• 9.374.599 stemmen

Geregisseerd door: Shekhar Kapur

Met onder meer: Heath Ledger, Wes Bentley en Kate Hudson

Releasedatum: 28 november 2002

Plot The Four Feathers

"Freedom. Country. Honor. Passion. To save his best friend, one man must risk everything he loves."

Op de avond van zijn verloving met Ethne, dochter van een gesneuvelde officier, krijgt Harry Faversham te horen dat zijn regiment verscheept gaat worden naar de toenmalige Britse kolonie Soedan, om een rebellie van moslimextremisten de kop in te drukken. Harry voelt er echter niets voor om in den vreemde een strijd te gaan voeren die hem niets aangaat en hij neemt ontslag. Dit valt niet in goede aarde bij zijn vrienden en zij sturen hem elk een witte veer, het brandmerk van de lafaard in legerkringen. Bovendien krijgt hij nog een vierde witte veer van zijn verloofde, die daarmee hun relatie als beëindigd beschouwt. Wanneer de eerste berichten van slachtoffers Engeland bereiken, en Harry tevergeefs tussen de namen van de gesneuvelden zijn vrienden zoekt, gaat hij naar Soedan om de veren terug te geven door middel van een heldendaad.

Harry Faversham

Jack Durrance

Ethne Eustace

Colonel Hamilton

William Trench

Col. Sutch

avatar van Schiedammer

Schiedammer

Een aardige film maar niet meer dan dat. Verhaallijn hebben we vaker gezien en er zitten nogal wat toevalligheden in. De film duurt twee uur maar de personages worden niet echt goed uitgediept en het verhaal gaat toch wel van de hak tot de tak. De acteurs waren trouwens wel prima. Beeldkwaliteit van de dvd was heel goed evenals het geluid en dan vooral de DTS track . Voor mij is de film 3* waard.

avatar van ViggøJøhnny

ViggøJøhnny

*Chrissie* schreef:

Ik vond de film niet echt heel bijzonder, maar gewoon leuk om te kijken. Ik vond het plot rond de witte veren wel heel mooi.

Nou vooruit 3*

helemaal mee eens

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Gemengde gevoelens maken zich meester na het zien van deze prent: 3.00
Mijn eenjarige jubileum op Moviemeter kon ik natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Ondanks de drukte moest ik even een filmpje meepakken, die verleiding kon ik niet weerstaan. Maar goed, ter zake. Samengevat is The Four Feathers een redelijke film, maar weet de film slechts bij vlagen een hoog niveau te halen. Dat zit hem met name in het nogal clichematige plot, het uiterst karige middengedeelte van de film en een minimale uitdieping van de personages. Na vijf kwartier had ik het zelfs eventjes gehad na de zoveelste doorsnee-scene. Maar vanaf dit punt neemt The Four Feathers dan gelukkig toch nog een vlucht, die men tot tien minuten voor het einde weet vast te houden. Gelukkig maar dat de personages niet zoveel diepgang kennen, anders had ik de laatste tien minuten zelfs als klef of zoetsappig bestempeld.

Verhaal: 2.50
Inhoud, originaliteit, fouten/blunders, verhaallijnen, diversiteit, etc.
Onderhoudend, niets meer of minder. Het eerste uur blinkt de film voornamelijk uit in standvastigheid. De prent hobbelt in een gecontroleerd tempo voort, zonder dat er eigenlijk echt iets opmerkelijks gebeurd waarmee The Four Feathers zich zou kunnen onderscheiden. Een beetje a la Pearl Harbor eigenlijk. Maar met dien verstande dat het met Pearl Harbor niet meer goed zou komen en deze prent het vege lijf nog gedeeltelijk weet te redden door een sterk slotakkoord (de laatste drie kwartier met uitzondering van de laatste 10 minuten). De verhaallijnen worden goed tegen elkaar uitgezet, is de niet te onderschatten rol van Abou een welkome aanvulling en word de 'spanning' heel langzaam opgebouwd met de naderende ontsnapping van Harry. De laatste tien minuten zijn verder voorspelbaar, te veel afgewogen dramatiek en nauwelijks een toevoeging voor de film.

