Genre: Thriller / Horror
Alternatieve titel: Funny Games U.S.
Verenigde Staten / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk / Oostenrijk / Duitsland / Italië
Geregisseerd door: Michael Haneke
Met onder meer: Naomi Watts, Tim Roth en Michael Pitt
Releasedatum: 29 mei 2008
Plot Funny Games
"You must admit, you brought this on yourself."
Ann, George en hun zoontje Georgie zijn net aangekomen in hun vakantiehuis in New York. Al gauw blijkt dat de ontspannen bedoelde zomervakantie een gruwelijke nachtmerrie wordt wanneer twee schijnbaar beschaafde jongemannen het gezin zonder duidelijk motief komen terroriseren en mishandelen.
Ann Farber
Robert Thompson
Betsy's Sister-in-Law
Eve
Romeyn
Vond ik deze film nu goed of gewoon uiterst irritant?
Zelden heb ik zo intens meegeleefd met een film als deze. Ik wilde die 2 ventjes serieus langzaam martelen. En de domheid van de slachtoffers om tijd te verkwisten aan kleren aantrekken, een mobieltje droogfohnen en manlief een kus geven voordat je vlucht. AAAARGH !!!!!
Ik bleef hopen en er vanuit gaan dat het allemaal goed zou komen,
Nu ik lees dat de regisseur niet Amerikaans is, begrijp ik het einde ook een stuk beter.
shockdog
De film zegt "er zit geen held in ons" en "geweld is niet heerlijk" en daar houden mensen niet van. De kijker krijgt niet wat hij wilt. Kijker boos. Kijker geeft lage score.
Waarom krijgt Funny Games (1997) dan wel een ruime voldoende? Ik denk dat veel kijkers vooraf niet wisten dat dit exact dezelfde film zou zijn als Funny Games, en dat ze deze film daarom een lagere waardering geven dan het origineel. Persoonlijk vindt ik deze versie beter dan het origineel, vooral door Michael Pitt en Brady Corbet's briljante acteerwerk. Ook is deze de U.S. versie gelikter dan het origineel, al moet ik zeggen dat de Duise taal de film nog creepeyer maakt. Jammer dat velen de boodschap van de film niet hebben begrepen.
****
shockdog
Vond ik deze film nu goed of gewoon uiterst irritant?
Ik vond de scene met de kus juist één van de mooiste uit de film. Je kon het verlies van George en Ann bijna voelen. Bovendien wist Ann niet of ze haar man ooit nog (in leven) terug zou zien.
AC1
Waarom krijgt Funny Games (1997) dan wel een ruime voldoende?
Omdat de originele versie een 'cinefieler' publiek heeft.
arnodw
Absoluut een rotslechte film. Op Tim Roth na erbarmelijk acteerwerk, bij momenten moordend saai (dat 15 minuten durende shot van de woonkamer!) en totaal niet spannend of choquerend. De acties van het koppel zijn enorm dom en traag en de enige moorden die gepleegd worden zijn dan nog niet eens in beeld of worden simpelweg teruggespoeld (!).
Kortom, de idee achter de film vind ik zeer fascinerend, meer de uitwerking lijkt nergens op. Misschien ga ik binnenkort de originele versie eens zoeken, want die is naar het schijnt wel het bekijken waard.
SelmaDuim
Bespaar je de moeite, want de originele versie is precies hetzelfde als deze, alleen dan met andere acteurs en dan in het Duits. Wat je slecht aan deze versie vindt, is dus niet anders in de originele versie.
arnodw
Met 'choquerend' bedoel ik het beklemmende gevoel dat een film als deze doorgaans zou moeten opwekken.
SaNDuTjE
Ik vind dat er door de 2 jongens een hele vervelende en ongemakkelijke sfeer wordt gecreëerd. Daarom kan ik de film erg waarderen.
Poeffff, wat een moeilijke film om te beoordelen.
Aan de ene kant vind ik het zieke gedeelte wel mooi, ik houd wel van sadisme in films. Ook het acteerwerk van de twee jongens vind ik zeer overtuigend en tegelijkertijd ook dreigend overkomen. Watts vond ik ook erg leuk in dat telefoongesprek aan het begin. Komt allemaal erg natuurlijk over.
Ook de statische cameraposities kan ik wel waarderen, ik houd wel van rust en overzicht.
