• 9.373.568 stemmen

There Will Be Blood (2007)

Geregisseerd door: Paul Thomas Anderson

Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Paul Dano en Kevin J. O'Connor

Releasedatum: 28 februari 2008

Plot There Will Be Blood

"There will be greed. There will be vengeance."

Begin 20e eeuw. Wanneer Daniel Plainview een mysterieuze tip krijgt over een klein stadje in het Westen waar de olie letterlijk uit de grond zou spuiten, gaat hij met zijn zoontje H.W. op avontuur, op weg naar het stoffige Little Boston. In dit meedogenloze stadje, waar het plaatselijke vermaak zich beperkt tot de Hallelujakerk van de charismatische voorganger Eli Sunday, slaan Plainview en H.W. hun slag. Maar ook al maakt de olie hen rijk, toch blijft niets bij het oude wanneer de conflicten escaleren en alle menselijke waarden - liefde, hoop, geloof, ambitie, gemeenschap en zelfs de band tussen vader en zoon - onder vuur komen te liggen als gevolg van corruptie, bedrog en de rijkelijk vloeiende olie.

Daniel Plainview

Abel Sunday

Mr. Bandy

avatar van jorkie

jorkie

heb hem niet gezien en het is absoluut geen topper zoals zovele beweren! zwak verhaal, egt een saaie film!

Echt waar?!

avatar van garlic senior

garlic senior

een egte oscarfilm dus!

Een mening vormen over de film, terwijl je die niet eens hebt gezien vind ik nogal vreemd

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Volgens mij is het een spelfout.....'niet'='net'.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

rokkenjager schreef:

Volgens mij is het een spelfout.....'niet'='net'.

Dat denk ik ook, en verder is het ook een bericht om te negeren. Gezien ze stemlijst, bevat het bericht naast spellingsfouten ook andere onwaarheden.

avatar van Spetie

Co Jackso schreef:

Ja een 4,5* in zijn top 10 en een paar 5,0* beoordelingen niet. Heel vreemd.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Spetie schreef:

Ja een 4,5* in zijn top 10 en een paar 5,0* beoordelingen niet. Heel vreemd.

Dat was me nog niet opgevallen.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Zullen we het maar weer gewoon over de film hebben? Off-topic zaken als elkaars top 10 bespreek je in het betreffende forum of ga anders lekker met elkaar kletsen op de chat.

avatar van M.O.B

M.O.B

lykathea schreef:

Ridicuul statement, hij koos de rol niet "alleen maar" omdat z'n vrouw de film zou gaan maken (lees maar eens de trivia's op zijn imdb pagina), tevens is het om die reden niet serieus nemen van de film al helemaal van de zotte.

Beste "Daniel Day-Lewis expert", je noemt mijn opmerking een ridicule statement. Zonder me echt te verdiepen in de beweegredenen van DDL bij het kiezen van bepaalde rollen is het toch overduidelijk dat DDL na een aantal intensieve (karakterestieke) rollen (zoals; gangs of new york,boxer etc) effe zin had in een rustige (vergeleken met zijn laaste rollen) rol om zijn echtgenote tegemoet te komen. Ik bedoel we weten allemaal hoe moeilijk vrouwen kunnen zijn. En durf niet te zeggen dat jij het fijne van de relatie van tussen DDL en zijn echtgenote weet. Ik weet het ook niet maar gebruik mijn gezond verstand.

avatar van bas r

bas r

het acteer werk is goed maar hij is wel een beetje langdradig ik vond hem niet boeiend

avatar van Apster

Apster

Laat ik gelijk met de deur in huis vallen, Lewis acteert geweldig. Hoe iemand zo in zijn rol kan opgaan, is haast angstaanjagend te noemen. Anderson's aandeel is natuurlijk ook aanwezig, het ziet er visueel weer voortreffelijk uit. Filmscore is ook apart te noemen, Kubrick anyone?

Ik vond vooral de eerst helft van de film erg goed (de eerste 10 minuten zonder dialoog zijn sterk), als Plainview naar Little Boston gaat om daar olie te vinden, daarna zwakt de film toch iets af. De film bevat wel een paar geweldige scenes, waaronder de eindscene op de bowlingbaan.

Anderson maakt het de kijker in ieder geval niet makkelijk, mede door het lage tempo, het moeilijk te doorgronden karakter Plainview, die mensen verafschuwt en de thematiek over geloof en hebzucht. There Will Be Blood is wat dat betreft een maatschappijkritische film op onze Westerse samenleving.

M.O.B schreef:

En toch doe je het weer.

Van mij mag je best vinden dat zijn rol in "Ballad of Jack and Rose" een minder zware was dan zijn voorgaande rollen, daar ben ik het zelfs mee eens.

Maar lees nou eens gewoon mee :

"He lived apart from his wife Rebecca Miller while she was directing him in The Ballad of Jack and Rose (2005). This is in keeping with his habit of being isolated while in character and shooting a film, which is in part the reason he is hesitant to take more film work."

Tijdens het filmen verlaat hij vrouw en kinderen om in z'n rol te kruipen - waarbij jouw statement om de film niet serieus te nemen enorm discutabel en eigenlijk gewoon ridicuul blijft.

avatar van M.O.B

M.O.B

lykathea schreef:

En toch doe je het weer.

