• 9.374.502 stemmen

Met onder meer: Neve Campbell, David Arquette en Courteney Cox

Releasedatum: 26 juni 1997

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Scream

"Someone has taken their love of scary movies one step too far. Solving this mystery is going to be murder."

Sidney Prescott wordt het doelwit van een moordenaar die al één van haar klasgenotes heeft vermoord. Een journalist en presentatrice van een tv-programma is vastberaden om de waarheid te achterhalen, en denkt dat de man die de moeder van Sidney heeft vermoord dezelfde is als degene die haar nu achterna zit. De vriend van Sidney wordt echter de voornaamste verdachte.

Sidney Prescott

Sheriff Burke

Cotton Weary

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Ik denk dat ik het ook iets te serieus neem.

avatar van lieverdje

lieverdje

Ik vond deze het beste van alle drie de delen.
Nooit gedacht dat stu ook de moordenaar was.

Spoilers geplaatst!

avatar van stan

stan

de allerbeste van de triologie

avatar van mikoz

mikoz

kos schreef:

Spoilers geplaatst!

ach je leest dit toch alleen als je de film heb gezien ..

en als je em wil zien check je tog alleen het aantal sterren

avatar van mikoz

mikoz

Anders kom je veel te veel te weten en dat wil je toch ook niet

Daar zijn die spoiler tags dus voor.

Nou, ik ben nog minderjarig en geloof me. Wat was ik bang toen ik deze film zag. Zelfs de tweede keer. Deze hele film heeft me bang gemaakt voor elk donkere plekje en als de telefoon over ging. Maar nu vind ik hem vet en het heeft me de laatste paar keren alleen maar gefascineerd. Het is dan wel niet zo'n hele goeie aflslachter maar hé een klassieker is het wel. Maar wat is er toch met deel 3. Geen goed einde dat is waar, maar de ontknoping vond ik wel wat verrassend. Please geef reacties, dank u.

avatar van Hannibal

Hannibal

Disneyclassicfan schreef:

Nou, ik ben nog minderjarig en geloof me.

Dat geloof ik graag

avatar van cornelis

cornelis

Disneyclassicfan schreef:

Nou, ik ben nog minderjarig

Minderjarig, minderjarig? Als je op 29 februari geboren bent, dan ben je minder jarig...

avatar van movie-freak

movie-freak

cornelis schreef:

Deze Disney fan MOET wel minderjarig zijn, kan niet anders: ze geeft The Ring 0,5 ster en Schriek If You Know What I Did Last Halloween krijgt 5 sterren...

avatar van Bioscoopfilm

Bioscoopfilm

Ik lees dit heel vaak: ze/hij geeft..... Hoe weten jullie wat een ander als cijfer geeft? De film was wel leuk trouwens.

avatar van U-96

U-96

• 2070 stemmen

Bioscoopfilm schreef:

Klik op 'Bekijk stemoverzicht', onder de poster.

Slechte teenage horrorfilm.

Scream bulkt van de commerciële standaardelementen waar deze typische films voor staan. Weinig originaliteit en clichétoestanden welke we allemaal al eens eerder hebben gezien. Een moordenaar met een mes. Wie is het? Hoe spannend....

Typische tienerdialogen en het nodige gekrijs. De mysterieuze moordenaar aan de telefoon. Het bloed is rood maar van echte gore is natuurlijk geen sprake want dat zou te veel van het beoogde publiek afschrikken. Onorigineel verhaal, onoriginele moordenaar en moorden, onoriginele moordwapens... ga zo maar verder.

Nee, persoonlijk vond ik dat "Scream" van bitter weinig creativiteit getuigt. Teenage slashers kunnen goed zijn, op voorwaarde dat ze niet té routineus overkomen en toch iets van deftige vernieuwing bieden. (bv Final destination, Jeepers creepers) 1*

avatar van starbright boy

Ben ik het (weer) niet met je eens. Scream is verre van een meesterwerk (2.5*), maar was destijds best een frisse film. Met name door zijn genrebewustheid en zijn tongue and cheek-humor. Scream balanceert ergens tussen serieuze slasher en parodie en gebruikt een enorme hoeveelheid clichés met een flinke knipoog, zonder dat het echt een geforceerde horrorkomedie wordt en dat vond ik best origineel. En veel leuker dan het laatste uur van Final Destination.

djelle

Het is juist wat je zegt, maar naast die knipogen en de (commerciële) humor heeft hij niet veel "origineels" te bieden. Final Destination (om weer dat voorbeeld te geven ) balanceert ergens tussen serieuze slasher en zelfrelativerende parodie op zijn eigen gecreeërde genre, maar daarnaast hebben ze tenminste nog een origineel verhaal, vijand en moorden. M.a.w de vernieuwingswaarde ligt vele malen hoger dan bij een film als Scream.

