• 9.375.027 stemmen

Geregisseerd door: Jason Reitman

Met onder meer: Elliot Page, Michael Cera en Jennifer Garner

Releasedatum: 7 februari 2008

Plot Juno

"A comedy about growing up… and the bumps along the way."

Juno MacGuff is een pittig 16-jarig meisje dat zwanger raakt van de charmante, maar onbenullige Bleeker. Met de ondersteuning van haar vader, haar stiefmoeder en haar beste vriendin Leah ontmoet ze Mark en Vanessa Loring, die zij als de ideale adoptieouders ziet.

The One Ring

Ik heb me nog nooit ze geërgerd aan het publiek bij een film in de bioscoop als gisteren. Tot nu toe heb ik het altijd wel mee vinden vallen, maar dit keer had ik pech dat vlak achter me twee jongens gingen zitten die vanaf de trailers rotopmerkingen naar het scherm begonnen te roepen en daarmee niet ophielden (tenzij ze een grote boer moesten laten, uiteraard) tot de aftiteling begon. Ik heb de film zo maar half op me in kunnen laten werken en van het laatste liedje tussen Juno en Bleeker heb ik geen woord gehoord, omdat de groep voor me besloot om nu alvast met veel lawaai te vertrekken.

En dat is hier toch echt een doodzonde, want zulke frisse en leuke filmpjes worden er te weinig gemaakt. Het meesterwerk dat ik ervan verwachte was het niet (wat wellicht ook zo lijkt door de medebezoekers), maar het was allemaal bijzonder vermakelijk. Ik kan het sowieso zeer waarderen dat men voor een luchtige aanpak heeft gekozen voor zo'n onderwerp. Daarnaast weet de film alle clichés van de tienerkomedies te omzeilen. Vooral fijn voor mij omdat ik tienerkomedies doorgaans vervelend vind.

De film steunt voor een groot deel op Ellen Page. En dat werkt heel goed. Ze zou zomaar eens uit kunnen groeien tot de beste actrice van haar generatie. En de Acadamy doet er goed aan haar een Oscar te geven voor deze acteerprestatie. De bijrollen zijn ook allemaal geweldig vertolkt. Helaas hadden deze bijfiguren allemaal van mij wat meer schermtijd mogen krijgen. Ik merkte dat ieder personage eigenlijk zo'n 2 scènes krijgt die om hem of haar draaien en meer niet. Dat is heel jammer. Met name bij Bleeker. Hij is een belangrijk onderdeel voor de emotionele kern van de film, maar krijgt pas in het laatste kwartier echt aandacht. Dat was het enige dat niet echt tot zijn recht kwam.

Verder vond ik dat taaltje geweldig en was het jammer dat de ondertiteling daar verder niks mee deed. De liedjes klonken leuk en grappig bij de film, maar de tekst heb ik lang niet altijd meegekregen dankzij eerder genoemde grappenmakers die achter mij zaten. Een gemis, waarschijnlijk. Het is dus wel duidelijk dat ik de film nog eens moet zien. Ik zal hem op dvd dan wel eens in alle rust bekijken.

4* voor nu. En nogmaals: Ellen Page moet de Oscar winnen!

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Ja als je de liedjes voor een groot gedeelte hebt gemist, dan mis je naar mijn mening best veel vermakelijks, al is het niet essentieel, draagt het zeker bij aan de sfeer.

Voor de rest die jongens gewoon flink hard bekogelen met M&M's voortaan, van dichtbij natuurlijk. Cola smijten zal ook wel werken!

Prachtig!

Mensen, heeft u deze film nog niet gezien; ga! Want zelfs áls je de film compleet waardeloos vind (hetgeen ik zeer onwaarschijnlijk acht), zul je in Juno misschien wel het leukste filmpersonage ooit aantreffen. Nog nooit zat een vrouwelijke hoofdrol in mijn ogen zó vol met geniale opmerkingen en een compleet unieke manier van leven. Juno is grappig, ze zegt altijd (altijd!) waar het op staat (als je dat niet begrijpt; bekijk gerust de film even ), ze probeert op een totaal clichéloze manier zichzelf te vinden en ze is ongetwijfeld één van de leukste karakters die op het witte doek te vinden zijn.

Zo.

