There Will Be Blood (2007)
Geregisseerd door: Paul Thomas Anderson
Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Paul Dano en Kevin J. O'Connor
Releasedatum: 28 februari 2008
Te zien in één bioscoop ()
Plot There Will Be Blood
"There will be greed. There will be vengeance."
Begin 20e eeuw. Wanneer Daniel Plainview een mysterieuze tip krijgt over een klein stadje in het Westen waar de olie letterlijk uit de grond zou spuiten, gaat hij met zijn zoontje H.W. op avontuur, op weg naar het stoffige Little Boston. In dit meedogenloze stadje, waar het plaatselijke vermaak zich beperkt tot de Hallelujakerk van de charismatische voorganger Eli Sunday, slaan Plainview en H.W. hun slag. Maar ook al maakt de olie hen rijk, toch blijft niets bij het oude wanneer de conflicten escaleren en alle menselijke waarden - liefde, hoop, geloof, ambitie, gemeenschap en zelfs de band tussen vader en zoon - onder vuur komen te liggen als gevolg van corruptie, bedrog en de rijkelijk vloeiende olie.
Daniel Plainview
H. B. Ailman
Abel Sunday
Mr. Bandy
Martijnnn
Zijn er bioscopen in Twente die deze film draaien, zoja PM mij het. Alvast bedankt!
Koekebakker
Van 13 t/m 26 maart in Concordia Cinema in Enschede en aansluitend twee weken in (bijna Twente) Filmhuis de Keizer in Deventer.
Martijnnn
Bedankt, had daar helemaal niet aan gedacht. De Cinestar hier sucked zo hard.
NarcissusBladsp.
Dat was me het middagje wel.....
Optijd klaar met werk. Haast ik me naar de Bios om een kaartje te halen, want P.T. A heeft me met zijn prachtige films een virus bezorgd. Ik wilde de film zo snel mogelijk zien. Ik was vreselijk nieuwsgierig.....Dus op naar Pathe (Groningen)....want There Will Be Blood stond op hun site....bleek een vergissing. Dus naar Images daar draaide hij wel...ik had het kunnen weten...Want deze film is, ondanks de Oscar, niet voor het grote publiek geschikt. (De film heeft een heerlijk rustig tempo en bevat 'ondergrondse' om niet te zeggen ondoorgrondelijke motieven). Toen ik de bij de kassa stond was ik precies op tijd....(21.15 was voor mij te laat). Dus in mijn uniform zat ik in bijna lege zaal en kon heerlijk breeduit zitten.
Gelukkig was ik niet moe.... ik kon dus de film optimaal genieten. Op een paar kwebbelende dames na....die de film duidelijk een te lange zit vonden. Irritant....want voor mij leek de tijd om te vliegen!
Want.....de film is werkelijk een lust voor het oog. En Daniel is één van de fascinerendste figuren die ik tot dusver gezien heb. Het is een nietsontziende outlaw.....hij is een Duivel maar één met lagen die ook het goede insluit. zijn contact met het meisje is niet zonder genegenheid.....zijn mensenhaat lijkt even weg te zijn. Alleen als je eigenschappen bezit die hem tot nut zijn kan je schijnbaar op zijn sympathie rekenen.....Hij handelt als een slimme eennzame geldwolf. Maar de rest van geldbeluste 'troep' is nooit ver weg.
De film is hyper realsitisch, maar door de focus op maar een paar figuren te richten en met Daniël Plainview (veelzeggende achternaam...) als cynisch middelpunt, stijgen die belangrijkste figuren boven hun eigen persoonlijke betekenis uit.....ze staan ergens voor. Op een impliciet Bijbelse manier lijkt Anderson het religieuze en economische hart van Amerika te schetsen.......in de woestijn:...daar waar de Vader zijn Zoon de Duivel laat ontmoeten en waar de verleidingen onder de desolate moederaarde liggen, daar heiligt het doel, Mammon, de middelen.
En de vrouw speelt bijna geen rol van betekenis, want de 'man' laat zich niet commanderen.
Olie....slijk der aarde....geldwolven...iedereen die benadert moet je wantrouwen....want uit welk hout ben je zelf immers gesneden?
De muziek werkt bewust vervreemdend... het lijkt het isolement van de mens in zijn machtstrijd te moeten benadrukken.
En dat wat Daniëls 'zoon' overkomt......
