• 9.379.134 stemmen

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Actie / Avontuur | 122 minuten

Releasedatum: 22 mei 2008

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

"The adventure continues..."

1957. De Koude Oorlog is op zijn hoogtepunt. Nadat hij op een afgelegen vliegveld ternauwernood ontsnapt aan een groep snode Sovjet-agenten, ontmoet de avontuurlijke archeoloog Indiana Jones de jonge, opstandige Mutt die zijn hulp nodig heeft bij een persoonlijke missie. In ruil daarvoor maakt Indy grote kans op het vinden van de Crystal Skull van Akator, een legendarisch en fascinerend voorwerp omringd door bijgeloof en gevaar. Indy en Mutt reizen naar de uithoeken van Peru, maar merken al snel dat zij niet de enigen zijn die de Crystal Skull zoeken.

Indiana Jones

Antonin Dovchenko

Russian Suit

avatar van Ghola

Ghola

De grootste onzin natuurlijk, maar wel weer geweldig leuke onzin. In gedachten zie je de makers een lijstje standaardelementen nalopen en afkruisen: een oude kaart met een propellorgedreven vliegtuig, check; boobytraps in een donkere tempel, check; kaarten met geheimschrift, check; slangen, check; tune, check. Bij deze film had ik niets anders verwacht (en gewild).

Ik verwachtte alleen niet dat zo'n film, die je niet serieus moet nemen en die gelukkig ook zichzelf niet serieus neemt, op een aantal momenten toch echt te melig of vergezocht kan worden. Hier gebeurt het. Het staat een geweldig en onvergetelijk avondje in de bioscoop niet in de weg, maar een hogere score wel.

3-3,5*

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Goeie indiana jones film met toch plezante scenes deze vind ik wel zeker niet de beste van de 4 maar hij kan er zeker en vast mee door heb me zeker en vast geamuseerd

avatar van Riddick

Riddick

Doordat ik groot Indy fan ben geef ik deze film 4*.

Veel punten worden hier al genoemd. Er zat jammer genoeg gewoon te weinig Indiana Jones gevoel in de film..

Ik kon mij overigens niet echt storen aan de Inter-Dimensionale wezens. Vond daarom de laatste scene niet echt erg. Zou het erg vinden als het een soort E.T. einde zou zijn. Dan wel!..

Vind overigens wel grappig dat als Indy de hoofd had terug gezet het als het goed is anders was gelopen. Hij kreeg immers van de skull te horen dat hij het moest terug brengen!

4* voor een toch nog wel vermakelijke film!

avatar van Reinbo

...en Ford is te oud!

avatar van Halcyon

Halcyon

Voor zij die erin geïnteresseerd zijn: die legende van de Crystal Skull is geen verzinsel van de filmmakers. Het is een bestaande legende (of waarheid?) over een opgegraven kristallen schedel die volgens onderzoeken zou wijzen op een eeuwenoude en misschien wel buitenaardse beschaving. Gezien de perfectie waarmee de schedel gebeiteld is, iets wat alleen maar kan mits moderne apparatuur, is het verschijnsel op z'n minst bizar te noemen.

Heb de film overigens niet gezien en ben het ook niet meteen van plan, maar ik vond dit wel leuke achtergrondinfo. Heb ook geen idee in hoeverre het relevant is voor de film, maar goed.

avatar van Bartel

Bartel

Halcyon schreef:

Om misverstanden te voorkomen:

'Crystal skulls' zijn nep

De kristallen schedels waar Steven Spielberg zijn nieuwste Indiana Jones film losjes op heeft gebaseerd, zijn nep. Wetenschappers die enkele 'crystal skulls' in het Londense British Museum en het Smithsonian in Washington hebben bestudeerd, concluderen na onderzoek dat ze allemaal van recente datum zijn.

Black & Decker

"Sommige schedels zijn best goed gemaakt, maar andere zien eruit alsof ze in de garage met een Black & Decker zijn gemaakt," zegt de Britse professor Ian Freestone tegen de BBC. Volgens Freestone hadden de Azteken of Maya's aan wie de schedels vaak worden toegeschreven, niet de werktuigen om ze te maken. Op één schedel is bovendien een synthetische stof gevonden die pas aan het eind van de 20e eeuw is geïntroduceerd.

