• 9.375.349 stemmen

The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Avontuur / Fantasy | 201 minuten / 251 minuten (extended edition) / 263 minuten (special extended blu-ray edition)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 201 minuten / 251 minuten (extended edition) / 263 minuten (special extended blu-ray edition)

Oorsprong: Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Peter Jackson

Met onder meer: Elijah Wood, Ian McKellen en Viggo Mortensen

IMDb beoordeling: 9,0 (2.140.386)

Releasedatum: 17 december 2003

Plot The Lord of the Rings: The Return of the King

"There can be no triumph without loss. No victory without suffering. No freedom without sacrifice."

De hobbits Sam en Frodo beginnen samen met Gollum aan het laatste deel van hun reis richting Mordor, om daar te proberen in het hol van de leeuw de machtige Ene Ring te vernietigen. De legers van Gondor proberen ondertussen de stad Minas Tirith te beschermen tegen Sauron's legers.

avatar van CorvisChristi

CorvisChristi

klara schreef:

Wel geinig dat de regisseur Peter Jackson in het begin van zijn carriere ook films als Braindead en Bad Taste

maakte. En hij met beperkte middelen reeds in staat bleek prima pulpfilms te maken.

En zijn dat niet stiekem gewoon zijn beste films?

avatar van CorvisChristi

CorvisChristi

Jaren geleden vond ik dit subliem, maar na de zoveelste keer gezien te hebben, m'n mening toch aardig herzien.
Begrijp me niet verkeerd, dit is wellicht het meest ambitieuze filmproject ooit gemaakt en is nog steeds een lust voor het oog. Dat geldt ook voor dit derde en laatste deel uit de LOTR-saga.
Het probleem is alleen, dat het allemaal op den duur wat te overtrokken en te langdradig wordt, ondanks het feit dat het een verademing is om te zien hoeveel tijd Peter Jackson ervoor uit heeft getrokken om zijn grootse filmproject tot in de uiterste details tot leven te wekken.

Toch heb ik elke keer weer het idee, dat het naar het einde toe, een steeds meer vermoeiende zit wordt. En dat veel scenes eigenlijk behoorlijk ridicuul zijn. Een aantal voorbeelden:

- Frodo en Sam slapen bovenaan de trappen van Cirith Ungol. Als Frodo zich in zijn slaap had omgedraaid naar de verkeerde kant, had Frodo zich de rest van de vermoeiende reis naar Mount Doom kunnen besparen.
- Zodra het dode leger wordt ingezet om de slag om Minas Tirith een halt toe te roepen, is het binnen een vloek en een zucht bekeken. Als Aragorn nu wat eerder was geweest, was de slag héél kort geweest en waren er geen doden en gewonden aan de kant van onze helden gevallen.
- Aragorn zegt op een gegeven moment "For Frodo" en gaat in zijn eentje met getrokken zwaard op een leger orks af. Dat zou zijn laatste daad moeten zijn geweest.
- Als de nood het hoogst is, zijn The Eagles altijd nabij.

Nogmaals: dit is een héél mooie film om naar te kijken. Ook de komende jaren zal ik de complete trilogie nog veelvuldig gaan bekijken, aangezien m'n vriendin er dol op is. Is ook helemaal niet erg.
M'n enthousiasme is gewoon nogal wat getemperd door de jaren heen.
Toch te vaak gezien misschien?? Het zal wel aan mij liggen....

Ondanks dat toch een 3,5, omdat het nu eenmaal wel héél erg mooi is allemaal en er stiekem toch een paar erg toffe scenes in zitten. Maar meer is er echt niet meer aan te geven.

avatar van nakada

nakada

CorvisChristi schreef:
Ridicuul ?!?
Extreem slaapplaatsje, dat wel, maar hoe vaak val jij nog uit je bed ?
Waarom is dat ridicuul ? Aragorn is nergens gaan wachten of treuzelen, ze zijn op het vroegst mogelijke tijdstip gekomen. Sauron gaat daar natuurlijk ook niet op zitten wachten. Dus waarom ridicuul?
Waarom? Hij vertrekt als eerste, maar gaat echt niet alleen.
- Als de nood het hoogst is, zijn The Eagles altijd nabij. .
In het slotakkoord hebben ze geen doorslaggevende rol en komen slechts hun aandeel doen.

