• 9.378.047 stemmen

Met onder meer: Neve Campbell, David Arquette en Courteney Cox

Releasedatum: 26 juni 1997

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Scream

"Someone has taken their love of scary movies one step too far. Solving this mystery is going to be murder."

Sidney Prescott wordt het doelwit van een moordenaar die al één van haar klasgenotes heeft vermoord. Een journalist en presentatrice van een tv-programma is vastberaden om de waarheid te achterhalen, en denkt dat de man die de moeder van Sidney heeft vermoord dezelfde is als degene die haar nu achterna zit. De vriend van Sidney wordt echter de voornaamste verdachte.

Sidney Prescott

Sheriff Burke

Cotton Weary

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Lijkt niet boeiend, maar deze kent iedereen.

Zoals gezegt een klassieker en het kostuum voegt heel wat toe. Origineel dus omdat je bij andere films vaak wél gewoon de dader in beeld ziet, het blijft spannend tot het einde!

- 4,5 -

avatar van Phoebe318

Phoebe318

Een van de eerste horrorfilms die ik gezien heb, jaren terug. Ik vond Ghostface echt verschrikkelijk eng. De film bezit ook de elementen die ik graag in een horrorfilm terug zie: Spanning en humor. Het einde vond ik toch ook wel heel leuk, toch een verrassend.

Beste deel uit de reeks.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Prim film omdat hij doorsnee-splasher horror voor een zwakzinnig puberpubliek combineert met een vernietigende satire op dit genre voor de ervaren kijkers en een spannende whodunnit thriller voor Henk&Ingrid,zonder dat deze 3 elkaar in de weg zitten,integendeel:ze vullen elkaar aan.Het slot had gemakkelijk een fiasco kunnen worden maar Craven omzeilt de bathetische klippen met verve. Voor dit genre goed geacteerd en plenty mooie vrouwen.

avatar van Hip-Hop Drunkie

Hip-Hop Drunkie

Ik heb Courteney Cox altijd zo'n geile milf gevonden in deze film. En ik denk dat ze nog niet eens die leeftijd had om als milf beschouwd te worden.

avatar van pumpking

pumpking

Verhoging met 0,5

Spannende film en dé slasher.

avatar van jorriroosen

jorriroosen

Ik weet nog goed dat ik deze in mijn eentje keek op 11 jarige leeftijd en ik was ook nog eens alleen thuis. Bang zijn kreeg toen een hele andere betekenis voor mij Slapen zat er die nacht ook niet meer in. Maar o wat vond ik me de volgende dag stoer dat ik scream in mijn uppie had gezien.

Een dag om nooit te vergeten, daarna is een film ook nooit meer zo eng geweest.

avatar van erik1677

erik1677

craven op zn best

avatar van thobe

thobe

Mooie, vermakelijke thriller/horror, met een goed einde. 4*

avatar van juhnzun

juhnzun

Idd niet verwacht dat hij tot zulk meesterwerk instaat was

avatar van erik1677

erik1677

hmmmmmm 3 sterren voor een meesterwerk

avatar van GuyB

GuyB

Hello Sydney!

Wes Craven is zowiezo één van de regisseurs met hoogtepunten en dieptepunten, dit is een torenhoog hoogtepunt. Scream was één van die filmervaringen die je een jaar na voorval nog altijd weet omdat je je gewoon rot geamuseerd hebt.
De beginscène behoort tot de klassiekers der filmscènes. Tijdens het telefoongesprek met ghostface merk je onheil en je kruipt vanboven op je stoel/zetel/ of in sommigen hun geval onder hun laken. Hele toffe keuze om dat de killer een echte filmfreak is, zijn vragen over diverse horrors zijn zeer leuk!
Ghostface: Leuk masker, het is niet eng, maar dat is helemaal niet nodig om een icoon te creëeren: Zie Friday, Elm Street, Halloween, vind die personen allesbehalve eng, wel heel gaaf natuurlijk.
Het einde legt de lat nog hoger dan ze al reeds lag, en is uitermate spannend.

avatar van Devoo

Devoo

Beste uit de reeks Scream film, heb zeker genoten van deze filmervaring.

avatar van Lennert

Lennert

Een film die ik heel graag nogmaals wilde zien door het personage van Jamie Kennedy, met wie ik mij zeer verbonden voel, omdat wij beiden op verjaardagen andere mensen vervelen met uitgebreide analyses van films die er eigenlijk niet toe doen (in mijn geval het slechte b-actiegenre, in zijn geval het b-horrorgenre). Scream is namelijk totaal niet spannend, de gore is teleurstellend en enkele acteurs zijn rampzalig, maar het eindresultaat is desalniettemin (onder andere door Kennedy dus) zeer vermakelijk.

