Genre: Misdaad / Thriller
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 14 februari 2008
Bekijk via SkyShowtime
Plot No Country for Old Men
"There are no clean getaways."
Llewelyn Moss (Josh Brolin) stuit tijdens het jagen vlakbij de Rio Grande op enkele lijken, heroïne en een koffer met meer dan 2 miljoen dollar, de uitkomst van een mislukte drugsdeal. Moss besluit om de koffer met geld mee te nemen. Binnen no-time zit huurmoordenaar Anton Chigurh (Javier Bardem) hem op de hielen om de koffer te retourneren aan de rechtmatige eigenaar en laat daarbij een spoor van lijken na. Ze worden op de voet gevolgd door sheriff Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) die het allemaal probeert te bevatten.
Llewelyn Moss
Ellis
Man who hires Wells
El Paso Sheriff
Nee nog verder kijken:
Wat wil je nou? Je geeft toch later aan dat dat je punt niet is?
The Last
Nee, ik doelde met die ene bericht op een opmerking van the one ring, die ineens begon over de genreaanduiding.
uit de filmgeschiedenis is wellicht een brug te ver.
Leland Palmer
Dit was inderdaad mij punt.
Je gaat in je reactie op Goodfella alleen maar in op het feit dat deze film een thriller zou moeten zijn of niet, vandaar de verwarring.
The Last
Daarom zei ik ook aan het begin: In de verste verte niet.
Reageerde dus op het feit dat Goodfella_90 zei, dat deze film zich met de beste thrillers uit de filmgeschiedenis kan meten.
Vandaar ook: verder kijken dan je neus lang is.
The One Ring
Of de film tot de beste thrillers uit de geschiedenis hoort is toch niets anders dan een persoonlijke mening? Je kunt er moeilijk een statement van maken. Natuurlijk vinden Goodfella_90, HarmJanStegenga en ik het met onze hoge waarderingen wel een van de beste thrillers ooit en iemand met een 3,5* als score is het daar uiteraard niet mee eens. Geen idee waarom dat apart vermeld moet worden.
Of een film een klassieker wordt of niet valt altijd moeilijk te voorspellen, maar No Country for Old Men is nou juist een van de weinige films waarbij ik na het kijken meteen het gevoel had dat er een klassieker geboren was. De film heeft er ook nog eens de juiste aandacht voor gekregen.
The Last
Wie zegt dat ik een statement probeer te maken? Ik reageerde enkel op een bericht van Goodfella, meer niet. Jullie maken er een heel probleem van.
Anouk.
Mooie, gave film. Heel bijzondere sfeer, omdat er vrij weinig muziek in voorkomt. Javier Bardem deed het echt goed, met zijn bizarre gesprekken en koelbloedige manier van moorden.
Tommy Lee Jones was ook super. Een beetje een vaag open eind, maar het paste wel bij de film. Goeie film.
max cady
Superfilm! Je zou hem echt meer dan 1 keer moeten kijken en dan nog vraag je je bepaalde dingen af. Zelf het ik een aantal theorieen totdat ik hier terecht kwam,
Als je deze film nog beter wilt begrijpen is het best leuk om hier eens doorheen te bladeren.
Call it, Friend-O !
Deewee
Een van de beste films die ik in tijden heb gezien! Toen ik NCFOM met m´n moeder in de bioscoop zag, hield ik soms echt mijn ogen en oren dicht. Akelige, aparte sfeer. Een zeer goeie spanningsopbouw en nergens wordt het saai of voorspelbaar. En Javier Bardem heb ik voor altijd in m´n armen gesloten (A). Jezus, wat kan die man acteren! Hij is geknipt voor deze rol en bezorgde me een aantal keren kippenvel. En die prachtige hoofden die ie dan trekt, bijv. het moment waarop hij een meneer vraagt zijn auto uit te stappen, voordat deze neer wordt geschoten; 'would you please step out of the car, sir'. Briljant.
5 sterren.
confucius
Een staalharde thriller, horror, bloedstollend, horror. Dat moet gezegd worden. Overgoten met brutale one-liners. Horror. Extreem bizarre "stalking!" Horror. Tergend traag 'sleurt' de film u mee naar een niet te voorspellen plot. Laat u meeslepen. Nog meer horror. Deze 'Coen Brothers' moet je bekijken vanuit een film perspectief. Laat het analyseren over aan de paarden, die hebben daar een kop voor. Ooit zei de Meester:
"Het recenseren van een film biedt mij meer troost dan de film zelf."
Vier gouden * * * *
QuidQuoPro
Toppertje. Heb hem nu al een paar maal gezien en verveelt nog steeds niet.
(verwijderd)
Na de bios nu de DVD. Uniek, meedogenloos, angstaanjagend, oogstrelend, gruwelijk, absurdistisch, maar helaas zo goed als liefdeloos; misschien een sprankje, maar zelfs daar wordt aangeknabbeld.
