• 9.379.342 stemmen

Gesproken taal: Engels, Russisch, Turks, Oekraïens en Urdu

Releasedatum: 29 november 2007

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Eastern Promises

"Every sin leaves a mark."

Anna is een idealistische vrouw in wier armen een jong Russisch meisje sterft tijdens een bevalling. Anna weet niets van de vrouw en haar handtasje is het enige houvast dat ze heeft met betrekking tot de identiteit van de vrouw. Haar zoektocht leidt haar diep in de wereld van de Russische maffia in Londen en haar nieuwste lid: Nicolaï. Nicolaï is ingehuurd om vermoorde tegenstanders van de bende onherkenbaar te maken en het blijkt dat een dagboek in het handtasje van de Russische bewijzen bevat tegen Nicolaï’s baas.

avatar van rkdev

rkdev

Trage, maar zeer boeiende film met sterk plot. Zeker de moeite waard.

avatar van Stephan

Stephan

Mix State of Grace met Road to Perdition en je komt verdacht veel in de buurt van deze film. NIet slecht, goed spel van Viggo en Armin. Geen topper.

avatar van Quisto

Quisto

aardig film waarmee hopelijk een trend wordt gezet naar meerdere films te doen over de russische maffia. Helaas voorspelbaar qua einde en moraal..

avatar van AFX

AFX

Ik was na alle goeie recensies toch een beetje teleurgesteld in de film. Hij had naar mijn gevoel best wat grimmiger mogen zijn. Nu was het al bij al een flauw afkooksel van films als Litlle Odessa bv. De saunascène vond ik dan weer adembenemend.

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Ben geen groot fan van het maffiagenre maar deze wist me toch wel aangenaam te verrassen.

Allereerst zijn Russische gangsters cool. Weg is dat vervelende overdreven Italiaanse gebeuren wat we al zo vaak gezien hebben. Nu hebben we gangsters met tatoeages, coole accenten en veel wodka. Het verhaal is redelijk simpel maar best leuk om te volgen, al zijn niet alle personages even interessant.

Cronenberg weet een lekker sfeertje neer te zetten, vooral het restaurant was erg mooi. De score van Howard Shore voegt ook het nodige toe. Toch had Cronenberg dat 'grauwige' nog wel wat verder door mogen duwen.

Acteerwerk is zeer degelijk. Vond vooral Mortensen erg sterk. Naomi Watts krijgt eigenlijk niet genoeg vrijheid om een echt sterke rol neer te zetten en Cassel doet het wel aardig.

3.5* voor nu, misschien komt er nog een halfje bij.

avatar van Prudh

Prudh

Prima Cronenberg; weer eens een ander soort maffiafilm. Toprol van Mortensen, hij speelt een lekker shady figuur met die zonnebril en dat accent. Ook Cassel heeft een mooie bijrol, hoewel zijn personage wat naar stereotype riekt. En Watts in spijkerbroek is oognsoep. Last but not least een fijne prestatie van Armin Mueller-Stahl, die ik eigenlijk alleen nog kende als de geniale Oost Duitse clown Helmut uit Night on Earth. En natuurlijk lekker visueel geweld. Bloed!

David Cronenberg
Na het uitstekende A History of Violence was ik erg benieuwd naar Eastern Promises. Grof geweld past natuurlijk erg goed bij ijskoude, getattoëerde Russen.

Verhaal
Eastern Promises begint hard, een openingsscène die je meteen meeneemt naar de onderwereld van Londen.
Daarna wordt al snel duidelijk hoe makkelijk het is om met een criminele organisatie in aanmerking te komen. Uiterst beklemmend is het gevoel dat voort komt uit de relatie tussen de verpleegster en de Russische mafia. Ze wordt er langzaam ingezogen omdat ze niet direct aan eisen voldoet en dit leidt naar problemen.

Cast
Geweldig spel van Mortensen, Cassel en Watts. Vooral Mortensen weet te overtuigen. Uit het bonusmateriaal blijkt dat hij tijd heeft doorgebracht met het personen vergelijkbaar met z'n karakter, dit is duidelijk te zien. Verder zijn alle bijrollen goed bezet, hoofd van de familie ook erg overtuigend. Acteerwerk ruime voldoende.

Intimidatie
Het harde geweld speelt een grote rol en het weglaten ervan had de film een stuk ongeloofwaardiger gemaakt. Daarnaast vind ik dat het zelden zo goed naar voren kwam, gezien het geweld in deze film eerder afschrikt dan amuseert.

Conclusie
Een heel ander soort mafiafilm dan men voorheen zag. Overtuigend spel, spannend verhaal en beangstigend geweld. Een origineel stukje kunst in een genre van gewaardeerde films.
Minder gecharmeerd van het zoete einde.

avatar van cales77

cales77

die sauna scene was perfect..........lekkere ruwe film!

avatar van ®Tc

®Tc

Ik blijf me afvragen waarom Cronenberg Russen die nauwelijks Engels kunnen die taal onder elkaar laten praten en daarboven op dat Engels afwisselen met Russisch. Kan ik nog steeds niet begrijpen maar goed.