Prachttge film......de kleine individuen in het immense landschap... toch geef ik hem (nog) niet de volle pond....het theatralere einde was voor mij niet al te geloofwaardig....de ban van realisme werd doorbroken... de evangelist was nauwelijks ouder geworden ....maar misschien heb ik details gemist die mij over de streep trekken.
Maar het ontmaskerende einde bevat wel een intrigerende omkering.
Maar er zijn veel redenen om deze film op het grote witte doek te willen zien. 4,5*
tal1b
wat een ouwel*llefim zeg!! erg irritante sound in het begin, erg zwaar en dramatisch.
en JEZUS hebben ze hun tong verloren het eerste kwartier! zelfs wanneer dat brok hout naar beneden dondert kunnen ze niets uit hun strot krijgen.
Slechte sound nogmaals, kreeg er de kriebels van.
Misschien ga ik de filim kijken wanneer ik op m'n pensioen ga.
pffffffff Echt 'n amerikaanse rotfilm aka ouwel*llefilm die oscars verdiend
NarcissusBladsp.
Misschien vind je als je ouder wordt de 'goudader...of smeerolie... van begrip'....je bent al aan je 'mijnbouw' begonnen....
tolga2000
Ik vind deze film een beetje te overgewaardeerd op MM. Het is niet zo dat je je verveelt in 160 min, maar echt boeiend is het nou ook weer niet.
acci
een zeer interresante film
was wel boeiend en werd goed geacteerd.
kortom een 4,5
jumperjack
Ik vond er niets aan. Begrijp de ophef over deze film niet. Slap verhaaltje over een bijzonder egocentrisch persoon, had ik ook kunnen verzinnen.
matthijs_013
Een ongelofelijke meesterwerk. Het is iets wat, als ik hem op DVD had bekeken, 'm waarschijnlijk na 15 minuten uit verveling had afgezet. Gelukkig heb ik 'm in de bioscoop gezien. Het had niet lang genoeg kunnen duren. Het was even wennen, maar ik kwam al snel in de rustigheid en geduld van de film. Het hoefde nieteens ergens over gaan. Ik had eindeloos kunnen kijken naar het camerawerk, landschap en de voortreffelijke acteerprestaties van de acteurs die Daniel & H.W. speelden.
Ik vond het een ingewikkelde film. Wat ik er uit heb kunnen opmaken, is dat de film gaat over wat hebzucht, macht en rijkdom met een mens doet. De aan het begin zo goedaardige Daniel, verandert langzaam maar zeker in een gevoelloze "Scrooge". Ondanks de eindscène tussen de twee, geloof ik toch dat Daniel van zijn zoon hield. Waarschijnlijk wilde hij hem beschermen tegen hoe hij zelf is.
Wat voor mij ook niet helemaal zeker was, was waarom H.W. het huis in de fik stak. Ik vermoed dat hij in het dagboek las dat Daniel zijn vrouw vermoord heeft. Als iemand weet wat er echt is gebeurd, hoor ik het trouwens graag, want ik worstelde er een tijd mee.
Het camerawerk, de sets, de sfeer en vóóral de acteerprestaties.... Dit is nou een film! Een ware meesterwerk en klassieker.
Ook grappig: 2 uur in de film, kapte hij er opeens mee en gingen de lichten in de bios aan. Het duurde even voordat dit verholpen was, waardoor ik van 20.00 tot na 23.00 in de bioscoopzaal zat. Maar het blijft alles waard.
Ik zal maar niet op sommige andere berichten in gaan. Het is inderdaad een ingewikkelde film en ik snap dat sommige mensen de boodschap niet hebben doorgekregen (ik weet ook niet of mijn beweringen kloppen, maar dat is hoe ik het heb ervaren), maar ik lees toch erg veel onzin hier.
Mr_White
- 2067 berichten
Als je goed oplet, kun je zien dat H.W. hiervoor het dagboek van Daniel's broer Henry doorleest, en zijn brandstichting gericht is op het bed van Henry. Over de uiteindelijke motivatie kan gediscussieerd worden (Jaloezie? Had H.W. al ontdekt dat Henry een leugenaar was?) maar de brandstichting was in ieder geval gericht op Henry. En waar haal je het idee vandaan dat Daniel zijn vrouw (überhaupt een vrouw?) vermoord heeft? Niet alleen is H.W. niet de echte zoon van Daniel, hij is ook nooit getrouwd geweest.
Duo Maxwell
Dat was me het middagje wel.....

