[Rec] (2007)
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot [Rec]
"Experience fear."
Een jonge tv-journaliste en haar cameraman lopen mee met de lokale brandweer. Op een nacht moet de brandweer een oude vrouw redden, die in een appartementengebouw vast lijkt te zitten. Maar wat in eerste instantie op een doodnormale routineklus lijkt, begint langzamerhand te veranderen in een gruwelijke en duistere nachtmerrie.
Ángela Vidal
Guillem
Hysterical Mother
Young Police Officer
mister blonde
REC was een uur lang erg leuk. Gewoon een vermakelijke horrorfilm. Plotje is te dun voor woorden, maar dit is typisch zo'n geval, waar dat helemaal niet uit maakt. Best spannend (niet eng dus, maar je blijft geboeid kijken), wat leuke scenes, wel vermakelijk dus. Werd wel een beetje moe van het gezeur dat ze niet mochten filmen. Daar moet in zo'n First Person Narrative gewoon niet te lang bij stil worden gestaan. Ook die scene dat de cameraman door het raam de operatie filmt werkte me op de zenuwen, omdat de journaliste om de 4-en-een-halve seconde aan zijn hoofd zeurt wat er nu gebeurt. Maar het zijn details.
Eng vond ik REC een uur lang niet, slechts vermakelijk. Pas de laatste 10-15 minuten wordt de film echt creepy. Laatste shot waar ze aan haar benen wordt weggesleept vond ik wel voorspelbaar, maar goed. Erg vermakelijke film, die ook nog best eng wordt op een gegeven moment. 4 sterren.
Nitrouz
Verwachtingen lagen hoog bij deze horrorfilm, het viel wat tegen.
Deze stijl van filmen hebben we al eerder gezien, en is daarom niet erg origineel meer. De opzet van het verhaal maakte dat enigszins goed.
Ondanks het onrealistische verhaal kwam het erg realistisch over door het geschreeuw en het denken en doen van de hoofdrolspelers. Dat viel mij erg mee.
Toch had ik na al de lovende berichten op de website het toch wat enger verwacht, het enige échte enge in de film is op het einde.
De 'zombie-wending' die er in de loop van de film kwam had ik niet op gerekend, dit vond ik dan ook wat jammer, want ik ben totaal geen liefhebber van zombiefilms.
Binnenkort deel 2 maar is aanschaffen, ben benieuwd of die beter is.
John Lee Hooker
Origineel, geniaal, waanzinnig, en bovenal spannend.
A lot of respect naar de makers toe. De camera wordt naar de achtergrond geschoven, je kijkt stiekem mee, alles lijkt zich werkelijk af te spelen en je bent als het ware een ooggetuige van de gebeurtenissen.
Dat begin in het brandweerkazerne is ook erg sterk uitgevoerd, bijvoorbeeld toen ze naar die tafel liepen waar de brandweermannen aan het eten waren. Ze reageerden toen echt allemaal alsof ze van niks wisten, zeer knap gedaan..
Het oude huis met die verschillende verdiepingen is erg geschikt.
Aan de ene kant is het lichtelijk cliché met die groep mensen in het gebouw: langzaamaan sterft iedereen, zoals je wel vaker ziet. Maar aan de andere kant is het best logisch want het is een appartementencomplex en tja... daar wonen toch mensen. Wel goed dat ze het dan een beetje in de mix hadden gegooid: een Chinees gezin, een moeder met dochter, een alleenstaande man, twee oudjes... redelijk goeie samenstelling.
Die twee oudjes trouwens vond ik ook erg overtuigend overkomen, vooral in dat interview.
Het wordt goed opgebouwd. Eerst vroeg ik me af waarom ze niet naar buiten mochten maar toen het bekend werd dat het om een besmettelijk virus ging kon ik het wel begrijpen. Eigenlijk kon je dan wel raden dat men stuk voor stuk het loodje ging leggen maar dat had ik toch niet verwacht. Die oude vrouw vond ik iets te overdreven reageren, ze werd meteen heel erg wild, maar later blijkt ook dàt logisch te zijn (door die ziekte).
Tot overmaat van ramp valt het licht ook nog eens uit, en daarna de spot van Pablo's camera.
Manuela Velasco is een leuk grietje en ze is zeer geschikt voor deze rol.
