Fritt Vilt (2006)
Geregisseerd door: Roar Uthaug
Met onder meer: Ingrid Bolsø Berdal, Rolf Kristian Larsen en Tomas Alf Larsen
Gesproken taal: Noors
Plot Fritt Vilt
"You'll Catch Your Death."
Weinig sneeuwpret voor vijf snowboarders, die zich hadden verheugd op een spectaculaire afdaling in de bergen van Noorwegen. Wanneer één van de vrienden een been breekt, is het afgelopen met de halsbrekende manoeuvres. De auto staat te ver weg en de avond valt. In een verlaten ski-resort vindt de vriendengroep onderdak om de nacht door te komen. Misschien was doodvriezen een betere optie geweest, want in de kelder van het hotel huist een duistere figuur met een pikhouweel, die niet van vreemdelingen houdt.
Jannicke
The Father
Draait op het AFFF
Nogal positieve reacties op IMDB. Ben benieuwd
Spartaan1986
Lage score op moviemeter, hoge score op IMDB. Hmm...
Ik verwachtte al een lage rating voor deze film van Goodfella
Spartaan1986
Als aansluiting de review op de AFFF site
'Cold Prey is de eerste speelfilm van regisseur Roar Uthaug. Dat het een slasher is geworden is niet zo verwonderlijk; Uthaugs eerste productie uit zijn tienerjaren droeg al de titel ‘The Axe Killer’. De regisseur heeft er goed aan gedaan de clichés van Amerikaanse slashers zoveel mogelijk te vermijden. Cold Prey bezit niet alleen unieke locaties, een intense atmosfeer, maar blijft ook verstoken van domme personages die als kippen zonder kop het gevaar tegemoet lopen. Sinds The Shining (1980) was een ondergesneeuwd hotel niet zo luguber als dit'.
Dat wordt snel zien deze film
Spartaan1986
Zoals verwacht een zeer spannende Horrorfilm die af en toe iets wat voorspelbaar is maar vooral door de eerste moordscene nog een tijdje door je hoofd blijft spoken.
Heel jammer is het wel dat er eigenlijk geen goed motief is voor de moord op de snowboarders. Dat maakt de film uiteindelijk maar een standaard slasher die wel een streepje voor heeft door de eerste moordscene.
3* maar er zat meer in
samtari
Aangenaam verrast door deze film .
Ik had een heel standaard slashertje verwacht , maar de atmosfeer in deze film was echt beklemmend. 4 sterren .
Ik vond de film beter als de vele pulp van de laatste tijd, mooie lokaties en een angstige sfeer maken deze thriller tot een meer dan gemiddelde film.
bert_vl
De voorspanningen (dat 'hij' nog moet 'aanvallen') zaten er goed in! De climax blijft echter uit. Verhaal al met al toch goed.
De sfeer zat er idd goed en in het verhaal sleepte me wel mee. Had toch gehoopt op de climax (wat uitbleef), maar een hoop andere dingen maakte het toch goed.
Erg tevreden over toch een buitenlandse (niet-Amerikaanse) film!
Spartaan1986
Geloof het of niet maar deel 2 komt er aan. Die gaat zich afspelen in een ziekenhuis
brucecampbell
Sterke slasher die naar het einde toe zéér spannend wordt!
Boeikens
Betere middelmaat.
Het verhaal op zich is niets nieuws en het Noors is niet echt een mooi taaltje om naar te luisteren.
Het duurt nogal lang vooraleer de film echt op gang komt maar dan is de spanning redelijk aanwezig. Voor een slasher zijn de slachtingen, zeker in het begin, nogal pover maar worden naar het einde toe beter.
validius
Betere middelmaat.
beetje slap argument: noors is niet echt mooi taaltje om naar te luisteren. Is het misschien bij je opgekomen dat dit je eigen mening is.
Ik bijvoorbeeld vind de scandinavische talen (waaronder dus ook het noors) erg goed klinken. Goed het is niet zo toegankelijk als engels maar vergelijk het eens met de meeste Nederlandstalige films. Daar waar vrijwel vaak net iets te overdreven de woorden uitgesproken worden. Geef mij dan maar een vloeiend noorse film!
Het is wel een beetje voorspelbaar ondanks dat de spanning er toch wel redelijk in blijft. vermakelijke film maar toch zijn er vele films veel beter waardoor deze toch redelijk stof begint te vangen op mijn dvdplank
Macmanus
Horror uit Noorwegen!
