Genre: Drama / Romantiek
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot The Sleeping Dictionary
"Learn to speak her language."
Wanneer een jonge, enthousiaste Engelsman naar Sarawak wordt overgeplaatst om er deel uit te maken van de Britse koloniale regering, komt hij in aanraking met zeer onorthodoxe lokale gebruiken. Wanneer hij de mooie, jonge Selima ontmoet, botst hij op hartverscheurende keuzes.

Als je van romantiek houdt dan zit je met deze film goed. En dan ook nog die prachtige beelden van dit mooie land, een dikke 8 dus 4*.

braambes
ik geef ook een 4
het is geen zeemzoet verhaaltje, ook al is het een happy-end romantiekfilm
best wel de moeite eigenlijk

Mad
Ik vond het een hele mooie ontroerende film. Verder helpt het natuurlijk als je anderhalf uur lang naar Hugh Darcy mag kijken!!!

The One Ring
De film kijkt lekker weg, maar bijzonder is ie totaal niet. Standaard romantisch verhaaltje. Vooral in de eerste helft nog wel leuk, maar de tweede helft worden alle clichés uit de kast getrokken. Natuurbeelden zijn mooi, maar er zijn ook tientallen films die het beter gedaan hebben. Jessica Alba acteert nét geloofwaardig. Bob Hoskins daarentegen is wel goed. Noah Taylor speelt een standaard schurkenrol, maar heeft dan wel weer een erg karakteristieke rotkop. Op het einde proberen de makers nog wat spanning te creeëren, maar daar mislukt de film totaal in. Al met al een aardige film, maar niks bijzonders.

Naomi Watts
Goede film. Kijkt zeer lekker weg, een verhaal die mij wel aansprak, een zeer charmante en betoverende Alba en er komen wat cliche's voorbij maar dat drukt de pret niet. Bij herziening nog kans op een halfje verhoging maar ik laat wat ruimte over voor een herziening. 4*

Naomi Watts
Weer herzien en ik verhoog hem toch naar de maximale. Alba zit goed in haar rol, Hoskins ook weer zeer goed en ook het verhaal is erg interessant. De opoffering van Cecil, de emotionele worsteling van Henry, de prachtige geschetste liefde tussen Selima en Truscott, genoeg mooie scenes, prachtige shots. Deze film heeft alles en zelfs nog meer wat een romantische film moet bevatten. 5*

The One Ring
Deze film heeft inderdaad alles wat een romantische film moet hebben, maar zo zijn er toch honderden die hetzelfde dan ook hebben en minstens net zo goed? 5 sterren vind ik erg opvallend, Gilles

Naomi Watts
Dit verhaal deed mij wat meer en de scenes die ik opsomde waren ook precies hoe ik ze wou zien. De opoffering van Cecil, de vaderlijke protectie van Henry en dan natuurlijk nog het verhaal tussen Selima en Truscott. De beslissingen die ik hoopte die de personages maakte, maakten ze ook. En daarnaast wordt je nog getrakteerd op prachtige shots en is het verhaal ook niet mierzoet. Voor mij persoonlijk komen er weinig romantische film bij deze in de buurt. Op Lost in Translation en Dolls na.
Op het eerste gezicht lijkt deze film op honderden (al hou ik het op tientallen, in dit genre ben ik erg moeilijk te pleasen) maar deze film deed mij persoonlijk erg veel. Ik vind niet veel romantische films hierbij in de buurt komen maar ik snap dat dat voor outsiders wel het geval kan zijn. Vandaar mijn 5*
Wat loop ik nou te bazelen. Je hebt me door, Rob. Puur om Alba.

