Genre: Drama / Thriller
Met onder meer: Keith Carradine, Powers Boothe en Fred Ward
Gesproken taal: Frans en Engels
Releasedatum: 4 februari 1982
Plot Southern Comfort
"It's the land of hospitality... unless you don't belong there."
Een aantal leden van de Louisiana National Guard, een groep parttime soldaten, gaat voor een weekend op oefening. De tocht zal hen diep de moeraslanden invoeren. Ze zijn slechts licht bepakt en hebben slechts losse flodders in hun geweren, behalve Reece die heimelijk echte kogels heeft meegenomen. De 38 km lange tocht verloopt niet zo ongevaarlijk als bedoeld. Wanneer ze op een meer stuiten dat niet op de kaart staat, moeten ze improviseren. Langs de kant vinden ze een aantal kano's van de plaatselijke bevolking, de Cajun Indians. Ze lenen de boten en laten een briefje achter. Terwijl ze het meer oversteken, ziet Stuckey, één van de teamgenoten, aan de kant vier jagers staan. Er wordt geschoten.
Spencer
Poole
Bowden
Trapper
PaulieWalnuts
Wat wilde dat einde nou precies suggereren? Dat er meer achter zat?
Nick Hardeman
Aardig filmpje, maar deed niet met me wat ik had gehoopt.
Acteer werk heel wisselend per acteur, van erg goed tot bijna slecht.
Heeft veel overeenkomsten met deliverance. maar komt wat mij betreft kwa niveau niet in de buurt.
Thorak
Net niet zo goed als Deliverance.
De soundtrack is dan wel weer vele malen beter, een van de beste film soundtracks ooit!
Muggsy
Heb Deliverance nog niet bekeken dus een vergelijkingspunt had ik niet. Was aangenaam verrast door Powers Boothe en Fred Ward, de rest was daarentegen inderdaad op sommige momenten nogal matig. Het verhaal zorgde ervoor dat je de hele tijd op het puntje van je stoel zat, en het camerawerk, de muziek, en jammer genoeg ook de slechte kwaliteit van de dvd creëerden een luguber sfeertje. Eén van de hoogtepunten vond ik het moment van absolute stilte nadat Stuckey door het drijfzand werd verzwolgen, alsof men wou aantonen hoe snel en vluchtig een mensenleven is onder bepaalde omstandigheden. Het einde vond ik goed, alhoewel een donkerder einde voor mij zeker tot de mogelijkheden behoorde. Vooral het gezang van die goedlachse man zorgde voor de nodige nervositeit en was een goede vondst. 4*
the fonz1990
geweldige film misschien is de sfeer in deze deze film nog wel naarder dan die van deliverance
Bottleneck
Haalt het net niet bij Deliverance om maar weer die vergelijking te maken, maar Southern Comfort is me toch ook altijd bijgebleven. Die zompige moerassen met treurige bomen vormen een erg mooie setting. De goede soundtrack en moerasgeluiden maken het helemaal af, typisch zo'n film die het van de sfeeropbouw moet hebben. Laatste kwartier is een waardige climax, weliswaar ongeloofwaardig en beledigend, maar erg spannend.
Jammergenoeg wat vlak acteerwerk - vooral Caspar irriteert, lijkt of hij net uit Debiteuren Crediteuren komt gelopen - en een aantal domme acties die je niet verwacht van militairen (lawaaiig rennnen door het water, schreeuwen naar een helikopter, en sommigen draaien wel erg snel door). Voor de rest wel tough guys versus de locals.
Sterke punten zijn dat de "vijand" lang en goed buiten beeld blijft en het bevreemdende gevoel bij het einde: het gefeest enerzijds en de dreiging anderzijds.
swivv
Dit is zo'n film toen ik hem de eerste keer zag, jaren geleden, die me meteen beviel en nu nog steeds.
Gisteren nog maar eens uit de kast gehaald en hij blijft gewoon goed.
Muziek van Ry Cooder is lekker onheilspellend en past perfect in het plaatje van zompige moerassen en Cajun-stropers.
