• 9.252.479 stemmen

Met onder meer: Esben Smed, Katrine Greis-Rosenthal en Benjamin Kitter

Gesproken taal: Duits, Deens en Italiaans

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Lykke-Per

In zijn zoektocht naar geluk beslist Per om Jutland en zijn religieuze familie te verlaten. Hij vertrekt richting Kopenhagen om ingenieur te worden. Parallel aan zijn studie werkt hij aan een visionair energieproject op basis van wind- en golfenergie, een project dat zijn tijd zo ver vooruit is, dat professoren hem voor gek verklaren.

avatar van eempag

eempag

Film over zoektocht naar geluk zoals er staat of juist over het net niet kunnen omgaan met geluk?

Film over ambitie, egoïsme, liefde en wroeging.

avatar van Fraissie

Fraissie

Een prachtige film. Pijnlijk om te zien hoe hij worstelt met zijn opvoeding . En alles kapot maakt.

avatar van velthoek

velthoek

aangrijpend tijdsbeeld van geloofswerelden,milieus en persoonlijke strijd om een eigen weg te vinden naar realisering van menselijke dromen en verlangens;prachtig en indringend verfilmd,Jan Hoekstra

avatar van lang pee

lang pee

Heerlijk Deens drama met de zeer goede acteur Eben Smed. Ook in de prima Deense serie Bedrag, speelt hij een hoofdrol op een meesterlijke wijze! Een vraagje, waarom heeft een klein land als Denemarken zoveel goede acteurs en prachtige films en series, en dat wij in Belgie, zo een rommel maken met absoluut ongelooflijk slechte acteurs?

avatar van Tarkus

Tarkus

Mooie Deense film met een zeer goede cast en prachtige locaties.

Ook het verhaal is mooi, en ondanks de lengte van 2 u 47 minuten verveelt de film nooit.

Kortom: blij dat ik deze film eens heb gezien.

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

lang pee schreef:

Vind je dat echt ? Ik vind deze series echt klasse !

Beau Séjour - Seizoen 1 (2017) - TvMeter.nl en Tabula Rasa - Seizoen 1 (2017) - TvMeter.nl

avatar van BBarbie

BBarbie

“Ik heb zelf gezien hoe een slechte jeugd iemand voor het leven kan tekenen.”

Een benauwend drama over een zelfdestructieve man, die door verstikkende jeugdtrauma’s psychisch zo zwaar beschadigd is dat hij van lieverlee het zicht op de werkelijkheid en op normale menselijke verhoudingen verliest. Eigenlijk is de film één grote aaneenschakeling van tragedies. Vooral de wijze én het moment waarop de relatie tussen Per en Jakobe abrupt eindigt, hakt er nogal in.

Bille August heeft al meerdere malen laten blijken een rasverteller te zijn. Ook in deze haast epische film laat hij zich weer van zijn beste zijde zien. Daarbij mag niet onvermeld blijven dat de hoofdrolspelers Esben Smed en vooral Katrine Greis-Rosenthal formidabele vertolkingen neerzetten.
Ik sluit niet uit dat deze film na herziening alsnog de maximale waardering van mij krijgt.,

avatar van Movsin

Movsin

Lijkt wel een miniserie met inderdaad een epische inslag over een jonge man, ambitieus, eigenzinnig en koppig, en radicaal worstelend met zijn godsdienstige opvoeding die hem blijft achtervolgen en ook zal tekenen in zijn volharding en ook bezinning.

Klasse-onderscheid is een voornaam item in deze film, die ik alleen maar kan loven over de rustige, klassevolle manier waarop het verhaal uit de doeken is gedaan.

Mag er gezegd dat er goed wordt geacteerd, het is de mooie Katrine Greis-Rosenthal - zag haar nog maar aan het werk in "The Absent One" en dan nog in een kleinere rol - die werkelijk de harten steelt. Voegt daarbij dat de cameraploeg van Bille August haar passend in beeld brengt wat haar toelaat heel wat gevoel in haar act te steken.