Moet ik als lichte horror liefhebber ook wel een keer proberen natuurlijk. 1 ding is duidelijk, de frisse wind die daar meestal wel waait doet dat niet in de horror. Net als vele horror films over de hele wereld, zijn er 5 vrienden die terecht komen in een verlaten hotel en daar blijkt een monster te leven die ze 1 voor 1 een kopje kleiner wil maken. Ben ik de laatste die originaliteit zoekt in de horror set-up. Helaas zoek ik die wel in de kills, en/of spanning. Helaas werkte dat hier niet, de locatie best leuk, aardig belicht, ook nog sneeuw. Maar ze benutte er te weinig van. Bloed op sneeuw is prachtig, maar ik zag het niet. Verder allemaal zoutloze kills met een saaie conclusie.
Hadden de centjes voor de look, maar miste de centjes voor de brute kills. Hadden wellicht kunnen kiezen voor een iets andere insteek in het verhaal en er in plaats van een slasher wellicht meer iets als The Shining van kunnen maken.
2 sterren, desondanks wel een beetje benieuwd naar deel 2.
Boeikens
[quote]validius schreef:
Het is inderdaad MIJN mening, net zoals iedereen ZIJN mening geeft over de geziene films. Net zoals jij graag 5* geeft aan films terwijl naar MIJN mening er geen perfecte films bestaan. Zo is dat, ieder ZIJN mening, ik de mijne en jij de joue ok?
ralfsjam
een opzich doorsnee horror filmpje. dit keer geen gillende jongeren in een bos, maar in de sneeuw! verder is alles eigenlijk het zelfde. op het taaltje na dan! de sfeer was wel goed, en ook de aankleding was prima. en vooral Ingrid Bolsø Berdal deed het goed, en was leuk om naar te kijken. maar het verhaal deed het de waardering flink dalen. 2.5 voor de film
(maar een dikke 3.5 voor Ingrid Bolsø Berdal )
Vascago
Heerlijke film. De beste slasher sinds Scream voor mij iig. Maar waar Scream naast een slasher ook een geweldige ode aan het genre was met talloze verwijzingen naar de klassiekers is dit een echt op zichzelf staande film. Prachtige beelden, mooie kleuren die een beetje spookfilmachtig aandeden met dat groen en blauw. Contrast met de sneeuw is echt cool. Voor een slasher geweldig acteerwerk en een briljante creepy sfeer. Groot pluspunt is ook dat de moordenaar niet zo in beeld komt. Minpuntje is dat de moorden nergens origineel of gore zijn. Daarom net geen 5, maar de algehele sfeer maakt deze film voor mij dan in ieder geval echt een toppertje.
mcdaktari
deze vind ik persoonlijk nou veel beter dan haloween en friday the 13, alhoewel het ook zo'n soort film is. maar deze spreekt mij gewoon meer aan, misschien wel omdat het geen amerikaanse produkt is. hoe dan ook ze hebben van het bekende serrie moordenaar verhaal toch nog een aardig verhaal kunnen maken, althans dat vind ik, er zijn ongetwijfeld weer mensen die het niks vinden maar ik stem 3,5*
Jaegelsch
Lekkere slasher, met een goede sfeer daar in de witte bergen. De spanning werd goed opgebouwd en op het eind was het zelfs zeer spannend. Ik moest trouwens wel lachen om die muziek op het eind, die Noren hebben wel humor. Ik hoop dat deel 2 deze kan evenaren.
RickZ
Beetje standaard horrorslasher, weinig gore en weinig spanning omdat het zo voorspelbaar is. Deel 2 is iets beter.
aerts007
De spanning werd goed opgebouwd, om daarna in een clichevol 13 in een dozijn film te eindigen. Jammer! Ook voelde ik nergens medeleven met het slachtvee, dat vond ik wel leuk. Bekeken door mijn ogen natuurlijk! En het Noors taaltje,geen probleem,dat went wel na een tijd.(97m).
ninoboy1
Zeker niet slecht voor een Noorse film. Had er minder van verwacht maar kreeg uiteindelijk echt veel meer dan ik had verwacht!