Ik kan me zo niet herinneren dat er sound-effecten of muziek is gebruikt en die keuze waardeer ik wel.
Die wonden van de brandweerman en de politieman zagen er ook realistisch uit.
Enige minpunten voor mij zijn de sommige 'domme' kills en het einde wat me teveel aan The Blair Witch Project deed denken.
Knaller.
Minotaures
Een uitstekende horror met een donkere sfeer.
Het is geen nieuwe verhaal, maar er zitten wel wat verbeteringen en extra's bij. Personages bestaan uit reddings- en noodmedewerkers plus een handjevol bewoners van het complex, die allemaal stuk voor stuk slachtoffer worden met het kwaad wat daar ronddwaalt.
De geïnfecteerden zijn gewoon doodnormale mensen die in aanraking met een beet (zombie-stijl) in dolle moordmachine's veranderen. Om nog maar te zwijgen bij het einde, met dat lange, dunne vrouw (de originele geïnfecteerde persoon). Wat was het spannend toen ze daar met z'n 2en waren, waar je het alleen door 'nightvision' kon zien.
Ook het complex is goed en duidelijk op beeld en is een goed locatie om een begin van een heuse chaos weer te geven. Evenals het tempo, die zit er lekker in en meteen begint het mysterie en dodental op te rekenen. En dan nog de camerastijl waarin het is opgenomen; briljant. Met dit soort camerawerk loopt de spanning alleen maar toe en geeft het je een FP-gevoel. Hetzelfde ervaring als Cloverfield en Diary of the Dead (slecht).
Zo zie je maar dat er genoeg landen zijn die kwalitatieve horrorfilms kunnen leveren (Spanje, Japan en Frankrijk bijvoorbeeld).
Liefhebbers van geïnfecteerden (The Crazies) en zombie's zouden dit als een possitieve ervaring kunnen meemaken. Dikke aanrader voor horror-fans!
DeCol
Ontzettend vette film.
Dat ik [Rec] goed zou vinden, had ik al verwacht. Sowieso zou het aan de camerastijl niet liggen. Eerder The Blair Witch Project, Cloverfield, Paranormal Activity en Diary of the Dead al gezien in deze stijl en ik vind het echt iets hebben. Het lijkt meer realiteit en in combinatie met horror werkt het gewoon goed.
[Rec] is heel mysterieus omdat je pas laat weet wat er nou precies aan de hand is in het appartementengebouw. In de tussentijd is het constant spannend en er zitten toch wel wat schrikmomentjes in. Niet om een hartaanval van te krijgen, maar het zijn lekkere thrills. Het acteerwerk van de hele cast is ook dusdanig goed dat het 'echt' lijkt.
Horror as it should be en alles behalve 13 in een dozijn!
4,5
JulesTMNT
Redelijk
De zeer realistische manier van filmen die hier gebruikt wordt, bekend van films als The Blair Witch Project en Cloverfield, zorgt voor een aardig maar verder niet heel bijzonder filmpje. Momenten waarbij me opviel hoe natuurlijk de personen overkwamen waren de brandweermannen in de kantine en het oude stel dat geïnterviewd wordt.
Verder een aantal sterke thrills en een vrij beklemmend sfeertje. De erg chaotische manier van filmen stoorde mij echter behoorlijk, en ik hield door de hele film toch een beetje een 'been there done that' gevoel. Het kwam in ieder geval niet meer allemaal heel erg origineel over.
Al met al een vrij vermakelijk en spannend filmpje. Ruime 6.
PS Zal de volgende keer trouwens proberen hem niet op klaarlichte dag te kijken, dat zou kunnen helpen
ossman1987
Sterke film dat d.m.v. de handcam het hectische gebeuren in de flat goed weergeeft.
Ik vind de originaliteitsdiscussie dan ook niet relevant.
Verder liep het allemaal gewoon lekker vlot en was de spanning goed te voelen.
Ook het acteerwerk was wat mij betreft prima.
DVD-T
Spannende, sfeervolle film.
