• 9.377.078 stemmen

The Hurt Locker (2008)

Oorlog / Thriller | 131 minuten

Genre: Oorlog / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Luxemburg

Geregisseerd door: Kathryn Bigelow

Met onder meer: Jeremy Renner, Anthony Mackie en Brian Geraghty

Gesproken taal: Engels, Arabisch en Turks

Releasedatum: 11 februari 2010

Plot The Hurt Locker

"You'll know when you're in it."

Een groep Amerikaanse elitesoldaten is in Irak belast met een levensgevaarlijke opdracht: bommen ontmantelen in het heetst van de strijd. Wanneer sergeant James de leiding krijgt over een getraind ontmijningsteam, sleept hij zijn ondergeschikten roekeloos mee in een dodelijk kat-en-muisspel met de vijand. De dood laat hem schijnbaar onverschillig. Terwijl de mannen hun losgeslagen leider onder controle proberen te houden, explodeert de stad in chaos...

Staff Sergeant William James

Colonel John Cambridge

Black Suit Man

avatar van RedSquare

RedSquare

Dat die gast volledig zijn eigen gangetje gaat uit een soort zelfdestructieve inslag vond ik mateloos irritant. En dat deze film zoveel prijzen en nominaties heeft gekregen ligt volgens mij meer aan het onderwerp dan aan de sterkte van de film.

Vond het niets bijzonders, in geen enkel opzicht. In mijn ogen gewoon een ok tussendoortje.

JDSsmetje

The Hurt Locker probeert zich realistisch voor te doen doen door onder andere weinig muziek te gebruiken en heel erg sober over te komen. Dat is The Hurt Locker misschien ook wel maar het moet weer een Amerikaanse film zijn dat weinig of niets negatief zegt over de werkmethodes van de Amerikaanse soldaten, waar de film trouwens over gaat. Battle for Haditha en The Mark of Cain toont daarentegen een volledig ander beeld.

Het is gewoon een nep-docu.

Ik ben niet helemaal zeker wat ik precies zal doen als ik dit nog eenmaal hier iemand zie zeggen.

Het verbaast me ook dat ik dit nog nooit bij The Bourne Ultimatum tegen gekomen ben, aangezien zo weinig mensen hier niet lijken te begrijpen wat een handycam-esthetiek is.

planet_of_death

Het punt is gewoon dat deze 'film' amper een verhaal heeft, nogal losjes aan elkaar zit en op bepaalde momenten zo sentimenteel is dat je er koppijn van krijgt. Ik begrijp heus wel dat die gasten het daar moeilijk hebben, maar hoe deze film de booschap overbrengt is om van te kotsen. Het zal me een worst wezen of het met handycam gefilmt is of niet, het wil zo realistisch overkomen maar faalt daar hard in.

planet_of_death schreef:

Je weet dat niets wat je hier schrijft ook maar enigzins iets te maken heeft met documentaires?

avatar van j@ni_rose

j@ni_rose

Goeie film met 1 groot mispunt: het verhaal is erg slap.

Toch zijn de scenes geweldig in elkaar gezet, realistisch en bloedstollend. Meestal vind ik het verhaal achter de film het belangrijkst, maar deze verdient een dikke 4. Dit omdat, ondanks het 'verhaal', ik ruim 2 uur me uitstekend heb zitten vermaken.

avatar van Stephan

Stephan

De soldaten zijn gestresst, overbelast, prikkelbaar en daardoor zijn sommigen roekeloos. Niet echt een positief beeld van een leger dat daar zijn werk doet.

Een prima film die de werkelijkheid volgens mij behoorlijk benadert.

Stephan schreef:

Ik snap de kritiek niet op het zgn. pro-Amerikaanse karakter van deze film. Ik zie dat helemaal niet namelijk.Een prima film die de werkelijkheid volgens mij behoorlijk benadert.

Het gekke is dat in Amerika er dan weer veel zijn die de film overdreven kritisch vinden ten opzichte van Amerika's rol in de Irakoorlog. Het lijkt een beetje alsof teveel mensen zien wat ze willen zien of verwachten te zien in The Hurt Locker. Wat mij betrefd is een van de sterktepunten juist dat de film redelijk objectief blijft ten opzichte van de Irakoorlog, al zou ik hem eerder kritisch noemen dan andersom.

Tha-Joker

Benauwend. Misschien had ik er iets te veel van verwacht. Ik denk dat de film nogal wordt overschat. Het was een benauwende sfeer, maar aan de andere kant kon de film me niet echt boeiend. Daarnaast ging het ook allemaal behoorlijk sloom en was het te verwachten. Ook het eind was te verwachten, jammergenoeg.