Voor wie van romantiek houdt of nog in sprookjes gelooft, is dit geen film. Snoeihard tot op het bot. Is dit de aller naakste spiegel die de Amerikaanse (en ook onze) maatschappij voorgehouden wordt?
Een beetje filmkijker zal doorhebben dat vooral de figuur Anton Chigurh, maar ook Carson Wells de werkelijkheid ontstijgen. Zo eendimensionaal, zo absurd kan zelfs de grootste psychopaat niet wezen. Hier zit meer achter; de Coen broers hebben 'iets' uitlopen broeden...
Wie alle details wil begrijpen kan zich helemaal inlezen op IMDB, en let dan vooral op de berichten van ene easypz. Werkelijk briljant. Wat een inzicht en wat een taalvituoos (Engels).
Ik verhoog mijn stem tot vijf dikke *****
i.Ron S.
Goede film voor zolang hij duurt.
Ik begrijp het einde wel maar ik ben er niet vol van. Beetje spijtig eigenlijk met alles wat er voorkwam, het beloofde veel, maar dan komt het niet.
Nasty
Uitstekende film .
Er word een lekker sfeertje gecreerd waar je lekker in mee kunt gaan .
Javier Barden speel echt beregoed tjonge zeg , Tommy Lee trouwens ook hoor .
Heb me prima vermaakt met deze film en , ga em vast nog eens kijken .
4 sterren van mij .
m1701
De film was erg mooi, maar wat een ontzettend klote eind!!!
Ik baal echt dat er zo'n eind aan zit. Zit je een geweldig begin en middenstuk te kijken en dan dat heel jammer.
Van mij krijgt het maar 2,5* (vanwege het einde, wat toch wel belangrijk is in een film)
De Coentjes hé-le-maal terug naar af.
De film deed mij het meest aan Blood Simple. denken, tot op heden hun slechtste werk. Daar brengt No Country mooi verandering in.
De introductie met Bardem zit er al meteen naast, de film komt daar nooit meer bovenop. Geen idee of Bardem nu zo slecht speelt of zijn personage compleet debiel moest zijn, maar als mix tussen een nerd, nicht en psychopaat compleet niet geslaagd. Wat sloeg hij een belachelijk figuur. En dat had nog gekunnen in een Coen film, jammer genoeg is dit sinds lange tijd een film waar ze het weer wat serieuzer menen.
Heb je dus een nichterige psychopaat die eng en meesterlijk moet zijn, zit hij achter een alles behalve snuggere cowboy aan. Die verder ook niet al te veel moeite neemt om er iets van te maken. Het hele eerste uur is uitermate tam en duf. Visueel stelt het helemaal niks voor, van het dorre landschap weten de broertjes niks te maken (des te erger, want hun pogingen zijn er overduidelijk). Enige sfeer die er hangt is gezapige desintresse.
Het tweede uur doet daar niks bovenop, behalve een redelijk aardig einde. Qua afwikkeling dan, want het zielige gejammer van Tommy Lee Jones is slaapverwekkend. Ergste is nog wel de onverwachte carcrash. Ondertussen wel al genoeg gezien om als flauw cliché te bestempelen lijkt me.
Een film die droog, redelijk hard en borderline absurd probeert te zijn, maar in plaats van een nét-nietje hebben de Coens er een echte sof van gemaakt. Laat die broertjes alsjeblief gewoon Hollywood coms maken, daar steken ze dan mooi boven de rest uit. Dit is gewoon zielig, oubollig en meelijwekkend.
1.5* voor de eigenheid die in de film zit, verder enorm slaapverwekkend en vol mislukte scenes en ideeën.
Wat sloeg hij een belachelijk figuur.
Was volgens mij juist de bedoeling.
Dat viel toch heel erg mee? Hoe kan je van een film met een dergelijk personage het idee hebben dat het serieus bedoeld is?
Ik zeg dat ze het met deze film serieuzer menen. Er zit een laagje humor in, maar vond het totaal misplaatst gezien de hele aankleding en het tempo. Zoals steeds vind ik dat het allemaal halfbakken is. Bardem is zo'n personage. Wil je er echt wat van maken, ga dan aub nog 3 of 4 stappen verder. Kunnen, durven of willen de Coens gewoon niet, punt blijft dat het binnen deze film en setting helemaal niet werkte, waar dat bij hun eerdere film iets makkelijker te vergeven viel.
Phoenix
Hmm, ik vond Bardem doodeng met zijn schel-schorre stemgeluid en belachelijke kapsel. Iemand die enkel bestaat om kwaad te doen. En daar ijskoud onder blijft. Met 3/4 stappen verder maak je hem denk ik veel te extravert.
Wat vond je niet snugger aan de 'cowboy'?
Leland Palmer
Dit is gewoon zielig, oubollig en meelijwekkend.
Hmm, ik denk inderdaad dat de Coens wat medelijden kunnen gebruiken na deze film. Goh, wat is deze film slecht ontvangen zeg. Ik krijg zelf ook bijna medelijden met de broertjes, wat zullen ze hier een rotgevoel aan overgehouden hebben.