Rec maakt effectief gebruik van het handycam gegeven. Op de een of andere manier maakt het een film als deze erg intens. De spanning is goed aanwezig. Vooral het begin en het einde zijn erg spannend. Ben me af en toe doodgeschrokken. Jammer dat het niveau niet altijd constant was, en dan doel ik vooral op het midden gedeelte. De wat lange dialogen werden op een gegeven moment wat langdraderig, en ook het vele hysterische geschreeuw werd me soms net even iets te veel. Daar tegenoevr staat een van de spannendste eindscènes die ik sinds lange tijd heb gezien. Geluid is ook top. Geeft de spanning toch net even die boost die het nodig was. Ondanks het wat trage midden heb ik me meer dan prima vermaakt.
maxroelofs
Zo wat een dijk van een film dit!
Gisteravond was ik in de videotheek en kreeg ik ineens zin in een goede horrorfilm. Ik kon me deze nog herinneren dus hem ik hem samen met the ring gehuurd.
De film begint redelijk langdradig, al waren het maar 10 minuten het leek voor mij wel een half uur. Als ze eenmaal het huis in gaan begint het. Er heerst een heel beklemmende sfeer. Het stuk dat die vrouw op ze af stormt en die agent in z'n nek bijt is wel een beetje vreemd. Ik vroeg me af of dit nou goede horror was of dat het een teleustelling alla dawn of the dead zou worden. Het tegendeel bleek waar, de film begint redelijk ''grappig'' en is nauwelijks serieus te nemen. Later wordt de film een heel stuk enger. Het einde met dat meisje door de nachtcamera was echt huiveringwekkend. Het haalt de hele film omhoog, het is lang geleden dat ik bij een horrorfilm (ik ben ondertussen wel wat gewent) zo ontzettend benauwd er van werd.
Een vergelijking die natuurlijk wel erg voor de hand licht maar daarom niet de moeite waard om te bespreken is die van the blair witch project. Waar the blair witch project eng is door de geluidseffecten en het hele sfeertje is deze eng door de beklemmende sfeer dat je opgesloten zit in een huis. Ik vond het camerawerk hier een stuk beter dan in the blair witch. Ze deden veel meer moeite om het er uit te laten zien als een echt programma. De camera die op de grond lag de aankondigingetjes tussendoor. Het grootste verschil tussen deze 2 zit hem denk ik (buiten het verhaal om) in het vele bloed dat je te zien krijgt. Waar je bij de blair witch haast niks zag druipt het bloed bijna je tv uit. De zombies zagen er echt goed uit. Het zijn denk ik wel de beste die ik in lange tijd heb gezien en kwamen op mij over als echt goede horror zombies zoals ze horen te zijn. Het stukje op de trap dat ze omlaag kijken en alles zombies omhoog en dan achter ze aan gaan rennen was echt ontzettend creepy.
Het grootste nadeel van deze film is toch wel de speelduur, er staat dat hij 85 minuten duurt wat al niet erg lang is voor een film. Bij mij werd de aftiteling echter al ingezet toen hij nog maar op 1 uur en 10 minuten stond. Erg jammer dat ze hem zo kort hebben gemaakt.
Het einde vond ik wel een beetje te verwachten, Dat meisje was natuurlijk gruwelijk eng alleen ik had het wel mooi gevonden als alleen de cameraman het overleefde ofzo. Dit is een tè cliché einde voor mij.
Kortom een film die mijn verwachtingen meer dan waar heeft gemaakt. Hij krijgt dus ook zijn welverdiende:
wwelover
Redelijke film, maar ik had wel iets meer verwacht van deze film. Het concept is wel aardig maar het is wel heel erg voorspelbaar allemaal. De film moet het hebben van enkele scenes, het acteerwerk (wat me heel erg meeviel) en sommige schrikmomenten. Ik ben wel helemaal klaar met de handcam films, tenzij ze het goed doen want hier was het ook niet echt erg logisch gefilmd.
Net aan 3*
Metalfist
Pablo, graba lo todo por tu puta madre
De eerste Rec had ik al ooit eens een paar jaar geleden gezien en de film had toen zeker en vast indruk gemaakt. Het drukke sfeertje was zo heerlijk beklemmend dat ik Rec klasseerde als één van de beste horrors die ik tot nu toe had gezien. Voor kerstmis had ik het 2e deel aan mijn broer cadeau gegeven maar toen bleek dat dat een rechtstreeks vervolg was besloten we het eerste deel maar eens terug opnieuw te zien.