Geen van jouw voorbeelden vind ik ridicuul en er zijn wel dubieuzere scenes te bedenken die je als voorbeeld had kunnen nemen.

Je kunt er maximaal 5 sterren aan geven, dus meer dan 3,5 is wel degelijk mogelijk.

Het blijft toch wel een leuk toeval dat Bernard Hill in twee van de drie films speelt die in de hele geschiedenis van film 11 Oscars hebben gewonnen.

avatar van IH88

IH88

The Lord of the Rings: The Return of the King

Het laatste deel van de Lord of the Rings saga is een spektakelstuk die de kijker meer dan drie uur lang meevoert in een achtbaan van actie, emotie en visueel overdonderende scènes die je ademloos over je heen laat komen en waarbij je ogen en oren te kort komt. Als je daar ook nog de geweldige acteerprestaties, uitstekende camerashots, mooie decors/aankleding en een goed script bij optelt, heb je het Magnum Opus van Peter Jackson.

De strijd om Middle Earth wordt hier beslist en elk denkbaar personage speelt een rol. Frodo en Sam moeten samen met de geweldige Gollum/Smeagol de ring vernietigen in het vuur van Mount Doom. Daarvoor moeten ze wel door Mordor. Bijna alle andere personages spelen een rol bij de beslissende slag om Minas Tirith. Een overweldigend spektakel en visueel een pareltje. Het laatste gevecht voor de poorten van Mordor en tegelijkertijd de afloop van de verhaallijn van Frodo en Sam is ontzettend knap gedaan. De eerste keer dat ik Return of the King keek stoorde ik me aan het laatste deel met de langgerekte eindes van verschillende personages. Na meerdere herzieningen heb ik er steeds minder last van en voelde ik mee met de personages. Vooral het einde van Frodo en het afscheid met Sam, Pip en Merry was mooi en emotioneel.

Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Sean Astin, John Rhys-Davies, Andy Serkis, Liv Tyler, Cate Blanchett, Orlando Bloom, Dominic Monaghan, Hugo Weaving, Miranda Otto etc. Allemaal zijn het helden die personages spelen die we niet snel zullen vergeten. Bij de andere twee delen heb ik de muziek al speciaal genoemd en dat wil ik nu weer doen. Wat een geniale score waarbij je echt scènes wordt ingetrokken om je daarna niet meer los te laten.

Geweldige afsluiter van een fantastische en baanbrekende trilogie.

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Ben ik met jou eens CorvisChristi. Vooral Braindead, vind ik. Komt bij dat ik wel hou van

dat soort low-budget films i.t.t. spektakelstukken waarin je gauw dreigt te verzuipen

in overdaad.CorvisChristi

avatar van MDRAIJER

MDRAIJER

The Lord of the Rings-trilogie is echt het ultieme qua film, voor mij het mooiste wat (tot nu toe) is gemaakt, wat een spektakel elke keer weer. Ik heb ze alle drie afgelopen week weer gekeken (pak 'm beet achtste keer) en het behoudt nog steeds al z'n charme en spanning e.d.

Naast The Green Mile is de LOTR-trilogie het enige wat ik tot nu toe 5* heb kunnen geven.

Klein vraagje voor de kenner, zit hier al een tijdje over te peinzen: Hoe kan het dat Sméagol zo lang zonder de ring heeft kunnen leven terwijl Bilbo na een relatief korte tijd al lijkt alsof 'ie op het punt staat te overlijden?

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Nadeel van dit laatste deel is dat het teveel werd. De zoveelste mega-veldslag. Ik herinner me dat ik in de bios was murw gebeukt door al dit grafische geweld. Maar uiteraard blijft het een absolute topfilm. Als ik ze nu terugzie op tv vind ik dit toch het minste deel van de trilogie. In het eerste deel werd je compleet overdonderd door de personages, de sfeer, de landschappen en het geweld. In deel 2 was er de spectaculairste en spannendste veldslag ooit vertoond in een bioscoop.

