• 9.373.532 stemmen

The Talented Mr. Ripley (1999)

Thriller / Drama | 139 minuten

Genre: Thriller / Drama

Alternatieve titel: The Mysterious Yearning Secretive Sad Lonely Troubled Confused Loving Musical Gifted Intelligent Beautiful Tender Sensitive Haunted Passionate Talented Mr. Ripley

Geregisseerd door: Anthony Minghella

Met onder meer: Matt Damon, Jude Law en Gwyneth Paltrow

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 24 februari 2000

Plot The Talented Mr. Ripley

"How far would you go to become someone else?"

In de late jaren '50 wordt de getalenteerde, maar evenzoveel getormenteerde Tom Ripley - na het dragen van een Princeton jasje dat hem niet toebehoort, en waardoor hij een piano op een tuinfeest mag bespelen - door de vader van playboy Dickie Greenleaf naar Italië gestuurd om Dickie over te halen terug te keren naar Amerika. Eenmaal aangekomen, raakt Tom echter innig bevriend met Dickie en diens verloofde Marge. Hij valt voor jazzmuziek, Dickie en de luxueuze levensstijl... maar wie of wat heeft nu werkelijk zijn voorkeur?

Tom Ripley

Inspector Roverini

Alvin MacCarron

avatar van koentje03

koentje03

Nou Mik ik heb em een 3.0 gegeven. Ik vondt het toch wel een aardige film. Alleen de film is zo lang. Een beetje te lang voor mij. Dat is het enige jammere aan de film. Ga em dan nog maar eens rustig bekijken Mik. Wie weet veranderd je stem wel.

avatar van Mik

Mik

Dat is inderdaad de bedoeling,

• 1985 berichten

echte love it or hate it film. Deze haat ik dus!

avatar van renske

renske

Ik weet niet of ik mag stemmen. Ik heb wel eens gestemd op een film die ik niet helemaal heb gezien maar die ik zó slecht of goed vond in wat ik zag, dat ik het gerechtvaardigd vond om erop te stemmen. Ik ga uiteraard niet zeggen welke films dat zijn maar wat betreft deze film ben ik in een eerlijke bui: ik vond in tegenstelling tot anderen het begin behoorlijk goed, totdat het grote moorden begon (na zo'n anderhalf uur ofzo) en na Ripley's tweede moord - op de dikke vriend - en hoe hij met smoezen en vluchten een confrontatie kon vermijden ging het mij zooo de keel uithangen! Dat is natuurlijk de makke met een personage dat niet bepaald sympathiek is: die ben je niet bereid iets te vergeven. Dickie, de rol van Jude Law, is een sympathieke losbol dus ook al doet hij wat stomme dingen.. tja, het is gewoon menselijk. Niet dat Ripley niet menselijk is (ik geloof niet zo in monstertheorieën) maar naar mijn mening wordt me te weinig gegeven om verder te kijken. Het gekke is dat ik me zijn verlangen naar rijkdom en erbij willen horen heel goed kon voorstellen maar de bijbehorende acties volstrekt niet en ik werd alleen maar afkerig van het verdere verloop van de film. Het had misschien nog een Whydunnit kunnen worden maar ik wilde er niet meer op wachten. De op zichzelf fascinerende homoseksuele ondertoon werd voor de rest ook niet gevoed, wat moest ik daar dan weer mee...
Wat blijft over? Leuke Italiaanse jaren '50 liedjes, Jude Law met geinige hoedjes, Cate Blanchett die heel charmant een traantje wegpinkt in de koets en wat mooifilmerij.

• 1985 berichten

ongelofelijk dat deze film hier nog relatief hoog scoort... dit is veruit één van de saaiste films (met een uitstekend budget) die ik de laatste jaren gezien heb. Vooruit: 1 ster voor de mooi geschoten plaatjes in Italië.

avatar van Jordy

Jordy

relatief hoog?? deze film staat een punt te laag

avatar van Mik

Mik

Iemand enig idee voor welke 5 oscars deze film genomineeerd was?