En dat Rec één van de beste hedendaagse horror films is, is vandaag ook weer eens gebleken. Dit ligt vooral aan het feit dat de regisseurs Jaume Balagueró en Paco Plaza de film zo echt hebben gemaakt. Het handheld gebeuren hebben we al meermaals gezien dus dat was niet echt iets nieuws maar de film is ook compleet in een echt flatgebouw gefilmd. De acteurs werden ook compleet in het duister gelaten betreffende het script en moesten dus af en toe gaan improviseren, zo werd het aan niemand verteld dat de tweede brandweerman een aantal verdiepingen naar beneden ging storten waardoor de reacties authentiek waren. En alsof dat nog niet genoeg was werd de climax die zich geheel in het donker afspeelt effectief in het donker opgenomen met een infrarood camera waardoor niemand iets kon zien. Door deze keuzes krijgt de film een serieuze laag authenticiteit en is het qua sfeer enorm goed geslaagd. Sowieso leent de drukke Spaanse taal zich perfect voor dit soort films. De korte speelduur van een dikke 70 minuten speelt hier dan ook een grote rol in. Voor de rest is het verhaal vermakelijk genoeg om te blijven boeien. Toegegeven, het is een concept dat we al vaker hebben gezien maar het word hier enorm sterk uitgewerkt.
Manuela Velasco, die ook effectief een carrière als televisie reporter heeft/had, was me vorige keer al opgevallen maar nu spatte ze echt van het scherm af. Ze heeft sowieso al een knap snoetje dus dat is mooi meegenomen maar de manier waarop ze haar rol speelt is erg overtuigend. Sowieso geldt dat voor het merendeel van de acteurs die hierin opdraven. Visueel is dit ook erg overtuigend. Normaal gezien ben ik helemaal niet te vinden voor handheld camera's, met hier en daar een uitzondering, maar dit stoorde helemaal niet. Er is hier dan ook nog sprake van een enorm sterke soundtrack die de beelden enorm goed ondersteunt. Alleen jammer dat de film hier en daar wel een klein steekje laat vallen. Grootste fout is toch wel de bandrecorder die Angela zogezegd terugspoelt maar de geluidsfragmenten worden wel chronologisch afgespeeld. Jammer maar echt storen doet het gelukkig niet.
Ben nu nog benieuwder naar deel 2 geworden maar dat zal iets voor morgen zijn. Deel 1 is in ieder geval een dijk van een film geworden die vooral erg overtuigend aanvoelt. Jaume Balagueró en Paco Plaza weten perfect de juiste sfeer te benaderen en hebben dan ook een uitstekende job verricht met het casten van de acteurs. Een verhoging is hier wel op zijn plaats.
Insignificance
Blijft ijzersterk. Minder gepolijst en rauwer gefilmd dan een Cloverfield, daarmee iets natuurlijker en het Spaanse temperament maakt het nog wat hysterischer. Speelduur is wat dat betreft een plus, al had het naast de interviewtjes met de bewoners nog wel een extra adempauze mogen hebben.
Desalniettemin lekker agressief en hectisch, ik schrik me elke keer weer de pleuris van het vallende lijk en juist enkele normaal gesproken onschuldige typetjes jagen de stuipen op het lijf. Met nog een ijzingwekkende finale mag het wat mij betreft tot het betere horrorwerk worden gerekend.
ibendb
Een goede horrorfilm van Spaanse afkomst.
Een paar jaar geleden had ik al eens geprobeerd om •REC te bekijken, maar toen ben ik in slaap gevallen en heb ik niet meer verder gekeken. Nu gaf ik de film een tweede kans, en het viel goed mee.
De film heeft niet echt een origineel gegeven. Gewoon een soort zombiefilm. Ook het Found-Footage ding is niet nieuw, maar toch effectief. Wat me ook opviel, was dat dat mens, die Angela, erg veel kon schreeuwen. Het zorgt voor hoofdpijn. Het verhaal komt traag op gang, maar eenmaal het begint, blijft het spannend.
Met het oog op [REC] 3 ben ik de eerste 2 delen maar eens gaan herkijken. Deel 1 had ik op 3,5* staan en in mijn gedachten was de film onderhoudend, maar niet zo bijzonder. Minus het laatste kwartier dan. Daar kom ik helemaal van terug, geen idee waarom ik de film jaren terug zo laag heb beoordeeld. Ieder geval heb ik de herziening in ideale omstandigheden gezien.'s Avonds laat, donkere kamer, geluid hard. Heerlijk!