Het is vooral lachen geblazen om alle clichées, het stomme masker van de badguy, de soms puberale grappen en de 'aantrekkelijke vrouwen' (goed, Neve Campbell en Cox mag er zeker zijn, maar die huppeldozen als McGowan en Barrymore zijn hier afgrijselijk). Buiten alle clichées om zijn het script en de dialogen erg goed en valt de film geen minuut stil.

Leuk overigens ook om Craven in een cameo te zien met Freddy Krueger kostuum. Eigenlijk leek de hele school scene verbazingwekkend veel op zijn Nightmare On Elmstreet meesterwerk qua regie en belichting. Leuk om die trademark zaken terug te zien in ander werk, helemaal omdat NOES 1 van mijn favoriete horrorreeksen was (al is de verwijzing naar het feit dat alleen de eerste film uit die reeks goed was, nog leuker!)

Een heerlijke komische film met wat bloed en eigenlijk de enige tienerhorrorreeks die me enigszins kan bekoren. Veel grappiger dan de rampzalige scary movie films in ieder geval.

avatar van Siem Shady

Siem Shady

Schitterende classic

avatar van Zola-22

Zola-22

Devoo schreef:

Beste uit de reeks Scream film, heb zeker genoten van deze filmervaring.

Mee eens

Bluebell

Meesterwerk!

avatar van Sgerrard_8

Sgerrard_8

Avondje horror bij Bluebell?

avatar van Mausems

Mausems

Scream 1 heeft mij totaal verrast, klonk een beetje als een flauwe film met dito humor erbij (zoals scare movie) maar vanaf het begin (en wat voor een beging was het) zeer spannend en onderhoudend..

Neve Cambell (wat een heerlijke vrouw) speelt zeer aardig en ook de andere acteurs laten zich van hun beste kant zien, trouwens ook een film met wat meer diepgang dan de meeste slasher films...

Kortom een erg spannende film en nu maar hopen dat de volgende delen ook zo bijzonder zijn....

avatar van logghe

logghe

nog een leuke horrorfilm maar toch wel wat voorspeelbaar. had er toch wel wat meer van verwacht!!

avatar van goongumpa

goongumpa

Erg goede pastische op het slasher-genre... Sommige zaken in het plot had ik liever anders opgelost zien worden, maar er zitten ook een hoop memorabele en grappige stukken in. Topvermaak.

avatar van Metalfist

Metalfist

No, please don't kill me, Mr. Ghostface, I wanna be in the sequel!

Het was alsof het lot er voor iets tussen zat. de dag dat ik hier zag dat er een vierde deel van Scream gemaakt ging worden, vond ik in de Mediamarkt de trilogie voor nog geen 7 euro. Ik had ooit eens deel 1 gezien maar dat was al lang geleden en de andere delen had ik zelfs nog nooit gezien. Een goede kameraad kende hetzelfde probleem dus we maakten er gisteravond een Scream marathon van.

Scream is niet eng. Veel daarvan is te wijten aan het feit dat we een aantal jaar geleden overspoeld zijn met de Scary Movie films die een groot deel van deze films parodiëren. Het is een tikkeltje jammer want nu verliest de film toch veel van zijn verrassing omdat je soms aanvoelt wat er gaat gebeuren. Maar daar zit tegelijkertijd ook de kracht van Scream, het blijft erg leuk om te zien wat er gaat gebeuren. Ik zei daarjuist al dat ik de film al eens had gezien maar veel was er niet blijven hangen buiten het feit dat Stu er voor iets tussen zat. Craven zorgt dan ook voor een film die zelfs met een herziening blijft boeien. Het plot zit lekker in elkaar maar het zijn vooral de vele filmverwijzingen naar andere klassiekers in het horror genre die de film net dat beetje extra geven. De conciërge die ineens in de outfit van Freddy tevoorschijn komt op school, het Friday the 13th telefoongesprek en nog zoveel meer. Cravens opzet is in dat opzicht in ieder geval meer dan geslaagd, een horror film maken die tegelijkertijd spannend is maar ook een parodie/hommage op het genre. Scream is bij vlagen erg cliché (zowel qua personages of moordwapens) maar is wel één van de klassiekers het genre. Tegenwoordig wat achterhaald door nieuwere horrors maar de sfeer spat er gewoon van af. Ik blijf het alleen jammer vinden dat ik eerst Scary Movie heb gezien.