En dat wat Daniëls 'zoon' overkomt......
Maar het ontmaskerende einde bevat wel een intrigerende omkering.
Mooi stukje

Ik zat toevallig ook in de zaal (Images)(21:15) een kleine wereld zullen we maar zeggen

Maar wat een acteur is die Daniel Day Lewis... en wat een geniaale rol zet ie hier neer, ongelooflijk een terechte oscar winnaar.
Co Jackso
- 21924 berichten
Goede films op het witte doek zien gebeurt mij niet vaak, en films die na een eerste kijkbeurt in de top 10 kunnen belanden gebeurt mij zelden tot nooit. Maar gisteren was dat wel het geval.
Paul Thomas Anderson en Daniel Day-Lewis overtreffen zich in dit fantastische epos. Vanaf het legendarische begin tot het onvergetelijke einde houdt de film je vast, zoals ik het eigenlijk alleen maar heb meegemaakt met een Kubrick film. Elk beeld en elke stukje dialoog zijn perfect. Vooral het feit dat het een one-man show is beviel mij uitstekend. Geen vervelende zijverhaaltjes over affaires, het is simpelweg een tour de force van Daniel Plainview en zijn haat om alles te bereiken wat binnen zijn mogelijkheden ligt. Zelfs zijn zoon moet daar voor wijken.
Favoriete scènes zijn er eigenlijk teveel om op te schrijven. Ik heb genoten van het einde, maar ook die kleine momenten tussen Daniel en H.W. waren prachtig. Ik kan er simpelweg geen slecht woord over schrijven. Ook complimenten voor Paul Dano. Al moet ik toegeven, dat ik er nog niet achter ben of Paul en Eli één persoon zijn.
Ik zal There Will Be Blood zeker nog een keer in de bioscoop kijken, want over een aantal jaar zal deze film zonder twijfel in het rijtje films komen: Ik wou dat ik die en die film in de bioscoop had kunnen zien. Vergelijkingen met andere films zijn al veelvuldig gemaakt, persoonlijk vind ik een vergelijking met regisseurs meer dan terecht. PTA verhoogt zich naar mijn mening van Altman naar Kubrick perfectie.
Al met al was het een zeldzaam perfecte bioscoop ervaring waarvan ik hoop dat iedereen die een keer zal meemaken. En nee, na herlezing vind ik mijn bericht niet overdreven positief. Het is namelijk was het is: perfectie.
Leland Palmer
Je bent nog even aan het denken welke plaats de film gaat innemen?
Co Jackso
- 21924 berichten
Je bent nog even aan het denken welke plaats de film gaat innemen?
Onder voorbehoud is dat bij deze gebeurd.
De film zorgde in ieder geval ervoor dat ik zin had om de andere film in mijn toplijst te bekijken, namelijk om te zien of ze daadwerkelijk zo goed zijn als There Will Be Blood.
Leland Palmer
Onder voorbehoud is dat bij deze gebeurd.
Poeh, de tweede plaats. Deze film heeft dus een diepe indruk achter gelaten. Ik krijg ineens weer zin om de film weer te herzien. De vorige keer dat ik de film zag was in niet al te beste kwaliteit en ik weet zeker dat dat veel uitmaakt voor deze film.
matthijs_013
Er is toch geen bewijs dat H.W. geadopteerd is? Hij zegt dit dan wel aan het eind, maarja, of hij toen geloofwaardig is. Als hij het dagboek doorleest,ziet hij ook een foto van een vrouw. Waarom zou hij daar zo lang naar gekeken hebben als dit niet van belang was in het verhaal? Ik neem aan dat dit zijn moeder is en dat Daniel gewoon zijn biologische vader is.
Daniel zegt ook aan zijn "broer" in een scène dat hij er 'niet over wil praten' als hij naar de moeder van H.W. vraagt.
Nogmaals, ik weet niet wat er in het dagboek stond, wat ik hierboven allemaal zeg is ook maar een interpretatie, maar in mijn ogen lijkt het me een meer logische verklaring dan dat hij jaloers was op de broer.
Halcyon
Ik heb heel de tijd gedacht dat die kleine de zoon was van die man die omkwam bij het mijnongeluk aan het begin van de film. Ik schrok dus niet van het einde eerlijk gezegd.
donnie darko
hij is ook de zoon van die mijnwerker. Ik denk dat die foto van die vrouw wijst op de zus van Daniel waar ze over praten. Maar ik denk dat het wel zeker is dat Daniel niet de biologische vader van H.W. is. Dat is toch overduidelijk aan het begin te merken
Mr_White
