Genre: Thriller / Drama
Alternatieve titel: The Mysterious Yearning Secretive Sad Lonely Troubled Confused Loving Musical Gifted Intelligent Beautiful Tender Sensitive Haunted Passionate Talented Mr. Ripley
Geregisseerd door: Anthony Minghella
Met onder meer: Matt Damon, Jude Law en Gwyneth Paltrow
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Releasedatum: 24 februari 2000
Bekijk via SkyShowtime
Te zien in één bioscoop ()
Plot The Talented Mr. Ripley
"How far would you go to become someone else?"
In de late jaren '50 wordt de getalenteerde, maar evenzoveel getormenteerde Tom Ripley - na het dragen van een Princeton jasje dat hem niet toebehoort, en waardoor hij een piano op een tuinfeest mag bespelen - door de vader van playboy Dickie Greenleaf naar Italië gestuurd om Dickie over te halen terug te keren naar Amerika. Eenmaal aangekomen, raakt Tom echter innig bevriend met Dickie en diens verloofde Marge. Hij valt voor jazzmuziek, Dickie en de luxueuze levensstijl... maar wie of wat heeft nu werkelijk zijn voorkeur?
Tom Ripley
Inspector Roverini
Alvin MacCarron
Aunt Joan
KSUS
Ik was in de war met Ripley's game, die ik 5sterren geef.
Edit: is dit een aanrader? 4,5 twijfelgevalletje.
dennis013
Ik vind het niet zo'n goede film. Matt Damon vind ik zowat in al zijn rollen redelijk ongeloofwaardig overkomen en deze film is een goed voorbeeld daarvan. Ik snap niet dat deze jongen zo vaak in die serieuze rollen terechtkomt.
Wel een mooi verhaal en ook is alles goed in beeld gebracht, maar ik vind deze film niet meer dan middelmaat i.t.t. Ripley's Game. Die laatste moet ik nog eens herkijken voor om daar een punt aan te geven.
Zandkuiken
Al een paar keer gezien, dus de verrassing is een beetje weg. Niettemin blijft deze film vlot overeind, hoewel 'ie naar het einde toe een tikkeltje langdradig werd.
In de eerste helft is het heerlijk meegenieten langs de Italiaanse riviera met de zonovergoten beelden en een zwoele sfeer. Blonde god Jude Law is geweldig gecast als nonchalante casanova en de sproetjes van Gwyneth Paltrow zien er schattig uit onder de stralende zon.
In de tweede helft neemt de film dan een andere wending en komt de ware aard naar boven van Tom Ripley, erg sterk vertolkt door Matt Damon. In principe is het maar moeilijk sympathiseren met die verwrongen geest, maar Damon slaagt erin Ripley iets aandoenlijk mee te geven. Deed me nogal denken aan zijn latere rol in The Informant. Daar geeft hij (weliswaar op komischere wijze) ook al zo overtuigend gestalte aan iemand die je liefst eens goed door elkaar wil schudden.
Geen meesterwerk wat mij betreft, maar toch een knappe prent. 3,5*
El_Cascador
Van The Talented Mr. Ripley heb ik echt van het begin tot het einde genoten. De plot is inventief en spannend en houdt je vast tot het einde, en de verzamelde cast (Damon, Law, Paltrow,Hoffman) levert prima werk!
Deze krijgt van mij 4 sterren.
Fran
- 1953 berichten
Ik vond dit een zeer spannende thriller die je van begin tot eind blijft boeien. Het verhaal is heel bijzonder en Damon was echt een goede creep. Ondertussen krijg je allerlei mooie beelden van Italie voorgeschoteld. Ik vind het wel een aanrader.
Goeie film waarin het hoofdpersonage getalenteerd is in het aannemen van de identiteit van een ander en zich steeds verder in de problemen wikkelt als hij zich in het begin van de film nogal onschuldig voor een ander uitgeeft. De film heeft een stijlvolle vormgeving (zonnig Italie, jaren '50, jazz) en is sfeervol geregisseerd. Naar het einde toe gaat de rek er helaas een beetje uit. De cast is uitstekend waarbij een bijzondere rol van Matt Damon die het absoluut goed doet, maar soms wat irritant over kan komen. Een solide 3.5 sterren.
Vinokourov
