• 9.384.662 stemmen

Geregisseerd door: Roland Emmerich

Met onder meer: Steven Strait, Camilla Belle en Omar Sharif

Releasedatum: 13 maart 2008

Plot 10,000 BC

"The legend. The battle. The first hero."

D'Leh, een 21-jaar oude jongeman, leeft in een primitieve stam 10.000 jaren voor Christus. Zij overleven door het jagen op mammoeten die eens per jaar door hun gebied reizen. D'Leh heeft bepaald niet veel aanzien in de stam, maar droomt heimelijk van prinses Evolet die ver buiten zijn bereik is. Maar wanneer de jagers van de stam en de prinses gevangen worden, realiseert D'Leh zich dat het tijd voor hem is om in actie te komen, voordat zijn stam zal uitsterven.

avatar van film-gek

film-gek

Net zoals zo vaak wordt geschreven een ongeloofwaardig verhaal.

Want dat is ook bijna elke film.[/quote

Man d'r zijn talloze films met een zeer geloofwaardig verhaal dus ik weet niet waar je die onzin vandaan haalt

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Inderdaad, een film doet het juist goed als hij geloofwaardig is.

avatar van Gert P

Gert P

Martijnnn schreef:

Inderdaad, een film doet het juist goed als hij geloofwaardig is.

zoals pirates of the cariben en die hard 4, Running scared en duizenden andere films?

avatar van Timecop

Timecop

Gert P schreef:

en duizenden andere films die wel geloofwaardig zijn...

avatar van Ziel

Ziel

Erg middelmatig.

avatar van barcam

barcam

Verrassend goed B stuff. Simpel verhaaltje maar zeer goed uitgewerkte computeranimatie. Knap visueel spektakel.

avatar van neoryzer

neoryzer

Visueel redelijk knap, maar toch vrij flauw spijtig genoeg..

Goed voor een zondag wat op te vullen, maar verwacht zeker niet het niveau van gladiator, troy, 300 ofzo..

avatar van fiction

fiction

Een Verloren Beschaving..

Ook ik had na het lezen van diverse recencies, een laag verwachtings patroon van 10.000 BC. En ook ik werd behoorlijk prettig verrast !

Dit vooral door de periode waarin het zich afspeelt, een periode waarover niet zoveel bekend is, maar waar wel leuke en interessante theorieën over zijn!

Een Verloren Beschaving. Deze beschaving zou rond 10.000 voor Christus zijn ondergegaan. Het komt hierop neer dat er - lang voor de hoogbloei van het Egyptisch rijk - in de late prehistorie een machtige en hoogstaande beschaving moet hebben bestaan, die op wetenschappelijk gebied zelfs kan wedijveren met de onze. Een catastrofe rond het jaar 10.500 voor Christus maakte er brutaal een einde aan. Op tal van plaatsen zijn hun sporen, nog terug te vinden. Het gaat om bouwwerken (tempels, piramiden en beelden) die verrassende overeenkomsten vertonen en overstelpend bewijsmateriaal leveren van een zeer geavanceerde kennis van bouwtechnologie, geneeskunde, sterrenkunde, astronomie, cartografie, meetkunde en wiskunde. Het heeft alle schijn van een zeevarende natie in een ver verleden die de Atlantische en Stille Oceaan overstaken.. Na de grote ramp van 10.500 voor Christus zouden de weinige overlevenden van die oerbeschaving met hun fabelachtige kennis en vaardigheden zijn uitgezwermd..

Maar goed, in het algemeen worden de grote piramiden in Gizeh toegeschreven aan de koningen Cheops, Chefren en Mycerinus. Men vermoedt dat ze werden gebouwd tussen ca. 2551 en 2472 v.Chr. De Sfinx van Gizeh staat bij deze drie grote piramiden.

Maar, er is iets vreemds aan de onderlinge positie van de drie piramides. Drie piramides naast elkaar. Twee zijn vrijwel even groot en staan in één lijn. Maar het vreemde was dat de derde veel kleiner was en iets naar links stond. Toen men naar de gordel van het sterrenbeeld Orion keek, drie sterren op een rij. De laatste ster van de drie stond iets naar links, werd er een plattegrond gemaakt en men vergeleek de positie van Orion ten opzichte van de melkweg. De piramiden van Gizeh ten opzichte van de Nijl. Deze gegevens klopten precies met de positie van de melkweg en het sterrenbeeld Orion. Via berekeningen kwam men er achter dat deze drie piramides overeen kwamen met de riem van het sterrenbeeld Orion, als het sterrenbeeld Orion ondergaat in het jaar 10.500 v.Chr. Ook de nauwkeurigheid hoe de schachten zijn gericht op de sterren zijn verbijsterend. In de koningskamer waren er 4 openingen van 20 x 20 cm in het vierkant, zowel twee noordelijke als twee zuidelijke gangetjes. De noordelijke twee schachten kwamen uit op het sterrenbeeld de Kleine Beer en de Poolster. De zuidelijke twee schachten kwamen uit op het sterrenbeeld Orion en de ster Sirius. Dus de sterren bleken een rol te hebben gespeeld bij de bouw van deze piramides.