[REC] is namelijk niets minder dan briljant. Wat een gruwelijk spannende sfeer hangt er de hele film lang. Zelfs tijdens deze herziening zat ik soms goed in spanning, ik wist ook niet echt meer wat er ging gebeuren. De hele aanloop naar de omstandigheden is erg goed gedaan. Rustig opbouwen in de brandweerkazerne, daarna het appartementencomplex in en langzaamaan merken dat je in een vreselijke nachtmerrie aan het belanden bent. Dankzij het handycam-concept zit je midden in alle chaos en is het een enorm intense ervaring waarbij de nodige gore voorbij komt. Je voelt gewoon de angst en de paniek bij de bewoners, de brandweermannen en bij het tv team. Die Manuela Velasco mag er trouwens wel wezen als sexy reporter!
Uiteindelijk krijg je steeds meer hints wat er nu aan de hand is en in de tussentijd ben ik regelmatig geschrokken van de nodige momenten. Zelfs als je ze aan ziet komen is het nog goed uitgevoerd. Neem het moment dat het kleine meisje een spuit krijgt. Je weet gewoon dat er iets mis gaat en ja hoor...maar het is zo goed gedaan dat het enorm freaky is. Idem voor het einde van de film, overigens 1 van de meest creapy stukken die ik ooit in een horrorfilm zag, met het moment dat de camera richting de zolder gaat. Ik verwachtte daar al iets of iemand en ondanks dat het uitkwam schrok me dood. Maar nog even over dat einde, zo bizar spannend zeg. Een donkere kamer waarbij je alleen via de camera een beetje kan zien. En dat 'monster' was ook zeer geslaagd, brrr. Wat geweldig dat een low budget horrorfilm zoveel beter is dan de big budget Hollywood horrors die vaak zo voorspelbaar zijn en niet snappen dat we als kijker niet alles willen zien of uitgelegd krijgen. De makers van [REC] hebben dit heel goed begrepen.
Moderne horrorklassieker.
4,5* (was 3,5*)
Lennert
Erg fijn. Ik ben door The Blair Witch Project altijd erg sceptisch gebleven over het 'found footage' genre, maar in de tussentijd hebben films als Cloverfield en [REC] me al laten zien dat er genoeg mooie dingen mee te doen zijn. Waar Cloverfield natuurlijk gewoon een Godzilla film in het Amerikaans is met veel spektakel, is [REC] een benauwende en angstaanjagende film die de kijker ook een perfect idee geeft van paniek en wanhoop. Het gegeven van demonische bezetenheid vind ik daarnaast ook een stuk intrigerender dan een zombieverhaal, waardoor de film ook op conceptueel gebied weer eens wat nieuws te bieden heeft.
Het acteerwerk is erg goed en natuurlijk. De hoofdrolspeelster komt gewoon over als een typische journaliste, zoals alle andere spelers ook over komen als mensen die je op straat (in Spanje) zou kunnen tegen komen. Ik heb hierdoor bij voorbaat al niet echt zin in de remake, omdat ik bij dit soort films niet zit te wachten op grote namen, maar wil meegaan in de gedachte dat het mensen zoals jij en ik zijn.
De gore is uitstekend gedaan en ook de make-up effecten mogen er zeker zijn. De scene op het einde waarin men het gemuteerde meisje waarneemt in de donkere kamer is er een die over enkele jaren nog steeds angstaanjagend en realistisch over zal komen. Men tracht al te goedkope scares te vermijden (ontkomt er natuurlijk ook niet altijd aan) en houdt het tot op het einde spannend. Ik kan niet wachten om het vervolg te zien, zeker een van de meest beklemmende horrorfilms van de afgelopen jaren!
Dreiecke
"Iemand deed iets. Dat is waarom we vastzitten"
Ik vind het wel jammer dat je van te voren weet dat het een horrorfilm is. Vooral het begin en het eind vind ik erg goed gedaan.
Opvallend schuddend camerawerk, het moet realisme voorstellen. Gelukkig worden rustige gedeeltes ingelast, anders zou ik misselijk worden als in een draaiende kermisattractie.
Bepaalde beeldcomposities zijn erg fraai, het gros is echter gewoontjes in mijn ogen.
Wat kunnen die Spanjaarden afgrijselijk gillen en schreeuwen zeg. Wat dat betreft viel de film niet mee.