Professor Freestone vermoedt dat de eerste nep-schedels zijn geproduceerd door hippies, onder invloed van de New Age beweging en de populariteit van kwarts in de jaren 60.

bron: http://www.spitsnieuws.nl/archives/tech/2008/05/crystal_skulls_zijn_nep.html

G*d - Damn Hippies!

avatar van Halcyon

Halcyon

Mja, ik wil je geloven hoor. Zelf heb ik boeken gelezen waarin professors en wetenschappers beweren dat ze echt zijn. Het hangt er maar vanaf wat je gelooft. Maar of ze nu echt of vals zijn, ik wou maar even meedelen dat het gegeven rond de Crystal Skulls al eerder bestond en geen verzinsel is van de filmmakers .

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Heerlijke film, als die laatse scene Shia die hoed op zijn hoofd had gezet
Ik zie al een 5 aankomen.

avatar van Getblue

Getblue

Nee, ik denk dat mijn verwachtingen te hoog waren.

Ziet er een beetje gedateerd uit.

Indiana Jones meets Close encounters of the 3rd kind

avatar van kras van zwienen

kras van zwienen

Weet iemand, wat er nou precies in die kist zat, aan het begin van de film?

avatar van gotti

De resten van een buitenaards wezen...

avatar van kras van zwienen

kras van zwienen

bedankt!

kras van zwienen schreef:
Weet iemand, wat er nou precies in die kist zat, aan het begin van de film?

of bedoel je
the Lost Ark?

avatar van Bla

Bla

Vandaag gezien in de bioscoop. Nou moet ik bekennen dat ik niet erg bekend ben met Indiana Jones... Ik heb veel films gezien maar ik heb alleen fragmenten gezien van The Temple of Doom geloof ik (met dat Koreaanse?/Vietnamese? kind). Ik kende de tune en wist dat de man met zijn eeuwige hoed en zweep wel Indy was.

De film beviel me zeer tot op zekere hoogte. Het eerste anderhalf uur is goed tot zeer goed. Sowieso houd ik wel van Spielberg vanwege zijn manier van filmen enz. Maar na dat anderhalf uur komen de marsmannetjes en toen dacht ik: 'tja, jammer'. Verder vond ik dat CGI er af en toe nogal nep uit zag maar dat is misschien een smaakverschil.

Verder nog wat kleine fouten naar mijn idee (van een waterval afvallen en dan op miraculeuze wijze je hoed ophouden?) maar dat valt onder de categorie mierenneuken.

Eerste deel had een 4*/4,5* gekregen maar het einde toch echt een 2,5*/3* dus kom ik op 3,5*.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

avatar van Reinbo

merijn82 schreef:

Echt niet? Goh!

avatar van Ithildin

Ithildin

Heb je de andere Jones films al gezien? Een heilige graal die eeuwig leven schenkt, de ark des verbonds die rare fratsen uithaalt met degene die hem opent... Het bovennatuurlijke tintje zat er altijd al aan, dat had je wel een beetje kunnen verwachten.

avatar van Hankster

Hankster

Indiana Jones and the Kingdom of the Christal Skull

Wat maakt Indiana Jones tot de trilogie die het nu is? Het is nostalgie. Het was toentertijd bedoeld als een greep terug naar de pure avonturenfilms uit de 50's, waarbij alles nog echt was. Echte stuntmannen, echte sets, echt avontuur. De drie films zaten vol met fouten en ongeloofwaardigheden, zoals bijvoorbeeld de duikbootscene in Raiders, waarop veel andere films afgekraakt zouden worden. De special effects stonden in de tachtiger jaren in de kinderschoenen, en het ziet er nu dus, hoewel het spaarzaam werd gebruikt, vaak gedateerd uit. Maar gek genoeg maakt dat bij Indiana Jones weinig uit, zelfs niet in een tijd waarin filmmakers nu hele Middle-Earth's uit de computer kunnen stampen. Nee, het geeft de films nu een bepaalde charme, een echtheid die je in niet veel blockbusters meer tegenkomt, in mijn ogen.
Al die jaren dat ik begin jaren 90 voor de eerste keer The Last Cruscade zag, keek ik uit naar een vierde deel. Sinds wij internet kregen zat ik altijd wel een paar keer per jaar het internet af te struinen naar een interviewtje met Spielberg, Lucas of Ford over een vierde deel. En toen was het in 2007 eindelijk zo ver...
Al snel gaf Spielberg aan dat hij er geen "CGI heavy" film van wilde maken. Mooi! Want dat is wat een Indiana Jones 4 in deze tijd zou onderscheiden van andere blockbusters en het zou een belangrijke stap zijn in het hercreeëren van de Indy-sfeer uit de vorige films.