Toffe intelligent opgezette film is dit he! Hij is sfeervol mede door de Italiaanse setting en een mooie soundtrack. Vanaf de beruchte bootscene verandert de film in een spannende thriller, waarin Matt Damon zich tegen diverse karakters staande moet proberen te houden met al zijn leugens. Erg gaaf om dat te volgen
madmax1
Perfect gemaakt, maar zo als ik hier zo’n beetje de recensies lees is deze niet voor iedereen weggelegd
Interessant verhaal,geweldige cast met Jud-Law absoluut als uitblinker,pracht van een sound,,gemaakt in een schitterende Italiaanse omgeving, sfeer vol en beangstigend boeiend.
Een mysterieuze film die voor mijn begrippen te laag scoort
Fryce
Geen slechte film, prima spel, maar vind het geen leuke film om naar te kijken.
tommykonijn
Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten, hij werd me aangeraden en daardoor heb ik hem maar eens bekeken.
Doordat ik niet wist wat ik ervan moest verwachten werd ik wel verrast. Want dit is een aangenaam verrassend spannende Thriller. Ik ben normaal niet zo van Matt Damon maar hierin speelt hij waarschijnlijk een van zijn beste rollen. Ripley is een heel vreemd, mysterieus personage in het begin. En hij bleef me verrassen. Als hij eenmaal de moord op Dickie heeft gepleegd en zijn identiteit overneemt lijkt dat eerst natuurlijk goed te gaan maar al snel komen de problemen. Zo vond ik het goed in beeld gebracht hoe Freddie hem door begint te krijgen en Ripley ook hem zal moeten vermoorden, en twee personlijkheden in stand moet houden. Eigenlijk is de hele film door goed en interessant enkel het einde vond ik in dit geval een beetje ongepast. Ik had graag gehad dat je een conclusie kon trekken maar naar mijn gevoel was die er dus niet, want je weet niet of Ripley nu gepakt wordt, wat ik wel denk. Verder is er eigenlijk niks slecht aan de film. Hij komt wat traag op gang maar wordt steeds interessanter. Sterk acteerwerk en mooie settings in Italië.
John Lee Hooker
Schitterend drama met een sublieme sfeer, interessante dialogen, een zeer fijne soundtrack en prachtige beelden met settings die me aan Kubrick deden denken. Jude Law is de geknipte man voor deze zaak en ook Matt Damon weet goed over te komen als ingetogen meesterbrein.
lars-pixar
Als je deze leuk en goed vindt raad ik je ook Ripley Underground (met Barry Peper) aan, en ook Ripley’s Game maar persoonlijk vond ik die zelf minder.
DragQueen
Een sterke film. Het camerawerk is zeer overtuigend, en het verhaal steekt goed in elkaar. Ook krijgen de personages genoeg diepgang. Verder is het acteerwerk van Matt Damon overtuigend. Paltrow en Law doen het ook goed. 4 Sterren.
Dee Al
Had ik dat ene jasje maar nooit geleend!
Een hele mooie film. Ik wist eerst niet wat ik ervan moest verwachten, maar de titel sprak me niet echt aan. The Talented Mr Ripley, het zou toch niet alleen om een goede pianist gaan? Gelukkig was dat niet het geval.
De film voert Ripley naar het romantische Italie en het topleven dat Dicky Greenleaf leidt. De romantische sfeer (bijna te mooi om waar te zijn) wordt goed overgebracht. Die 'te mooi om waar te zijn' sfeer wordt in de roeibootscene bevestigd. Ik had wel verwacht dat er iets moest ontladen, maar had geen moord verwacht. De moord greep me als kijker echter stevig bij de lurven en ik zat vanaf dat moment helemaal in de film.
Dan wordt ook duidelijk wat er met The Talented Mr Ripley bedoeld wordt. Ripley spant al zijn talenten (die hij eerst gebruikte om mensen te vermaken) in om Dicky's leven te gaan leiden. Een interessant idee dat door een goede uitwerking de rest van de film spanning oplevert.
Over het algemeen goed acteerwerk, maar Matt Damon springt er boven uit. Hij zet zowel de aardige als de verknipte kant van Tom Ripley heel goed neer. Hoewel er voor de eerste moord nog weinig aan de hand is, had ik door Damons acteerwerk toch wel het idee dat er iets niet helemaal in orde met hem was. Maar Damon speelt in dit deel ook geen totaal verknipt figuur: hij speelt lekker subtiel en bouwt daarmee spanning op. In het tweede deel wordt het acteerwerk nog beter.