Vascago
Hoeveel Noorse films heb je gezien? Hoe weet je anders dat ie niet slecht is voor een Noorse film. Vage opmerkingen altijd.
orbit
- 12092 berichten
Gewoon matige horrorslasher, tenzij je iets hebt met verlopen ski-resorts.. sorry, maar waarom zou je hier meer dan x aantal berichten aan willen besteden? Niets meer dan een Hollywood ripoff van films van meer dan 30 jaar terug
Een betere slasher.
Qua sfeeropbouw veel beter en effectiever dan de doorsnee slasher. Zeer fijne locatie, mooi kleurwerk en goede montage. Maakt het begin van de film, wat doorgaans droge kost is in een slasher, erg genietbaar.
Het slashergedeelte is op zich weinig opzienbarend. De jeugd is iets minder retarded dan gemiddeld maar het zijn niet meteen interessante personages. Ideaal slachtvee dus.
De kills hadden wel wat bruter gemogen, maar de film blijft redelijk spannend en het blijft ook lekker sfeervol tijdens het tweede deel.
Bovengemiddelde slasher dus. "Rip-offs" als deze kunnen alleen maar toegejuigd worden als ze de originelen zo goed verbeteren.
EliasZ
khad er veel van verwacht na deze reacties
maar wat was dit een slechte horror!!
het kon me echt geen ene fuck schelen of iemand vermoord werd of niet, daarnaast ook heel standaard en slecht geacteerd
film was alles behalve eng..
Halcyon
Tijd geleden gezien, maar nog geen tijd gehad om hier wat neer te pennen. Ik vond het een betrekkelijk flauwe film eerlijk gezegd. Als fan van Scandinavië en Scandinavische horror doet dat pijn.
Beetje eentonige locatie. Wel mooi, maar niet dermate spectaculair opdat het de film naar een hoger plan kan tillen.
Verder een groot gebrek aan spanning, schrikmomenten en blood&guts. Als dat de formule wordt van de moderne slasher, dan zet ik nog wel een keertje The Burning of Friday IV op.
Enige pluspunt is de vormgeving van de killer ... tot hij zijn maskertje afzet. GAAP.
Hoogstens vermakelijk omdat het vlot gefilmd is en niet te lang duurt, maar wat creativiteit betreft behoorlijk armoedig. NEXT!
mikey
Weinig nieuws te verwachten in deze slasher: je kent het stramien van het groepje jongeren afgesneden (ook geen mobiele telefonie)
van de buitenwereld wel, samen met een reus en zijn moordwapen. Daarnaast hoef je geen spectaculaire moorden te verwachten zoals je ze vroegahh wel eens zag. En het 'huis als valkuil' is ook niet goed benut. Dus weinig spanning.
Had wel heel wat meer ingezeten, dunkt me.. maar jah, tijden veranderen en culturen verliezen soms hun kundigheid en kennis. Zo verwacht je tegenwoordig geen mooi expressionistisch schilderij meer, zo ook geen spectaculaire slasher zoals Halloween, Black Christmas of Psycho and some more.
Dat zou je als triest of jammer kunnen opvatten maar dat hoort nu eenmaal bij de mens en zijn menselijke geschiedenis.
Zoals OH het al opmerkte: wel wat moderner in flitsende editing en matter kleurgebruik met veel grijs en grauw.
Rianneke_Dan
Vond dit persoonlijk een geweldige horrorfilm.
De hele film heeft een beklemmend sfeertje die vanaf het begin al direct voelbaar is. De introductie van de personages was goed, al zijn de personages zelf best standaard. Gelukkig word dit goed gemaakt door het acteerwerk wat voor een horror boven gemiddeld is. Dat er dan iemand gewond raakt en de groep dan in problemen komt zie je natuurlijk al wel aankomen, dat is in principe ook niks nieuws in een film met zo'n plot. Vanaf het moment dat ze in het hotel aankomen, word het gelijk spannend. Mede dankzij de sfeervolle locatie. Dat hotel gaf mij echt kippenvel, en de isolatie mede door het slechte weer buiten is gelijk voelbaar. Je merkt vanaf dat moment wie er een beetje de leiding neemt in de groep, en dat is Jannicke, wat gelijk ook mijn favoriete personage is in deze reeks. Wat een stoer wijf met een perfecte uitstraling en geweldig acteerwerk. De rest van de groep verbleekt daar een beetje bij. De eerste kill vond ik vies, maar gelukkig houd die gore in de rest van de film niet aan. Je ziet voor de rest vrij weinig en dat is voor mij alleen maar een pluspunt. Ik ben niet zo van de gore. Gelukkig waren de kills zelf wel goed al waren ze niet erg origineel.
