Lights Out (2016)

mijn stem
2,94
479 stemmen

Verenigde Staten
Horror
81 minuten

geregisseerd door David F. Sandberg
met Teresa Palmer, Gabriel Bateman en Maria Bello

Rebecca (Teresa Palmer) dacht dat ze haar jeugdangsten achter zich zou laten wanneer ze op zichzelf zou gaan wonen. In haar jeugd was ze nooit echt zeker van wat wel en wat niet werkelijkheid was wanneer het licht uitging. Haar broertje Martin (Gabriel Bateman) ervaart inmiddels dezelfde onverklaarbare en angstaanjagende gebeurtenissen die zij ooit meegemaakt heeft. Een angstaanjagende entiteit die een mysterieuze link heeft met hun moeder, Sophie (Maria Bello), is opnieuw aanwezig. Naarmate Rebecca dichter bij het ontrafelen van de waarheid komt, zijn ze allebei hun leven niet meer zeker wanneer de lichten uitgaan..

TRAILER

126 BERICHTEN 41 MENINGEN
zoeken in:
avatar van Rickyman
3,0
0
geplaatst: 21 januari, 14:35 uur [permalink]
Beetje tegenvallende lange versie van het orginele korte film, acteurs en verhaaltechnisch is het allemaal wat matig.
Maar daar staat tegenover dat de dreigende sfeer en effecten uitstekend zijn uitgewerkt. Goed dat James Wan zich hiermee heeft willen bemoeien.

avatar van ikkegoemikke
2,5
0
geplaatst: 23 januari, 07:11 uur [permalink]
“You should let me stay at your place, just for a night.
Good luck with that one, buddy.”


In het vinyl-tijdperk (Inderdaad, die periode heb ik ook nog meegemaakt) kon je een extended versie van een single aanschaffen. De zogenaamde maxi-single. Soms werd je verrast door een uitgebreidere versie van die single, waar op een artistieke wijze hier en daar niet zo onaardige variaties aan werden toegevoegd. In de meeste gevallen was het gewoon een ellendig langgerekte versie met onnodige herhalingen en vervelend lange intro’s en outro’s. Het uiteindelijke gevoel wat je eraan overhield, was een lichte ontgoocheling en een plots besef dat de muziekindustrie op een gewiekste manier je geldbuidel lichter hadden gemaakt. Een maxi-single garandeerde dus niet dat een subliem klinkend muziekdeuntje nog indrukwekkender klonk. Datzelfde gevoel heb ik over “Lights out”. De kortfilm die ooit eens op You Tube viraal ging, haalde een enorm hoog niveau qua originaliteit en entertainment. De uiteindelijk film die hieruit voortvloeide, is dus niet meer dan een uitgerekte versie waarbij hetzelfde steeds maar weer wordt herhaald. Een entiteit dat zichtbaar wordt als het licht uitgaat. En geloof me, het aantal niet functionerende lichten en het aantal voorvallen waarbij het licht ineens niet meer functioneert, is irritant veel.

Dat een mens zich niet op zijn gemak voelt in het donker is een oerinstinct. Dat kinderen en zelfs volwassenen angst hebben in het donker is een vorm van zelfbescherming. Bescherming tegen het onbekende en tegen het nemen van risico’s. En dat onbehagelijke gevoel wordt in “Lights out” optimaal benut. En het feit dat het dreigende gevaar telkens weer kan geëlimineerd worden door gebruik te maken van een lichtbron, is een uniek gegeven dat voor een interessante invalshoek kan zorgen. Spijtig genoeg wordt hier het mysterie en de herkomst van het wezen al vroeg uit de doeken gedaan. Weg verrassing en spanning. Het enige dat overblijft in deze doorsnee horror zijn het acteren en de jump scares. En gelukkig vallen deze reuze mee. De meeste horrors komen op dit vlak wel eens tekort. Ze trachten je angst aan te jagen door enge of vreselijke toestanden te tonen. “Lights out” tracht je angst in te boezemen door gebruik te maken van hetgeen je niet kan zien.

