• 9.373.615 stemmen

The Talented Mr. Ripley (1999)

Thriller / Drama | 139 minuten

Genre: Thriller / Drama

Alternatieve titel: The Mysterious Yearning Secretive Sad Lonely Troubled Confused Loving Musical Gifted Intelligent Beautiful Tender Sensitive Haunted Passionate Talented Mr. Ripley

Geregisseerd door: Anthony Minghella

Met onder meer: Matt Damon, Jude Law en Gwyneth Paltrow

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 24 februari 2000

Plot The Talented Mr. Ripley

"How far would you go to become someone else?"

In de late jaren '50 wordt de getalenteerde, maar evenzoveel getormenteerde Tom Ripley - na het dragen van een Princeton jasje dat hem niet toebehoort, en waardoor hij een piano op een tuinfeest mag bespelen - door de vader van playboy Dickie Greenleaf naar Italië gestuurd om Dickie over te halen terug te keren naar Amerika. Eenmaal aangekomen, raakt Tom echter innig bevriend met Dickie en diens verloofde Marge. Hij valt voor jazzmuziek, Dickie en de luxueuze levensstijl... maar wie of wat heeft nu werkelijk zijn voorkeur?

Tom Ripley

Herbert Greenleaf

Inspector Roverini

Alvin MacCarron

The One Ring

Ik vond hem niet zo sterk. Te voorspelbaar.

avatar van Leno

Leno

Ik had vrij hoge verwachtingen, maar die werden niet waargemaakt. De film wist me nergens te "pakken" en sommige stukken zijn ronduit saai. Ik heb zeker 5 keer op de klok gekeken en dat zegt genoeg. Langzaam tegen het einde komt er wat spanning in en wordt het wat leuker, maar het kon me allemaal niet meer echt boeien.

avatar van akkkia

akkkia

Prachtig zonnig en duister tegelijk deze film.

Leno schreef:

Langzaam tegen het einde komt er wat spanning in en wordt het wat leuker...

Wel een unieke mening.

avatar van Leno

Leno

Redlop schreef:

Wel een unieke mening.

Als je mijn opmerking goed interpreteerd dan staat er dat er tegen het eind wat spaning in komt (constatering van een feit) en dat ik het toen wat leuker vond worden (mening).

Lang niet iedereen vond het leuker worden tegen het eind dus eigenlijk is mijn mening best "uniek".

Of was het geen sarcastische opmerking?

Redlop

Nee...niet sarcastisch, gewoon opmerkelijk.

avatar van m44r73n

m44r73n

Goede, interessante film. Misschien een beetje te lang.

avatar van Lotteke

Lotteke

Toen ik deze film destijds in de bios zien vond ik hem heel goed en had ik hem wel 4-4.5* gegeven denk ik. Nu heb ik hem een aantal weken geleden weer eens gezien en moet ik het toch 3,5 * geven.

Het is absoluut een goede film, met spannende momenten, maar echt geweldig vind ik m toch niet bij nader inzien.

Matt Damon zet wel een hele goeie prestatie neer en destijds vond ik Jude law echt geweldig, maar ik moet zeggen dat die het(in mijn ogen) niet heeft waar gemaakt, vind hem nu erg beperkt en vrij irritant(Alfie was werkelijk vreselijk!).

Al met al zeker een goeie en boeiende film, wel wat lang.

avatar van b_cru

b_cru

Mooi verhaal en erg goed geacteerd. Alleen duurde het zo lang. OP zich een persoon zien groeien tot wat hij uiteindelijk wordt is mooi, maar zo lang als dit duurde was gewoon te saai. Als de film dan echt begint, word hij weer zeer boeiend tot het mooie einde. Wat mij betreft dus toch 3 sterren, maar 1 keer bekijken is voor mij genoeg. Jammer

avatar van Moity

Moity

Is er geen soundtrack bekend van deze film?

Vito Corleone

Om maar met een paar mensen van de eerste discussiepagina te praten dat deze film een baggerfilm is, dan heb je (net als je zegt The Godfather is een bagger film) een goed gevoel voor cultuurbarbarisme.