Ik vond Eastern Promises veel te kort om eerlijk te zijn. Ik had liever nog dat tikkeltje info meer gehad over de Russische maffia nu bleef het heel de tijd in de sfeer van dat tienerhoertje en haar baby. Alles was leuk te volgen door de sfeer in de film.

Maar misschien hadden ze daar de acteurs niet voor. Vigo Mortensen en Armin Mueller-Stahl hebben niet de perfecte gangsterkoppen. Noami Watts als naïeveling en Cassel zetten we goede rollen neer.

****

Klopt!

®Tc schreef:

Opnieuw helemaal mee eens!

®Tc schreef:

Bedoel je dat Mortensen met z'n hoekige kaak, helderblauwe ogen, gladgekamt kapsel niet op een ijskoude Rus lijkt?

Armin Mueller-Stahl vond ik ook een goede cast, hij speelt de vriendelijke oude man en misdadiger erg overtuigend, de snelle wisseling tussen beide.

In welk opzicht faalt hun hoofd hierin?

avatar van ®Tc

®Tc

Don MN schreef:

Zo is hij het type Rus wel maar vond hem echt niet dreigend overkomen of wat dan ook.

®Tc schreef:

Okee, daar valt weinig tegenin te brengen natuurlijk, aangezien dat van ieders beleving afhangt.

avatar van 606

Zeer rouwe en prachtig geacteerde film met een top verhaal

Sauna scene was prima

Viggo deed het subliem

avatar van Kraay

Kraay

Erg sterke film. De spelers zaten erg goed in hun rollen en het script was erg sterk. Cronenberg heeft een heerlijke stijl, en een uitstekend gevoel voor timing. Vooral de scene in het badhuis is erg sterk, verder verveeld de film geen seconde. Vor is natuurlijk altijd interessant.

Gelukkig blijft de kijker scheve plot-twists bespaard. Dat Nickolai een informant was had ik al snel door, vanwege de vele hints. Soms is voorspelbaarheid erg fijn. Als het verhaal á la Departed vlak voor het einde omgegooid zou worden was mijn beoordeling aanzienlijk lager geweest.

Een dikke 3* dus en Cronenberg gaat vaker aan de beurt komen.

avatar van G-Member

G-Member

Komt een vervolg:

David Cronenberg (A History of Violence, The Fly) gaat een sequel maken op Eastern Promises. Dit vertelde hij aan MTV.

Cronenberg gaat binnenkort samenkomen met scripter Steve Knight en producer Paul Webster. De regisseur weet al in grote lijnen wat hij met het vervolg wil doen, maar hij wil ook weten wat zijn collega's er over te zeggen hebben.

Het is voor het eerst dat Cronenberg de behoefte voelt om een vervolg te maken. Hij voelt dat hij nog niet helemaal klaar is met de personages uit het origineel.

avatar van Kraay

Kraay

Fijn om te horen.

G-Member schreef:

Kan ik me voorstellen, dit is wel erg half werk.

avatar van Film Pegasus

Ik ben nooit echt een fan geweest van Cronenberg. Veel stijl en sfeer zet hij nooit echt in z'n film, en z'n betere films dateren al van enkele tientallen jaren terug (The fly, Rabid) die ook niet echt tot de grote top horen. History of violence was ook al niet echt mijn ding, maar met deze gaat hij toch al wat de goeie richting uit. Al is de sfeerzetting te zwak om het simpele verhaal te kunnen redden.

Wel eens leuk om Russische maffia bezig te zien ipv altijd de Italianen, Chinezen of zwarte Harlem-residenten. Toch als echte familia, want Russische gangsters zijn nu ook weer niet zo nieuw.

Het verhaal kabbelt wat voort met enkele hardere scènes die het geheel toch nog aangenaam maken. Alleen kan die aandacht niet zo goed behouden worden, wat het zwakke script ook hard doet opvallen. En net als je denkt dat het interessant gaat worden stopt de film. Veel te uitgerokken en een slecht einde. Het acteerwerk valt vrij goed mee, al zit je snel met typetjes te spelen. Een gemiste kans, want hier had duidelijk veel meer ingezeten.

avatar van peruaansefilm

peruaansefilm

Zeer goede film.. Wat een heerlijk kontje heeft die Anna zeg en die opa speelt ook een zeer goede, overtuigde rol! VOoral het einde... zeer goed einde! Ja erg realistische film en toch iets menselijks heeft die film! Niet zoals de meesten films in dit genre we knallen maar hoop mensen neer en doden ze, nee zeer goede film!!

Zeer sterk ook de familieband in deze film, niks op aan te merken! Muziek ook prima/ goed... Niet te druk opgenomen in sommige van dit soort films weet je soms niet waar je moet kijken, daar spatten de bloedspetters van af enz. History if violence is ook een zeer goede film.. Keiharde maar morale film..

avatar van knots

knots

Ik vond het in principe een goed onderhoudende film, maar het werd nooit echt spannend, er werd ook totaal geen sfeer neergezet.

