• 9.375.073 stemmen

Met onder meer: Keith Carradine, Powers Boothe en Fred Ward

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 4 februari 1982

Plot Southern Comfort

"It's the land of hospitality... unless you don't belong there."

Een aantal leden van de Louisiana National Guard, een groep parttime soldaten, gaat voor een weekend op oefening. De tocht zal hen diep de moeraslanden invoeren. Ze zijn slechts licht bepakt en hebben slechts losse flodders in hun geweren, behalve Reece die heimelijk echte kogels heeft meegenomen. De 38 km lange tocht verloopt niet zo ongevaarlijk als bedoeld. Wanneer ze op een meer stuiten dat niet op de kaart staat, moeten ze improviseren. Langs de kant vinden ze een aantal kano's van de plaatselijke bevolking, de Cajun Indians. Ze lenen de boten en laten een briefje achter. Terwijl ze het meer oversteken, ziet Stuckey, één van de teamgenoten, aan de kant vier jagers staan. Er wordt geschoten.

avatar van Waku

Waku

Aanrader.

Door de beklemmende en aprte manier van filmen krijgt de film een nog uiterst macaber sfeertje.

Sterke acteerprestaties en een snijdende soundtrack.

avatar van speedy23

speedy23

Walter Hill heeft heel goed naar John Boormans Deliverance gekeken. Menig inwoner van Louisiana was niet blij met deze film, hoewel ze het er allemaal over eens waren dat je de moerasmensen beter niet voor het hoofd kan stoten.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Wat heeft deze film toch een hoog gemiddelde hier Ik herinner me dat ik vrijwel alles aan deze film ongeloofwaardig en dom vond.

• 12092 berichten

Prachtige film! Nog net niet zo goed als deliverance, maar heeft qua stijl wel het een en ander gemeen De broeierige sfeer om alvast een duidelinke link te noemen, maar natuurlijk vooral Louisiana en de cajuns... alhoewel dit in de moerassen speelt en Deliverance in het noorden (waar het meer bergen zijn en een rivier).

Dat eindfeest waar ze komen bij die pelsjagers vind ik echt helemaal te gek! Film voor de connaiseurs

avatar van BLacqWyng

BLacqWyng

Ben het bijna met Orbit eens deze film en Boorman's Deliverance zijn beiden hoogtepunten uit de filmgeschiedenis, alleen vind ik deze nou net iets beter, waarschijnlijk omdat de beklemmende sfeer eerder aanwezig is en dus ook langer duurt en je in de grip houd(al was het maar door de klanken van Ry Cooder's fantastische gitaarspel) en de beelden van mistige bayous. Toch zijn deze twee films erg aan elkaar gewaagd in thematiek " de buitenstaander die het aan de stok krijgt met lokalen, de setting, onherbergzaam gebied etc, een absolute topper, 5 sterren.

• 12092 berichten

Heb hem onlangs weer eens gezien, en ondanks de prachtige setting en het meesterlijke eindschot vond ik het acteren toch wel erg statisch op sommige punten, alsof je naar een nederlandse film zat te kijken aan het begin.. halfje eraf. Nog steeds 4 sterren vanwege de prachtige beelden en de broeierige cajun-sfeer en de meesterlijke muziek!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Was wel een vermakelijke film. Goede acteerprestaties en het grauwe moerassfeertje zat er ook in. Vooral hoe die soldaten ervan langs kregen, echt wreed, vooral die val met die spiezen die vanuit het water omhoog klapte Daat einde was ook erg mooi.

Weer een geslaagt filmpje van Hill. Ligt trouwens in de 5 voor 5 actie bakken bij Bart Smit.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Vrij tegenvallende film, vooral de acteerprestaties dan, maar de laatste 20 minuten maken veel goed!

Een 3

avatar van jeronimus72

jeronimus72

einde blijft vaag, toch wel goede film

avatar van fritsje

fritsje

Was een van mijn eerste films die ik op video gezien heb(1982)en vond hem toen geweldig.Nu voor 1 euro bij de Blokker gekocht en opnieuw bekeken,viel wel wat tegen -korrelig beeld en wat erg voor de hand liggende verhaallijn- maar leuke sfeer en muziek.Veel spelers werden hierna niet onverdienstelijke(TV) acteurs.

avatar van MuteMath

MuteMath

Goede film, 1 van mijn favorieten... Hoe de sfeer van Louisiana wordt neergezet met cajuns en het 'vijandige zuiden' vind ik erg mooi gedaan!

avatar van Sjaako

Sjaako

Wow, waarom heb ik deze film nooit eerder gezien.

Wat een beklemmende spanning.

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

Bij vlagen beklemmende thriller over 8 mannen en heel veel bomen.

Het script is nogal voorspelbaar, je weet vrij snel wie de aftiteling gaan halen en wie niet.

Ondanks dat blijft het geheel toch boeien en gaat het eind naar een goede climax.

avatar van Carl

Carl

uitstekend plot, acteren bij vlagen middelmatig; voor de rest uitstekend. Echt een film om later nog eens te gaan zien.

3,5

avatar van NightWolf

NightWolf

Snap niet dat die film zo hoog gewaardeerd wordt hier. Voor een eurootje gekocht in de bart smit aangezien ik wel iemand ben die van oorlogsfilms hou maar deze kon me echt niet bekoren. Was veel meer uit te halen me dunkt. In het begin wel een paar keer kunnen lachen (o.a. wanneer Stuckey begint te schieten) maar langzaamaan begon de film me te ergeren. Wanneer hij écht begon was het ook zo weer gedaan. Het plot vond ik ook zwaar tegenvallen.