He Eikels! Deze film is gewardeerd met 5 oscarnominaties! Dan kun je toch niet zeggen dat dit een baggerfilm is. Als een film oscarnominaties heeft gekregen, dan kun je en moet je zulke dingen niet zeggen over deze film.

Redlop

Don Vito...oscarnominaties zijn geen argumenten om een film bij voorbaat geweldig te vinden. Sommige mensen schijnen zoiets als een eigen mening te hebben, hoe vervelend dat ook is.

He Eikels is ook niet echt de aanspreekvorm die de discussie zal bevorderen.

Never let anyone outside the family know what you're thinking.

Vito Corleone

Ik bedoel dat als een film dusdanig genomineerd is voor oscars, dat het dan geen baggerfilm KAN zijn, omdat hij door heel veel mensen hooggewardeerd is. Wat iemand VIND is een ander verhaal. Het FEIT hier is gewoon dat het een redelijke film is met 5 oscarnominaties.

Zo heb ik me begrijpelijker gemaakt?

Redlop

Nee, want dat begreep ik al. Wat iemand VINDT is geen ander verhaal, want hetzelfde verhaal als het verhaal waarin jij zegt dat iets geen baggerfilm KAN zijn.

Vito Corleone

Ik zeg dat een film wel een baggerfilm KAN zijn. Maar een film met vijf oscarnominaties KAN GEEN baggerfilm zijn vanwege de nominaties. Dan moet je wel resect hebben voor een film. Wat je vind is een ander verhaal.

avatar van Tanja83

Tanja83

Vito Corleone schreef:

Twee woorden: Monster's Ball

Maar goed, niettemin ben ik van mening dat dit een prima filmpje is. Vlot verhaal, verveelt echt geen moment.

Gisteren eindelijk eens herzien. De laatste keer dat ik de film zag was toch al weer een paar jaar geleden.
Ik heb weer genoten. Grootste troef is toch wel het briljante spel van Matt Damon. Ik vind het met afstand zijn beste rol. Hij weet voortdurend de ambivalentie in het karakter van Tom Ripley zeer overtuigend neer te zetten.

martijn77 schreef:
Ik denk dat Ripley last heeft van extreme bindingsangst en daarom gedoemd is alleen te blijven. De eenzaamheid en bindingsangst zorgen ervoor dat hij zelfs zichzelf niet kan uitstaan. De kritiek die hij op de boot van Dickie krijgt kan hij absoluut niet mee omgaan. en dus vermoordt hij hem om zich daarna voor te doen als Dickie.
Of het het zijn latente homosexuele gevoelens zijn waar hij niet mee om kan gaan of een combinatie van bovengenoemde lijkt me logisch. De manier waarop hij mensen tegenover elkaar uitspeelt getuigt van enorm inlevingsvermogen, hij komt er alleen maar niet uit wie/wat hij zelf is. Als de agent hem vraagt of hij homo is, is zijn reactie op zijn minst homofoob te noemen.. Voor Ripley is het makkelijker zich voor te doen als iemand anders dan de confrontatie met zijn eigen (homosexuele) persoon aan te gaan.

Een treffende omschrijving! Wat ik er nog aan toe wil voegen; hij heeft zijn verleden diep weggestopt. Ik vermoed dat hij een traumatisch verleden heeft, waardoor hij zichzelf en dus z'n identiteit, ergens in de loop der jaren kwijt is geraakt. Door zich voor te doen als een ander, kan hij ontvluchten aan de werkelijkheid en kan hij zijn verleden en zijn ware persoonlijkheid, verbergen.
Hij zegt op een gegeven moment dat het voelt dat hij samen met Dickie een gezin vormt. Een opmerkelijke uitspraak, die hij nota bene tegen Marge uitspreekt. Aan de ene kant zegt dit iets over zijn homoseksuele gevoelens, aan de andere kant wellicht ook iets over het gemis van familiebanden.

Deze quotes zijn exemplarisch:
Tom Ripley: I always thought it'd be better to be a fake somebody than a real nobody.
Tom Ripley: If I could just go back... if I could rub everything out... starting with myself. '
Tom Ripley: You're the brother I never had. I'm the brother you never had. I would do anything for you, Dickie.

