• 9.378.921 stemmen

Geregisseerd door: Roar Uthaug

Met onder meer: Ingrid Bolsø Berdal, Rolf Kristian Larsen en Tomas Alf Larsen

Gesproken taal: Noors

Plot Fritt Vilt

"You'll Catch Your Death."

Weinig sneeuwpret voor vijf snowboarders, die zich hadden verheugd op een spectaculaire afdaling in de bergen van Noorwegen. Wanneer één van de vrienden een been breekt, is het afgelopen met de halsbrekende manoeuvres. De auto staat te ver weg en de avond valt. In een verlaten ski-resort vindt de vriendengroep onderdak om de nacht door te komen. Misschien was doodvriezen een betere optie geweest, want in de kelder van het hotel huist een duistere figuur met een pikhouweel, die niet van vreemdelingen houdt.

avatar van Noodless

Noodless

Sterke slasher met aandacht voor een degelijke spanningsopbouw en kennismaking van de personages. De locatie past perfect : het sneeuwlandschap dat mooi en verraderlijk uitziet.

Dikke pluim voor het camerawerk : sommige beelden werden knap geschoten wat de film meer spanningskracht oplevert ( bv. de gangen, de stille momenten, ... )

Het gebruik van meer donkere kleuren is in deze film een goede toepassing.

Ook het acteerwerk levert een voldoening op. De spelers komen geloofwaardig over.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Erg degelijke horror. Het is dan wel een standaardverhaal met de hele tralala (zo voorspelbaar als de neten) maar het is gewoon prettig uitgevoerd. Mooie The Thing-achtige setting, leuke cast en het kakt nergens in.

De score valt ook positief op. Enige puntje is dat de moorden nogal lauw zijn, maar daar tegenover staat dat er redelijk spannende momenten zijn. Veel lomper en vierkanter dan deze Michael Myers-kloon kunnen serial killers niet worden dus dat is ook prima. Zoals wel meer Scandinavische horrors lijkt het niet allemaal bloedserieus maar heeft het ook luchtige dingen, misschien door de down-to-earth personages.

Het is allemaal dan wel niet hoogdravend maar aan de andere kant, het gaat ook nergens echt de mist in en het doet wat het moet doen, leuk horrortje.

avatar van rep_robert

Zeer tegenvallende slasherfilm.

De setting leent zich voor een aardig filmpje, al is het verre van creatief of origineel. Helaas wordt de claustrofobische sneeuwsetting niet goed uitgebuit, de film komt ontzettend traag op gang en de eerste kill vindt pas plaats na welgeteld 40 minuten!!! Dit is natuurlijk veel en veelste laat en bovenal ook erg tempo dodend. En dat in een slasher
Daarnaast zijn de kills verre van creatief en vind ik het ook jammer dat het anno 2011 niet goed in beeld wordt gebracht. Zeer matig en inspiratieloos allemaal.

De film kent richting het einde nog wel een lichte spanning, maar meer dan dat het met een dikke sisser afloopt is er eigenlijk niet aan de hand. De sfeervolle setting is verder ook het grootste pluspunt, al vind ik dat een horrorfilm ook zonder sneeuwstormen punten moet kunnen scoren.

Blijft verder een bijzonder matige slasherfilm, waar ik het op veel vlakken in andere films zoveel malen beter vindt uitgewerkt.

(plot voor deel 2 klinkt eigenlijk wel iets bemoedigender)

avatar van _Casper_

_Casper_

hele gave film, zeker 1 van de betere in zn soort. Het verhaal is misschien wel een beetje standaard. Maar het is gewoon heel goed gedaan, ook goed acteerwerk. Goeie spanning, en lekkere kills.. zeker een aanrader om te zien!!

dikke 3* tot 3.5*!

ik hoop dat ik de vervolgdelen ergens kan kopen, iemand een tip waar ik die kan kopen??

avatar van AsianFreak

AsianFreak

Gebeurd niet veel. Overigens ook cliche keuzes die de hoofdrolspelers maken. Geen Gore, wel sfeer. Dat zal het enige verschil zijn met eentje van Amerikaanse makelij. De rest is alles hetzelfde. Desondanks dat, vind ik het soort verhaal altijd om van te genieten. Alleen hier slecht uitgewerkt.

avatar van perceived

perceived

Wat mij betreft 1 v/d betere neo-slashers en tevens het bewijs dat er in een goede slasher geen grote hoeveelheden bloed hoeven te vloeien. Spannend verhaal met een goede opbouw en een creepy sfeertje. 8/10*

avatar van zjandannybob

zjandannybob

Waarom wordt deze als goede slasher beoordeeld? Hij is geen moment spannend, er is weinig gore. En de acteerprestaties zijn verre van goed te noemen op ingrid na.

