Predator (1987)
Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers en Bill Duke
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 27 augustus 1987
Plot Predator
"Soon the hunt will begin."
Dutch en zijn commando's worden in de jungle gedumpt om leden van een expeditie te gaan zoeken. De missie slaagt, maar wat ze niet weten is dat een onzichtbare jager in de bossen schuilt die menselijke prooien ontvelt en aan de bomen hangt. Al snel wordt duidelijk dat ze met een buitenaards wezen te maken hebben, dat het leuk vindt voor de sport op mensen te jagen. Maar de commando's zullen zich niet zonder gevecht laten pakken.
Major Alan "Dutch" Schaefer
Jorge "Poncho" Ramirez
Major General Homer Phillips
Rick Hawkins
Predator / Helicopter Pilot
Hostage Executed by the Russian (onvermeld)
- 1948 berichten
Arnold Schwarzenegger speelt Dutch een huutling die met zijn groep de jungle word ingestuurd om een paar vermiste mensen te vinden die door guerilla strijders gevangen worden gehouden. Nadat Dutch.in de gaten krijgt dat ze gebruikt zijn door Dillon (Carl Weathers) krijgen ze het aan de stok met iets wat niet van deze aarde is, die de groep een voor een uitmoord.Erg sterk gevonden gegeven is dat de Predator pas echt boos word als een van de leden een soort gelijk aards wezentje dood : een schorpioen. "Painless" is de minigun die door deze film een hoge status kreeg. De film gaat nu der tijd nog prima mee en was ook niet echt gedateerd. De film combineerd bikkel harde aktie met sciense fiction wat ik persoonlijk altijd een prettige combinatie vind.
Predator is een unieke film in z'n soort en deze film was ook goed voor Schwarzenegger's carriere die rond deze tijd zijn piek wel berijkte op dit gebied. Na films zoals " The Terminator" en "Commando" is "Predator" een perfecte aanvulling. 3.5*
Roger Thornhill
Grappig, dat had ik zo nog nooit bekeken. Aan de andere kant heeft de titelfiguur daarvóór natuurlijk ook al wat lijken her en der in de jungle verspreid achtergelaten, en ik weet ook niet of hij door het doden van die schorpioen boos wordt.
- 1948 berichten
Ja maar je weet niet of die lijken van de Predator zijn. Het villen van de slachtoffers past niet in het patroon van de predator. Daarom leek het mij meer logisch dat hij boos werd om die schorpioen, anders zou die scene overbodig zijn.
Roger Thornhill
Nou, ik ging er toch wel van uit dat hij die lijken heeft gevild, ook omdat je hem later ziet met lichaamsdelen en schedels van militairen. En die scène met de schorpioen zat er voor mijn gevoel in om Carl Weathers/Dillon nog meer in een hoek te drijven doordat hij opeens zijn leven aan Bill Duke/Mac te danken heeft. Daarna wordt de heat-vision van de Predator nog eens extra duidelijk getoond als die een blik op de geplette schorpioen werpt, en daarna kan hij meteen de lach van Sonny Landham/Billy oppikken om die later vlak voor de explosie te reproduceren.
- 1948 berichten
Typisch hoe mensen dingen verschillend kunnen zien (dat bedoel ik positief). Maar de predatorneemt schedels en rukt de merg met de kop eruit. Ik had zoiets van dat villen is een guerilla taktiek, je hoort wel meer dat guerilla's de meest wrede tactiek gebruiken. Ik vond het juist zo een mooie motivatie van die schorpioen en volgens mij heb ik dat ooit ook eens ergens gelezen. Dat is me namelijk altijd bij gebleven en daarom vond ik de jacht van de predator ook met een doel. Wraak.
Roger Thornhill
Volgens mij is hij juist naar de aarde gekomen omdat hij weet dat hij daar een smakelijk jachtterrein heeft. Wat komt hij anders doen? Daarom vermoordt hij dat meisje ook niet: ze heeft geen wapen, dus is ze geen gelijkwaardige tegenstander, zoals Arnie ook zegt. Zie ook op IMDb bij de faq het item "Why do the predators skin and hang up their victims?"
Ik kan op internet verder niets vinden dat wraak expliciet als motief van de Predator noemt. Ik zeg niet dat het niet het geval is, maar ik geloof dat over het algemeen toch de jacht als zijn voornaamste drijfveer wordt gezien.
Roger Thornhill
Kijk ook even naar Predator: The Musical (The Final Schwarzenegger Musical) - YouTube ! Your life will never be da same!
- 1948 berichten
Ja klinkt ook wel logisch wat je daar zegt. Misschien kan je het zien als een mix van beide. Maar misschien had z'n ruimteschip wel panne en was hij daarom op aarde