The One Ring
Wat loop ik nou te bazelen. Je hebt me door, Rob. Puur om Alba.
Dat wou ik horen

Doom
Ondanks de goede acteerprestaties van Jessica Alba, Hugh Dancy en Bob Hoskins is The Sleeping Dictionary (2003) mij toch tegen gevallen. De acteerprestaties in combinatie met de prachtige locatie dat visueel gezien beeldschone shots oplevert kan de film niet redden.
Selima en John Truscott zijn om te beginnen in mijn ogen geen moment een stel. Want laten we nou eerlijk zijn, wat voor bijzondere momenten hebben dit stel voordat de liefde ontstond nou samen beleefd? Eigenlijk helemaal niets. Dit maakt de schets van liefde tussen Selima en John ongeloofwaardig. (Onmogelijk!?)
Verder is het niet meer dan een standaard verhaal waarbij allerlei clichés komen kijken. Het weet geen moment te imponeren, het wordt zelfs op sommige momenten relatief saai. Gelukkig is er hier en daar nog wel een vleugje humor te vinden waardoor The Sleeping Dictionary nog vermakelijk blijft.
Tegenvaller.

Gestuz
deze film wil ik graag zien maarze hebben hem niet bij van leest en free record shop en op marktplaats of speurders hebebn ze hem oo kniet

Norma Jean
Heerlijke film, prachtige natuurbeelden en een lekker romantisch verhaal.

skipy05
mooie film. mooie omgeving waar de film gefilmt is. goed geacteerd.
Ik zou 3.5* geven maar doordat Jessica Alba meespeelde en ze het zo goed deed geef ik 4*

Najade
Mooie film over liefde. Geweldige beelden! Dat vond ik het mooiste aan de film. Mooi zo'n ander cultuur dan altijd maar hetzelfde westerse. Heel begrijpbaar gemaakt.

Xx_se7en_xX
Alba's beste acteerprestatie tot nu toe vind ik. Mooie film. Bijna de enige romantische film die ik goed vind. Zit ook soms wat leuke humor in.

DonOswaldo
- 1931 stemmen
Zalige film.
Begint florissant, luchtig en lichtelijk humoristisch. Langzaamaan begint drama de overhand te pakken, maar alles in een vloeiende lijn en nergens storend. De film voelt nergens traag en blijft elke minuut boeien en dat is al een dik pluspunt.
Script is ook dik in orde, en de vele bijzaken in het verhaal zorgen er voor dat het nergens verveelt (zoals ik al aangaf) en niet het trage heeft wat in dit soort films zich nog wel eens wilt voordoen.
Regie is goed in orde, mooie shots, mooie beelden.
Magistrale muziek (veel valt in herhaling, maar dat stoort niet). Heerlijke en wel degelijk romantische setting (vergeleken bij bijv. een met wolkenkrabbers bezet New York). Deze 2 punten samen met de mooie shots zorgen voor een erg prettige sfeer.
Cast is ook in orde. Hugh Dancy is misschien niet me favoriet, maar doet het bijzonder goed en zie ik alsnog liever dan bijv. Hugh Grant e.d. die in een romantische film inmiddels een cliché an sich zijn. Glansrol voor Jessica Alba die niet vaak de kans krijgt om zichzelf te bewijzen, maar het hier toch even doet. Heeft het taaltje goed onder de knie en ook het accent zit er goed in als ze engels spreekt. Kortom: ze speelt sterk (en leuk). Daar komt dan nog eens bij dat ze onweerstaanbaar is, een film heeft me ogen nog nooit zo doen uitpuilen.
The Notebook is op romantisch vlak een stuk beter, maar op totaalvlak is The Sleeping Dictionary 'more appealing to me'. Dus daarom - door de zalige vormgeving, de heerlijke in-beeld-zetting, de sfeerverhogende muziek en setting en Jessica Alba's 2 'pluspuntjes' ( ) - gaat The Notebook me top 10 uit en komt The Sleeping Dictionary in de plaats, alhoewel ze beiden donders goed blijven

ExToR
Schitterende film. Prachtig verhaal over een jonge man in een lastige situatie. Mooi liefdesdrama.
Kan er verder niet veel aan toevoegen, mooi verhaal, prima acteerwerk, prachtige omgeving en leuk uiteenzetting van de rituelen van de verschillende stammen in de film.
Moest trouwens wel lachen toen ik opeens Nederlandse stemmen hoorde, vervolgens 5 minuten later alle Nederlanders dood waren. De gouden eeuw wordt eventjes uitgebeeld als 5 Nederlanders die wat zilver hakken en 5 minuten later allemaal dood zijn haha.

madmax1
Mooie film,
Voor mij iets te zoet, maar de dames komen aan hun trekken.