Damon speelde in de eindscene waarin hij Kingsley wurgt echt de sterren van de hemel: wat een indrukwekkende scene is dat zeg. Het eindbeeld met Ripley die eenzaam en alleen, verreweg van Dicky's leefstijl, in zijn hut zit, is desondanks hartverscheurend. Een hele mooie film, die op mij een diepe indruk heeft achtergelaten.
Sergio Leone
Secure thriller.
Het verhaal heeft 2 gezichten. In het eerste uur gaat alles nog 'goed'. De verhaallijn speelt zich af in het zonnige dorp waar de nonchalante Dickie Greenleaf en z'n vriendin Marge Sherwood wonen. De sfeer zit er goed in, ondanks dat er vrij weinig gebeurt. Toch kom je als kijker d.m.v. beelden al te weten dat Tom Ripley niet 'gewoon' is.
Na de moord op Dickie - die nogal rauw, maar goed in beeld gebracht is - slaat de sfeer helemaal om. Geen zonnige taferelen meer - ondanks de nog steeds mooie locaties - maar eerder grimmig situaties. Hier mist het verhaal af en toe wat vaart.
Het einde en dan vooral die eindscène met de moord op Peter en Tom Ripley die alleen in z'n hutje zit is zeer bevredigend.
Matt Damon heeft de geknipte ellendige kop om de ellendige Tom Ripley te spelen. Hij doet dat zeker niet slecht, vooral als psycho weet hij te overtuigen. Toch vind ik de bijrollen net beter. Jude Law is nagenoeg perfect als een soort Casanova-type, Gwyneth Paltrow heeft mij nu definitief kunnen overtuigen van haar acteerkwaliteiten, en mannen als Philip Seymour Hoffman en Jack Davenport zijn altijd op niveau. Het is net Cate Blanchett die wat ontgoochelt.
Sfeervol en losjes in het eerste uur, grimmig en spannend de tweede helft. De muziek viel goed mee, en zoals reeds gezegd zijn de locaties schitterend gekozen.
3,5
Heerlijke thriller met een sterk zomers sfeertje.
Niet raar natuurlijk, want de film speelt zich grotendeels af in Italië, waar het lekkere weer op dat moment hoogtij viert. De locaties en de setting waar het verhaal zich afspeelt zijn erg fraai en dragen bij aan de sterke sfeer. Matt Damon is een acteur waar ik wel gecharmeerd van ben. Zo goed als hij hier speelt heb ik hem echter nog bijna nooit gezien. Hij speelt enorm charismatisch en weet ondanks al zijn daden, nog altijd gemakkelijk mijn sympathie te winnen. Warm van buiten en koud van binnen en fraai neergezet door Damon. Naast Damon spelen ook Jude Law en Gwyneth Paltrow niet onverdienstelijk. Vooral Law is ook erg goed bezig als het verwende rijkeluiszoontje.
Verder is de spanningsopbouw behoorlijk goed. Vooral in de tweede helft is het op een gegeven moment behoorlijk spannend. Uiteindelijk leidt het een en ander tot een vermakelijke ontknoping. Het knappe is dat bij een herziening de verrassing er misschien vanaf is, maar er daarnaast wel weer nieuwe zaken opvallen. Daarnaast zorgt de sterke sfeer, het prima acteerwerk en de opbouw van het script ervoor dat de film ook bij herziening gemakkelijk overeind blijft en misschien zelfs nog wel een tikkeltje beter wordt.
Oh ja en die alternatieve titel is echt
petervp
Leuke film met super acteur Matt Damon, maar is soms wat te langdradig! 3*
EveAndro
Onsympathiek thema.Identiteits-overname. Hoofdpersoon die dan weer eens aantrekkelijk ( nerd-ish) is en dan weer min of meer afstotelijk. 2 Afschuwelijke moorden waarbij we ons hoofd omdraaiden.Mooie omgevings-beelden en goed gespeeld. 4*
Jesper187
Is deze nog de moeite waard wanneer je Plein Soleil al gezien hebt?
K. V.
Deze nog eens uit de kast gehaald, maar het was al lang geleden dat 'k deze nog eens had gezien. 'k vond het wel een puike film. Een boeiend verhaal met intrigerende personages. Vooral Ripley is een bijzonder figuur en werd overtuigend gespeeld door Matt Damon. Ook de rest van de cast wist me wel te bekoren. Van Cate Blanchett had 'k wel een iets grotere rol verwacht, aangezien haar naam toch ook op de voorhoes stond. Er was ook nog een bijrol voor Philip Seymour Hoffman.