Aan de andere kant is het allemaal wel erg langdradig soms, de statische shots zijn wel mooi, maar ook ontzettend langdradig. Soms zie je van die scenes die makkelijk minuten korter hadden kunnen duren. Daardoor duurt de film ook 20 minuten te lang wat mij betreft.
Ook miste ik echt expliciteit, ondanks veel groffe aandoende momenten zie je eigenlijk ook weer helemaal niets op de afstandsbediening scene na. Ook het moment dat Watts uit de kleren moest vond ik eigenlijk maar tijdvulling aangezien Haneke weer helemaal niets durft te laten zien.
De veelbesproken momenten over de afstandsbediening en vlak daarvoor wanneer de beste jongen de kijker toespreekt heb ik ook gemixte gevoelens over. Aan de ene kant is het origineel, aan de andere kant vind ik dit een belediging naar de kijker toe. Erg gemakkelijk en zorgt er ook voor dat het niet meer realistisch overkomt.
Lastig om over te oordelen, houd op de gulden middenweg.
AC1
Aan de ene kant vind ik het zieke gedeelte wel mooi
Ai, het mooi vinden was nou net niet de bedoeling van Haneke.
Ook miste ik echt expliciteit,
Werkelijk? Ik vind het juist geniaal als een film die dingen in het hoofd van de kijker laat afspelen. Ik ben zelden zo gechoqueerd geweest zonder daadwerkelijk iets gezien te hebben.
Ai, het mooi vinden was nou net niet de bedoeling van Haneke.
Tsjah, we zijn immers zoveel gewend in films. Kijk echt niet meer raar op van dit genre hoor. Ik geniet er juist van als het lekker expliciet is.
Hmm, bij mij had het eerder een onbevredigend gevoel. Daarom vond ik dat schot van Watts ook erg verrassend en bovenal ook lekker ranzig. Heerlijk die jongen die meters achteruit vliegt.
AC1
Grappig. Daar gaat de film nou net over. Het is namelijk een aanklacht op de tendens dat mensen geweld zo heerlijk vinden. De film laat eigenlijk voelen dat dat niet zo is en geeft je de gelegenheid om te ontwaken (door middel van een heel lange shot) want we zijn allemaal een beetje te immuun voor geweld aan het worden.
Daarom was deze sarcastische bedoelde scène ook heel expliciet. Het laat precies zien wat de kijker graag zou willen dat er gebeurd: Het zien van grof geweld en het slachtoffer dat het tij doet keren. Maar dan zegt Haneke: "Misschien jammer voor jullie, maar daar gaat mijn film niet over."
Hmm, een aanklacht. Vind het wel een hele vreemde manier om een aanklacht tegen de huidige generatie dat kickt op geweld te uiten. Had ie dan niet beter een leuk Christelijk filmpje kunnen maken met een hoop moraalriddertjes in de film?
Overigens is het immuum worden voor geweld in films en geweld in de realiteit iets compleet anders voor mij.
Ik vond het leuk dat die jongen zo gruwelijk hard neer werd geschoten. Maar het was ook niet zo dat ik voor Watts stond te juichen op dat moment. Voel me gewoon meer genaaid dat het zich blijkbaar in een alternatief universum afspeelt, waar de regels van de fysica blijkbaar niet gelden. Dus missie gefaald.
guylopez93
Ik kwam er bedrogen uit toen de film was afgelopen. Ik had gehoopt dat het gezin meer tegenstand kon bieden tegen die twee jongens maar ik kreeg al snel het gevoel dat ze geen schijn van kans meer hadden. Dat verpestte de spanning vond ik. De sfeer in de film vond ik wel goed en het keek wel lekker weg. Toen de film was afgelopen had ik het gevoel dat er iets ontbrak aan de film waardoor dit geen geslaagd filmpje is geworden.
magere 3*
welat
Mischien te persoonlijk, maar de film was meer irritant dan eng of wat dan ook :/
jikamajoja
Deze film bewijst inderdaad dat geweld niet belangrijk is, maar suspens ! De scène met de afstandsbediening is héél gedurfd en origineel. Dit kan niet in realiteit, maar in een film is alles mogelijk.
Een spannende en enerverende film die zeker niet voor zwakke of onvoorbereide zielen is bestemd.
aspers
Wat een ontzettende K#T film. Het begint al met de muziek bij de opening. Toen had ik al een vreemde smaak in de mond. Maar goed, even kijken hoe het verder gaat... Nou, best aardig. Tempo zit er goed in. Maar ik krijg al snel het gevoel 'waarom doen ze in godsnaam niets'. Ach ja, dat is wel vaker bij films... kom op...