- 2067 berichten
Zoals al gezegd, H.W. was de zoon van de mijnwerker die in het begin omkwam. Daarna adopteert Plainview hem als zijn eigen zoon. Dat had je toch niet mogen missen.
wouterds
Zeer goede film heel mooi gefilmd allemaal. goede acteur die Lewis zeker één van de beste acteurs die hier rond lopen.
Niet zo goed als ik hoopte, maar Lewis is een genot voor het oog. De eindscene is er 1 van bijna mytische proporties. Hulde aan Lewis!
Uier
- 2006 berichten
Het eerste deel van de film vond ik geniaal. De manier waarop hij zijn imperium opbouwt en omgaat met 'het plebs' is een genot om naar te kjiken. Vooral in combinatie met die toepasselijke oldschool USA stem van Lewis. Tel daarbij de werkelijk fantastische cinematografie bij op en de film hikte tegen de volle 5*. Ook de spektaculair vormgegeven 'bedrijfsongevallen' waren een lust voor het oog.
Ook de soundtrack is het vermelden waard. Erg orgineel!
Echter vond ik de film een beetje inkakken toen de dramatiek met H.W. begon. Wellicht dat ik het door vermoeidheid niet meer trok. Tot dusverre 3.5*, met ruimte voor verhoging bij herziening.
Tegenvaller van de eerste orde de film lijkt wel een grote kerkdienst van een pinkstergemeente....
En dan ook nog die vreselijke soundtrack die het er niet beter opmaakt.
Morgen dus fijne herkansing.
Celluloid Dreams
Het meesterwerk waar ik al jaren op zit te wachten. Het komt maar zelden voor dat een moderne film mij zo aanspreekt. Werkelijk alles was perfect aan deze film. Van de cinematografie, set-design, tot acteurs en soundtrack. Het is voor mij niet te beschrijven. Maar dit was één van de meest memorabele bioscoopbezoekjes ooit voor mij. Zoals ik al vele andere heb horen zeggen: hij had nog wel drie uur mogen duren.
Husnu
Wat tal1b zegt. 2,5 uur van me leven verspild hieraan. Echt ongelovelijk langdradig en saai. Ik heb hier een trauma aan overgehouden.
A-star-is-born
Voor mij had de film wat korter gemogen, ik betrapte mezelf erop dat ik op het einde zat te wachten. Wel geboeid door het verhaal over de mens Daniel, zijn gedrag, en zijn eenzaamheid. 4,0
BobdH
PT Anderson noemde zich in een interview een 'kind van Kubrick', en afgaande op There Will Be Blood is dat duidelijk te zien. Van cinematografie tot editing en het effectief gebruiken van muziek, alles is tot in perfectie gechoreografeerd en zorgvuldig in elkaar gezet. Het levert een prachtige film op over de destructieve krachten van het kapitalisme en religieus fanatisme.
De bovendien briljante vertolkingen van zijn voltallige cast (Lewis is geweldig, maar let ook op de slechts 23 jarige Paul Dano als de dominee: wat een sterke rol is dat, zeg!) zorgen ervoor dat There Will Be Blood, ook door zijn slotscene, nog lang blijft naspoken. Als PTA eerder niet al Magnolia had gemaakt, was dit zijn definitieve meesterwerk geweest. 4.5*
Armin
Mooie film. Terechte Oscar voor Daniel Day-Lewis, maar ik heb mij zelden zo geïriteerd aan een soundtrack. Bij momenten zelfs het geluid uitgezet, omdat de iritatiegrens bereikt was. Jammer!

Felle kritiek? Quentin Tarantino haalt uit naar Paul Dano: 'Zwak en oninteressant'

Oscarwinnende film 'There Will Be Blood' van Paul Thomas Anderson morgen op televisie

'There Will Be Blood' wordt morgenavond (28 januari) uitgezonden: 'Eén van de beste films van de laatste tien jaar'

Oscarwinnende film 'There Will Be Blood' van Paul Thomas Anderson vanavond op televisie

One Flew over the Cuckoo's Nest

Cidade de Deus
Drama / Misdaad, 2002

O.J.: Made in America
Documentaire / Biografie, 2016
broer of zus relatiecaliforniëkapitalismegebaseerd op boekpastordeaf-muteamerican dreamfanaticpipeline petrolhebzuchtbaptismnarcissismvadermisanthrophyoliegeldreligieimpostorkerkmoordenaaralcoholischoil industry narcissismchild abandonmentcharacter studyzealot bowling alleysign languagesoil fieldshockingturn of the century19e eeuwadopted sonbegin 1900complexpersonality changepipeline 20th century1890smilkshake commandingsurdez