Tieners in horror films. Meestal staat het garant voor een potje vreselijk acteerwerk maar daar is bij Scream niet zo bijster veel van te zeggen. Leuk om Neve Campbell nog eens in een film te zien naast Wild Things en ze doet het hier meer dan goed. Maar het zijn vooral de bijrollen die fantastisch zijn om te zien. David Arquette als de idiote Dewey, Scary Movie heeft blijkbaar niet veel aan dit personage moeten veranderen, Courtney Cox als de bij vlagen irritante Gale Weathers (wel grappig dat ze uiteindelijk in real life ook samen zijn). Toch wordt de kroon gespannen door de killer, althans één van de twee. Ik heb het natuurlijk over Matthew Lillard. Ik kende hem alleen maar van de Scooby Doo reeks, nu niet echt een film waarmee deze te vergelijken is, maar hier zet hij de rol van Stu zo heerlijk gestoord neer Een waar genot om naar te kijken Leuk feitje is dat het in de eindscène helemaal niet de bedoeling was dat hij de telefoon op zijn kop ging krijgen maar dat Craven zijn reactie zo authentiek vond dat hij het er maar heeft in gelaten Ook Skeet Ulrich doet het zeker en vast niet slecht maar wordt toch wat weg gespeeld door Lillard, al kent Billy ook wel een paar gestoorde scènes. Het is ook fijn om de mooie Rose McGowan te zien verschijnen, zaten uiteindelijk toch meer bekende gezichten in dan dat ik me kon herinneren want dan zou ik bijna nog Liev Schreiber en Henry Winkler vergeten.

Craven zorgde in de jaren '90 voor een heropleving van het genre en hij doet het goed. De film staat nog altijd als een huis, al zijn de fundamenten ietwat aangetast, maar het is en blijft een sterke film. Het plot zit goed in elkaar, de vele verwijzingen zijn leuk om te spotten en de cast acteert over het algemeen erg goed.

avatar van goongumpa

goongumpa

In de jaren '90 scoorde Craven opnieuw met deze pastiche op het slashergenre. Mooie samenwerking tussen een oude rot in het vak en een jonge debutant (schrijver Kevin Williamson). Zelfbewust, geestig maar ook spannend, en zo bijdehand dat je er nauwelijks kritiek op kan geven - de film is je altijd voor. Kan als vermoeiend ervaren worden, ik vond het erg leuk. Zelfs deel 2 was vermakelijk (al wordt het daar wel een gimmick).

avatar van scorsese

Leuke en zeer vermakelijke scary movie. Wat deze film vooral onderscheid van de andere scary movies is dat de film zich zelf bewust is van de horrorcliches, maar ze vervolgens schaamteloos gebruikt zonder dat het een parodie of een farce wordt. De humor is ongelooflijk tongue-in-cheek en de vele verwijzingen naar andere horrorfilms erg leuk.

Een leuke jonge cast en de openingsscene met Drew Barrymore mag al wel klassiek genoemd worden.

avatar van miss_efron

miss_efron

Ben echt een scream fan!!! super film

avatar van NightSpirit

NightSpirit

Ik kon hem niet meer sirieus nemen, omdat ik Scary Movie eerder had gezien. Maar bij herzien is hij helemaal niet slecht ofzo, maar die lompe en onhandige killer haalt het niveau zo omlaag. Vond het niet echt een hele sterke film. 3*

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Nee, wat verwacht je dan? Dat de dader 100% perfect is, en iedereen zonder fouten afslacht?

avatar van Pistons

Pistons

Mijn favoriete horrorfilm. Metafilm die d'r op los spooft en referenties maakt, maar wel tegelijkertijd even haarfijn demonstreert hoe het wel moet.

Heerlijke sfeer. Met een legendarische scène begonnen en dito gefinisht. Heerlijke dialogen. Legendarische moordscènes. Hier lust ik wel pap van.

avatar van amanda22

amanda22

Tijdens een 10-urige busreis is elke film natuurlijk erg leuk!

Na scream weer te hebben gezien, heb ik toch wel gelachen!

Laatste keer dat ik hem echt zag was 11 jaar geleden, toen vond ik hem verschrikkelijk eng!\

Nu is het eigenlijk best een lachertje, wel is het nog steeds erg leuk om te kijken

avatar van koalaM

koalaM

Een dikke 5* van mij.

Neve Campbell was een openbaring, jammer genoeg heeft ze daarna meestal in flutfilms gespeeld. En Wes Craven, he's the master