Dan krijgen we opeens zo'n moment waarbij een van de jongs de kijker aanspreekt in de camera. Vond dat totaal niet passen bij de film. Dat had eigenlijk voor mij het teken moeten zijn om hem uit te zetten.
Vervolgens zit je een kwartier te kijken hoe iemand probeert op te staan. Zucht...
En de kers op de slagroom (nee, niet positief) was de scene met de afstandsbediening. Klaar... Basta... rot toch op met je film! Verschrikkelijk...
Nee, héél erg zonde van mijn tijd. Had nog beter naar Popstars kunnen kijken!
Wat een ontzettende K#T film. Het begint al met de muziek bij de opening.
Die muziek vond ik juist geweldig (was wel zeer apart moet ik zeggen). Ik dacht in eerste instantie dat ze die muziek opzetten in de auto. Maar dat was niet het geval want de muziek kwam later nog eens terug.Weet iemand toevallig hoe dat liedje heet en van welke band het afkomstig is.
Sukantara
Wel een aardige film, alleen vond ik sommige stukken iets te lang duren. Vond het wel jammer dat de familie niets deedt om terug te vechten tegen deze knapen.
Sukantara
Die stukken van van dat terugspoelen van de film en het tegen het publiek aanpratenhadden voor mij ook niet echt gehoeven. Toch was het een hele goede film, maar ik miste wel wat hier en daar, ik weet niet wat, maar gewoon iets.
Sol-
Ik zag een stel fictieve wereldverbeteraars die hedendaagse naieve, perfect, happy families aan het afslachten waren. Heerlijk. Het andere doel, een aanklacht op de Hollywoodcinema en dat wij feit en fictie niet meer uit elkaar kunnen halen boeide mij niet zo. Het frustreerde mij overigens enorm dat er in de film nog ruimte werd gegeven voor herstel.
lykathea
Gekeken in verband met de studie filmwetenschappen en dus in een bioscoop vol "in spé" studenten, en wat een (h)eerlijke ervaring. Aangezien ik de Duitse versie al ken, en meerdere malen interviews heb bekeken en gelezen van Haneke over zijn concepten rondom deze film, was het voor mij ditmaal "de proef op de som nemen in een volle bioscoop".
En met dit in het achterhoofd : Director Michael Haneke told producer 'Veit Heiduschka' during the production that if the film was a success, it would be because audiences had misunderstood the meaning behind it. kan ik aan de hand van de reacties tijdens en na de film alleen maar zeggen: missie geslaagd.
lykathea
Wat waren de algemene reacties, lykathea?
Er werd hevig geapplaudisseerd na het moment dat Watts "tubby" neerschiet, om vervolgens - uiteraard - enorm verontwaardigd te zijn over het feit dat de scène wordt teruggespoeld. Na dat moment weet je eigenlijk al genoeg om te kunnen concluderen dat Haneke's experiment slaagt : geweld wordt na het een uur lang verafschuwt te hebben ditmaal toegejuicht door het publiek, zoals in de standaard geworden Hollywood film geweld ook vanuit vele perspectieven wordt verheerlijkt en toegejuicht. Het publiek projecteert dat ook op deze film, en denkt een aantal seconden lang dat het "goed is" , maar is daarna enorm gechoqueerd als deze wens niet in vervulling wordt gebracht.
Na de film kwamen mensen vooral naar buiten met de woorden "kutfilm" en "ik word hier zo agressief van!" en werd de film vooral vergeleken met de Saw en Hostel films en dat soort meuk, en dat men daar "niet goed tegen kon" - terwijl juist datzelfde publiek applaudisseerden bij het schot dat Watts lost.
AC1
Grappig. Waarschijnlijk hadden ze ook problemen met het feit dat de familie zich gedroeg als slachtoffers en niet als een bende actiehelden die de situatie uiteindelijk naar hun hand kunnen zetten.
lykathea
Hé, heel sterk punt inderdaad, en vergeten te melden : De man des huize werd consequent als watje aangeduid, door vrijwel iedereen.

'The Alienist' was toch een Netflix Original, waarom is die verdwenen?

'Outlander'-spin off 'Blood of my Blood' doet het ontzettend goed op HBO Max

'Perfectly Imperfect' met Yolanthe Cabau nu te streamen op Prime Video