Oké, sommige acteurs liggen niet in het hoogste schuifje, maar acteurs zoals Powers Boothe, Keith Carradine en Fred Ward vangen dat goed op. Vooral Boothe vind ik in elke rol een zeer boeiende acteur. Dan denk ik meteen aan Extreme Prejudice (ook van Hill), eveneens een geweldige film.
De finale in het Cajun-dorpje is perfect, intelligent en spannend. Langs de ene kant het dorpsfeest met allemaal hillbillies die lopen te linedancen op tjangelmuziek en dat terwijl onze helden zich er levend proberen vanaf te brengen. Heerlijk!
De DVD van Bridge Pictures die in Ned en Bel in omloop is, is jammer genoeg van bedenkelijke kwaliteit, het lijkt soms wel een video-rip ofzo. Da's jammer.
Een dikke 4 op 5 voor mij
Thorak
... en een aantal domme acties die je niet verwacht van militairen (lawaaiig rennnen door het water, schreeuwen naar een helikopter, en sommigen draaien wel erg snel door). Voor de rest wel tough guys versus de locals.
flebbie
Prachtfilm die je aan het denken zet. Wie zijn de bad guys? De Cajuns? The National Gards zijn ook niet echt lekkere jongens...
90% van de film speelt zich af in de moerassen wat een lekker beklemmend sfeertje oplevert.
mayhemblik
Zeer spannende film, eerst vond ik het jammer dat je de ''vijand'' helemaal niet in beeld kreeg maar naarmate de film vorderde werd dat alleen maar beklemmender, waar zijn ze, zijn ze er eigenlijk wel?
Het laatste kwartier is echt van zeer hoog thriller niveau, lang geen ''Deliverance'' maar wel erg spannend!!
flebbie
lang geen ''Deliverance'' maar wel erg spannend!!
hmm.. ik vind deze juist spannender
mayhemblik
Deliverance had voor mij alles, weinig macho gedoe en een sfeer waar ik ontzettend van heb genoten.
Oke deze is misschien wel spannender maar bij Deliverance kwam voor mij veel meer bij kijken.
S C ben ik al bijna weer vergeten maar Deliverance spookt nu nog wel eens door mijn hoofd.
paciro
Ik vond de personages nogal zwak uitgewerkt.Met bijv. 2 personen minder in die groep ipv 8 was dat waarschijnlijk beter gelukt.nu draaiden ze een voor een door en werd het nogal voorspelbaar wie er over zouden blijven.Bij aankomst in het dorpje kreeg ik even het gevoel dat ze letterlijk de set van Deliverance hadden gebruikt
Sai
Halcyon
Flauwe Deliverance-kloon, al moest ik ook vaak aan Predator met Schwarznegger denken omwille van de soldaten in het bosrijke gebied. Wat Deliverance zo bevreemdend maakte - de cultuurshock - ontbreekt hier trouwens volledig. Tenzij op het einde heel eventjes, tevens het enige moment waarop de film erin slaagt spannend te zijn. Voor het overige is het kijken naar een troep amateuristische soldaten die zich als kinderen gedragen. Southern Comfort kreunt onder onrealistische personages die de domste handelingen doen en meer een bedreiging voor zichzelf vormen dan hun belagers.
Wat de film wél mee heeft is de schitterende moeras-locatie die vaak mooie plaatjes oplevert en een gevoel van desoriëntatie opwekt. Ook de muziek geeft in dat opzicht het juiste sfeertje weer. Spijtig dus dat de audiovisuele kwaliteiten geen weerklank vinden in het script, want dat had met degelijke personages en meer aandacht voor de dreiging van de belagers een goede film kunnen opleveren. Nu is Southern Comfort helaas niet meer dan een slap aftreksel van zijn grote voorbeeld.
louie
Ja inderdaad een zelfde soort sfeertje als in Deliverance. maar ik vond hem toch ook niet slecht. Ik mag deze soort films wel.