Van een lange aanloop is hier al geen sprake. Het duurt niet echt lang of we zijn al getuige hoe een eng uitziend wezen dat in het duisternis ronddwaalt, voor het eerste slachtoffer zorgt. Voor hartpatiënten kan die eerste confrontatie al voldoende zijn om ernstige hartstoornissen te krijgen. En geloof me, zulke schrikmomenten gaan zich nog meermaals voordoen. Ook het in het duister levend wezen ziet er redelijk creepy uit en deed me meermaals denken aan het fenomeen dat te bewonderen was in “Mama”. De volgende slachtoffers van dienst zijn de jonge Martin (Gabriel Bateman), die nog altijd inwoont bij zijn psychisch labiele moeder Sophie (Maria Bello), en zijn oudere zus Rebecca (Teresa Palmer) die blijkbaar zelf te maken kreeg met het fenomeen in het verleden en daarom het huis uittrok. Op één of andere manier is er een connectie tussen de entiteit en Rebecca. Een soort gematerialiseerde waangedachte die zich voedt met de depressiviteit en waanideeën van de gestoorde moeder. Dat is dan ook de reden waarom het zich zo agressief opstelt tegenover bedreigingen die die relatie zouden kunnen verstoren. Zo denk ik toch dat het de hele historie in elkaar zit.

Zoals al eerder vermeld is het bij momenten toch wel echt retespannend en jaagt de film je de stuipen op het lijf. Het verhaal in zijn geheel is een beetje een tegenvaller en vergezocht. Zoals ik ergens las op het internet : “The script can basically be summed up as The Babadook but dumb”. Over de vertolkingen valt niet te klagen. De drie hoofdpersonen leveren een schitterende prestatie. Spijtig genoeg valt men ,ondanks het originele basisconcept, terug op clichématige hulpmiddelen (zoals een zich in de kelder bevindend archief waar alle antwoorden op prangende vragen teruggevonden worden) en mist deze langspeelfilm de finesse van de kortfilm. Echt vernieuwend is het niet. Maar het is wel entertainend te noemen.

2.5*

 
0
geplaatst: 29 januari, 18:57 uur [permalink]
Vermakelijk filmpje. Beetje voorspelbaar. Leuk voor tussendoor.

avatar van Jeilloc
2,0
0
geplaatst: 5 februari, 03:00 uur [permalink]
Bijzonder matig.

Ik keek al lang uit naar deze film, mede door James Wan als producer, en ging hem dus kijken.

Het erg magere verhaal wordt gered door het uitstekende acteerwerk van de best aantrekkelijke Teresa Palmer in de rol van Rebecca.

Een typische horrorfilm waarbij alle clichés weer uit de hoek worden gehaald. Jumpscare'tje hier, flikkerend lichtje daar, hard geluidje hier, wegslepend lijkje daar.

Jammer, erg jammer. Gelukkig is hij met de korte speeltijd makkelijk aftekijken.

avatar van Gang_Star
3,0
0
geplaatst: 19 maart, 21:31 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Bij vlagen is Lights Out een effectieve griezelaar. Vooral de opening waarin een vrouw een schaduw ziet in het donker, het licht vervolgens aandoet, waarna de schaduw verdwenen is en de vrouw uiteindelijk dit herhaalt, is behoorlijk effectief. Zorgt in ieder geval voor een sterke opening en de nodige mysterie. De donkere scènes zijn dan ook de beste scènes in deze film, maar het is eigenlijk jammer dat het verhaal achter Diana vrij snel wordt uitgelegd. Dit haalt de spanning deels weg maar gelukkig blijven de spannende scènes nog vrij effectief. Aan het einde is er nog een verrassing met de dood van Sophie, want tussendoor zat ik mij te bedenken hoe Diana uitgeschakeld kon worden. De dood van Sophie was dan ook niet in mij opgekomen . Lights Out kan zich niet onderscheiden in het genre als een sterke film, maar weet wel genoeg indruk te maken om te vermaken.

3,5
0
geplaatst: 2 april, 20:07 uur [permalink]
Geen hoogstaande film, maar toch wel wat kippenvelmomentjes. Vond het verhaal ook best aardig.
Dikke voldoende