Acteerwerk: 3.50
Hoofdrollen, bijrollen, dialogen
Heath Ledger zet al bij al toch wel een sterke rol neer. Aan het begin van de film moest ik erg wennen aan zijn uitstraling, maar eenmaal 'geland' in Sudan komt Ledger los en weet hij het publiek voor zich te winnen. Echter is er van indringende chemie nooit sprake. Enkel Ledger en Hounsou hadden een aardige klik met elkaar, maar daar bleef het helaas bij, de rest fungeert voornamelijk als individu. Maar dat is absoluut niet negatief, want zowel Bentley, Hudson, Sheen alsmede mijn persoonlijke favoriet Djimon Hounsou leveren allen een gemiddelde tot uitstekende prestatie. Buiten het acteerwerk om zijn de dialogen constant van een hoog niveau, maar helaas ontbreekt de vonk vrijwel altijd om er iets echt speciaals van te maken. Grofweg gezegd komt het allemaal net eventjes 'te gewoontjes' en te gecontroleerd over.

Speelduur: 3.00
Balans in de film, strekking van het verhaal, speelduur, etc.
Hier en daar heb ik het al eventjes genoemd, de strekking van het verhaal had naar mijn mening toch wel aanzienlijk beter kunnen zijn. Niet dat het slecht is, integendeel, maar de oppervlakkige benadering van Kapur eist op cruciale momenten zijn tol. De aanloop naar de missie in Sudan is gemiddeld van lengte, maar de uitwerking van de karakters gaat in dit tijdsbestek vrijwel volledig de mist in. De verhouding tussen de vier vrienden werkt niet, we zien nauwelijks iets 'achter' de gezichten van de personages en heeft dit aan het slot van de film tot gevolg dat de matig uitgewerkte vriendschappen de belevenis van de zoektocht naar de vier vrienden weinig lading meegeeft. Zoals gezegd kent de film na 5 kwartier een forse opleving, hetgeen toch nog genoeg is voor een krappe voldoende op dit onderdeel.

Realisme: 3.50
Realisme van gebeurtenissen in de breedste zin van het woord.
Geen onoverkomelijke onrealistische zaken of iets in dien aard, maar om nou te zeggen dat het allemaal zo ongelofelijk realistisch in elkaar steekt hoe Harry telkens weer door het oog van de naald kruipt, nee. De prent draait zichzelf daarvoor net iets teveel in allerlei hoeken en gaten, wat de geloofwaardigheid niet ten goede komt. Neem bijvoorbeeld de wijze waarop Harry niet word geslachtofferd tijdens zijn gevangenschap terwijl men wist dat hij een Brit was en geeft men eigenlijk geen sluitende verklaring voor het feit dat Harry word opgenomen bij de Mahdi. Daarnaast word de rol van Abou tamelijk geforceerd 'binnen' gebracht, maar vooruit. Zijn uitdagende personage maakte veel goed, zijn verschijning was één van de weinige toevoegingen waar deze prent met name aan het begin zo'n gebrek aan had.

Cinematografie: 3.00
Special Effects, Camerawerk, belichting, montage, stunts, coordinatie, etc.
Shekhar Kapur, ik ken de beste man niet, maar met The Four Feathers levert hij een degelijk werkje af. Het word nergens echt uitzonderlijk fraai, maar slecht is het tevens nooit. Ik neig meer naar een 3,5 dan een 2,5 om het zo maar te zeggen. Het camerawerk is over het algemeen verzorgd waarbij Kapur handig gebruik maakt van de over het algemeen fraaie opname locaties en laat Kapur technisch weinig steken vallen. Organisatorisch zijn er punten voor verbetering vatbaar. Ik noemde onder andere de strekking van het verhaal al en daarnaast verlopen de gevechten veel te gecontroleerd. De coördinatie buiten de gevechten om is dan wel weer dik in orde. Verder beschikt The Four Feathers over een aanstekelijke soundtrack. Kapur leunt voornamelijk op de voor de hand liggende basisvaardigheden en daar weet hij vrijwel het maximale uit te halen