Insignificance
Mja, Deliverance. Je kan ook zeggen dat Walter Hill The Warriors naar Louisiana heeft proberen te verhuizen. Ook hier doet hij weer veel met sfeer. Zo'n groene, dampende bayou is natuurlijk een geweldig decor en de muziek van Ry Cooder werkt ook zeker mee. Toch komt Southern Comfort niet bepaald ongeschonden uit de herkijk. Het beklemmende dat me bij was gebleven is er toch wat uit.
De paranoia van de reservesoldaten komt niet helemaal meer uit de verf. Hun onbeholpen gedrag is nog tot op zekere hoogte te vergeven, maar vooral de vertolking van Casper is een nogal malle vertoning. Haalt de angel er helaas uit. Op een paar nerveuze momenten na dan. Zo mogen de vallende bomen en het slot in het dorp er zijn. Net aan, maar duidelijk minder dan voorheen gedacht.
goongumpa
Parttime soldaten op oefening krijgen ruzie met locals in de bayou van Louisiana, en raken verzeild in een Vietnamoorlog in het klein. De sfeer in deze nagelbijter is zeer naargeestig en beklemmend . Zonder veel franjes vertelt schrijver / regisseur Walter Hill een uitstekend verhaal met logische opbouw. Vooral de onderlinge spanningen bij de soldaten zijn heel mooi geschetst. De muziek van Ry Cooder is schitterend. Onvergetelijke film!
Walkure
Een film die jammer genoeg enigszins moeilijk opstart, zeker op het vlak van de dialogen, grotendeels te wijten aan de stereotype karakters. Zodra het eerste slachtoffer zich aandient komt de film gelukkig op stoom en gaat in ijltempo de spanningsmeter omhoog. De spanning is intens, een Vietnam allegorie, een zo goed als onzichtbare vijand in een ondoordringbaar gebied, de horror taferelen. Het desolate moerasgebied is prachtig vastgelegd, een moeras zonder einde, die op de sfeervolle als even desolate muziek van Ry Cooder een indrukwekkende geladenheid krijgt.
Southern Comfort grijpt je al snel en laat dan niet meer los.
Southern Comfort komt bijzonder moeilijk op gang. Die soldaten zijn een stel flapdrollen bij elkaar, er is geen enkele vorm van leiding en ze klooien maar wat aan. Vind je het gek dat de lokale bevolking terug strijdt denk ik dan. Sowieso die jongen die met de losse flodders schoot hadden ze wel een knal mogen verkopen.
Gelukkig zijn de 2 overblijvers ook de personages die moeten overblijven,want ze zijn de meest verstandigen. Het laatste half uur is bijzonder sterk. De spanning is onderhuids aanwezig en in combinatie met dat hilbillie volkje in die zenuwslopende setting wordt dat zwakke eerste uur ruimschoots goed gemaakt.
Het enige waar ik mee zit zijn de kogels, voor zover ik weet hebben ze geen één keer met scherp geschoten, terwijl ze toch die echte kogels hadden verdeeld?
RuudC
De Amerikaanse thrash metalband Exodus zong eind jaren tachtig al over te Cajun hell. Blijkbaar vonden zij het Franse white trash in de bossen indrukwekkend, maar dat geldt niet voor mij. Southern Comfort is een aaneenschakeling van bizarre momenten. Zelden trouwens een troostelozer bos gezien dan in deze film. Dat is dan wel weer een compliment.
Van de cajuns zelf krijg je maar vrij weinig te zien. Eigenlijk was het meer een vietnamfilm die zich dan in Louisiana afspeelt. Ik vraag me af hoe je op het idee komt om een machinegeweer met losse flodders leeg te schieten op een groepje nietsvermoedende passanten. Mag toch aannemen dat zoiets verboden is binnen het (Amerikaanse) leger. De klopjacht van de cajuns lijkt me dan ook wel een beetje overdreven, maar er valt voor de verhaalvorming wel mee te leven. Het absolute toppunt van stomheid is waarschijnlijk toch het opblazen van een huis wat vol ligt met wapens in een moment waarin je jezelf nauwelijks kan verweren. Ik kan daar te slecht tegen: personen die het vermogen hebben om elk greintje logica het hoofd te bieden. Het is niet het enige, maar onze sympathieke legereenheid haalt de enige stupide frats na de ander uit. De twee met een nog acceptabel IQ blijven dan gelukkig nog leven. Een survival of the fittest. Herbert Spencer zou trots geweest zijn.