Goed, gister was het dus eindelijk zo ver! Ik probeer het een beetje per stukje van de film te analyseren...
Het Paramount-logo dat wederom in een berg verandert, zoals het hoort. Alleen een beetje jammer van het digitale marmotje wat de grond uitkomt. Maargoed, leuke eerste scene en een leuk detail dat ze dezelfde openingscredits als Last Crusade gebruiken. Alleen vond ik het persoonlijk jammer dat we met Elvis begonnen in plaats van Williams.
De volgende scene was ook meer dan leuk. Nostalgisch, vermakelijk, leuke actie, mysterieus, ookal viel Spalko wel erg tegen. Blanchett vind ik een geweldige actrice, maar haar eerste zin klonk niet anders dan lachwekkend slecht. Maar de daaropvolgende scene met de atoomproef was toch wel heel erg shocking. Dit verwacht je helemaal niet in deze film. Maargoed, hopelijk was het een incident en een poging om grappig te doen. Maar de eerste complete CGI-shots waren al een feit. Eehm..Spielberg...wat had je ook al weer gezegd?
De rest van de eerste helft van de film was erg leuk. Wat rommelig hier en daar, maar ach, ook dát is Indiana Jones. De achtervolgingsscene met de motor was bijvoorbeeld bijzonder leuk gedaan. Het deed mij wederom een beetje denken aan Last Cruscade. Allemaal leuke scenes waarbij het nostalgische hier en daar er wel heel erg dik bovenop lag, zoals het meerdere malen refereren aan de overleden Henry sr. en Marcus.
We gaan maar even een heel stuk vooruit naar de junglescene waar Indiana en Mutt gevangen worden gehouden in het tentenkamp en herenigd worden Marion. Het is dus toch écht waar; Indy gaat op Alien-jacht.... Het moment dat Karen Allen te voorschijn komt lijkt Harrison opeens meer in z'n element. De chemie tussen hen blijft leuk en het levert een paar leuke scenes op. Ik persoonlijk vond de vooraf gewraakte slengenscene dus best wel meevallen.
Veel erger vond ik de daaropvolgende achtervolginsscene met de trucks. Het begint een beetje eentonig te worden dat Indiana voor de zoveelste keer op een andere auto springt en de boel kort en klein slaat. En de scene duurt maar voort en voort, met ook nu weer overduidelijke CGI shots. En dan komt een van de eerste échte pijnlijke scenes uit de film; Mutt die als een Tarzan tussen de bomen slingert. Een poging van de heren om grappig te zijn?

De scenes na de watervallen zijn dan wel weer leuk en m'n hoop leeft weer een beetje op na de dramatisch lange en soms erg slechte achtervolgingsscene. Maar dan gaat het he-le-maal fout. Kristallen aliens?! Bewegende kristallen aliens?! Overduidelijk digitale bewegende kristallen aliens?!. De film vliegt nu volledig uit de bocht, en het lijkt wel of Lucas de regie volledig heeft overgenomen. Dit is echt compleet over the top, en voegt eerlijk gezegd ook weinig aan het verhaal toe. Het klinkt allemaal wat wazig, maar in de vorige films had het einde ook werkelijk iets met Indy zelf te maken. Dít was enkel bedoeld om de kijkers te laten zien wat men tegenwoordig wel niet allemaal uit de computer kan toveren. Toch pijnlijk wanneer je als befaamd regisseur van te voren beweert dat de film niet "CGI heavy" zal worden, en de film niet digitaal op wilt nemen om zo het originele gevoel te kunnen behouden...
En dan nog een laatste scene, welke te slap voor woorden is.