Mik schreef:

Iemand enig idee voor welke 5 oscars deze film genomineeerd was?

geen idee, maar elke nominatie is er één teveel...

avatar van Jordy

Jordy

imdb:

Best Actor in a Supporting Role

Jude Law

Best Art Direction-Set Decoration

Roy Walker (I) (art director)

Bruno Cesari (set decorator)

Best Costume Design

Peter

Goede film. Onder de indruk. 4,5 sterren

avatar van Hemdale

Hemdale

Dus wel het bekijken waard voor komende vrijdag?

avatar van Macmanus

Macmanus

ik vind van wel, al is het alleen al voor dat liedje in die bar, Tu Vuo' Fa L'Americano.

avatar van Redlop

Redlop

renske schreef:

...ik vond in tegenstelling tot anderen het begin behoorlijk goed..

Ik ook Renske. Het eerste gedeelte van de film is het meest interessant. De heerlijke sfeeropname van Italië in de 50-er jaren. Inderdaad Macmanus die scene in die jazzie nachtclub met dat nummer Tu Vuo' Fa L'Americano is geweldig.

Naarmate de film op het eind in spanning zou moeten toenemen, werd hij voor mij steeds oninteressanter.

Maar de sfeerbeelden, de muziek en het acteerwerk is meer dan de moeite waard. Zelf heb ik het meest genoten van Philip Seymour Hoffman als Freddie Miles.

avatar van gotti

Redlop schreef:

Zelf heb ik het meest genoten van Philip Seymour Hoffman als Freddie Miles.

Wanneer genieten we niet van deze fantastische acteur.

avatar van thio95

thio95

Geniale film, geraffineerd en psychologisch plot! Ik vond deze film absoluut niet saai maar juist spannend, in tegenstelling tot de meeste mensen op dit forum. Zij moeten maar lekker de hele dag naar actiefilms kijken als ze dat minder saai vinden. 4,5 ster voor deze film. (Had inderdaad korter gemogen, maar ik stoor me er totaal niet aan.)

avatar van Rascal

Rascal

Film die ze ook hadden kunnen uitwerken in de gemiddelde duurlengte, en daarnaast vond ik het een aangebreid einde hebben, zo in de trant van: zo laten we dan hier eindelijk stoppen, want anders wordt de film te lang. 3 keer njente

Twee ** voor de plaatjes, want die waren wel mooi.

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

4 sterren voor het ijzersterke eerste uur.

3 sterren voor het 2e uur.

2 sterren voor het veel te langdradige einde.

dus 3 sterren

avatar van El Ninjo

El Ninjo

Ondanks de mooie plaatjes en een goede Matt Damon kon de film me (helaas) niet geheel overtuigen, onderschrijf de veelgehoorde klacht dat de film zeker een half uur te lang is - (krappe) 3 sterren gegeven...voor de mensen die geinteresseerd zijn hoe het verhaal ook (en veel beter) verfilmd kan worden, ga naar de videotheek en huur PLEIN SOLEIL!!!

Gr. El Ninjo

avatar van De Knip

De Knip

Gewoon een goeie film, heerlijk creepy af en toe met die homo-achtige trekjes van Damon. Soms had ik het idee van : hoe redt ie zich hier weer uit? Maar het ging hem goed af.....

Je zou kunnen zeggen: een echte 'oplicht-nicht'

***1/2

avatar van alexis

alexis

Verrassend plot wat steeds een mysterieusere wending krijgt ****

avatar van Sjan

Sjan

mr.Frielink schreef:

4 sterren voor het ijzersterke eerste uur.

3 sterren voor het 2e uur.