1.5* voor de paar leuke scénes erin.

avatar van Schiedammer

Schiedammer

Dit vond ik vroeger een hele goede film maar nu ik hem na een hele tijd weer gezien heb vond ik de film zwaar tegenvallen. Verhaal heel simpel en ongeloofwaardig en weinig spanning. Kortom voor mij niet meer dan een b-film. Geluid wat op de dvd staat die klinkt heel blikkerig en het beeldkwaliteit vond ik ook al niet al te best. Kortom voor mij is de film zeker niet meer waard dan 2,5*.

• 12092 berichten

De kwaliteit van je dvd heeft an sich weinig te maken met de kwaliteit van de film, dus daar zou ik hem niet op afdoen..
En wat is er zo ongeloofwaardig aan? een militaire drill die vanwege het onbenul van één man eindigt in een vete tussen inboorlingen van het zuiden en een oefenplatoon, lijkt me niet zo onwaarschijnlijk.. zeker als je de verhoudingen kent daar in het diepe zuiden Ik denk dat je je even moet verdiepen in de verhoudingen in het zuiden en de situatie in dat soort uithoeken van de VS.

avatar van aerts007

aerts007

Geweldig verhaal,duister sfeertje.

Ga hem vanavond nog eens terugzien,een pareltje met behoorlijke soundtrack!

avatar van ninoboy1

ninoboy1

Zalige film......!!!

avatar van james hetfield

james hetfield

vond em niet goed...... slecht gespeeld, slechte cast, te lief voor een drama thriller.....maja da's mijn mening

2,5

avatar van Zinema

Sfeervolle en spannende film die niet altijd even geloofwaardig overkomt en ondanks de voorspelbaarheid, toch behoorlijk onderhoudend is. Carradine en Boothe dragen de film. Goed.

avatar van Theunissen

Dit vond ik destijds een geweldige film. Superspannend en sublieme muziek. Prachtige beelden en een schitterend eind. De casting voor deze film was zeer goed.

avatar van wibro

wibro

Voor de 3e maal deze uitstekende film bekeken en weer meer ontdekt. Deze film zou men kunnen zien als een allegorie op de oorlog in Vietnam. De verwijzingen naar die oorlog zijn te talrijk om op te noemen. De Louisiana National Guard in de rol van de US Army, de Cayuns in de rol van de Vietcong en het moeras staat voor de jungle in Vietnam.
De film bevat enkele schitterende scenes Je ziet ineens 8 opgehangen konijnen, terwijl er nog 8 guards over zijn. Op het eind worden er twee strops in gereedheid gebracht, waarbij Reece dacht dat zij voor hem en zijn enige overgebleven maat Spencer bedoeld waren. Achteraf bleek dat ze gemaakt waren om 2 gedode varkens op te hangen voor de slacht.
De opbouw van de spanning in deze film was verder uitstekend. De beelden van het moeras oogden zeer mooi en ook de cast was zonder meer goed. En niet de vergeten de muziek van Ry Cooder en vooral de geweldig mooie Cayun muziek aan het eind van de film. Het slot, ook weer met een duidelijke verwijzing naar de oorlog in Vietnam, was subliem.

btw De kwaliteit van de DVD liet duidelijk te wensen over.

avatar van Straniero

Straniero

Niet onaardig, maar tegelijk wat teleurstellend. Deliverance vond ik duidelijk vele malen beter. Slechts de laatste 20 à 25 minuten zijn zeer goed. Wellicht had sowieso wat meer interactie met de gestoorde locals iets toegevoegd. Daarbij deed een aantal slowmotionshots nogal potsierlijk aan en lag het acteerwerk soms tegen het karikaturale aan. Desalnietemin een vermakelijke film, maar er had duidelijk meer in gezeten.

avatar van beate

beate

Spannend en onderhoudend. Wat ik alleen niet snapte was hoe het kon dat in een van de laatste scenes in het dorpje de blonde soldier zijn machinegeweer leegknalde op de maniak (die later in zijn kruis werd gestoken) en hem niet 1 keer raakte? Nu ja, heb me hoe dan ook vermaakt

avatar van magic32

magic32

Sinds lange tijd weer eens een keer gezien(15 jaar geleden).

De film blijft goed!!

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Naar mijn gevoel is Southern Comfort een zeer wisselvallige maar daarbij wel een vermakelijke film. Het acteerwerk was helaas maar matig en dat verminderde voor een groot deel de impact van de film. Net als de meeste anderen vond ik het laatste deel van de film het sterkst. De rest van de film kent overigens ook een aantal aardige momenten.

Wanneer de film qua camerawerk, acteerwerk en geluid van een iets hoger niveau was, had hier best een sterke film uit kunnen komen. Het uitgangspunt en de setting van de film waren tenslotte heel sterk. Maar een vermakelijke film is natuurlijk nooit verkeerd.

Overigens heeft de film hier een zeer mooie poster.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Ben het eigenlijk volledig met je eens Co Jackso, behalve met het cijfer dan. Vooral het acteerwerk was ook wat mij stoorde.. de overtuiging miste. Half uur voor het einde had ik het ook wel gehad, eind scène was dan wel weer redelijk goed, hoewel de muziek zwaar irritant was. Een film van tegenstrijdigheden dus.

avatar van Sunday

Sunday

beate schreef:

Misschien omdat hij alleen nog losse flodders had?

avatar van 606

Hele goede en spannende film met goede muziek en schitterende beelden.

Acteerwerk was ook prima.

3,5 ster