Conclusie is wat mij betreft dat de 20 jaar oudere Ford nog steeds Indiana Jones is. Aan hem heeft het zeker niet gelegen. Neen, het is het soms rommelige en uiteindelijke overdreven script, het niet bijster interessante verhaal, en de té veranderde regie t.o.v. de eerste drie films, die er voor zorgen dat dit de minste van de Indiana Jones films is geworden. Als ik het zo eigenlijk al wil noemen, want nergens komt, buiten de muziek van Williams en Ford in z'n kenmerkende kleding, de échte Indy-feel naar voren. Spielberg's stijl is te anders, Lucas gaat te ver door, en Kaminski is overduidelijk geen Slocombe. KotCS is minder dan Raiders, maar dat had ik ook wel gedacht. Maar hij is zelfs niet te vergelijken met Temple of Doom en Last Crusade die beiden toch ook hun foute momenten hadden.

Positieve punten in aflopende volgorde:
+Harrison Ford blijft Indiana, ondanks z'n 20 jaar erbij
+Williams verleert z'n kunsten nooit
+Karen Allen is nog steeds erg leuk, zeker in combi met Ford
+Mutt is een geslaagde side-kick
+De eerste helft was bijzonder leuk, ondanks de tenenkrommende en zinloze atoomproef
+Spinnen, insecten, ratten, en nu rode mieren!
+Leuke dialogen van tijd tot tijd

Negatieve punten van kwaad tot erger:
-Digitale marmotten en aapjes
-Spalko komt niet uit de verf
-Geen enkele memorable scene
-Nostalgische stukjes zaten er af en toe iets te dik op
-Rommelig script, en het verhaal is weinig meer dan een opeenvolging van, soms erg matige, actiescenes
-Een overkill aan CGI, waardoor het nergens charme uitstraalt.
-Een atoomproef?!
-Mutt als Tarzan?!
-Spanning is op een gegeven moment ver te zoeken...
-Aliens??!!
-Een gigantische UFO???!!!

avatar van whoizerwin

whoizerwin

-Een atoomproef?! -> Misschien refereerden ze wel naar vroeger waar ze in die periode ook echte atoomproeven gedaan hebben..
-Mutt als Tarzan?! -> Ok ben ik met je eens! een -punt

"-Aliens??!!
-Een gigantische UFO???!!!"

So what? je zit bij Indiana Jones, hier kan alles gebeuren.. eerste delen zijn toch ook onwerkelijk? ik bedoel, hij drinkt ook uit de Graal met die ridder die er al 100den jaren wacht.. en in het eerste deel die geesten met die staf.. of is dat wel werkelijk?

Ik heb het gevoel dat iedereen een beetje naar elkaar luistert..
"Die laatste scenè is echt verschrikkelijk"
vervolgens gaat die gene naar de bioscoop met dat zinnetje in gedachten.. en vind het dan ook ineens verschrikkelijk..
als Spielberg toen gelijk een deel 4 had gemaakt en er UFO's in gezet had, dan was het vast ineens mooi en super..

Ik heb mij verder zeer vermaakt bij deze film, alleen de tarzan scene hadden ze er van mij wel uit mogen halen..
gewoon puur vermaak! 3,5*

avatar van Malick

Malick

Het begon allemaal zo goed, zo lekker, zo typisch Indiana Jones helaas verliep het naar een half uur zo vreemd verder dat ik het gevoel had dat Steven Spielberg en zijn kameraden de kijker aan het bezeiken waren. Opeens krijg je absurde actie zoals in het oerwoud of bij de waterval. Waar was de klassieke avontuur in plaats van CGI? En dan heb ik het niet eens gehad over het vage einde. Wat hebben Aliens nu te maken met een franchise als Indiana Jones?! Dus na het eerste uur lijkt het verhaal echt niet te passen in het mythische waar Indy altijd heeft plaats gevonden. Jammer, want het acteerwerk en de soundtrack zijn beiden van lekker niveau.

avatar van zoutzak

zoutzak

Uitstekend vervolg!