Maar lees nou eens gewoon mee :

Misschien heb je wel gelijk. Ik zal toch de film maar eens gaan kijken. Maar als ik dan achteraf zoiets heb van verspilde tijd. Dan spreken we elkaar nog.Ik bedoel van "Bill the Butcher" oscar genomineerd tot zo een film. Ik zal er maar van uitgaan:"You cant judge a book by its cover".

lykathea

Ik ben benieuwd wat je ervan gaat vinden.

avatar van gotti

Vanmiddag de trailer gezien in de bios. Op groot scherm toch wel imposant. Alhoewel ik nog niet helemaal onder de indruk ben, verwacht ik toch erg veel van deze nieuwe film van PTA. De kaartjes voor donerdag zijn gereserveerd....

avatar van queenie

queenie

de film begon heel aardig en naarmate hij vorderde werd je steeds meer geboeid. Na de helft van de film wordt hij ineens heel langdradig. En dan komt het einde wat nergens op sloeg.

Er had meer in kunnen zitten in deze film, maar vanwege de langdradigheid en einde gaat mijn stem naar beneden. 2½*

avatar van renske

renske

Interessant artikel in Salon over Day-Lewis' acteren:

Ik heb There Will Be Blood nog niet gezien, maar ik herken de analyse wel van 'indrukwekkend' acteren van anderen (bijvoorbeeld dat van de half-heilig verklaarde Heath Ledger in de Ang Lee-film), en ook wel van Day-Lewis' acteerprestatie in Gangs of New York (die ik gedeeltelijk heb gezien) in 2003. Toen werd Day-Lewis in de Oscar-race verslagen door Adrien Brody. Wordt hij nu wederom de verliezer met Johnny Depp, die toch al jaren een Oscar verdient? Ook híj verloor in 2003, door Brody. Ik bereid mij voor op de Depp-mogelijkheid.

avatar van Flavio

Flavio

Beetje tegengevallen na alle hallelujah verhalen. Origineel gegeven en sterk geacteerd (Day Lewis terecht gehyped) maar na een sterk eerste uur had ik het idee dat de makers het even niet meer wisten. Een broer komt even in beeld, de profeet-annex snotjongen gaat uit beeld en komt jaren later terug (met zijn jeugdpuistjes nog intact), zoonlief o nee aangenomen zoonlief gaat weg komt terug gaat weg, het was net een soap soms. Voor het sterke begin, Day Lewis en de mooie plaatjes 3,5 *.

avatar van wo2-Freak

wo2-Freak

Waar hebben jullie deze film gezien??

Als ik kijk naar de bioscopen en dan naar programma staat deze film nergens bij...

Iemand een tip voor mij, wil deze namelijk graag zien dit weekend..

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Komend weekend is hij overal in de bioscopen.

avatar van Hankster

Hankster

jorkie schreef:

een egte oscarfilm dus!

Pffffff, wat is dat toch de laatste tijd dat 'echt' steeds vaker als 'egt' wordt geschreven

Vanavond maar eens kijken. Naar deze film kijk ik echt al héél lang uit

avatar van noplayer

noplayer

na het lezen van berichten als "oscar nominaties" en "verrassend goede film", "aanrader" etc gisteren toch maar even meegepakt en de 3 uur duur vd film uitgezeten..

om een lang verhaal kort te maken, een langdradig drama verhaal waarbij je regelmatig een beetje wegzakt in verveling tot er de momenten komen waarbij de film je weer even weet vast te pakken..

de film is mooi, locaties.. sfeer, verhaal etc maar het had geen 3 uur gehoeven

bij het einde had ik meer iets van, ok klaar dan waauw, verrassend whatever

geef deze film daarom ook maar 3 sterren, puur als applaus voor hoe mooi hij is gemaakt

avatar van Yash100

Yash100

goeie film

terecht een oscar gewonnen!.

Kan iemand mij vertellen waarom Daniel Day Lewis zo weing rollen aanneemt?

avatar van bertkonterman

bertkonterman

Wat een briljante film! Oscar voor Lewis volkomen terrecht, maar het spel van Paul Dano als Eli Sunday is haast even sterk. Het onderlinge spel resulteert in een geniale eind-scene. Wat een apotheose! Zo, genoeg lofzang voor het moment, maar toch: 5*

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

yeah, eindelijk nog eens een film met Daniel, hij heeft al niet meer in een film gespeeld sinds gangs of new york voor zover ik mij kan herinneren. Deze film ga ik zeker proberen te kijken als ik er het geld voor heb.

avatar van markel66

markel66

Als een film alleen maar goede acteurs nodig zou hebben dan zou

dit een goede film zijn, want er wordt goed geacteerd.

Maar dat is dan ook alles,

VERSCHRIKKELIJK LANGDRADIG SAAIE FILM.

Als ik mooie natuurscene's wil zien dan kijk ik wel naar Discovery.

Als ik een film aanzet dan verwacht ik toch iets meer.

PS

Ik snap echt niet waar die hoge waardering vandaan komt.

avatar van stinissen

Tegenvaller van de eerste orde de film lijkt wel een grote kerkdienst van een pinkstergemeente....

En dan ook nog die vreselijke soundtrack die het er niet beter opmaakt.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Sterke film met een Daniel Day-Lewis in absolute topvorm!
Maar voor mij blijft het wel een beetje een mysterie waarom Daniel zo verbitterd was?

avatar van Dutchmeister

Dutchmeister

Opzich wel een toffe film. Maar ik snap het als je zegt dat hij langdradig is. Ik was op het eind best wel blij dat hij afgelopen was.

3,5

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

stinissen schreef:

En dan ook nog die vreselijke soundtrack die het er niet beter opmaakt.

Eindelijk iemand die dit durft te schrijven...want ik denk hier precies `t zelfde over.

Okè, Lewis is een goed acteur..en die oscar is misschien welverdiend.

Maar Johnny Depp had em voor mij gekregen, en verdiend ook.

En de film op zich is een pure tegenvaller die bij mijn niet eens onder de meesterwerken valt.

Oer, en oersaai ( Ja, die muziek ook ).

Eigen mening?? 2 sterren.