Verdict:
The Four Feathers kent zo zijn gebreken, maar weet die voor een groot gedeelte te maskeren door het meer dan behoorlijke slotakkoord (behoudens de laatste tien minuten, nogmaals). Uit het verhaal had men veel meer kunnen halen, missen de personages een grote mate van diepgang en komt de film over het algemeen nogal sfeerloos en afstandelijk over. Heath Ledger en Djimon Hounsou weten de film daarentegen weer in balans te brengen, evenals de doorgaans geslaagde opname locaties. Van een bovengemiddelde prent is desondanks geen sprake. Daarvoor ontbreekt het Kapur simpelweg aan finesse om het onderste uit de kan te halen, al werkt het eerste deel van het script zeker niet in zijn voordeel, maar Kapur weet er eigenlijk ook nooit iets extra's uit te halen. Al bij al een goed verteerbaar stukje filmlectuur, maar heb ik stellig de indruk dat hier toch wel wat meer uit gehaald had kunnen worden: 3.00 (3.10).

avatar van 88Fabian

88Fabian

Deze film is echt goed vind ik.de acteerprestaties,verhaal,en camerawerk zijn allemaal super gedaan.

avatar van fasca

fasca

Mooie film! Goed verhaal en mooie beelden/muziek. Ik zie graag dit soort films daarom 4.5.

avatar van soom

soom

Best meeslepend, dit, van de regisseur van Elizabeth (waar ik als koningsgezinde/royalty belangstellend iemand best benieuwd naar ben). De betreurde Heath Ledger geeft een goed staaltje acteerwerk weg, echt heel zonde dat hij zo opging in dat hele Joker gebeuren en eigenlijk (vind ik), aan de nasleep ervan bezweek. Hij had echt een glanzende carriere kunnen opbouwen, was daar ook mee bezig, maar toen kwam die ene rol en ging hij totaal op in dat hele gebeuren. Zonde. Om over zijn schattige dochter(tje) en ex Michelle WIlliams maar niet te beginnen. Eeuwig zonde.

Kate Hudson deed me best wel wat in the Skeleton Key en Almost Famous, het is echt zo duidelijk dat ze dat soort serieuzere rollen makkelijk aan kan. Inplaats daarvan duikt ze in luchtige niemendalletjes waar haar talent nauwelijks uit de verf komt. Kate, lieverd, je kunt echt wel iets, wees niet zo onzeker of dom om te denken dat iemand zit te wachten als je weer in zo'n romantische film opduikt...

Prachtige shots en een erg mooi verhaal, brengen de film 4 mooie sterren.

avatar van Semsoethot

Semsoethot

Schiedammer schreef:

Ik had dit zelf kunen zeggen!

avatar van horrorfreak23

horrorfreak23

Dit is een prachtige film. Deze moet je gezien hebben meer heb ik over deze niet te zeggen

avatar van shrink

shrink

Zeer goede film. Goede actie, veel gevoel, goede beelden. Waarschijnlijk willen de meesten een cast met alleen maar bekende acteurs. Tja dat valt in deze dan tegen. Maar eerlijk gezegd mis ik deze totaal niet. Ik ben erg positief en heb de film al een aantal keren bekeken zonder dat ie saai werd. En hij is voor maar 2,50 euro te koop. Doen !!

avatar van annalouisa

annalouisa

Deze voor het eerst gisternacht gezien. gosh what do i mis Heath Ledger. Jammer dat de meesten (=over het algemeen) hem alleen waarderen voor z'n rol in Dark Knight.