Zeer slecht geluid werk, dit maakt de film totaal niet eng en schrikeffectloos.

avatar van mug13

mug13

Noodless schreef:

Erg genoten van deze Noorse productie ! 8/10

Helemaal niks aan toe te voegen.

avatar van King030

King030

zeer spannende film,

ik vond alleen het motief van de "bad guy" niet helemaal duidelijk, hij werd levend begraven toen hij klein was en heeft het overleefd, vervolgens iedereen die ooit in het hotel kwam vermoord?

zeer goede spannende film al met al..

avatar van 606

Mooie en spannende settings voor een prima stukje horror.

De opbouw is goed en de personages interessant en niet saai.

3,5 ster

avatar van Insignificance

Insignificance

Leuk, de kleurenovergang van de felle sneeuwpret naar het wat mattere, vieze hotel. Sowieso ziet het er allemaal wel verzorgd uit, maar dat is het dan ook wel. Iets te enthousiast gebruik van geluiden sorteert geen effect, net als de manier waarop de killer enkele keren half in beeld wordt gebracht.

Bepaald geen indrukwekkende verschijning. Ook zijn daden pakken nogal tam uit. Met een inwisselbare cast die veel te lang mag door zeuren en een scenario dat verder nauwelijks op een interessante ingeving is te betrappen, valt er hier bijzonder weinig te beleven.

avatar van Elineloves

Elineloves

Na de enthousiaste en positieve recensies van Rianneke Dan en jeroentjuhhhhh te hebben gelezen, werd ik nieuwsgierig naar deze film.

Cold Prey is geen tegenvaller, maar ook geen verrassing. Vrij simpel verhaallijntje, platte en oppervlakkige personages en een killer met een pikhouweel. Wellicht had ik te hoge verwachtingen, maar ik had gedacht meer bloed te zien, zeker voor een slasher. Wel is de montage dik in orde, fijn kleurgebruik en de spanningsopbouw is ook prima. De eerste helft van de film was spannend, er werd je regelmatig de stuipen op het lijf gejaagd. Daarna zakt het een beetje in. Met name omdat de killer zo vaag blijft, hij heeft geen gezicht (nouja, dat heeft hij wel maar krijg je niet te zien) en hij blijft sowieso 'te ver weg' en te braaf om echt creepy te zijn. De kills hadden voor mij dan ook wat creatiever gemogen.

Misschien heb ik iets gemist, maar wat waren de beweegredenen voor de killer? Waarom deed hij dit? Ik kon geen duidelijk motief ontdekken. Dit hoeft niet altijd, in sommige films is het niet zo boeiend, maar hier vond ik het wel een gemis.

Niet slecht, maar ook niet heel goed.

avatar van rep_robert

Woow, ik schrik eigenlijk van hun cijfers.

avatar van Noodless

Noodless

Elineloves schreef :

Deze antwoorden krijg je in deel 3 ( is wel een prequel ). Misschien dat je toch ook het tweede en het derde deel een kans geeft. Het is inderdaad een vrij simpele slasher , maar de sfeer, de setting, de stiltes, spannende momenten, het camerawerk, gewone personages ....geeft voor mij toch een meerwaarde aan deze trilogie.

avatar van daxclusive

daxclusive

Een spannende Noorse horrorfilm, die ik vanaf het begin tot het einde heb zitten te bekijken.

Goede verhaallijn, lekker donker en spannend. Deel 1 is voor mij 3.5* waard! Ben benieuwd, straks ga ik aan Fritt Vilt 2 en morgen aan Fritt Vilt 3 kijken of deze net zo goed zijn!

avatar van Shaky

Shaky

Prima horrorfilm. Niks nieuws maar wel goed verteerbaar. Locatie en acteerwerk zijn dik in orde. Verhaallijn en killer hadden wat beter gekund.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Prima Noorse horrorfilm die me op het puntje van mijn bank hield. Spannend van het begin tot het einde. Wel redelijk voorspelbaar, maar dat mag de pret niet drukken. Erg mooi geschoten film, tot aan het laatste shot toe. Die Noren brengen niet alleen goede boeken uit, maar dus ook goede films. Ik lees hierboven mij dat er een deel twee en drie is; nou, ik ben benieuwd! 4 *

avatar van henkula

henkula

ik dacht nog deel twee te gaan zien, dit is een goede film, naar gewoonte krijg je meer delen, maar ik weet het nog niet.

avatar van TimZor

TimZor

Noodless schreef:

Erg genoten van deze Noorse productie ! 8/10

Ik sluit me hier volledig bij aan ook van mij een dikke 4 !!!