De film had wel enkele verrassende wendingen en ook wel mooie sfeermuziek.
De moeite om gezien te hebben.
Meneer Bungel
Is deze nog de moeite waard wanneer je Plein Soleil al gezien hebt?
schram101
Matt Damon bewijst mij toch steeds meer als acteur. Behoorlijk veelzijdige rollen en over het algemeen erg geloofwaardig. Helaas is de film zelf een stuk minder. Aan de rest van de cast ligt dat echter ook niet. Er wordt namelijk prima geacteerd.
Echter is het allemaal ontzettend langdradig. Nu staat de film sowieso niet bol van de spanning maar 139 minuten is dan toch echt te veel. Opvallend, daar ik verwachtte eerst nog een lange zoektocht naar Dickie Greenleaf en zijn vriendin te zien, had Tom het koppel als binnen pakweg tien minuten gevonden. Mocht de regisseur het plot iets meer verdeeld hebben over de de speelduur was het vast een stuk boeiender geweest.
Behalve het gebrek aan spanning was het plot ook niet bijster boeiend. Al hangt die natuurlijk samen met eerstgenoemde.
Driello
Behoorlijk boeiende film. Aanvankelijk biedt de film weinig houvast. Het is zeer onduidelijk waar de film heengaat en ook hoe het karakter Tom Ripley in elkaar steekt. Gaandeweg wordt er meer en meer duidelijk en ontaard een redelijk spannend verhaal, waarin Ripley laveert om niet ontmaskerd te worden. En juist daar gaat het een beetje mis. Het is soms gewoon simpelweg niet geheel geloofwaaardig meer hoe hij met de leugens wegkomt. Jammer, want omgeving, sfeer en acteerwerk zijn prima.
Weertenaar
Sterk drama dat een zekere aanloop nodig heeft, maar daar in het tweede uur ten volle de vruchten van plukt. Het plot steekt goed in elkaar, de intriges boeien, de cast presteert uitstekend en de fijnbesnaarde (onderschatte) Minghella zet alles op zijn plek. Jammer alleen dat Meredith geforceerd in elke verhaallijn rondhuppelt en daarmee de geloofwaardigheid voor mij een flinke deuk heeft opgelopen; met een half punt aftrek tot gevolg,
stefan dias
Mja, vond Delon nu toch echt wel geloofwaardiger als door en doorslechte bedrieger.
Kwam er weer in gerold en ik keek weer uit naar het einde dat ik mij niet precis kon herinneren maar wel sterk vond. Nu bleef ik enkel met vraagtekens achter. Wat aanvankelijk nog als een onwaarschijnlijk, maar desondanks toch geloofwaardige mazzel voor Ripley kon doorgaan, loopt op het einde vast in zijn eigen straatje.
Dan vond ik het einde in Plein Soleil (ondanks de Hayes Code) toch een stuk eleganter en gepaster.
ThomasVV
(Het is toch ondenkbaar dat Ripley, die aan boord gaat met iemand die dan plots 'vermist' raakt, door mensen aan boord als Dickie aanzien wordt en gewoonweg van boord zal raken zonder in verdenking gesteld te worden, en gewoon zijn leven verder zal leiden???).

Ripley under Ground
2005

Ripley's Game
2002

Der Amerikanische Freund
1977

Plein Soleil
1960

Dramafilm 'The Talented Mr. Ripley' met Matt Damon en Jude Law is vandaag te zien op televisie

Dramafilm 'The Talented Mr. Ripley' met Matt Damon en Jude Law verdwijnt morgen uit het Netflix-aanbod

Vijf veel bekeken titels die de komende weken van Netflix verdwijnen

In de ban van 'Saltburn'?: Ook deze vijf dramafilms zijn waarschijnlijk iets voor jou

Good Will Hunting

Plein Soleil
Misdaad / Thriller, 1960

Road to Perdition
Drama / Misdaad, 2002
venice, italyitaliënew york citylovesicknessgebaseerd op boekdouble lifedual identityjaloeziegeheime identiteitnieuwe liefdehomicideatlantic oceannew identityplanned murderprosecutionyachtschipinferiority fake identitybeguilementrejectioninferiority complex ocean linervriendschapmannelijke homoseksualiteitrijkdomcowardlinessenvyhomo