een enorme meevaller. De film heeft hier en daar prachtige shots, waanzinnige effecten (en voor de verandering wel mooi in beeld gebracht), en meer trademarks uit het verleden.

Wel jammer dat het toch allemaal net iets minder is dan de vorige delen. De dialogen zijn niet echt scherp genoeg, de humor is soms ietswat flauw of gewoon afwezig, weinig spanning tussen de held en de villain.... en bovendien krijgt Indy alle hints wel in zijn schoot geworpen (als in: veel speurwerk hoeft hij zelf niet te doen).

Kortom, is de film leuk en geslaagd en bovendien ook nog herkenbaar Indiana Jones? Ja. Maar voor een legendarische avonturen film raad ik toch echt Lost Ark of Last Crusade aan. Binnen de Indiana reeks met Ford komt deze film dan voor mij ook op de 3e plaats. (1. RLA 2. LC 3. KCS 4. TD).

Overigens had ik geen moeite met het sci-fi achtige gehalte. In de vorige films zat ook altijd nogal behoorlijk wat bovennatuurlijke hocus pocus