Dan de film; de kans is klein dat je iets vinden kunt wat erop lijkt. Het is zeker een tienerkomedie (simpelweg omdat tieners de hoofdrollen spelen en de film buitengewoon komisch is), maar dan wel een tienerkomedie als geen andere. De film heeft een heerlijk sfeertje en biedt vermaak op hoog niveau, behandelt daarnaast een interessant thema en, als belangrijkste, nergens (helemaal nergens!) zakt de film in. Iedere scène is een wezenlijke toevoeging en zal je eveneens weten te raken waar dat de bedoeling is, zeker wanneer Juno zich bewust wordt van de nadelen van haar zwangerschap en op zoek gaat naar wat ze écht nodig heeft. De acteurs zitten stuk voor stuk steevast in hun rol en dragen ieder hun steentje bij aan deze unieke, ontroerende, heerlijke, verrassende en prachtige "Comedy about life". Het geheel is herkenbaar, touching, en werelds. De soundtrack is fantastisch. Cliché's worden compleet vermeden en de film blijft overeind als een huis.

Voorbeeldje?
Michael Cera als ietwat sullig vriendje, een zoveelste tienerkomedie zou hem waarschijnlijk gepest laten worden, maar deze film laat gewoon zien hoe hij ís. Niks geen gepest, Juno houdt van hem, vertrouwt hem. En die eindscène blijft in je hoofd zitten.

You're a part-time lover and a full-time friend

Ik weet het niet hoor, na afloop vond ik de film vooral zeer aardig, het eindshot bracht een soort van romantische optimist in mij wakker, en ik vond het geheel zeer vermakelijk. Maar na afloop ging ik met die buddy waarmee ik naar de bios was geweest nog naar McDonalds, en alles straalde plosteling één en al vrolijkheid uit. Een dag later, ben ik helemaal überhappy voor een laatste-vakantiedag, en Juno heeft dat veroorzaakt.

De film mag van mij massa's oscars winnen, te beginnen met die voor Ellen Page. Wat een topklasse, ze is werkelijk mindblowing goed.

5* denk ik. Ik zet hem ook in mijn top 10. Wereldfilm!

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Woah die recensie is nog meer feel good dan de film zelf. Das al knap. Anyway, een 5 is wel erg hoog. Al denk ik er over om m nog wel dat halfje exta te geven.

Doen!

avatar van Knisper

Knisper

Ik ga de film wel een kans geven, maar op basis van de trailer en de recensie lijkt deze film me veel te veel 'gemaakt' en zodoende minder oprecht dan bijvoorbeeld een Ghost World.

Qua gemaaktheid verschillen die vrij weinig van elkaar.

serpico schreef:

Prachtig!

Ken jij zulke meisjes in het echt? Ik niet namelijk.

Ik zit me dan ook af te vragen of het personage Juno wel echt is. Kun je haar zomaar in het echt tegen komen op straat, of is zij meer bedacht door een aantal filmschrijvers die een vermakelijke film wilden maken die veel (vrouwelijk) publiek zou trekken?

Ik zit me te bedenken: is dit een film waar ik echt naar toe zou willen alleen omdat zij zo'n leuk personage is? Want is het nog wel zo'n interessante film als zulk soort meisjes niet eens bestaan, of in ieder geval zeer zeldzaam zijn? Ik bedoel puur de geloofwaardigheid dus.

Kan me dan ook vinden in het commentaar van Knisper, alleen zegt de film Ghost World me zo even niets.

Maar goed, ondanks de lovende kritieken...Ik zal 'm wel gaan huren als-ie uitkomt op dvd.

The One Ring

Ik vind deze film zelfs minder 'gemaakt' dan Ghost World. Deze film heeft in het geheel gezien ook leukere personages dan Ghost World naar mijn mening. In Ghost World vond ik eigenlijk alleen Steve Buscemi goed (maar dan ook meteen héél goed).

serpico schreef:

Hmm, herkenbaar. Vooral het nagenieten van deze film blijkt erg fijn te zijn. Al blijf ik met het gevoel zitten dat ik de film niet helemaal meegekregen heb.

Ook helemaal eens met je opmerkingen over Ellen Page, al wil ik nog niet zo ver gaan dat ze het beste personage ooit neerzet of zo. Maar het is wel een zeldzaam leuk personage.

Ken jij zulke meisjes in het echt? Ik niet namelijk.

Ik persoonlijk niet (in ieder geval niet in zo'n extreme zin). Vind ik er ook niet echt toe doen. Het gaat ook meer om emotioneel realisme. Juno is een personage waar je makkelijk mee kan leven en die leuk is om te volgen. Dat ze niet echt zou bestaan doet daar niets aan af.