De piramide van Cheops is wonderbaarlijk precies op de 30e breedte graad gebouwd. Deze gigantische bouwwerken geven ook precies de juiste windrichtingen aan zowel perfect oost-west als perfect noord-zuid. De piramide van Cheops werd pas gebouwd nadat het hele omliggende terrein vooraf bouwrijp was gemaakt. Het hoogteverschil tussen de 230 meter lange zijde onderling slechts twintig millimeter bedraagt! Met een buitengewone precisie is de piramide van Cheops gebouwd. De grote piramide (Cheops) een wiskundig model van het noordelijk halfrond, schaal 1:43.200. In de grote piramide vond men de wiskundige gegevens zoals; Pi waarmee de omtrek van een cirkel wordt berekend. De vier zijden van de piramide werden zo geconstrueerd dat zij 94 cm naar binnen bogen - een architectonische kunstgreep. Om dit te kunnen bereiken moest de hellingshoek 52 graden bedragen.

De grote piramide is uniek in vergelijking met alle ! andere piramides. Dit is misschien het nauwkeurigst en volledigst opgemeten bouwwerk ter wereld. De enige van de zeven klassieke wereldwonderen die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.

Nu was er nog een vreemde situatie aanwezig: "de Sfinx" voor Cheops staat precies op het punt waar de zon opkomt. In de tijd van de farao's zou uit de leeuwenkop een mensenhoofd zijn gehouwen, wat het veel te kleine hoofd van de sfinx in verhouding tot het lichaam zou verklaren. Elke 2000 jaar verschijnt er een ander dierenriemteken aan de hemel en begint er een ander astrologisch tijdperk. Dit monument van de sfinx gaf het lentepunt aan. De periode waarin de sfinx in deze vorm gebouwd zou kunnen zijn. Toen die was gericht op het punt waar zijn evenbeeld aan de sterrenhemel opkwam, dat is toen de zon 's morgens opkwam in de Leeuw, rond 10.500 v. Chr. De erosie die op de sphinx zit kan alleen door water gemaakt zijn en niet door zand. Zand maakt een ander soort erosie. Het lichaam van de leeuw vertoont verticale goten, volgens aanhangers van deze theorie zijn deze goten tekenen van erosie door langdurige en hevige regenval, wat het beeld dus minstens zou dateren tot een periode van langdurige hevige regenval. In Egypte was dat echter voor het laatst zo rond 10500 voor Christus.

Volgens onze geschiedenisboeken was er toen nog geen echte beschaving..

Maar wel leuk om het in deze film terug te zien.

avatar van Dimensie

Dimensie

Bad Kitty schreef:

Dat was bij ons ook het geval. Maar ik vond het nou niet bepaald humor. Beetje raar was het wel....

Raar is wel dat hij volgens mij de enige was die een accent had terwijl de rest perfect engels praat

avatar van Stephan

Stephan

fiction schreef:

Een Verloren Beschaving..

Een van de meest opmerkelijke "bouwwerken" trouwens is de monoliet in Ba'albek, Libanon.

Dat uitgehouwen ding weegt zo'n 1200-1500 ton. De Romeinen konden tot aan 300 ton vervoeren. In hun gloriedagen.

Makes you wonder huh...?

avatar van MovieMeteur

MovieMeteur

In de Bios gezien toen, 't wijfie wilde em weer kijken nu.

Vond het toen niet waard achteraf om in de bios te gaan kijken maar toch eigenlijk zeker niet slecht en nu na de 2e keer deze film te hebben gezien geef ik em nog een 3,5*.

avatar van Rudolf11

Rudolf11

Tegenvaller, de film wekt hoge verwachting gezien de prijs voor de DVD, de hoes met 3D foto en gezien de trailer. Het heeft niet de uitstraling zoals je deze zou mogen verwachten. Wel mooie animatiebeelden.

avatar van belchinees

belchinees

Wat een drolletjesverhaal zeg . Stomme film, met dingen die (volgens mij) historisch niet kloppen; mammoeten, freaky struisvogels, sabeltandtijgers, oermannen, piramides en 'hedendaags-uitziende' paarden in dezelfde film? Ze zitten daar de helft van de tijd Engels te praten, en soms eens wat oertalen.. en dan zit daar een vertaler/tolk bij die daar wat ligt te vertalen tussen de volken... LOL!