Dit deel is een prima afronding, maar mist de über-nostalgie van deel 2 en met name deel 1.

avatar van nakada

nakada

MDRAIJER schreef:
Misschien omdat Smeagol de ring heel erg lang heeft gehad, bijna 500 jaar. De ring gaf een langer leven, wellicht door het vertragen van de veroudering en heeft dat bij hem langer nagewerkt. Bilbo heeft de ring maar 60 jaar gehad.

avatar van MDRAIJER

MDRAIJER

nakada schreef:

Ja, dat zou heel goed kunnen.

avatar van centurion81

centurion81

• 2067 berichten
  • 1990 stemmen

Naast dat deze film wat van z'n magie verloren heeft na dertien jaar, viel ook op dat het einde weer een half uur te lang duurde. Desalniettemin blijft het een prachtige afsluiter van een episch epos 4*

avatar van 0Sandor0

0Sandor0

Het gedoe met Frodo en Sam vind ik een beetje saai.

avatar van schrans

schrans

Afgelopen week eens de hele trilogie bekeken na elkaar wat ik nog nooit gedaan had ervoor.

Dit vind ik de topfilm van de 3. Visueel erg mooi, sterke karakters en een mooi verhaal. Ook de muziek is de moeite. Het zwakste vind ik eigenlijk Wood die over de 3 films heen nogal flauw en eentonig acteert. Voor de rest een overweldigende trilogie. Op naar The Hobbittrilogie!

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

schrans schreef:

Afgelopen week eens de hele trilogie bekeken naar The Hobbittrilogie!

enorme tegenvaller,,,,wat vond jij? visueel weer verbazing wekkend,,maar toch een teleurstelling ,,,ga je ze ook achter elkaar kijken?

avatar van Film Pegasus

Ik had de LOTR-trilogie vroeger al eens bekeken en dat was een zware teleurstelling. De vele positieve reacties, de overlaad aan prijzen en de hype rond de films zorgden ervoor dat ik de trilogie nog eens opnieuw heb bekeken. Maar ook nu kan deze reeks mij niet echt overtuigen. Persoonlijke smaak natuurlijk, veel fans zijn blijkbaar weg van deze films. Maar je hebt evengoed mensen die de 5e stormtrooper van links in Star Wars bij naam kennen.

Ik mis vooral het avontuurlijke. Al in de eerste film worden alle personages op korte tijd voorgesteld. Geen spanning, geen verrassingen, geen avontuurlijke elementen. Dit is het groepje hoofdrolspelers en daar gaan we het de komende 10-15 uur mee doen. Het zijn vooral battles en die gaan soms gebukt onder een teveel CGI. Het is niet allemaal slecht, Peter Jackson zorgt voor enkele mooie scènes, maar evengoed overdonderen die niet. En ik blijf me ergeren aan Gollum, de Jar Jar Binks van de LOTR-reeks.

Ik lijk hier vooral de trilogie te bespreken ipv het 3e deel. Maar je voelt ook snel aan dat de films niet bepaald op zich staan. Het origineel boek is tenslotte ook één geheel, dat bewust in drie delen is verfilmd. Voor liefhebbers van het boek is dat misschien wel leuk omdat dan weinig weg gelaten wordt. Maar zonder kennis van het boek en enkel als filmliefhebber, had ik toch een kortere verfilming gezien. De hele trilogie in 3 uur desnoods, wat al een hele verbetering is. Return of the King als aparte film is ook een sluitstuk van de vorige delen en heeft zelf niet veel nieuwe dingen te bieden. Met momenten (maar dat telt voor de hele film) wordt toch wel op een jong publiek gemikt. Of het moest zijn dat de dwerg die zich zat drinkt een komisch moment moest voorstellen. (om maar een voorbeeld te geven).

Soit, de reeks is duidelijk niet echt voor mij, en ik twijfel nu nog of ik wel moet beginnen aan de Hobbit-trilogie. Met alle respect voor de vele liefhebbers hier. Ik zal ongetwijfeld veel films goed vinden die zij dan weer niet smaken.

avatar van sowhat

sowhat

Nuttigste deel om de extended editie van te kijken vind ik.