Sfeervolle beelden van de armoedige wijken en de luxe van de hoofdstad en ...de ideeën van onze Per waren zeker niet slecht, nog brandend actueel eigenlijk.

avatar van Alathir

Alathir

A Fortunate Man is een zeer interessante karakterstudie van een christelijk opgevoede, ambitieuze maar ook verwaande en egocentrische jongeman. Hij worstelt met vanalles en nog wat, met zijn geloof, met zichzelf en met anderen.

Het is ook een film die daadwerkelijk soms wat technischer jargon gebruikt, wat ik alleen maar kan aanmoedigen als het over een ingenieur gaat. Vaak gaat men hier te weinig op in. Natuurlijk is teveel vakjargon ook niet goed, maar in deze film krijg je een idee wat Per wilt bereiken en hoe hij het wil doen. Hier en daar wordt er iets dieper op ingegaan zelfs. Dat vind ik goed schrijfwerk.

Bille August regisseert dit op een rustige, aandoenlijke manier en heel de film straalt grote klasse uit. Van de stilte van landelijke dorpen tot de chaos van Kopenhagen, tot de bergen in Oostenrijk. De landschappen zijn oogverblindend mooi in beeld gebracht. De dialogen zijn op punt en ook de acteerprestaties zijn sterk. Ook de kostuums zijn op maat en zagen er tijdsgebonden uit.

avatar van Tina77

Tina77

Wat een schitterende acteerprestaties. Meeslepende film die op geen enkel moment verveelde. Eentje om nog eens terug te zien.

avatar van AniSter

AniSter

Masterpiece!

avatar van scorsese

Goeie film waarin een jongeman zijn religieuze familie de rug toekeert en verhuist naar de grote stad. De film neemt de tijd om dit toch wel episch aandoende verhaal te vertellen en dat pakt goed uit hier. Maar mede door het koppige hoofdpersonage wist het me zelden echt te raken. Het ziet er allemaal mooi uit en ook het acteerwerk is prima.

avatar van missl

missl

Een mooie film waarin een jonge man op zoek gaat naar zichzelf en wie/wat hij wil zijn. Prachtig rustig vertelt. Al vond ik de hoofdpersoon bij vlagen wat onsympathiek.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Zeer mooie film, over een intelligente jongen uit een sterk religieus milieu die de vriendschap en het respect krijgt van een rijke joodse familie uit Kopenhagen. De strenge katholieke opvoeding heeft hem doen afkeren van zijn familie, maar het is moreel verkeerd (zegt de film) om te willen tonen dat je beter bent dan je familie. Het wordt meeslepend verteld, het is prima geacteerd en maakt een morele balans op tussen maatschappelijk succes en familiale waarden.

Het is correct zoals missl zegt, dat de hoofdpersoon niet bepaald sympathiek oogt maar dat vond ik allerminst een verwijt naar de film toe. Het is uiteraard de bedoeling dat hij overladen is met vele gebreken : onbuigzaam, hardvochtig, ambitieus, hoogmoedig. Naar het einde toe, wanneer het schuldgevoel komt dat hij zijn ouders in de steek heeft gelaten ontdekt hij nederigheid, maakt opofferingen en komt tot bezinning over zijn bestaan . De afloop is erg moralistisch en godsdienstig geïnspireerd, maar ik stond toch wel even stil bij sommige van zijn levenskeuzes... Sterk drama dat blijft nazinderen.

avatar van Capablanca

Capablanca

Geweldig kostuumdrama met ijzersterk acteerwerk, overtuigende decors en een ontroerend verhaal.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Lang uitgesponnen Deens kostuumdrama over een jongeman die gebukt gaat onder de streng katholieke opvoeding van zijn vader. Wegens haat en afschuw van religie trekt hij de kaart van de techniek en wetenschap, vlucht hij weg van het platteland en trekt hij de stad in, ruilt hij zijn bescheiden afkomst in voor de rijke bourgeoisie.

Per’s personage wordt prachtig neergezet in deze film, gelaagd en met de nodige diepgang. Hij heeft zijn principes en idealen, maar begrijpt ook dat innovaties er alleen maar komen wanneer politiek en economie mee op de kar springen. Hij leidt vervolgens een leven dat het zijne niet is en ondergaat tenslotte een identiteitscrisis.