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Spannende horror thriller die lekker wegkijkt, enigste minpunt is het ongeloofwaardige einde.
Waarom is dat meisje nog in leven op de slee??
Ben wel benieuwd naar de vervolg delen dus die gaan we nog bekijken.

avatar van jordandejong

jordandejong

Scandinavie brengt met oa Reykjavik Whale Watching Massacre en Dead Snow de laatste jaren echt een paar goede horrorfilms op de markt.

Ook deze Cold Prey is een erg goede horrorfilm.

Begin zal voor verschillende mensen best langdradig zijn. De eerste kill komt erg ver in de film. Voor mij was dit echter geen probleem. Je komt de personages (acteurs die prima acteerde) beter te leren kennen, en de setting met de besneeuwede bergen en het verlaten hotel maken een geweldige sfeer.

Cold Prey kent verder een paar goede schrikmomenten, en ook redelijk goed camerawerk.

Eigenlijk is niks aan dit filmpje slecht (had alleen wat meer gore in gemogen).

Muziek en de killer waren ook prima.

avatar van HoneyRyder

HoneyRyder

jordandejong schreef:

Ook deze Cold Prey is een erg goede horrorfilm.

Eigenlijk is niks aan dit filmpje slecht (had alleen wat meer gore in gemogen).

Muziek en de killer waren ook prima.

Dead Snow een goede horrorfilm, haha nee serieus?

avatar van jordandejong

jordandejong

HoneyRyder schreef:

Dead Snow een goede horrorfilm, haha nee serieus?

Ja serieus ja...... Geweldige film met naast de nodige gore ook nog eens een goede dosis humor...

Maar misschien niet voor iedereen weggelegd.

avatar van Nitrouz

Nitrouz

Cold Prey is niets meer dan een prima, eigenlijk gewoon hele sterke slasher.

De verwachtingen lagen hoog voordat ik de film begon te kijken, gelukkig kwamen die meer dan uit. Want deze slasher maakt prima gebruik van de geweldige setting in het koude Noorwegen. Mooie beelden van het snowboarden ondersteunen de start van de film, helaas breekt er al gauw iemand zijn been, misschien wel iets te gauw, want die beelden van het snowboarden kon ik nog wel even naar kijken eigenlijk.

Cold Prey is op 2 punten anders dan de meeste slashers, namelijk, de film is Noors gesproken, en de film bevat geen irritant personage. Want dat is iets dat bij veel slashers misgaat, een slet, of een wel hele stoere jongen bijvoorbeeld, dat is hier niet het geval. Allemaal komen ze wel sympathiek en worden er gelukkig weinig érg domme dingen besloten.

De film wordt na zo'n 3 kwartier pas echt spannend, en we krijgen dus genoeg tijd om een 'band' op te bouwen met de hoofdrolspelers. De film wordt zo na die 3 kwartier echt spannend, en vooral

écht eng. Want deze slasher was zeker eng te noemen, iets dat je niet over veel slashers kan zeggen. De killer is origineel, het verhaaltje achter hem is ook wel grappig te noemen, en het verlaten hotel wordt optimaal van geprofiteerd. Een geweldig einde maakt de film helemaal af, 3.5 sterren.

avatar van Fortune

Fortune

Slecht.

De film heeft zijn pluspunten en dat is de locatie en de acteurs. De locatie is gewoon goed gekozen en de acteurs irriteren je niet en komen redelijk geloofwaardig over.

Maar voor de rest is het allemaal standaard hak en snijwerk. Heel erg standaard misschien zelfs eronder nog. Iedereen heeft het over de spanningsopbouw maar die was toch ook zo standaard als iets. Spannend muziekje, jongen laat meisje schrikken, krantenartikelen over een jongen met een wijnvlek, een schaduw die ergens vandaan komt en enge geluidjes.