Zelfs het lieve reportertje bleek een enorme schreeuwfeeks te zijn en die Aziatisch uitziende dame ook al. En een moeder die bij het oor van haar kind op de arm keihard gilt en snauwt? Pfffoei
Daarmee kom ik bij het acteren: zeer overtrokken en voor mij erg irritant, vooral van de vrouwen.
Een paar dingen:
- 5 à 10 mannen kunnen niet 1 oud vrouwtje tegen de grond werken, op de kop slaan of wat? nee, ze kan twee hele brandweermannen opeten
- waarom werd bij 1 incident als dit een heel gebouw afgesloten, zoeklichten erop, omsingeling, megafoons
- waarom worden slachtoffers niet naar het ziekenhuis vervoerd of komen geen artsen langs?
- o, een ultra gevaarlijk en besmettelijk virus en de reporters (frontlinie van de nieuwsgaring) wisten niets van zoiets... tot het moment dat ze alle krantenknipsels die op de muur geplakt zijn gaan lezen
- gele pakken lopen opeens rond en de eerder uitvoerig gereguleerde menigte (van ca 6 man) wordt nergens over ingelicht?
- gele pakken blijken zorgpersoneel te zijn (?)
- de hond Max heeft het gedaan (?) en het vreemde is dat iedereen die besmet is binnen 10 minuten een monster wordt
- agent zegt: geef me je hand, tegen het lieve meisje van +/- 6 dat net iemand gruwelijk beet (?)
- hahaha
Toen werd het een lachfilm voor mij. Niks engs aan. En eigenlijk best een lange herhaling van zetten (pardon: beten).
Ok, dan gaat het even een 'Omen' kant op, maar helaas duurt het erg lang voor het zover is. Vooral als de camera ook nog eens kapot gaat.
Het monster is wel erg gaaf, vooral de boze katgeluiden erbij.
Door het abrupte eind (cliffhanger) kan ik mij een eventuele cultstatus wel voorstellen. Hier horen gewoon vervolgen bij.
bderbove
Na het zien van deze film voelde ik me ziek. Niet van de horror, maar van het schudden van de camera. Dit was echt een heel slechte film.
poko
- 2074 stemmen
Waanzinnige effectieve horror, had me op het puntje van mijn stoel, en soms tegen het plafond. Goed gelukt!
VincentL
[Rec]
Een titel die ik niet helemaal begreep. Op het eerste gezicht zag ik er totaal niets in. Horror is eigenlijk ook niet echt mijn genre. Er zijn wel degelijk goede horror's dat zeker. Toch maar eens opgezet vanwege het redelijk hoge gemiddelde. Ze hadden de film beter onder het kopje drama kunnen laten vallen, wat dat was het. Geen horror.
Er gebeurd eigenlijk helemaal niets in de film. Het is weer het oude zombie/virusinfectie concept die mij inmiddels wel de neus uit komt. Dawn of the Dead, 24 Days Later, Resident Evil.... Wanneer houdt het een keer op? Ik heb werkelijk geen idee. Daarbij komt nog dat de film als net als The Devil Inside uit het volgen van camerabeelden bestaat. Iets ergers kun je me niet aandoen. Onoverzichtelijke chaotische scènes die niet te volgen zijn. Dan is ook nog eens een deel van de film het licht uit waardoor het totaal niet meer te volgen is. Een beetje hysterisch geschreeuw en men heeft weer een nieuwe horror.
Het begin en het middenstuk zijn saai. Tot 60 minuten gebeurt er eigenlijk niets. Het 'spannende' einde weet ook totaal geen spanning of sensatie te bieden. Je ziet het al allemaal van ver aankomen.
Waar ik bij acteurs normaal gesproken wel wat positiefs kan zien was dat hier bij sommigen totaal niet het geval. Echt wat heb ik mij zitten ergeren. Manuela Velasco staat daarmee op nummer één. Pablo wat zie je? Pablo film je dit wel? Pablo dit, Pablo dat. J324n@N$#vK... Zo ergerlijk.
Ferran Terraza was dan nog wel om aan te zien. Hij ging zijn gangetje en wist als enige een beetje normaal over te komen. Ik snap best dat je bang bent en hysterisch wordt, maar een film waarin niets gebeurd en als er iets gebeurd er alleen geschreeuw is is gewoon niet om aan te zien. Terraza was dan ook te matig om het geheel omhoog te trekken.
