• 9.375.045 stemmen

The Sleeping Dictionary (2003)

Drama / Romantiek | 105 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Oorsprong: Verenigde Staten / Maleisië / Duitsland

Geregisseerd door: Guy Jenkin

Met onder meer: Jessica Alba, Hugh Dancy en Bob Hoskins

Plot The Sleeping Dictionary

"Learn to speak her language."

Wanneer een jonge, enthousiaste Engelsman naar Sarawak wordt overgeplaatst om er deel uit te maken van de Britse koloniale regering, komt hij in aanraking met zeer onorthodoxe lokale gebruiken. Wanneer hij de mooie, jonge Selima ontmoet, botst hij op hartverscheurende keuzes.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Zalige film.

Begint florissant, luchtig en lichtelijk humoristisch. Langzaamaan begint drama de overhand te pakken, maar alles in een vloeiende lijn en nergens storend. De film voelt nergens traag en blijft elke minuut boeien en dat is al een dik pluspunt.

Script is ook dik in orde, en de vele bijzaken in het verhaal zorgen er voor dat het nergens verveelt (zoals ik al aangaf) en niet het trage heeft wat in dit soort films zich nog wel eens wilt voordoen.

Regie is goed in orde, mooie shots, mooie beelden.

Magistrale muziek (veel valt in herhaling, maar dat stoort niet). Heerlijke en wel degelijk romantische setting (vergeleken bij bijv. een met wolkenkrabbers bezet New York). Deze 2 punten samen met de mooie shots zorgen voor een erg prettige sfeer.

Cast is ook in orde. Hugh Dancy is misschien niet me favoriet, maar doet het bijzonder goed en zie ik alsnog liever dan bijv. Hugh Grant e.d. die in een romantische film inmiddels een cliché an sich zijn. Glansrol voor Jessica Alba die niet vaak de kans krijgt om zichzelf te bewijzen, maar het hier toch even doet. Heeft het taaltje goed onder de knie en ook het accent zit er goed in als ze engels spreekt. Kortom: ze speelt sterk (en leuk). Daar komt dan nog eens bij dat ze onweerstaanbaar is, een film heeft me ogen nog nooit zo doen uitpuilen.

The Notebook is op romantisch vlak een stuk beter, maar op totaalvlak is The Sleeping Dictionary 'more appealing to me'. Dus daarom - door de zalige vormgeving, de heerlijke in-beeld-zetting, de sfeerverhogende muziek en setting en Jessica Alba's 2 'pluspuntjes' ( ) - gaat The Notebook me top 10 uit en komt The Sleeping Dictionary in de plaats, alhoewel ze beiden donders goed blijven

avatar van ExToR

ExToR

Schitterende film. Prachtig verhaal over een jonge man in een lastige situatie. Mooi liefdesdrama.

Kan er verder niet veel aan toevoegen, mooi verhaal, prima acteerwerk, prachtige omgeving en leuk uiteenzetting van de rituelen van de verschillende stammen in de film.

Moest trouwens wel lachen toen ik opeens Nederlandse stemmen hoorde, vervolgens 5 minuten later alle Nederlanders dood waren. De gouden eeuw wordt eventjes uitgebeeld als 5 Nederlanders die wat zilver hakken en 5 minuten later allemaal dood zijn haha.

avatar van Madeliefje

Madeliefje

Wauw, wat een heerlijke film, dat op deze nog zo weinig gestemd is!

Je moet wel een beetje een zoete-romantische-filmpjes liefhebber zijn om hiervan te houden, en

gelukkig ben ik dat

Erg voorspelbaar, maar ik heb me geen moment verveeld, ik ga denk ik nog maar eens een paar films met Hugh Dancy kijken, wat een leuke acteur, en ook Jessica Alba deed het geweldig.

Leuk ook dat er wat Nederlands in voorkwam, trouwens.

avatar van nachtvlinder

nachtvlinder