The One Ring schreef:

Ik vind het toch wel belangrijk gezien de geloofwaardigheid. Je wilt je toch ook wel kunnen inleven in de personages? Realistisch hoeft het heus niet altijd te zijn, maar dit is wel een thema wat realistisch is.

Ik krijg er een erg gemaakt en neppig gevoel bij, ook al is 't een leuke meid die heel down-to-earth is en ook zo met haar zwangerschap omgaat.

Betekent niet dat ik de film gelijk ga afschrijven; het hele thema spreekt me gewoon niet zo aan.

Olivia schreef:

Persoonlijk vind ik het niet moeilijk om mee te leven met Juno. Het thema van de film is realistisch, maar de uitwerking ervan is luchtiger dan gewoon en draait niet helemaal op realisme (al is de film wel geloofwaardig genoeg in mijn ogen). Je moet het niet zien als een neorealisme-achtige film (oftewel bijna documentaire-achtig realistisch), maar meer als een fantasievolle kijk op het echte leven, met personages die fijn balanceren tussen typetjes en echte mensen, met uiteindelijk toch de doorslag naar die tweede categorie. Ik zou het een kans geven, maar hou gewoon in het achterfhoofd dat je Juno niet werkelijk op straat hoeft tegen te kunnen komen.

The One Ring schreef:

Ga nog een keer dan

Allicht niet meteen het leukste personage ooit nee, maar voor een vrouwelijke hoofdrol wel opvallend leuk in mijn ogen. Naar mijn mening zijn het meestal de mannen die zo'n ontzettend leuke en unieke rol te spelen krijgen, en Juno mag daar best bij staan.

Ken jij zulke meisjes in het echt? Ik niet namelijk.

Nee, dat niet. Maar ik ken wel een heleboel andere soorten mensen. En daar zou zomaar een Juno tussen kunnen zitten. Maar zó waanzinnig onrealistisch is het nou allemaal ook weer niet, ik kan best geloven dat er mensen als haar bestaan. Daarnaast hoef je toch idd niet ieder personage dat je in films ziet ook in het echt tegen te kunnen komen?

avatar van Yannes

Yannes

Vervelend ongrappige hoofdpersonage, ondanks haar leuke koppie. Wat automatisch inhoudt dat de hele film vervelend is omdat dat kind constant in beeld is. Ook ik vond haar personage nogal geforceerd overkomen. Die teksten af en toe...

Zelfs de soundtrack is vervelend. Van dat indiegejengel, wat je wel vaker tegenkomt in alternatieve amerikaanse films (garden state, rushmore). Ik ga ze mijden zulke films, dit was de druppel.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Yannes schreef:

Dat het personage soms wat geforceerd overkomt, kan ik wel in meegaan. Af en toe iets te, maar nergens irritant vond ik. Maar ik kan me voorstellen dat mensen dit wel vinden inderdaad!

Maar van mij gewoon 4*, goeie film!

avatar van orginaliteit

orginaliteit

mega film !!! ik vond em echt wel lache soms

ma soms was et wel erg ,maar die dialogen waren ongeloofelijk

ik geef gwn 5 sterren

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Ken jij zulke meisjes in het echt? Ik niet namelijk.

Is dat ook niet wat de film leuk maakt? Ik heb het gevoel dat iedereen op bepaalde momenten (qua karakter en schaamteloosheid) Juno wel eens zou willen zeggen: Gewoon zeggen waar het op staat.

Olivia

Ik weet niet of dat de film leuk maakt, ik heb hem nog niet gezien.

Maar ik kan me voorstellen dat mensen het gevoel krijgen dat het geforceerd is. Een heel actueel thema wat serieus genomen dient te worden (tiener-zwangerschap en what to do next) met een hoofdpersoon die in feite geforceerd zou kúnnen over komen en eigenlijk ook gemaakt en/of nep is. Bedacht is door filmmakers.

Maar aan de andere kant, er zijn zoveel steengoede films gemaakt die compleet ongeloofwaardige personages hebben of waar er dingen in plaats vinden die nooit en te nimmer echt zouden kunnen gebeuren.