Van wie ik in deze film wel gecharmeerd was was Pablo Rosso. Bijna niet in beeld en een sterke tekst van ongeveer 8 zinnen denk ik zo. Hij filmt echter wel chaotisch.
Tot slot zei ik al dat dit type van filmen mij niet zo aanstaat. Er is totaal geen overzicht en alleen maar chaos. Alleen als de camera op de grond staat kom je een beetje tot rust. Daarbij komt dat ik de film zeer low-budget vind overkomen. Het enige wat ze doen is het licht aan en uit en daar blijft het bij. Totaal geen andere effects om spanning te creëren.
[REC] is gewoon niet goed en ik twijfel of ik deel 2 en 3 wel zal gaan zien. Jullie merken het wel als mijn stem er staat.
Ghetsemane
4/5
Prima horror! Fijn dat hij 70 mins was, meer dan dat was te veel met die camera.
Tien keer beter dan bijv. Blairwitch .. het was geniaal dat Pablo een pro cameraman was en dat je ook nog eens echt iets ziet.
Gordels om en gaan met deze achtbaan aan freaky stuff. En ik las "low budget", dat valt reuze mee. Het lijkt lowbudget, maar er zit echt wel 100 keer meer werk in dan in de meeste US-films in dit genre. Maar het mooiste is de originele manier waarop je iedere keer weer de rambam schrikt.
Het lijkt alsof het simpel is, maar er is heel goed over nagedacht en veel werk ingestopt. Ik kijk geen remakes meer, maar Quarantine ofzo schijnt bagger te zijn. Het komt aan op liefde, originaliteit en slimheid om zo'n film goed te maken.
Het is een achtbaan, als het over is, dan kun je erom lachen. Met Aziatische horror is dat bij mij minder. Die kruipt echt in je hoofd.
Maar lichten uit en popcorn erbij, geluid hard en It's a great ride!
JeroenFR08
Lekkere film om eens met je vrienden te kijken. Heb ik gedaan en ze waren aardig bang. Haha. Nouja hij viel mij een beetje tegen, zo eng vond ik hem niet. Wel is het mooi bedacht dat de film uit een camera wordt gefilmd van dat vrouwtje die mee gaat om een docu te maken van de brandweer, zeer geloofwaardig.
Ach al met al wel een lekkere film om te kijken. Soms ook wel goeie schrikmomenten.
Gewoon leuk.
Flat Eric
Film gisteravond herkeken. Ik vond hem destijds ijzersterk en creepy!
En nu nog steeds. De paniek die ontstaat in het appartementencomplex was invoelbaar. Het einde was goed gevonden.
Sowiezo fan van Spaanse horrorfilms....
MerikW
Net deze film gezien. De spanning zat er goed in en het was allemaal super realistisch gemaakt! Een super goede infectie film als je het mij vraagt!
Brabants
Allemaal een beetje over de top. Het acteerwerk ligt er dik op, het gekrijs is niet om aan te horen en de schrikmomenten zijn amper tot niet aanwezig. Toch is het allemaal best amusant, en je verveelt je geen seconde. Gelukkig werk daarbij een korte speelduur in het voordeel.
john mcclane 2
ik heb eerst de U.S versie gezien,,,,,,die deze film behoorlijk kopieert,(logisch voor een verfilming)
Dat is best jammer want dit is een horror klassieker,maar als je al weet hoe het voor het grootste deel gaat verlopen,is de lol er af.
m.a.w kijk deze eerst,en dan dan pas mocht je nieuwsgierig zijn,dan pas de verfilming.
Kondoro
[Rec]
Een heerlijk eerste deel van de [REC] film reeks. Heb tot nu toe alleen deze en [REC]³ Génesis (2012) gezien. Maar ik snap nu toch echt wel waarom dit zo'n populair film reeks is!
De opbouw van de film is goed! Het verhaal van de film was goed! En de bloederige scene's waren ook prima! [REC] is toch 1 van die zombie films waar ik echt van houd! Toch is ook hier gekozen voor het "Zelf Filmen" thema.. (Net zoals bij A haunted house etc. gebruikt word). Meestal is dit niet echt mijn favoriete kant van een film kijken, aangezien, wat mij ook werd gezegd door de medekijkers.. "Het is wel erg hyper, en moeilijk te volgen". Maar goed, [REC] is niks voor niks [REC]!