De computergeanimeerde mammoeten en sabeltandtijger zagen er wel ongelooflijk goed uit .

1.5* en dat is misschien nog wat veel.

avatar van Multivitamine

Multivitamine

Uhm, wat mogen we hier nu weer van zeggen.. als de film ook het genre komedie had meegekregen dan had ik wat meer sterren gegeven..

De titel slaat natuurlijk helemaal nergens op..

Ik vind verder dat ze wel een erge slechte indruk van de Egyptenaren geven.

avatar van pacohen

pacohen

Slechter kan bijna niet??!!

Wat een miskleun zeg, ik ga het niet onderbouwen, want dat is deze film niet waard! Bovendien het spreekt voor zich.

avatar van Gert P

Gert P

Ken deze film (nog) niet maar wat een slechte recensies en een lage score.

Fiction goed verhaal en uitleg, denk dat je inderdaad er wat van de geschiedenis moet snappen om deze film te waarderen.

avatar van erkin17

erkin17

best wel vermakelijk deze film

het deed me een beetje denken aan apocalypto

avatar van erreper

erreper

Wat een drol van een film, was de senarioschrijver stoned of dronken ofzo? De plaatjes waren best wel leuk om naar te kijken (hoewel vaak veel te pompeus en te digitaal). Maar zelden zo'n onzinnig verhaal aanschouwd.

avatar van otherfool

otherfool

Gert P schreef:

Je moet juist elke historische kennis die je bezit uitschakelen, dat heeft Emmerich tenslotte ook gedaan...

avatar van fiction

fiction

otherfool schreef:

Als je daarmee de historische kennis bedoeld, dat bv Columbus Amerkika heeft ontdekt. Idd !

Als geschiedenisliefhebber, heb ik die zogenaamde kennis al lang moeten uitschakelen

Het verhaal speelt zich af aan het einde van het Pleistoceen.

Het is echter voor het grootste gedeelte vooral fantasie, zoals Kloser zelf zei: 'Roland (Emmerich) en ik hebben nooit gewild dat 10.000 B.C. een documentaire zou zijn'

Mammoeten stierven pas uit aan het einde van de laatste ijstijd, zoals de film laat zien. De mammoeten worden in de film echter extreem groot afgebeeld. Er leefden inderdaad enorme soorten, zoals de keizersmammoet en de mammoet van Noord Amerika, maar de andere mammoeten waren niet groter dan de hedendaagse Aziatische olifant, met een schouderhoogte van slechts 3,5 m. Er is geen tastbaar bewijs dat mammoeten ooit in het Nijldal hebben geleefd, wel zijn er afbeeldingen van mammoeten gevonden in een Egyptisch graf.

De schrikvogels leefden vooral in Noord- en Zuid-Amerika. Gastornis was een Europese soort, maar hij leefde 40 miljoen jaar geleden. Er is geen enkel bewijs dat er rond 10.000 v.Chr. schrikvogels in Europa leefden.

Sabeltandkatten leefden voornamelijk in Zuid-Amerika. In Europa leefden ook dergelijke katten, maar die stierven al rond 30.000 v.Chr. uit. De kat in de film is ook extreem groot afgebeeld.

Ondanks dat het overduidelijk een Fantasy film is !!!!

Vind ik de achtergrond van bv de verloren beschaving,

(zoals ik deze in m'n eerdere bericht heb omschreven!!!!)

toch wel leuk en interessant.

Jammer dat ik het niet vaker terug zie in film!

Bij z'n film Stargate doet Roland Emmerich het ook. De piramiden, Fantasy/Science-Fiction maar ondertussen...

Of het nu Aliens zijn of een verloren beschaving... wat ik wil zeggen is... misschien heeft Columbus Amerika niet ontdekt.

zie wiki als je verloren beschaving in typt

Dus dat de film fantasy is, daarover is iedereen (ook Roland Emmerich) het eens.

Maar je zal idd, tenminste dat denk ik ook, je zelf wel wat meer in geschiedenis moeten verdiepen interesseren en daarbij vooral ook vragen 'durven' stellen om de achtergrond v/d film, waar Emmerich met speelt, te kunnen waarderen.

avatar van chrispie

chrispie

`best een vermakkelijke film

avatar van Fazcinating

Fazcinating

Mooie film

Begon degelijk, werd steeds slechter.