Het is gewoon een nep-docu.

Kan, maar aangezien ik niet echt bewust ben van de methodes van Amerikanen (ik bedoel weinig echte beelden gezien en nooit in Irak geweest) kan ik daar niet echt over oordelen. Alleen, zoals eerder aangegeven, is deze Amerikaanse film het meest positief t.o.v. de andere twee Britse films dat ik gezien heb, en dat is opmerkelijk.

Tha-Joker

Docu's zijn bijna nooit spannend of benauwend. En zeker niet zo goed geacteerd.

O, sorry heb juist mijn bericht verwijderd.

Docu's vind ik ten eerste wel vaak spannend, juist omdat het echte beelden zijn en het gegarandeerd echt gebeurt is. En waarvan die plotse opmerking ?

Tha-Joker

Jup ik ben dan geen docukenner maar ok. Omdat iemand zegt dat dit een nepdocu is. Ik geef aan waarom het niet gauw een docu zou zijn. Is dat nou zo moeilijk?

JDSsmetje

Ah, ok, maar ik hoop dat je ervan bewust bent dat planet_of_death dat bericht geplaatst heeft omdat de film toch ergens docu-achtig aanvoelt (soberheid en rustig tempo), en het naar zijn kritische benadering toch allemaal 'leugens' zijn. (Welliswaar heeft hij dat niet zo direct gezegd). Daarvan nep-docu. Je mag me corrigeren planet_of_death !

Gewaagde uitspraak.

avatar van Tarkus

Tarkus

Dat deze film een Oscar heeft kunnen winnen is me een raadsel.

Vond hem, op bepaalde scènes na, niet erg geloofwaardig.

En een goed verhaal zit er ook niet in, met daarop nog eens slechte vertolkingen. De grote namen op de hoes, die amper in beeld komen, Ralph Fiennes, David Morse en Guy Pearce, zijn er enkel als lokvogels.

Het enige dat ik geslaagd vond aan deze film is dat de locatie wel realistisch in beeld word gebracht... Maar om daar een Oscar voor te krijgen.. neen, totaal onverdiend.

Tha-Joker

Een oscar??? De meeste oscars van allemaal

planet_of_death

Nou ja... slecht kun je de vertolkingen niet noemen. Het waren meer de dialogen en de cliché's die het zo moeilijk maakte. De ene clichématige grap na de andere. Blegh.

Tha-Joker

Ja, de clichés waren er, ja de saaie dialogen waren er, maar toch een benauwende en op sommige momenten behoorlijk spannende film.

avatar van thekid

thekid

Zeer verdiende oscar voor beste film wat had je gedacht die blauwe avatarsmurfen toch niet. Mooie film, heb er echt van genoten het is zo ook weer eens iets anders dan die schietfilmpjes he

thekid schreef:

Jij vindt dit een oscar voor beste film waard en je geeft de film een 3,5*.

avatar van Regine83

Regine83

Saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaiiiiiiiii

planet_of_death

Overtuigende mening. Ga zo door.

Hahaa

avatar van MoFeDu

MoFeDu

O, sorry heb juist mijn bericht verwijderd.

Is het dan niet eerder intressant dan spannend? Je weet immers dat als je een documentaire kijkt hoe het verhaal(gebeurtenis in geschiedenis) afloopt. Spanning is het gevoel dat je hebt als je graag wilt weten hoe iets afloopt...

JDSsmetje

Tenzij je niet weet hoe het gaat aflopen. Tevens vind ik ook het feit dat ze non-fictie zijn een meerwaarde bieden aan de spanning. Speelfilms hebben dan weer hun andere kwaliteiten.

PS: ik ben wel geen docu-kenner.

JDSsmetje schreef:

PS: ik ben wel geen docu-kenner.

Whahahaahaaaa

avatar van louisvf

louisvf

O, sorry heb juist mijn bericht verwijderd.

Een docu is vaak de interpretatie van iemand/ een bepaalde groep en daarom zoizo nooit gegarandeerd echt gebeurt ( er is namelijk een verschil tussen echt gebeurt en de waarheidsgetrouwe blik daarop) (btw )...

louisvf schreef:

Een docu is vaak de interpretatie van iemand/ een bepaalde groep en daarom sowieso nooit gegarandeerd echt gebeurt...
Tenzij het echte beelden zijn lijkt me.