Tom Ripley is eigenlijk een intelligente stalker. Totdat Marge en Dickie dat doorhebben, krijgt hij het voor elkaar om alle spotlights en aandacht op zich te betrekken.
De uiteindelijke irritatie van Dickie en de ontmaskering van Ripley als stalker weet Dickie mooi te verwoorden:

Dickie Greenleaf: Who are you? Huh? Some third class mooch? Who are you? Who are you to say anything to me? Who are you to tell me anything? Actually I really, really don't want to be on this boat with you. I can't move without you moving. Gives me the creeps. You give me the creeps!

De locatiekeuze is adembenemend mooi. Je krijgt echt een vakantiegevoel als je de film kijkt. Schitterende fotografie/art direction. Daarnaast is de muziek erg sfeerverhogend. De scène in de jazzclub waarin Ripley gaat 'zingen' is erg mooi; een prachtig nummer is dat. De score is vrij klassiek en weet de thrillerelementen goed te ondersteunen.
Gwyneth Paltrow en Cate Blanchett hebben beide een sleutelfunctie in deze film. Ze hebben goed uitgediepte karakters, iets wat je in Hollywood films zelden ziet. Ik vind beide dames erg goed acteren in deze film; ze hebben beiden erg veel flair en een mooie uitstraling.
Philip Seymour Hoffman is weer fenomenaal. Hij speelt een dominant en arrogant nichterig type, compleet met wapperende handjes. Erg grappige rol weer van PSH.

De lengte van de film vind ik een minpunt. De film heeft genoeg kwaliteit om de volle lengte te boeien, daar gaat het niet om, maar het zwaartepunt van de film komt een beetje te veel te liggen bij het kat-en-muisspel van Ripley om niet ontdekt te worden. Ik werd me op een gegeven moment ook erg bewust van de keuzes van de scenarioschrijver. Het laatste uur maken zijn de scènes te veel in dienst van een kloppende constructie, waardoor je enkel nog functionele scènes ziet. De psychologische uitdieping van Ripleys karakter komt dan helaas wat op het tweede plan.
De film eindigt nogal plots. Het is een typisch 'wordt vervolgd' einde. Ik vind het geen slecht einde, maar na een spannend kat-en-muisspel verwacht je een heftige ontknoping. Natuurlijk, hij vermoordt Peter, maar dat is in feite niet meer dan het zoveelste slachtoffer van Ripley.

Al wikkend en wegend kom ik wederom uit op 4 sterren. 4,5 sterren zit er misschien nog wel eens in. De film is in ieder geval zwaar ondergewaardeerd op deze site.

avatar van Jordy

Jordy

Erg leuk en bizar ook om de scenes rond de Spaanse Trappen opnieuw te zien na een tripje Rome

avatar van dalma

dalma

saaie film, enkel op het einde werd het een beetje spannend.

avatar van Jordy

Jordy

Dat shot zit volgens mij niet in de film, maar die trappen inderdaad

avatar van Qwuartz

Qwuartz

Prachtige film, goed verhaal, fijne locatie en goede acteurs. 4.5*

avatar van Wouter

Vreemde alternatieve titel...

The One Ring

Prachtige alternatieve titel Alleen zijn ze de komma's vergeten.

avatar van Wouter

Maakt het wel steviger.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

De opening credits heeft al die woorden (een voor een) in beeld, maar of je dat dan allemaal maar tot de titel moet gaan rekenen?

The One Ring

Volgens IMDb is het de complete USA titel.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Klopt, is een gevolg van hun definitie (spelling in de opening credits, en daar komen dus al die woorden in langs). In sommige gevallen (zoals deze dus) levert dat in mijn ogen minder wenselijke bij-effecten (dat ze de lange variant tot alternatieve titel reduceren doet echter wel vermoeden dat ze er zelf ook enigszins zo over denken).

The One Ring

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de lange titel, maar dat komt door mijn vreemde afwijking dat ik van zo lang mogelijke titels hou

avatar van soom

soom

Jude Law is echt suuuuuuupergoed, Matt en Gwyneth zijn op hun best, supergoed. Ik heb van deze film genoten, maar toch valt ie wel tegen.