Veel kritiek op het verhaal en de historische correctheid. Op zich kan ik daar ook best naastkijken als het moet, maar de film noemt nu eenmaal 10000 BC. Dat plaatst de film toch al meteen. Er vlogen nog net geen UFOs over het scherm, maar veel scheelde het niet.

Ook erg vreemd hoe men van berg naar jungle naar woestijn racete. Of misschien was het idee dat onze helden er 7000 jaar over gedaan hebben, dat verklaart nog een beetje. Emmerich had er beter aan gedaan om een duidelijkere fantasy insteek te kiezen.

Verhaaltje begon redelijk klein en toen men op avontuur vertrok was het nog best aangenaam (met z'n 4en de onoverkomelijke bergen door). Daarna wordt het steeds epischer en slechter, vooral omdat elke epische scene zo ongeveer 5 minuten duurt en nooit episch wordt.

Ook een hoop nonsens, zoals de sabeltandtijger, die eigenlijk een keyrol speelt maar even snel in en uit het verhaal geschreven wordt. Raar.

CGi was echt barlelijk verder, vooral dan de beesten zagen er echt niet uit. Bewogen ook nogal knudde. Visueel weinig te zien, en als er al eens wat mooi geschoten werd mocht het nooit langer dan één seconde in beeld blijven.

Hele einde in Egypte is echt vreselijk, met als klap op de vuurpijl een mooi dubbelcliché einde dat de film compleet de das omdoet.

Tegen het eind vond ik het een enorme wanproductie, terwijl het eerste deel best te bekijken viel. Had ik alleen niet veel boodschap meer aan.

avatar van Mantizz

Mantizz

Vond het een goede film, maar had er meer van verwacht. Inderdaad zitten er dingen in die vaag zijn zoals van de bergen met sneeuw naar de woestijnen lopen. Lopend zou dat toch enorm lang duren. Maar het is bij deze films gewoon niet te veel nadenken en kijken!

Moet je wel gezien hebben als je van avontuur films houdt.

avatar van Keane1983

Keane1983

Ik heb de film net gezien....

Door de overbluffende sfx viel het verhaal zo wie zo een beetje in het niets. Ik heb echt mt mijn mond open gezeten hoe het er allemaal uitzag.

Er zit inderdaad perongeluk een grapje in (de binde oude man, en de gekke koning!!!!) ik moest er wel kostelijk om lachen hoewel ik betwijfel als dit wel echt zo grappig bedoeld was.

Het einde viel iets was tegen (te voorspelbaar).

Maargoed, ik heb me de 109 min. zeker niet verveeld. Als je van dit soort gerne houd is het een aanrader om te gaan kijken.

Hou daarbij wel rekening mee dat je een hollywood-oerstam ziet en dat het (volsgens mij) vroeger er toch niet echt zo aan toe is gegaan als je in de film krijgt te zien.

Wat is wel een beetje raar vond is het einde waarin de koing dient beschermd te worden en waar er vervolgens maar een paar luttige soldaatjes staan om hem te beschermen!!!!! Tja dat is vragen om vermoord te worden.

Verder, ga lekker achterover zitten en laat je verbluffen door deze oerfilm. Die van mij 3.0 ster krijgt min of meer puur door de sfx

avatar van Killagame

Killagame

Had veel meer van deze film verwacht.

De mammoeten waren erg nep. Van het ijs naar woestijn ook een beetje vaag.

Kortom, Als je van avontuur films houdt dan is deze film nog wel leuk om te kijke..

Ik vond er niet veel aan

2,5

avatar van Tarkus

Tarkus

Mooie film met zeer goede special effects, vooral de bouw van de piramides vond ik zeer goed uitgebeeld.

Maar toch had ik net iets meer van deze film verwacht.

Het verhaal sprak me niet erg aan en is niet altijd logisch.

Maar toch is dit een mooie avonturenfilm, waarbij je niet al te veel moet letten op de geschiedkundige nauwkeurigheid.

avatar van Timecop

Timecop

erkin17 schreef:

best wel vermakelijk deze film

het deed me een beetje denken aan apocalypto

Alleen Apocalypto is 10.000x beter....

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Best geinig. Ik had lage verwachtingen, maar hij viel me wel mee. Lekker luchtig verhaal met mooie beelden. Lekker overdreven en incorrect, misschien, maar dat mag de pret niet drukken. Leuk voor tussendoor.

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

Ik vond het een erg leuke film. Het verhaal lijkt wel op Apocalypto, maar er zit meer achter. Vond het zelf erg interessant, maar mijn schoonzus vond het niets. Dus smaken verschillen gelukkig.