Dat wel, maar eng vond ik hem sowieso niet, dus dan was hij ten minste nog een leuk personage geweest. Andere kant is natuurlijk dat ze hem ingetogener hadden kunnen maken, zodat er ook daadwerkelijk dreiging van hem zou uitgaan. Iets explicieter zijn gedrag in beeld en minder eigenaar van de lokale gay bar misschien.
Zo'n beetje alles. Loopt eigenlijk als een kip zonder kop door de film, zonder idee wat hij nu eigenlijk echt van plan is. Wat vond jij dan wel snugger aan de cowboy ?
The Last
Bardem zet naar behoren een idiote psychopaat neer. Grappig en moordlustig tegelijk. Explicieter gedrag in beeld hoeft wat mij betreft niet bij zo'n gek en mysterieus karakter.
Had overigens eerder verwacht dat het script zou worden afgekraakt. De personages en locaties vond ik nog wel het beste aan de film.
Phoenix
Nou ja, het meenemen van de tas was achteraf natuurlijk niet snugger. Maar dat was nou eenmaal een impuls waardoor hij de rest van de film op de vlucht is. Ik vond dat hij zijn belager bij vlagen nog best vernuftig wist te ontlopen. Je moet ook niet teveel verwachten van een lasser als hij tegenover zo'n huurmoordenaar staat.
Plan was natuurlijk met het geld wegkomen en een beter redneck-leventje opbouwen
(verwijderd)
Dit commentaar doet vermoeden dat hij er plezier aan beleeft door een 'tegendraadse mening' te uiten. Dat mag! Maar, als de eerste aanname meteen al de plank misslaat is er iets ernstig mis met de criticus, namelijk: Gebrek aan inzicht!
Allereerst weet hij kennelijk niet of Bardem slecht speelt of zijn personage compleet debiel moest zijn. Ten tweede neemt hij aan dat het personage een mix tussen een nerd, nicht en psychopaat zou zijn, EN dus als personage niet geslaagd.
Vervolgens maakt hij de grootste vergissing door te stellen dat de Coens het wat serieuzer menen.
Wie de film ziet als een Western, komt inderdaad bedrogen uit. Deze film heeft de verschijningsvorm van een Western, maar de werkelijke bedoeling achter deze film komt dan en alleen dan aan het licht als de kijker een beroep doet op zijn verbeelding.
The One Ring
Ik ben het niet eens met Onderhonds recensie uiteraard, maar hij heeft toch wel duidelijk gelijk dat het personage van Brolin niet snugger is? Dat lijkt me het hele punt van het personage. Hij heeft een aantal heldere momenten, maar verder valt hij precies in het rijtje van de andere hoofdrolspelers in Coenfilms. Dat zijn vrijwel altijd losers en idioten die in een situatie terecht komen die groot voor ze is, meestal (maar niet altijd) in de vorm van een misdaad. William H. Macy in Fargo, The Dude en Walter in The Big Lebowski, Tim Robbins in the Hudsucker Proxy, George Clooney en zijn metgezellen in O Brother, Where Art Thou?, Billy Bob Thornton in The Man Who Wasn't There... Typisch Coen. Alleen Miller's Crossing heeft een werkelijk intelligente hoofdfiguur. Ik vind het altijd wel leuk om de Coenlosers te volgen. Zo ook hier.
Bart Simpson
Aan de meeste bovenstaande berichten te zien, word het tijd dat ik deze film maar eens ga aanschaffen en kijken
Persoonlijke aanvallen en berichten over de algemene smaak van een bepaalde gebruiker verwijderd. Terug naar de film graag.
Als jij het weet mag je het gerust zeggen. Heb verder nog niks over deze film gelezen, ook nog geen interviews met de Coens. Moeilijk te zeggen dan wie er schuld treft aan het compleet mislukte personage.
Da's een mooi statement, nu nog enkele argumenten. In vergelijking met hun eerdere films lijkt het mij niet meer dan normaal, gezien tempo, sfeerzetting en grimmigheid dat deze film minder als comedy en meer als thriller is bedoeld.

Viervoudig Oscarwinnaar 'No Country for Old Men' van de gebroeders Coen morgen te zien op televisie

'No Country for Old Men' is morgenavond (20 januari) op televisie te zien: 'Prachtige film vol sfeer en dwaze figuren en dialogen'

'No Country for Old Men' wordt eindelijk in 4K verkrijgbaar: 'Meesterwerk, misschien wel de beste film van de Coen Brothers'

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

The Shawshank Redemption

One Flew over the Cuckoo's Nest
Drama, 1975

Scarface
Misdaad / Drama, 1983
vietnam veteraansheriffgebaseerd op boektexasdrugshandelmotelhuurmoordenaarusa–mexico borderpsychopaathorrorwestersgeldgeweldwoestijnmodern-day westernneo-westerncold blooded killerneo-noirjaren 80coin tosscaptive bolt gunwestern noirhorror westernfaithful adaptation