De killer vond ik eng, goed ook dat hij niet helemaal in beeld kwam, zodat hij toch iets mysterieus bleef houden. Hij kwam trouwens ook over als een enorme sterke killer die voor niets of niemand terugdeinst, maar tegelijkertijd best een trieste background heeft, wat in het tweede deel ook nog wel wat duidelijker word. Dus ook al is het een enorm brute killer, ik kreeg (met name dan in het tweede deel) toch wel wat sympathie voor hem.
En het leuk ook aan deze film is dat het me een beetje deed denken aan de oude slashers uit de jaren 80. Een beetje dat sfeertje, de moorden en een killer die buiten beeld blijft. Misschien niet terecht maar deze film had toch een beetje datzelfde sfeertje, kwam ook een beetje doordat deze film niet veel gore kills heeft, en dat is juist het gene wat mij zo aantrekt in oude horrorfilms. Groot pluspunt dus voor Fritt Vilt.
Ik heb hier echt enorm van genoten. Een horror die perfect in mijn straatje paste en dus ook niet is weggelegd voor alle liefhebbers van het horror genre. Je moet Fritt Vilt in ieder geval niet gaan kijken met het idee dat je veel gore gaat zien. Maar als je meer gaat voor de spanning en de sfeer mag je deze zeker niet laten liggen.
Tonypulp
Nagelbijter.
Vooral zeer sfeervol neergezet. De setting bestaande uit een oud verlaten gebouw in een besneeuwd gebied is er één om in te lijsten. Het levert niet alleen prachtige beelden op maar wekt meteen een desolaat en uitzichtloos gevoel op, essentieel voor een slasher die het verder niet hoeft te hebben van z'n kills.
Aan de ene kant is dat jammer, aan de andere kant krijg je een hoop suspense om de oren om die gore niet te missen. Cold Prey weet zich prima op te bouwen en is daarmee niet bang om de clichés weer uit de kast te trekken. Daar is absoluut niets mis mee, zeker niet wanneer je er zo bekwaam mee om weet te springen. Een kleerkast van een killer (+ Pickaxe) en 't standaard voortkabbelen waarbij je de volgorde van de kills al kunt bepalen. Desalniettemin is het continue ijzingwekkend spannend.
En dat is tegenwoordig best knap, alles lijkt al eens te zijn gedaan; probeer dan nog eens succesvol uit de hoek te komen. Deze Noorse slasher slaagt daar zeer behoorlijk in dankzij strakke montage, een prima soundtrack en een geweldige, kleurloze visuele stijl. Al met al is deze Cold Prey een must voor de moderne slasher liefhebber, op naar de volgende delen!
Naomi Watts
Aardig maar niet zo bijzonder.
Best aangenaam op technisch vlak. Fijn kleurengebruik, sterke montage, visueel gelukkig niet zo pover als vele genre genoten. Een sterke basis, maar hiermee doet Ulthaug bijster weinig. Op het gebied van slasher toch erg ongeïnspireerd. In een slasher zie ik toch graag fijne kills, en daar ontbreekt het aan. Wat meer gebruik van gore en wat meer on screen captures waren wenselijk geweest.
Spanningsopbouw is best degelijk, alleen stokt het bij de opbouw naar de kills toe. Best sfeervol op momenten door de goed gekozen locatie, jammer dat er geen gebruik wordt gemaakt van de prachtige sneeuwlocatie, ik ben op zich wel een sucker voor blood on snow, hoe meer hoe beter, maar ook op dat gebied kom je niet echt aan je trekken. Fijne sfeer en kleurengebruik maar helaas is de uitwerking van het slasherconcept wat braaf en onorigineel. Jammer.

Fritt Vilt III
2010

Fritt Vilt II
2008

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Max Manus

Ils
Thriller / Horror, 2006

Frontière(s)
Horror / Thriller, 2007
hotelnoorwegenbergshotgunsnowboardenpsychopathische moordenaarslasherphotographgeweldcultfilmgroup of friendspickaxejotunheimen shot on film