Ik vind deze film echt 4.0* waard!
killerfreak
Eerst Quarantine gezien, en daarna het Spaanse origineel.
Daar waar het verhaal voor 99% gelijklopend is (logisch bij een remake), heeft het origineel veel meer in petto dan de remake. Sterkere acteurs, meer spanning(opbouw), gruwelijkere moorden en meer to the point. 3.5*
The One Ring
Dat first-person horror niet al te origineel is, interesseert me niet zo veel als het zo goed uitgewerkt is als hier. Wat ik knap vond is dat de twee regisseurs zowel de indruk weten te wekken dat het allemaal zeer spontaan gefilmd is, maar dat er ook wel duidelijk een regisseursoog in zit. Bij mindere films van dit type wordt de stijl gebruikt op een gemakzuchtige manier, om vooral een rommelig geheel te verantwoorden. [Rec] is duidelijk gemaakt door mensen die weten wat we moeten zien en wanneer.
Ik vond dit beter dan ik had verwacht eindelijk. Dat komt zowel door de sterke cameravoering en regie, als de opbouw. Het mysterie wordt lang in tact gehouden en er zijn al wat doden gevallen zodra het echt duidelijk wordt wat er speelt. De laatste verklaring, een ietwat vage uitleg over een demonisch bezeten meisje, is niet bepaald sterk, maar de reis ernaartoe wel. Erg sfeervol, goed spannend en met enkele scènes die zelfs echt sterk zijn, zoals die brandweerman die ineens uit de lucht komt vallen of natuurlijk de finale in night-vision.
Evengoed moet ik toch een oud riedeltje herhalen. Ondanks dat ik de kwaliteiten van [Rec] zeker herken en erken en ik er goed avondje mee gehad heb, merk ik toch ook weer dat mijn gebruikelijke antipathie voor dit soort films me tegenhoudt om het echt te waarderen. Ik weet niet wat het is, maar op een bepaalde manier vind ik verhalen waarin personages afgeslacht worden zonder een interessante achtergrond altijd wat onbevredigend. Cynisch zelf. Hoe goed ook, het lijkt onmogelijk voor me om een film die me door hel sleept, maar zonder een punt, echt te omarmen. Genreliefhebbers hoeven zich niets aan te trekken van deze alinea of mijn eindscore; het is iets persoonlijks.
LOTR-lover
Deze stond al heel lang op m'n 'nog zien' lijstje maar vanavond kwam het er dan eindelijk van. Ondanks het feit dat veel van het plot vooraf al bekend waar daardoor de film natuurlijk al jaren uit is wist [REC] de spanning goed vast te houden. Niet alles was even geloofwaardig of goed geacteerd, maar ach, who cares bij een film als dit?
Een aantal prima geslaagde schrikeffecten en een boeiend verhaal brengen me uiteindelijk naar een prima eindcijfer.
7/10 (IMDB)
Hannibal
Knap gemaakt, en behoorlijk spannend tussen de wat saaiere stukken door. Ik werd wel horendol van de hysterische reporter Ángela Vidal. Als ik Pablo was had ik al lang de camera aan haar gegeven met de mededeling dat ze zelf maar moet filmen. Zelfs als hij zegt dat ze stil moet zijn omdat ze anders betrapt kunnen worden (toen hij door het raampje aan het filmen was) bleef ze maar kwekken: "Wat gebeurt er? Wat zie je? Wat doen ze!?" MENS hou je klep eens!
Films met zombies zijn over het algemeen niet mijn favoriet, zo ook deze niet, maar voor een film met zombies is deze prima. Het einde is zeer goed!

[REC] 4: Apocalipsis
2014

[REC]³: Génesis
2012

[Rec]²
2009

De beste moderne Spaanstalige horrorfilms

Angstaanjagende horrorfilms uit vijf verschillende landen

Mahanagar

When the Wind Blows
Animatie / Drama, 1986

À l'Intérieur
Horror / Thriller, 2007
terreurobsessiecamcorderreligion and supernaturalbitecinematographerattempt to escapelodgerlive-reportage zombiegevonden beeldenvirusfirefighterpov