Eenmaal in Sudan beland begon de film pas echt en tevens Ledger's uitbundige acteerprestatie (L)

De intriges > het verbond tussen de 5 vrienden, vader en zoon verstandhouding, de 3 musketiers (Ledger, Hudson en Bentley) maakten het verhaal voor mij zeer meeslepend.

Was trouwens helemaal weg van het bal, kostuums etc. (even de vrouw in mij naar voren brengen *uhum*)

En natuurlijk niet te vergeten de merkwaardige vriendschap die ontstond tussen Ledger en Hounsou met name de "grap" over "de lach van een Engelsman" moest ik toch even van grinniken.

Ja, toch wel een 3,5*

avatar van Kevin13

Kevin13

Een gigantisch spektakel boordevol actie en romantiek met de hotste jonge Hollywoodsterren Heath Ledger, Wes Bentley en Kate Hudson. Een lust voor het oog met de indrukwekkendste, heftigste veldslagen uit de filmgeschiedenis. Dit stond op de achterkant van mijn dvd-hoes.

Door dit stukje tekst ben ik met de verkeerde verwachtingen naar deze beginnen kijken. Ik had geen zin in een romantische driehoeksverhoudingen met daarbij nog tal van actiescenes. Dat kreeg ik niet te zien. Hoe iemand dit eigenlijk kan bedenken bij deze film. Welgeteld één veldslag heb ik gezien. Desondanks heb ik een redelijke namiddag gehad door dit stukje film.

Heath Ledger is een matig tot slecht acteur die buiten Brokeback Mountain niets 'goed' op zijn naam heeft staan. Teleurstellend is het enige waar ik momenteel kan opkomen na het bekijken van deze film. Hij was irritant en de slow-motion stukken met hem waren ondraaglijk om naar te kijken. Kate Hudson was niet zo veel van de partij, en als ze te zien was was het net zoals Ledger bedroevend slecht. Ster van deze film, als je het de ster mag noemen, is Bentley. Speelde goed, niet overtuigend maar door het slechte acteerwerk van zijn mede-acteurs steeg hij er toch bovenuit. Honsou speelde hier ook in mee, hoe kan het ook anders. Net zoals Bentley deed hij het redelijk goed.

Waar deze film op scoort is de toch wel goede soundtrack. Nooit te bombastisch, dramatisch als het dramatisch moet zijn. Visueel zat deze film ook goed. Tal van mooie plaatjes. Het zou een 3.5* geweest zijn maar door het langgerekte einde toch een halfje teruggenomen. The Four Feathers krijgt een dikke 3.0* maar herbekijking zal er niet inzitten.

avatar van gauke

gauke

Enigszins ongeloofwaardig dat de zwarte strijder Abou Fatma zich als een soort beschermengel in dienst stelt van een blanke. Zonder uitleg waarom. Komt zonder meer racistisch over. Maar voor de rest een imponerend, koloniaal, fotogeniek verfilmd epos (vooral de filmopnames in de woestijn) met een prachtig verhaal. En in tegenstelling met Kevin 13 vind ik Heath Ledger wel geloofwaardig en goed spelen.

avatar van KILLERBEE99

KILLERBEE99

Zaten leuke momenten in, maar vond de film nogal lang duren. Daardoor werd het af en toe saai.

avatar van Theunissen

Aardig drama maar wel eentje met soms saaie stukken en hij duurt inderdaad wat te lang. Het eerste uur was redelijk saai maar in het laatste uur kwam de film goed opgang en zat er ook redelijk wat actie in. De beelden zagen er best fraai uit en de cast deed het ook best aardig maar eerlijk gezegd had ik van deze cast iets meer verwacht.

avatar van sofripa

sofripa

Theunissen schreef:

Copy, paste

avatar van 606

Zeer aardige en avontuurlijke film met schitterende scenes.

Mooie en zanderige omgeving en goed acteerwerk.

Verhaal is op zich ook best leuk.

3,5 ster

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Hoewel dit genre film niet echt aan mij is besteed, vond ik deze film zeer goed.

Prachtige locaties, zeer goed verhaal en ook prachtig acteerwerk.