Misschien is dat juist wat deze film leuk maakt. Gewoon zeggen waar het op staat doe ik zelf trouwens praktisch altijd, dus zo bijzonder is dat nu ook weer niet

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Eigenlijk is de film er dubbelzijdig in. Ja, Juno is een beetje gek, maar tegelijkertijd bevat de film ook normale, "echte" mensen. Geen opgemaakte Lindsay Lohan typetjes, maar gewone muurbloempjes die zo uit je school geplukt zouden kunnen zijn. En dat maakt de film goed en persoonlijk (voor scholieren dan).

Maar ik zou gewoon de film kijken, naarmate de film vordert en je het einde bereikt wordt de film en Juno anders. Maar daar laat ik niet veel over kwijt.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Heb op het moment onaannemelijk veel zien om de film te zien, ik zal hem vanavond maar eens bekijken.

avatar van Pistons

Pistons

matthijs_013 schreef:

Ik ben ook een scholier en de film komt inderdaad een beetje herkenbaar over soms, maar denk je nou echt dat hier een realistisch beeld van een American high school geschetst wordt? Toch wel flink geromantiseerd zou ik zeggen, al is dat helemaal niet erg in zo'n film.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Vandaag de Amerikaanse hype zelf mogen zien. Het was misschien geen meesterwerk, maar in ieder geval wel de beste komedie van 2007. Hoewel er een paar scènes bovenuit staken, was het vooral de film als geheel die zeer geslaagd is. Nergens verliest de film zijn kracht, en het einde blijft op een subtiele manier moeilijk te voorspellen.

De meeste rollen zijn goed ingevuld, en vooral J.K. Simmons vond ik sterk als vader van Juno. Michael Cera was goed in zijn rol, maar als atleet kan ik wel zeggen dat hij met die benen geen enkel record gaat lopen. Om nog maar te zwijgen over het outfit.

avatar van nick1974

nick1974

Matige film. Ik vond het verhaal wel gedurfd. Zeker voor Amerikaanse begrippen. Geen topper. Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen. Viel me tegen!

avatar van Thomas83

Thomas83

Juno is een gemaakt personage misschien (maar zoveel mensen gedragen zich gemaakt, vooral ook op die leeftijd), maar ze laat tegen het einde van de film wat meer haar menselijke kant zien.

Het valt me op dat andere mensen ook dat vrolijke nagevoel bij de film hebben ervaren. Dat had ik dus ook. Heel apart, want dat kwam eigenlijk pas na de film bij mij en ik kan niet eens echt uitleggen waarom nou precies. Ik denk dat de laatste scène daar wel een grote rol in speelt.

avatar van J1981W

J1981W

Ik vond het een leuke, goede film. Orgineel verhaal en zeker orginele karakters, wat de film net een beetje interessanter maakt. Voor Amerka inderdaad een gedurft script. Geen topfilm maar gewoon leuk om te kijken.

avatar van soom

soom

J1981W schreef:

Voor Amerka inderdaad een gedurft script.

Waarom is dit gedurfd, en wat is er gedurfd aan, dan?

avatar van J1981W

J1981W

soom schreef:
Waarom is dit gedurfd, en wat is er gedurfd aan, dan?

Nou ja, gedurft is misschien een beetje overdreven. Toch snijdt de film wel onderwerpen aan die in Amerika wat gevoeliger liggen dan hier denk ik. Zowieso het hele tienerzwangerschapsverhaal, wat in de film natuurlijk erg luchtig gebracht is. Ook de vraag of ze abortus laat plegen of niet. Maar ook het adoptieverhaal waarbij de toekomstige adoptievader eigenlijk helemaal niet zo enthausiast is. Ik denk dat dit in werkelijkheid, met het vaderschap in zijn algemeenheid, ook vaak zo is. Dit haalt het hele beeld van het ideale gezin een beetje onderuit. Overigens is dit bij veel films natuurlijk zo waardoor de term gedurft, zoals ik al zei, misschien een beetje overdreven is.

avatar van niethie

niethie

Net in de bios gezien, recensie volgt...

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik ga deze film ook nog ooit een keer zien, dus mijn recensie volgt ook nog.....

Tamelijk zinloze bijdrages dit.

avatar van niethie

niethie

Sorry ik moet het even vragen, doel je nu op mij ??

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Intelligente komedie, leuk gedaan en knap om voor weinig geld (tenminste dat denk ik) zo'n goede film neer te zetten.

Hopelijk is de film in Amerika een beetje taboedoorbrekend (tienerzwangerschap). Knap om op een grappige en luchtige manier een toch wel serieus thema neer te zetten