Sterke film die lang lijkt te duren, maar zo sterk is en geboeid wordt verteld dat het nergens echt inzakt. Zijn relatie, zijn passie en gedrevenheid, zijn familieperikelen ... alle plots schuiven mooi in elkaar. Ook het einde is sterk en doet je nadenken over jezelf, wie je bent en waar je vandaan komt. Tot slot ook fascinerend hoe ook het antisemitisme welig tierde in het Denemarken van de 19e eeuw met enkele kleine, doch doeltreffende voorbeelden.

avatar van Brandt

Brandt

Geslaagde verfilming van het gelijknamige boek. Het is een lange zit, maar de spanningsboog blijft onverminderd hoog en dat is mede te danken aan het goede spel en de prachtige beelden. Wat ik interessant vond aan dit verhaal is dat het totaal anders afloop dan ik in het begin verwachtte. Begaafde ingenieur wil een levenswerk bouwen, heeft wat geluk, heeft wat tegenslag en dan...?

In Hollywood was ie er wel gekomen, onze gelukkige Per, maar in Denemarken pakken ze dat anders aan. Ik kijk teveel Hollywood denk ik en dan raak je geconditioneerd. Kijken dus, is de moeite waard.

avatar van BarryEgan

BarryEgan

• 2081 stemmen

Filmkriebel schreef:

Fisico schreef:

In Denemarken zijn ze protestants.

avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

lang pee schreef:

Heerlijk Deens drama met de zeer goede acteur Eben Smed. Ook in de prima Deense serie Bedrag, speelt hij een hoofdrol op een meesterlijke wijze! Een vraagje, waarom heeft een klein land als Denemarken zoveel goede acteurs en prachtige films en series, en dat wij in België, zo een rommel maken met absoluut ongelooflijk slechte acteurs?

Niet alleen in België hoor, Nederland kan er ook wat van.

Dat Deense succes lijkt maar zo, die z.g. grote groep Deense acteurs/actrices, ze rouleren heel vaak zie ik in films en series en werken soms ook in de buurlanden. Ik denk regelmatig: daar heb je die weer...van alle vorige keren...

En ja, er studeren er veel af in o.a. Kopenhagen. En nog iets: ik ken Deense acteurs die dik in de tachtig zijn, nog in films spelen en gewoon doorgaan...Verzamel eens de goede Belgische acteurs/actrices, wellicht zijn het er meer dan je denkt.

avatar van charmie

charmie

Vanwege het pushbericht hier ('een vergeten parel') nogmaals deze film bekeken. Nogmaals, omdat ik zeker wist dat ik hem al eens had gezien en mooi had gevonden. Des te merkwaardiger dan ook dat ik me er helemaal niets meer van wist te herinneren. Pas bij een scene ergens halverwege dacht ik ja, dit ken ik, maar daarna tastte ik, tot aan de laatste vijf minuten, weer volledig in onwetendheid. Typisch, want het blijft een fraai, indrukwekkend kostuumdrama, waarbij de kostuums langzaam maar zeker overvleugeld gaan worden door het drama. Een getormenteerde geest schopt het tot een Icarus en valt dan -uiteraard- te pletter, niet alleen vanwege ziekelijke karaktereigenschappen, maar ook door alles bepalende gebeurtenissen uit het verleden. Naturalisme ten voeten uit. Dat kan ook moeilijk anders, want de film is gebaseerd op een roman die verschenen is aan het eind van de negentiende eeuw, toen deze stroming hoogtij vierde. Het is een aardige zit, in alle opzichten, maar verveelt eigenlijk geen moment. Ik heb me nu voorgenomen er wat meer van te onthouden.

Bij het laatste shot moet de filmmaker ongetwijfeld dit schilderij voor ogen hebben gehad: De wandelaar boven de zee van mist | Caspar David Friedrich - meisterdrucke.nl

avatar van Eric001

Eric001

Je kunt nog zo slim en begaafd zijn, als je iedereen tegen je in het harnas werkt ben je alleen en begin je niets meer.