Met het logische gevolg dat Scream voor mijn part dan vlugger gaat vervelen. De afwisseling ontbreekt.

mister blonde

welke andere film ken je die en duidelijke en minder duidelijke knipogen naar andere films maakt en een op zichzelf staande horrorfilm is? tieners die gedreven worden door bestaande films, erg origineel! juist door cliches erin te betrekken.

ten eerste een feest voor filmliefhebbers, ten tweede staat het in dienst van het verhaal. de film zeikt heel veel horrorfilms (incluis zichzelf) af. maar dan niet op zo'n makkelijke manier als Scary Movie. nee, hier is een geweldig gecamoufleerd who done it verhaal die de vaart er in houdt, een professionele opbouw etc. juist alles behalve standaard. verder val ik in herhaling. zie mijn bericht pag. 3

mister blonde schreef:

Zoals je zelf zegt op p3: Evil dead. En dat voorbeeld vind ik dan nog stukken origineler, creatiever en veel minder commerciëel aangepast om groot publiek te winnen. En door al die clichés te gebruiken, ook al is het met een parodisch doel, spelen ze wel lekker op safe. Ik vind het zodoende allemaal nogal makkelijk aangepakt... Maar ja, elk zijn mening. Ik zag gewoon minder heil in Scream...

avatar van Clueless Dork

Clueless Dork

Net of het jou iets kan schelen dat er iets "makkelijk wordt aangepakt".

mister blonde

het bestaan van Evil Dead maakt Scream niet minder origineel en trendsettend...

tuurlijk spelen de makers op safe met deze film, maar dat komt vooral door een erg sterke formule, die bij deze film werkt. we nemen een ervaren horrorregisseur, goede tiener acteurs (de meeste dan toch) en volgen een strakke structuur. succes verzekerd en in dit geval terecht.

avatar van Shining

Shining

Klasse film. Onderhoudend van begin tot het eind. Helaas werden opvolgers steeds minder. Deel 2 was nog wel aardig maar deel 3 was een teleurstelling.

Clueless Dork schreef:

Net of het jou iets kan schelen dat er iets "makkelijk wordt aangepakt".

Normalerwijze natuurlijk niet echt. Maar als zelfs de moorden totaal inspiratieloos en onorigineel zijn, dan kan ik niks vinden die me boeit.

Het geeft me niks dat mister blonde zich rijkelijk vermaakt heeft en de film zodoende veel sterren geeft, zoveel te beter voor hem. Maar ik ga alleen niet zo akkoord met bepaalde beweringen. Evil dead vind ik persoonlijk stukken origineler dan Scream. Hij bracht vernieuwing met zijn gewaagde formule, gemaakt door een onervaren (beginnend!) regisseur, weinig bekende tot onbekende acteurs, en met een totaal nieuwe structuur, die zeker niet altijd strak was. Dus bijna totaal het tegenovergestelde van Scream, deze elementen geef je zelfs toe in je laatste post, mister blonde.

Daarnaast bood het origineel camerawerk, niet alledaags verhaal, en smerige goretaferelen. M.a.w. verre van op safe gespeeld. En het is logischerwijze dus veel vernieuwender en origineler dan Scream, (vind het absurd om te ontkennen) dus heeft het mij veel meer vermaakt dan deze, grotendeels, onvernieuwende teenerhorror.

mister blonde

we hebben het hier niet over Evil Dead, maar over Scream. ik ontken niets ten opzichte van Evil Dead (waar in godesnaam), het enige dat ik zei was positief. de films hebben weinig met elkaar gemeen, enkel dat ze beide slagen in een combinatie tussen humor en horror. een beetje beter lezen, Djelle.

mister blonde schreef:

het bestaan van Evil Dead maakt Scream niet minder origineel en trendsettend...

Dit heb je toch letterlijk gezegd? Ik wou gewoon aantonen dat Scream minder origineel is dan Evil Dead. Mij niet verkeerd begrijpen he...

mister blonde

wat denk je dat ik met die opmerking bedoel? begrijpend lezen, jongen.

djelle

Ik begrijp wat je bedoeld, denk ik. Het bestaan van Evil dead zorgt er natuurlijk niet voor dat Scream minder origineel is, maar als je Scream bekijkt ga je veel minder originaliteit ontdekken dan wanneer je daarna bv een film zoals Evil Dead bekijkt.

Maar ik denk dat ik in hoofdzaak de waarde van Scream niet zo inzie als jij dat doet (zie p3) of ga daarvoor alleen toch zeker geen 2,5* geven.

avatar van nathan_666

nathan_666

avatar van Van Helsing

Van Helsing

Spannende film !!! hoewel ik soms wel heb moeten laggen bij sommige stukken.

avatar van IcU

IcU

Beste horror ooit

avatar van Soeperman87

Soeperman87

IcU schreef:

Beste horror ooit

Dan heb je vast niet veel horror gekeken?