Genre: Drama / Roadmovie
Releasedatum: 17 april 2008
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Dunya & Desie
Dunya is Marokkaans, opgegroeid met ramadan, imams en Mekka. Desie is zo Hollands als kaas en tulpen. De vriendinnen zijn inmiddels 18; tijd voor het echte leven. Op haar verjaardag krijgt Dunya van haar ouders te horen dat ze wordt uitgehuwelijkt aan een Marokkaanse neef. Daar heeft ze weinig trek in. Desie raakt zwanger van haar rijschoolleraar die haar in de steek laat. Desie weet niet of ze het kindje wil houden. Ze besluit op zoek te gaan naar haar eigen biologische vader. Als blijkt dat die in Marokko woont, biedt dit een vluchtmogelijkheid voor beide vriendinnen en gaan ze samen naar hem op zoek.
Dunya El-Beneni
Shamir
Pim
Maik
Desmo
Ik ben een jongen, en denk ik dat ik de enige ben die fan was van de serie.
Ik ben er vandaag heengeweest en het heeft me verrast. Mijn verwachting lag (zoals altijd) heel hoog. De film begon en ik was meteen al verkocht. Ik vond de intro echt briljant gedaan. Het was wat ik van de film verwachte en dat is een goed iets. Heel veel briljante uitspraken zoals: "t' moet kliekken", "t's geen polaroid en "Weer een neef, hoe vaak moet ik dat nou nog zeggen, daar krijg je debiele kindjes van!" geven deze film veel humor.
Toch waren er ook minpunten. Vader Dunya en Broer zijn vervangen. Misschien een tikkeltje overdreven soms (alhoewel dat ook al in de serie zo was)
Ik ben zeer tevreden, voor een film als deze van Nederlandse bodem!
tommykonijn
Heb me geen minuut verveeld.
Klopt, Dat vindt jij maar ik niet.
Multivitamine
Ik ben een jongen, en denk ik dat ik de enige ben die fan was van de serie.
Nee hoor, hier nog eentje
Ik weet zeker dat er meer zijn..
die gaan
bij het zien van Maryam
Ze is een groot talent ben dan ook heel benieuwd naar deze film..
mieters
Te weinig gelachen....typisch geval van jammer en in vergelijking met de TV-serie vond ik het nogal tegenvallen.
Mezelf
Te weinig gelachen?
Het is niks voor niks een Drama toch..
En de serie had meer iets van een Komedie
Ik vond het een super film.. heeft me van begin tot eind geboeid
En theo maassen.. ha-ha-ha, echt!
Carolaah
Ik vond het serieus een prima film van eigen bodem.
Alleen die huilmomenten van Desie kwam wel erg nep over,
maar verder, had er niet zulke goede verwachtingen van,
maar vermakelijke film!
Multivitamine
Toch maar naar de bios geweest na een lange tijd..
Geweldige film, erg goed verhaal, Maryam en Eva die net als in de serie bijzonder goed spelen. De laatste woorden van de film echt iets om eens over na te denken.. Er zijn oneindig veel levens die je kunt leven, maar er is er maar één van jou en dat is de meest bijzondere die je kunt leven.
Deel 2 laat maar komen..
Oja en het nummerbord van het busje is leuk
RoosjeZ
Leuke film! Vooral de moeder van Dunya wordt heel leuk gespeeld.
Zeker een aanrader als je de serie hebt gevolgd!
black&white
Ik begin genoeg te krijgen van films die over cultuurbotsingen gaan.
Zeker als het weer een Nederlandse film is!
Genoeg is genoeg.
Dit was ook al de vierde of vijfde. Het moet niet te gek worden natuurlijk...
Simon Smith (crew films)
botsingen tussen verschillende culturen zijn al eeuwenlang onderwerp van boeken en andere kunstuitingen.
Quido
In film was Nederland er juist laat mee (deja-vu?). Toevallig bezig met een pilot-study over de portrettering van de 'hedendaagse' multicilturele samenleving in de Nederlandse film.
Quido
Gaat niet echt over cultuurbotsingen / de multiculturele samenleving in het 'hedendaagse' (voor de tijd van de film) Nederland toch?
bennie jolink
Beetje jammer deze film. De serie was juist hilarisch door de grappige "kleine" onderwerpjes die aangesneden werden, en hier worden ineens alle grote levensvragen bij elkaar opgelost. Er is nauwelijks ruimte voor luchtigheid (enkel de scenes met theo maassen). Het lijkt wel of iedere scene nog dramatischer moet zijn dan de vorige.
Ik las in een interview dat de makers in deze film dezelfde lichte insteek als de serie wilden aanhouden, maar tijdens het filmen zijn ze dat blijkbaar even vergeten.
Ook vond ik de film aan geloofwaardigheid verliezen door bv. de scene waarin Desie ineens in Marokko staat en scenes zoals die waarin D&D in een marokkaanse haven met een foto gaan lopen zwaaien.
Als je nog eens anderhalf uur van Dunya en Desie wilt genieten kan je beter gewoon drie afleveringen achter elkaar bekijken.
Een rare kop, maar bon.
19:15 28 Augustus 2008
Dunya en Desie in race voor Oscar
De speelfilm Dunya en Desie dingt mee naar een Oscar. De film over twee hartsvriendinnen uit Amsterdam-Noord is gekozen als Nederlandse inzending in de categorie beste niet-Engelstalige film. Dunya en Desie worden gespeeld door Maryam Hassouni en Eva van de Wijdeven.
De film van Dana Nechushtan draait nog in de bioscopen en is verkocht aan buitenlandse distributeurs. Eind januari worden de Oscar-nominaties bekend.
Ook in twee andere categorieën zijn er Nederlanderse inzendingen: de korte film Zand van Joost van Ginkel en de animatiefilm Phantom of the Cinema van Erik van Schaaik.
bron: Nos Teletekst
Laura-Mary
Net als de serie is dit een van mijn 'secret pleasures' waar ik toch wel van genoten heb, ook al zit het boordevol clichés en voorspelbare gebeurtenissen. (:
tal1b
hardstikke leuke film.
tenminste een hollandse film die goed is!
dat zijn er maar enkele
K.A.N. de Laar
ik heb me er prima mee vermaakt.
Overigens vond ik (delen van) de serie nog leuker.
ken1976
de film was leuk , hij kijkt lekker weg en heb er niets aan toe te voegen!
3,0 sterren voor deze film
IcU
Mooie film. Wel een beetje hak op tak af en toe, maar het zag er mooi uit en er werd goed gespeelt. Theo Maassen had een leuke bij rol.
mikey
Film mist de magie van de serie. Een aantal karakters die in de serie zo plezierig zijn, zijn hier of vervangen of opeens niet zo sympathiek meer. Daarnaast zijn veel grappen in de serie minder leuk in deze film overgenomen. Daarmaast is het verhaal heel wat rommeliger zoals icu ook al opmerkt.
teigetje37
Leuke film maar de serie is beter en spreekt meer aan.
Waardering: 3 sterren
RickZ
Typische feel-good movie.
Met nogal bevestiging van de (voor)oordelen.

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

Soldaat van Oranje