TheShadowking
Deel 1 is de beste en spannendste in de reeks en was in die tijd een vrij vernieuwende en originele film. Arnold is best goed en leeft zich zoals altijd goed in in zijn rol.
Mooie shots in de jungle en leuke fatalities.
helleh
Naar mijn idee 1 van de beste Schwarzenegger films. En het moment dat de jungle kapot gemaakt wordt is natuurlijk geweldig.
paul83
Er is maar 1 motief en dat is dat hij naar de aarde komt voor de jacht en nergens anders om. De predator zoekt de beste van de beste op een planeet en dat is het team van Dutch. Mensen die dat nog niet begrepen snappen het belangrijkste punt van de film dus niet.
De schorpioen was gewoon symbolisch. Een schorpioen heeft een wapen en die wordt onschadelijk gemaakt. Hetzelfde als wat de Predator doet.
bozzy
echt een jaren 80 klassieker Arnold perfect gecast voor deze film.
vond het wel een beetje een makkelijk verhaal maar daar draait het niet zo om.
al met al een vaag filmpje.
Angelo2
Lekkere actiefilm met voor die tijd goede effecten. Een van de beste uit die tijd. Als die langs komt op tv blijf je toch gewoon weer kijken ook al kan ik hem wel dromen. Schwarzenegger kan natuurlijk voor geen meter acteren maar is toch altijd vermakelijk om naar te kijken. Wat een spierbundel was dat toen zeg.
Goto
Gister weer herzien en het viel me op in hoeverre dit een remake van 'The Most Dangerous Game' is. Natuurlijk kent het plot al veel overeenkomsten. In TMDG jaagt een edelman op schipbreukelingen voor sport ('No Sport') en zijn main target is een beroemde jager. Hier jaagt een Predator op bewapende mensen. Maar naast dit kent de film nog wel wat meer overeenkomsten. Beide spelen zich af in een bos. In beide films speelt een omgevallen boomstam boven een rivier een aardige rol en wordt the hunted the hunter nadat hij in het water valt. Ook moet de hoofdpersoon een vrouw beschermen.
Of men echt een remake wou maken kan ik niet zeggen, maar het is wel erg opvallend.
Edie
Halfje erbij, dit waren actiefilms die we misschien wel nooit meer zien gaan.. Ik kan na '00 iig niet echt meer iets opnoemen met zulke sfeer. McTiernan had meer zulks moeten maken
Whunter
Geweldige spanning. Rustige momenten. Een lekker te volgen film zonder heftige schrikmomenten. Je moet wel tegen een spatje bloed kunnen.
Beertje45
Knap gemaakte aktie / SF. Schwarzenegger op dreef als majoor Dutch. Goeie spannende momenten en een benauwde sfeer tot aan de onthulling van de jager. Rest van de cast bestaat uit flink uit de kluiten gewassen vechtjassen, vooral Carl Weathers. Het kat en muis spel tussen Dutch en de jager duurt een beetje te lang, maar voor de rest oké. Geen 5 sterren omdat bij herbekijking de verrassing weg is.
Toch een aktieknaller van formaat waar je niet hoeft bij na te denken, gewoon genieten van het geweld
martijn011
- 2034 berichten
Het is een tijd geleden dat ik weer eens een lekker spannende film had gezien. Deze was er zeker één want ik zat af en toe behoorlijk aan het scherm gekluisterd. M'n oog viel gisteren op de nieuwste Predator-film en kreeg daardoor meteen het idee deze film eens op te zetten. Dat Schwarzenegger de hoofdrol vervulde was natuurlijk bekend, wat een Predator precies was nog niet.
En dat blijft gelukkig een aardig tijdje in de film. Je weet dat hij daar ergens rondloopt, maar hem niet zien is spannender dan hem wel zien. McTiernan heeft dat goed begrepen want de eerste kills zijn totaal onverwacht en lekker hard en rauw. Sowieso kent de film de gehele speelduur een lekkere onderhuidse spanning die er keer op keer weer prima uitkomt. De cast, met allemaal lekkere spierbundels en een klein indiaans vrouwtje, stelt niet teleur en laat zich lekker opjagen.
Zoals gezegd is dit een heerlijke actiethriller en voor een film van vijfentwintig jaar geleden mogen de special effects er zeker zijn. Ja, een hoge score heeft deze "Predator'' zeker dik verdiend!
Curriculum
Het villen van lichaam is wel degelijk het werk van de Predator, Waarom hij deze daden verricht wordt nooit duidelijk, maar het kan een angst techniek zijn of simpelweg een trofee.
Mensen die reageren met het was het werk van de guerilla, onzin!
Ooit het vervolg gezien? Daarin worden ook mensen gevild.
Pieter Montana
2BE wijzigt zijn uitzendschema n.a.v het busongeluk in Zwitserland. Predator zal daarvoor niet uitgezonden worden, maar wel Bend It Like Beckham.
De link tussen Schwarzenegger die tegen een hoop monsters vecht en het busongeluk wordt nog druk onderzocht door de 2BE-redactie.
lucdecoster
Spijtig waarom moet dit nu gewijzigd worden voor een komedie.
AGE-411
Hoop monsters?
david07
beste uit de reeks en 1 van mijn favoriete films , als ik van in mijn jeugd tel zeker al 40 keer gezien
en vergeet niet , GET TO DA CHOPPA !
Stu-Pot
Hij wordt toch niet boos. Hij herhaalt Dylon zijn woorden wanneer hij die geplette schorpioen in zijn hand houdt. Iets met bedankt. Dat slaat dan volgens mij niet op de schorpioen maar aan heel dat kamp gesneuvelde guerilla's. Misschien was dat beest juist blij dat hij eindelijk een evenwaardige tegenstander gevonden heeft. Maar hij was absoluut niet boos.
- 1948 berichten
Hmmm, zo had ik het idd nog niet bekeken. Ik zal de film weer eens van stal halen.
pieterTk
Lekkere actiefilm, perfecte rol voor Schwarzenegger. Toch wat minder goed dan ik van tevoren had verwacht. Maar wat een heerlijke one-liners!
TheThirdMark
Je moet de film natuurlijk wel kijken met de intentie van die tijd in je achterhoofd. De jaren 80 stonden bol van de ''no nonsence'' actiefilms. Dit is toch wel een der betere uit die tijd, zo niet een van de beste.

Predator: Killer of Killers

Predators
2010

Predator 2
1990

Nieuwe 'Predator'-film op komst, regisseur al bekend
Iconische film 'Predator' met Arnold Schwarzenegger vanavond op TV

One Media deelt nieuwe trailer voor 'Prey' de vijfde film in de 'Predator'-franchise

'Predator'-makers slepen Disney+ voor de rechter

Terminator 2: Judgment Day
Actie / Sciencefiction, 1991