En eigenlijk zat ik me ook de hele tijd enorm te ergeren aan de iets te overdreven russische accenten.

Toch nog een 3, omdat het wel gewoon een goed onderhoudende actiefilm is.

avatar van Zizzo

Zizzo

ik heb helemaal niks met mafia films, zelfs the godfather films vond ik niks aan. deze was dan wel aardig, aardige sfeer matig verhaal maar naomi watts maakt veel goed. weinig actie maar die verwacht ik ook niet in grote mate in dit soort film. de sauna scene vond ik erg goed, erg realitische gedaan.

avatar van Movielicious

Movielicious

Eastern Promises is een sfeervolle maffiafilm met een redelijk verhaal. Wat mij betreft had er wel iets meer spanning in gemogen, zeker tegen het einde aan. En hoewel veel simpele actie niet op zijn plaats is in dit soort films, had er wel wat meer geweld in mogen voorkomen, daar de Russische maffia ook niet bepaald kalm zal toekijken wanneer geheimen van leiders dreigen uit te lekken...

3,5* is hij zeker waard!

avatar van Rodger

Rodger

Toch een prima mafia film, was wat traag,.. maar dat hoort erbij..

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Na de eerste samenwerking van Cronenberg en Mortensen in A History of Violence was ik ook al een tijdje benieuwt naar deze. En ook dit is weer een fantastische samenwerking en ook Eastern Promises is weer erg geslaagd. De film lijkt opzich traag maar toch blijft het wel meeslepent, boeiend en interesant. Je word vanaf het begin meegeslokt in de Londense onderwereld waar de Russische mafia ook keihard deelgenoot van maakt. En het portret daarvan is erg grimmig en rouw. Mortensen vond ik weer uitstekend spelen en Watts ook maar dit keer krijg ik ook nog eens Vincent Cassel voor de eerste keer in een Engelstalige film te zien. Waar hij als Fransman ook al meteen Engels moet praten met een Russisch accent. Verwacht alleen van Eastern Promises niet meteen een film waar het draait om spectaculaire afrekeningen en schieten. Want dat komt er in de film helemaal niet in voor. Deze film neemt ons gewoon heel subtiel mee naar de onderwereld met de Russische Maffia. Ware het niet dat Cronenberg ook hierin weer moordscenes in het extreme moet zetten: als iemand zijn strot word opengesneden dan ziet het er ook erg intens en goor uit. Dat moeten we nu wel van hem gewend zijn.

Daarnaast vond ik die scene in het badhuis Waar Mortenssen in zijn blote reet vecht met 2 Russische gangsters en ze vervolgens leksteekt een van de hoogdepunten. Ook die scene's met die dagboek van een Russische 14 jarige prostituee en ook die scene met die baby aan het eind.

Voor de rest gewoon weer een hele subtiele maar stoere film. Weer petje af voor Cronenberg.

avatar van _Casper_

_Casper_

goeie film, top sfeertje

maar k zou em meer een misdaad drama vinden dan thriller

t zou af en toe wat meer actie en snelheid in mogen, 3.5 dster

avatar van Xen0n

Xen0n

Niet zo onder de indruk eigenlijk... Misschien had ik te hoge verwachtingen, maar het kon me allemaal niet zo vermaken.

Té weinig actie, naar mijn mening. Ook vond ik het verhaal allemaal wat langzaam, maar dat is gebruikelijk bij dit soort films.

Dat was allemaal geen probleem geweest als het verhaal sterk was geweest. En dat was het, tot op zekere hoogte, want na anderhalf uur had ik het idee dat ik nog maar het 1e deel van deze film had bekeken. Als ze de verhaallijn wat meer op het kindje gericht hadden, en dus nog verder door waren gegaan. Dat had voor mij lochischer over gekomen.

Tot vlak voor het einde had ik hem nog op 3/3,5* staan, maar hier moet ik helaas 2,5* van maken...

Don MN

Het verhaal gaat over een vrouw die via een baby in contact komt met de mafia, dat lijkt me de meest logische keuze. Hoe had het verhaal beter kunnen zijn? Verhaal en acteren zijn juist van heel hoog niveau.

avatar van Xen0n

Xen0n

Tja, wat kan ik er van zeggen, het einde kwam nogal vrij abrupt en verhaalafbrekend over.

avatar van 009

had meer verwacht van deze, meer verhaal bv

mocht ook wat langer duren vond ik...

avatar van Jonesy

Jonesy

Zonder verwachtingen de film gaan kijken. Deed me op het moment dat de informant bekend was erg op donnie brasco lijken tenminste daar dacht ik constant aan. Het einde was zoals al vaker hier gezegd werd zeer beroerd. Echt het gevoel dat het verhaal gewoon nog niet klaar was.