Ben het er wel mee eens dat het einde beduidend beter. Na het keurig wegwerken van alle imbecielen en het feit dat er wat meer te zen valt, komt er eindelijk een beetje spanning. Toch kan ik het niet spectaculair roepen, maar het redt de film enigszins van een lager punt.
Thorak
Ik lees hier erg veel berichten van mensen die het maar over soldaten hebben. Het zijn echter National Guards, in Nederland beter bekend als Nationale Reserve. Dat is een redelijk slap aftreksel van het leger. Als NatRes krijg je niet de training die je in het leger krijgt, maar ben je meer voor inzet bij rampen en excessen. De National Guards idem dito, hun meest bekende inzet is tijdens de Vietnam oorlog, toen ze werden ingezet tegen over demonstrerende studenten. Een erg bekende foto is die van een meisje die een bloem in de loop van het geweer van een van de Guards doet.
SPT
De acties van de reservisten waren zonder meer stom, maar tegelijkertijd denk ik dat ze heel realistisch zijn. Ik stel me voor dat zo'n groep reservisten bestaat uit mensen die wel zin hebben in een avontuurtje, en heel gemixt is qua intelligentie. Bovendien heb je er natuurlijk altijd een paar bij die zichzelf lekker belangrijk voelen in zo'n legerpak met geweer.
Het interessante in deze film vind ik dat er niet echt een duidelijk gedefinieerde vijand is. De reservisten zag ik aanvankelijk als de "slechten". Hier speelde echter wel continue een interessante dynamiek van enkele individuen die eigenlijk niet wilden, maar uiteindelijk toch geen tegenwicht konden bieden aan de groep. Het was maar gewoon een oefening in vredestijd. Er was geen enkele legitieme reden om die boten mee te nemen, dat was gewoon diefstal. Vanuit het oogpunt van de reservisten lijkt het op het eerste gezicht allemaal heel redelijk. Als jij als eigenaar echter een groepje militairen jouw boot / auto / whatever ziet stelen voel je je denk ik behoorlijk machteloos. Elke reservist had dan ook de plicht om deze order (tot het begaan van een misdrijf) naast zich neer te leggen.
Als de eigenaren vervolgens aan de kant staan te zwaaien doet zich iets vergelijkbaars voor. Vanuit het oogpunt van de reservisten valt het allemaal wat mee en worden er wat misplaatste grappen gemaakt. De slachtoffers horen de dieven echter "Fuck You" roepen, om daarna met een machinegeweer beschoten te worden. Dat de slachtoffers ook bewapend zijn, en terug schieten lijkt mij gewoon zelfverdediging.
Vervolgens zou de normale reactie van de militairen moeten zijn om zo snel mogelijk terug te gaan naar de bewoonde wereld, en contact te zoeken met de politie. In plaats daarvan gaan de reservisten de slachtoffers echter opjagen, en sturen ze op escalatie aan. In Amerika zijn ze overigens nog veel strenger dan in Nederland met het door het leger uitvoeren van politiezaken, dat mag absoluut niet. Ze nemen de eerste de beste persoon die ze tegenkomen mee als gijzelaar, blazen zijn woning op, mishandelen hem en gaan hem uiteindelijk zelfs martelen (onder water duwen) om hem zogenaamd te ondervragen. Het kan dan wel een stroper zijn, maar dat valt natuurlijk in het niet bij de misdaden van de reservisten. Tot aan het moment dat de gijzelaar ontsnapt is, is wat mij betreft geen twijfel mogelijk over wie de goeden en wie de slechten zijn. Binnen de groep van reservisten is echter wel interessant dat al het slechte dat is gebeurd op slechts enkele individuen is terug te voeren.