Het begon eigenlijk al heel slecht met die gast die op zijn bek ging. Vroeger was ik fanatiek snowboarder nu ben ik meer fanatiek bankhanger maar dat was echt een val waarbij er totaal niks aan het handje was. Hij viel gewoon zoals je wil vallen als het verkeerd gaat maar hij krijgt daar natuurlijk niet zomaar een breuk van maar een open beenbreuk. En dan zo'n chick die zet dat been zonder twijfel of enige afschuw bam! recht.

Op zich maakt dat niet uit want ze hadden natuurlijk wel een reden moeten hebben om naar dat hotel te gaan en een open beenbreuk is een goede reden.

Maar voor de rest had er gewoon meer bloed in mogen vloeien en hadden ze ook wel wat meer mogen rennen. Op een gegeven moment zitten ze met z'n 3en tegen een deur en dan loopt wijnvlek gewoon weg en dan zegt er een 'Hij had die deur makkelijk in kunnen trappen.'

Ja ok, waarom doet hij dat niet dan?

Het einde wordt die chick op ski's in haar rug geraakt en dan wordt ze wakker op een slee en is er niks aan het handje.

Sowieso vind ik een gast met een wijnvlek die een bijl heeft belachelijk. Er zit ook totaal geen hardheid of intensiteit in deze film. Typische meuk wat 13-jarige kijken.

Locatie goed, acteurs goed maar voor de rest standaard, standaard en standaard.

avatar van candymancandyman

candymancandyman

Niet geweldig. Vaker gezien en veel beter. Acteurs spelen nog wel aardig maar er is weinig spanning en de kills zijn ook niet echt schokkend. Ga deel 2 nog kijken maar verwacht daar ook niet veel van.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Enorm onoriginele slasher van Noorse bodom over een groepje vrienden die - uiteraard op afgelegen locatie waar er geen gsm-bereik is - wil gaan snowboarden. Eén van de vijf vrienden raakt gewond, en dus besluiten ze hem te verzorgen in een verlaten en vuil gebouw tenmidden van de bergen.

Locatie is cliché maar een pluspunt. Verlaten, vuil en een sterke brandgeur. In een luxeuze villa zou dit ook minder spannend zijn natuurlijk. De soundtrack is ook goed en geeft hier en daar wat emotie aan bepaalde scènes. Acteerwerk is ook niet slecht.

Minpunt is dat het eigenlijk nooit echt spannend wordt, laat staan eng. Ook zijn de moorden (met uitzondering op de eerste) lang niet bloederig genoeg. Het is immers horror. Ook het einde laat de wensen over en is best voorspelbaar. Dat één iemand het ging overleven weet je van in het begin, wie dat ging zijn wist ik ook al van in het begin. Bovendien weet de kijker nog steeds niet wie de man is die de moord gepleegd heeft, en waarom hij dit gedaan heeft. Het stelt de poort dan ook open naar een tweede, en ja, ondertussen al derde film van deze reeks.

Niet echt goed, maar ook niet saai.

avatar van Savatage

Savatage

Goede horror, interessante personages (maar standaard acteerwerk), leuke killer, spannend tot op het einde. Het enige wat ik hier wel miste is een verhaal of een motief van de killer. Ik heb nu de film uitgezien en heb nog altijd geen flauw benul waarom er gemoord werd of wat dat verhaal met dat kind nu was.

avatar van Daan258

Daan258

Vanmiddag gekeken, en door vele reactie's verwachte ik wel veel van deze film.

Maar dat viel erg mee. ik vond hem behoorlijk tegenvallen.

verhaal was niet echt boeiend, bijna niet spannend, de taal werd ik ook gek van

Best we jammer

Wel een goed passend nummer bij de aftiteling haha.

Helaas maar 2,0* voor deze film.

Snel deel 2 kijken ik hoop dat ik die wat beter vind.

avatar van Spetie

Best een leuke slasher uit Noorwegen.

Kijk het is allemaal al een keer gedaan, maar dat wil niet zeggen dat je geen leuke film kunt krijgen. Ik heb altijd wel een zwak voor settings in de sneeuw. Het geeft namelijk net dat beetje meer sfeer, zo ook hier.

Het kleurgebruik is best aardig en de vijf personages zijn goed en eens een keertje niet zo stereotiep, zoals je ze zo vaak ziet. Het verhaal bouwt rustig op en kent daarna zeker zijn spannende momenten.

Ja, dit doet dus in feite wat het moet doen. Niet slecht dus, en let trouwens ook eens op het nummer van de aftiteling, hilarisch gewoon.