avatar van Max en Joep

Max en Joep

merijn82 schreef:

Dit kan toch allemaal nooit!!

is deze opmerking serieus bedoeld?

avatar van Hankster

Hankster

whoizerwin schreef:
Klopt, maar het idee hoe hij de explosie overleefde was echt te be-lach-e-lijk voor woorden, en dat zegt wel iets als we het over een filmserie hebben die het niet echt van het realisme moet hebben
Het beeld van de explosie viel gewoon helemaal uit de toon met de rest van de serie, en zowiezo voegde het niets toe aan het verhaal. Het was veel logischer geweest wanneer hij nadat hij uit de loods ontsnapt was gewoon terug op school kwam, bijv.

whoizerwin schreef:

Ik heb het gevoel dat iedereen een beetje naar elkaar luistert..
"Die laatste scenè is echt verschrikkelijk"

gewoon puur vermaak! 3,5*
Tsja, smaak. Het gaat mij dan ook meer zoals ik al zei om de uitwerking dan om de ideeën zelf. Hoewel deze elementen In mijn ogen weinig met Indy te maken hebben, was de uitwerkingen ervan zowiezo een stijlbreuk met de vorige films. Dus al had hij zeg in 1992 een deel 4 gemaakt was het met hetzelde verhaal veel dichter bij de andere films gebleven puur vanwege de beperkte mogelijkheden van de special effects. Wanneer je mijn commentaar goed had doorgelezen dan had je doorgehad dat dáár mijn kritiek om ging.

En dit heeft niets met napraten te maken want ik heb bewust zo min mogelijk reviews gelezen en heb zowiezo al het commentaar op MM en Fok gemeden. Dit is gewoon mijn mening, en als dat samenvalt met ander commentaar zegt dat toch meer iets over de film dan over de reviews...

"-Aliens??!!
-Een gigantische UFO???!!!"

Als jij een beetje indy kenner bent dan kun je het buitenaardse niet vergelijken met de mythen die op deze aarde zijn ontstaan en zijn vergaan. Sommige users zullen vast elkaar napraten, maar dit is echt een wending die in geen enkele indy te zien was. Geloof zit tussen Realiteit en Buitenaards in.

avatar van whoizerwin

whoizerwin

Hankster schreef:

Het was ook geen aanval

en ik had het ook zeker niet over jou qua die opmerking van napraten.. je onderbouwd je kritieken goed, en toevallig was jou post de laatste waar eigenlijk alles in zat van wat iedereen hier individueel ook gepost heeft.

En de laatste opmerking.. Een Indy-kenner?

Moet je eerst een bepaalde test doen om een indy-kenner te worden? ik heb alle 3 de films meerdere malen gezien en toch is dit mijn mening.. of ben je een indy-kenner als je de laatste scene waardeloos vind?

avatar van Mr.Crow

Mr.Crow

deTuinman schreef:

Toch is het ook gebaseerd op geloof... :/

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Max en Joep schreef:

is deze opmerking serieus bedoeld?

Nee was niet serieus bedoeld, ik zal voortaan wel wat duidelijker zijn als ik een cynische opmerking maak.

Mijn opmerking refereerde aan het irritante bioscooppubliek wat ik trof. Bij elke stunt/actiemoment hoorde ik: ''ooo jaaa tuurlijk'' en ''Kan echt nooit dus he''!!!

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

En dan nog een laatste scene, welke te slap voor woorden is.

Sterke recensie Hankster, ik ben het met de meeste punten eens

whoizerwin schreef:

En de laatste opmerking.. Een Indy-kenner?

Hoezo de laatste scene? Het is de hele insteek. De setting heeft een draai gemaakt middels de cgi en het vertoon van het buitengewone. Dit is nooit in een indy gedaan en dat heeft te maken met het feit dat verbeelding meer dan beeld kan bieden.

Nu is het andersom.

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Inderdaad het ging bij de voorgangers inderdaad om verbeelding. Wel was Raiders vrij gedetailleerd met de goddelijke afrekening, maar bij deze was het te erg. De afrekening met Donovan in Crusade was ook grafisch, maar dit werkte inderdaad ook sterk verder in mijn verbeelding.