In het laatste deel van de film blijken de stropers echter ook geen lieverdjes te zijn, en beginnen de reservisten op een vrij sadistische manier één voor één om te brengen. Omdat aan het einde bovendien alleen nog reservisten over zijn gebleven die zelf niet erg veel op hun kerfstok hebben (behoudens wat meeloopgedrag, en betrokkenheid bij het stelen van de boot), zijn de rollen nu niet zomaar omgedraaid, de goeden zijn de slechten geworden...
gauke
De dreiging is voortdurend voelbaar in deze grimmige, krachtige, strakke, claustrofobische actiethriller. Het verhaal, hoewel niet bijster origineel, is schrikaanjagend, akelig realistisch, kent een toenemend spanningsgehalte en raakt aan horrorelementen. Het geweld ziet er verdomd serieus uit. De cast speelt geloofwaardig. De film doet af en toe denken aan 'Deliverance' uit 1972.
narva77 (crew films)
Clip met mooie Cajun-muziek van The Balfa Brothers uit de film:
Movie-Addicted
Beetje amateuristisch in beeld gebracht, over een bij een geraapt zootje soldaten wat op oefening gaat en uit de hand loopt. De spanning kon ik ook niet echt voelen. Daarentegen was het verhaal opzich wel goed, acteerwerk erg matig.
*2.5
p.s @sai: Herbekeken omdat ik zo ver van de score afzat, maar ik blijf erbij. De moerassen zijn een toffe setting en het is prima geschoten, maar de personages zijn zo vervelend en stupide dat ik me alleen maar kan ergeren. Het doet haast denken aan een typische domme-tienerslasher, maar dan met militairen en een semi-intellectueel post-Vietnam ondertoontje (MAAAR MISSCHIEN ZIJN WIJ WEL DE BAD GUYS??). Derde kans zit er de komende decennia niet meer in.
Daar ben ik het overigens ook mee eens.
Film die me doet denken aan een mix tussen Deliverance (al vele malen gelezen hier) en Predator (maar dan zonder een buitenaards wezen). De film moet het vooral hebben van de spanning en de sfeer. Wel goed gebracht en ook al weet je deels al wie er overblijft en dat de film een afvalkoers wordt, toch ben je steeds benieuwd naar wat komen gaat en hoe dit kan eindigen. Alles heeft een zekere geloofwaardigheid met zich mee, wat op zich wel goed is maar ook net minder in de uiteindelijke moorden die minder spectaculair zijn dan je zou hopen. Al bij al is dit een goed onderhouden film waar ik wel van genoten heb.
%%%%%%
De kijker wordt als de film het einde nadert psychologisch subtiel op de proef gesteld naar wat waar is en wat niet (Ik zelf ging ook twijfelen).
Verder is de film sterk, en erg sfeervol geschoten (Met dank aan de brakke dvd kwaliteit) en overtuigd de film in zekere zin aan de briljant gevonden setting zowel de moeras als het dorp zijn aanwinsten en overlappen eigenlijk de meerderheid van de personages.
De film komt wat naief op gang dat schieten slaat echt nergens op ,maar daarna zullen de memorabele momenten zich zeker opstapelen tot het sterke einde.
missl
groepje soldaten die het op een training niet helemaal goed doen en de lokale bevolking boos maken. redelijk spannend maar wel op sommige momenten heel slecht geacteerd
SnakeDoc
Vergeet een aantal super duffe scenes niet. Sommigen waren wel erg flauw. Totaal geen orde in de groep, de één nog gestoorder dan de ander. Ze hadden hier een spannend kat en muis spelletje van kunnen maken, maar het werd al vrij snel duidelijk dat het om een afval race zou gaan.
Toch beetje een gemiste kans.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Bring Me the Head of Alfredo Garcia
Actie / Misdaad, 1974

Picnic at Hanging Rock
Drama / Mystery, 1975
jokelouisianawildernisswampnational guardpoacherbayoumoordreddenonafhankelijke filmbloedvergietenoverlevingtrapsoldaatgeweldcajun animal killinglousiana bayoumilitary excercise violence