Madeliefje
Wauw, wat een heerlijke film, dat op deze nog zo weinig gestemd is!
Je moet wel een beetje een zoete-romantische-filmpjes liefhebber zijn om hiervan te houden, en
gelukkig ben ik dat
Erg voorspelbaar, maar ik heb me geen moment verveeld, ik ga denk ik nog maar eens een paar films met Hugh Dancy kijken, wat een leuke acteur, en ook Jessica Alba deed het geweldig.
Leuk ook dat er wat Nederlands in voorkwam, trouwens.

ags50
Vooraf: Sarawak, waar het verhaal zich afspeelt, was van 1841 tot 1946 het persoonlijk bezit van de zogenaamde "Witte Rajahs", namelijk achtereenvolgens James Brooke (1841-1868), Charles Brooke (1868-1917) en Vyner Brooke (1917-1946), aan de eerste Brooke geschonken door de toenmalige sultan van Brunei. Hoewel de Brooke's Britten waren kan van Brits koloniaal bestuur in dat gebied, zoals dat in hoge mate op zijn minst wordt gesuggereerd, dan dus ook geen sprake zijn.
Jessica Alba ... heeft het taaltje goed onder de knie en ook het accent zit er goed in als ze engels spreekt.
Leuk ook dat er wat Nederlands in voorkwam, trouwens.

Grappig: zag zojuist (tja, nu pas) dat voor de rol van Mandar (= het zoontje van Truscott en Selima) een meisje is gebruikt!

yesplease
De film begon goed, maar werd later een karikatuur van een romantisch drama.

DonOswaldo
- 1931 stemmen
Dat zal best, ik ben geen Maleis. Sterker nog, ik wist niet eens dat er een actual language gesproken werd. Bedoelde dan ook dat het gewoon overtuigend klonk en vloeiend eruit kwam.

Lebarron
Een werkelijk excellent romantisch drama geplaatst in een historische setting. John Truscott(Hugh Dancy) komt in Sarawak, Borneo, werken voor de koloniale regering en om zijn integratie en taalkennis te bespoedigen krijgt hij volgens lokaal gebruik een inheems meisje toegewezen dat hem moet onderwijzen en met hem moet 'slapen'. A Sleeping Dictionary dus. Zijn sleeping dictionary is Selima(Jessica Alba). Hoewel John eerst weigert groeien de twee al snel naar elkaar toe en ontstaat er meer dan de bedoeling was.
Hoewel de film niet een historische film genoemd kan worden biedt hij wel een aardig kijkje in het koloniale verleden van Engeland maar ook Nederland. Dat was uiteraard niet fraai. Het landschap en de inheemse stammen zorgen voor een mooi decor. Hugh Dancy en Jessica Alba acteren beide niet onaardig en vormen samen een prima koppel maar het is Bob Hoskins die de film omhoog trekt met zijn spel.
Gewoon een uitstekende romantisch drama met een historisch decor die de unieke gelegenheid biedt om gezellig met je vrouw of vriendin op de bank naar een naakte Jessica Alba te kunnen kijken.

De tien best beoordeelde films van de jarige Sarah Jessica Parker (58)

HBO Max-kijktip: Ongelofelijke waargebeurde WOII-film 'Elser' van 'Der Untergang'-regisseur

Oscarwinnende film 'Training Day' van Antoine Fuqua vanavond op Paramount Network

'Smile'-actrice Caitlin Stasey (32) stapte over naar erotische sector: 'Praktisch hetzelfde'

Dominick and Eugene
Drama, 1988