Heath Ledger en Wes Bentley acteren zeer goed, maar ik vind persoonlijk dat Djimon Hounsou ook wat meer aandacht verdiende en zijn naam op de DVD hoes had mogen prijken, want zonder hem zou het verhaal een stuk minder aantrekkelijk zijn.

De film duurt 2 uur, en had gerust nog wat langer mogen duren.

Een aanrader voor iedereen die van avontuur en actie houdt.

Blijf bij mijn commentaar dat ik heb gegeven toen ik de film voor de eerste maal zag.

Alleen nog aan toevoegen dat dit ook een van Heath Ledger’s betere rollen was en dus een mooie herinnering is aan deze goed acteur.

avatar van zottie x

zottie x

fantastische film. hele goede acteurs. ik snap dat mensen dit een slecht film kunnen vinden. een mooie verhaallijn, waar je kan over nadenken.<3 Heath Ledger

avatar van bobke90

bobke90

ik vond het verhaal vanaf halverwege wat tegenvallen.

een tijdje geleden alweer dat ik deze film zag. maar ik weet nog heel goed dat deze film mij enorm raakte. ik verbaas me hier ook over de score van de film, die ik bijzonder laag vind.

jammer... vooral voor degene die deze film overwegen maar miss vanwege het gemiddelde toch zullen twijfelen..

niet doen!

het is echt een goede film.

avatar van Larry Hagman

Larry Hagman

Goede meeslepende film, prachtige locaties, goed acteerwerk, goede soundtrack

avatar van nightbreed

nightbreed

Nou, toch maar eens gekeken. Ik verwachtte een vreselijke zeikfilm, maar ik vond het stiekem best wel een vermakelijke film. Ik blijf het jammer vinden dat Ledger er niet meer is, want meestal vind ik hem toch wel goed acteren en hij had ook de juiste uitstraling.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Redelijk woestijn-avontuur met een boeiende opzet en een aantal schitterende beelden. Helaas zijn er ook de lange, stroperige stukken die teveel uitgerekt worden en het ontbreekt de speelduur niet aan sentimentele scènes waarvan de intensie er nogal dik bovenop ligt. Vooral de inleiding mocht wat ingeperkt worden en ik begon me af te vragen of er überhaupt nog werd gevochten. Gelukkig kwam er wat actie en de scène met de vierkante opstelling waarbij er van verschillende kanten aan werd gevallen was goed opgebouwd. Abou Fatma had wellicht iets beter voorgesteld mogen worden maar verder vertolken Djimon Hounsou en Heath Ledger uitstekende rollen met sterke momenten waaronder het lachen in de grot en de uitbarsting van Harry nadat Abou hem een zak brood had gegeven. Ik denk dat hier meer uitgehaald had kunnen worden met een origineler scenario en een rustigere montage zodat we tijdens de mooie shots niet steeds meteen overschakelen.

avatar van RuudC

RuudC

Dat deze film nooit een commercieel succes geworden is, snap ik wel. Het is een alles behalve florissant verhaal en daarbij vrij traag. Het is een vrij sterk epos over lafheid en rehabilitatie. Heath Ledger zet een uitstekende rol neer als Britse (ex-)officier. Het verhaal komt ietwat traag en vreemd op gang. Enerzijds een interessante kijk op het imperialistische Britse Rijk aan het einde van de negentiende eeuw, maar tegelijkertijd zal het veel mensen simpelweg niet boeien. Zij verwachten spektakel en humor, maar krijgen drama’s en karakterontwikkelingen voorgeschoteld.