2 sterren voor het veel te langdradige einde.

dus 3 sterren

Hier kan ik me wel in vinden. Ik geef ook 3 sterren. Daar wil ik nog bijzeggen dat ik de film wel erg stijlvol vond met mooie beelden. Ook het acteerwerk was van hoog niveau, maar voor mij was hij gewoon té saai en té langdradig. Het gaat mij allemaal te lang door, waardoor het steeds ongeloofwaardiger wordt. Vooral na ongeveer 2 uur (ook al duurt de film dan nog maar 19 minuten) duurt 't allemaal te lang.

avatar van pinky

pinky

• 1999 stemmen

Wie een thriller verwacht moet bij deze film veel geduld hebben. De moord waarmee het thriller-element in gang wordt gezet krijgt een erg lange inleiding, waarin we van alles en nog wat te weten komen over Mr Ripley. Dat deel vond ik nogal doorbijten geblazen, eerlijk gezegd.

Ik ben nog gewend aan thrillers waarin de moord in de eerste vijf minuten gebeurde. En in de laatste vijf minuten werd de moordenaar in zijn kladden gegrepen en die zei dan hooguit nog een keer "I'll get you for this". Tot zover de psychologie. Dat dat nu anders gaat is niet bepaald onterecht, alleen bewandelt Mr Ripley wel érg veel zijwegen.

Wat mij betreft had deze film, zeker in het eerste gedeelte, een heel stuk ingekort mogen worden, daar zou 'ie een stuk van zijn opgeknapt.

***

avatar van wpstolk

wpstolk

Was trouwens een goede film; een combinatie van film noir, thriller en een beetje romantiek.

****

wpstolk schreef:

****

maar oh zo langdradig en oh zo saai....

avatar van Yekezzez

Yekezzez

JayLunar schreef:

Zo staat er bovenaan: 'maet tae-i-mon', en onderaan in het groot: 'ri-phul-li'

Altijd lachen met die Koreanen

avatar van NERD

NERD

Super! Vond vooral de rol van Jude Law erg goed/leuk.

4 sterren zonder twijfel

avatar van Dr. Laborious

Dr. Laborious

Gisteren deze film gezien, helaas(of juist goed?) in 2 stukken geknipt door de BBC met een half uurtje pauze(nieuws).

Opvallendste was de fantastische rol van Jude Law, terwijl hij toch maar een uurtje in de film is te zien. Het ene moment haatte ik hem, het andere moment was het een prachtkerel die gewoon van het leven geniet en anderen daarin meeneemt. Heel mooi.

Het einde was een beetje tegenvallend. Beetje langdradig en uiteindelijk te ongeloofwaardig en teveel op toeval berust. Wat Law wel lukt, lukt Matt Damon niet. Damon's karakter blijft toch de gehele film een beetje onsympatiek, terwijl hij toch een aantal momenten had kunnen gebruiken om een wat andere kant te laten zien. Hij doet te weinig met de homo-seksualiteit van zijn karakter.

SPOILER

Ik was ook verrast met de allerlaatste scene. Niet alleen is het probleem door deze moord nog niet opgelost lijkt me, maar ook had ik verwacht dat Damon het zou opbiechten aan zijn vriend(de naam ontschiet mij even). Er waren toch al allerlei voorzetjes hiertoe gegeven eerder in de film, jammer dat ze hem niet durfden in te koppen(al was het erg gewaagd om de film zo te laten eindigen).

Er wordt ook wel heel erg weinig gedaan met het verleden van Law en daarbij ook de vermeende zelfmoord van de zwangere Italiaanse.

Toch ***1/2 sterren, vooral door het goede eerste uur.

avatar van NERD

NERD

Mooi uitgelegd wat er zo goed was aan de rol van Jude Law Laborious, ik kon het niet onder woorden brengen maar sluit me er volledig bij aan.

Trouwens ook een geweldige rol van Philip Seymour Hoffman als arrogant en irritant mannetje.

avatar van speedy23

speedy23

Werd eerder verfilmd als Plain Soleil door René Clément in 1960 met Alain Delon in de hoofdrol...

avatar van jassonn

jassonn

speedy23 schreef:

is die versie beter of slechter dan deze?