The Four Feathers wat de actie betreft een vrij rauwe film. De oorlogvoering is smerig en volstrekt niet glorieus. Ik denk dat er zekere afkeur in verwerkt is tegen het kolonialisme van die tijd. Met name het laatste uur is erg goed. De grote veldslag ziet er heel verzorgd uit en is erg goed geschoten. Het verhaal neemt in ieder geval een interessante wending en dat komt erg goed tot zijn recht tussen de mooie landschappen en sfeervolle muziek. De fortificaties en woestijnen zien er indrukwekkend uit. De film is ondanks enkele gebreken behoorlijk goed. Last but not least, Kate Hudson is een prachtige vrouw, maar korte, rode krullen staan haar voor geen meter.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Het verhaal is erg mooi, over verlies en herstel van eer en over vriendschap, offers en trouw. Ik vond het boeiend om te volgen. Verder vond ik de uitvoering ook mooi, met zachtgekleurde, zanderige Sudanese landschappen en veel opnames welke gedaan zijn met grotere mensenmassa's. Best goed vormgegeven, met fraaie pastel en beige tinten en soms erg mooie effecten met het zand.

De make-up en kleding vind ik ook geweldig. Een score is er wel, doch vrij onopvallend.

De hoofdpersoon (Heath Ledger) komt erg goed over, in zijn rol van iemand die met zichzelf en anderen in het reine probeert te komen, een geweldig personage. De scene met de blinde man vond ik bijvoorbeeld fantastisch uitgevoerd en zo zijn er meer prachtig geacteerde scenes, waarbij echt de tijd wordt genomen voor het juiste (emotionele) effect.

Het enige wat mij tegenviel is de vrij lange duur van de film en de muziekscore.

avatar van Lennert

Lennert

Glorieuze regie en prachtige achtergronden maken nog geen interessante film. Slecht is het allemaal niet, maar het bordkartonnen acteerwerk met afgrijselijke over the top accenten van zowel Hudson als Ledger, maken de dialogen tussen beiden bijna komisch om naar te kijken. De film tracht intense relaties neer te zetten, maar faalt hiermee gigantisch door de houterige dialogen en het feit dat men soms hele rare sprongen in het verhaal maakt. Meest onlogische was nog wel de relatie tussen Ledger en Hounsou, tenzij iemand het logisch vind dat de enige Sudanees die Engels spreekt, meteen op gaat trekken met een Engelse soldaat nadat hij hem eerst probeert af te persen. Er was totaal geen reden hiertoe, behalve dat Hounsou zo'n vriendelijke man zou zijn, maar dat kwam ook nergens naar voren.

Het oogde echter allemaal wel verzorgd door de prachtige wijde shots en sfeervolle slow motion, helemaal bij de grote veldslag was het prachtig om te zien hoe de zwaar in de minderheid zijnde Britse soldaten van alle kanten worden aangevallen. Als de film hierna was geeindigd had ik het ook allemaal een stuk beter gevonden, want de zoektocht naar Trench die hierna volgt, voelde vooral vreemd en geforceerd aan.

Nee, The Four Feathers is in dat opzicht een terechte flop, al is hij het zeker wel waard om een keertje zien. Ziet er mooi uit, maar is suikerzoet. De Ledger liefhebbers begrijp ik verder ook niet echt, wederom kwam het allemaal wat karikaturaal over.

avatar van 5Heroes-98

5Heroes-98

Een prachtig en aangrijpend verhaal, Een mooie herinnering aan Heath Ledger. het verhaal zit goed in elkaar en het grijpt je naar de keel. Het mooiste van deze film is de vriendschap.

avatar van woeler82

woeler82

Best wel een leuke film , die toch degelijk in elkaar zit.

In het begin , eerste 20 min was ik toch aan twijfelen of dit niet een saaie film was

De film blijft me bij, denk wel dat ik deze nog eens ga her kijken

avatar van DragQueen

DragQueen

Prima Oorlogsfilm, met een aardige cinematografie ook. Het verhaal is op zich niet heel origineel, maar toch behoorlijk degelijk uitgevoerd hier. De aanwezige cast, waaronder Heath Ledger, acteren overtuigend. 3,5 Ster.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Zwaar onderschatte film. Geeft een zeer goed tijdsbeeld en heeft mooie thema's zoals eer, liefde en vriendschap. Zeker één van Ledger's beste films/rollen.