Ik vond deze film oorspronkelijk de beste van de drie, maar na een kleine 15 jaar ben ik van mening veranderd. The fellowship of the ring heeft zoveel meer te bieden, deze film heeft het vooral van de 2 prachtige veldslagen en daartussen het gemekker van frodo en sam.

avatar van Tom-Hanks

Tom-Hanks

Geweldig einde van 1 van de beste filmtrilogie ooit. Lord Of The Rings word terecht beschouwd als een waanzinnig epos. Na ontelbaar keer te hebben herzien, wordt het maar niet saai, voor mij. Alles zit erin: drama, actie, spanning, romantiek, humor,... zelfs horror (denk maar aan de spin).

De soundtrack van deze films is geweldig en legendarisch. Het brengt een bepaalde sfeer en geeft je een heroïsch gevoel. Ik kan er uren naar luisteren. Die muziek speelt een grote rol op het einde: het emotionele afscheid van Frodo met de andere hobbits. Ik krijg er de krop van in de keel, ook al heb ik er vaak naar gekeken.

Nadat de ring in het vuur is geworpen, geeft Peter Jackson veel aandacht aan Frodo, en niet aan Sam. Terwijl in mijn ogen Sam de echte held is van Lord Of The Rings. Wie heeft een reusachtige spin verslagen? Wie heeft de ring gered van de orks? Wie droeg Frodo tot aan de ingang van de Doemberg? Juist, Sam! Het enige wat Frodo moest doen was de ring in het vuur gooien, wat hij uiteindelijk niet deed. Hij gaf toe aan de hebzucht en besloot de ring voor zichzelf te houden. Door een tussenkomst van Gollem en het toeval is de ring uiteindelijk in de lava beland, niet door Frodo. Hier is hij meer een antiheld dan een held.

Zowel de verhaallijn van Frodo en Sam als de verhaallijn van Aragon en de rest van "The Fellowship" is boeiend. Beiden hebben het verschillend tempo. Aragon bemoeit zich veel met politiek en met de orks, terwijl Frodo en Sam 1 doel hebben en daardoor weinig wendingen zitten in hun verhaal. Alhoewel beide verhalen zeer verschillend zijn, kan je ze gemakkelijk volgen. Dit is toch eigen aan Lord Of The Rings.

Prachtig epos met een verdiende 5.0* van mij.

avatar van woeler82

woeler82

Dit 3 de deel is het hoogtepunt van de saga , en ik denk ook het duurste van alle 3 met al die gevechten en massa scenes

Alles was perfect , die draken de orks , de reuzenspin , reuzentrolls en noem ze maar op

Aangezien ik dol ben op rollplaying games zie ik soms die tovernaar , ranger, fighter en die dwarf

terugkomen in de games.

Ik heb die nou 5x gezien met gisteren en vandaag deel 3 erbij , is best een lange zit , maar het loont

avatar van DirkjeA

DirkjeA

Prachtige beelden, wat veel veldslagen enzo, maar ik heb met heel veel plezier gekeken.

avatar van PSV.

PSV.

Bij far Het slechtste deel ,zoveel dingen die totaal niet realtisch zijn.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

PSV. schreef:

zoveel dingen die totaal niet realtisch zijn.

Laat het genre nou ook toevallig fantasy heten.

avatar van tbouwh

tbouwh

Vanavond LOTR in concert in het Antwerps' Sportpaleis. Ik kijk ernaar uit hiermee straks alle drie de films in concert gezien.

avatar van The Oceanic Six

tbouwh schreef:

Dat lijkt me echt fantastisch zeg. Luister nog regelmatig naar de soundtrack van de trilogie. Veel plezier

avatar van Kondoro

Kondoro

The Lord of the Rings: The Return of the King

BAM! Net voor het nieuwe jaar even de trilogy van The Lord of the Rings bekeken en ik moet zeggen dat dit voor mij de beste The Lord of the Rings film is, tenminste ik vind dit de beste van de top 3, maar waarom?

The Lord of the Rings: The Return of the King heeft bijna alles in zich wat je een wow gevoel kan geven. Ondanks alle clichématige scenes (frodo die de ring in het lava moet gooien, we weten allemaal dat hij dan toch nog weer tegengehouden word). De bijna nutteloze liefde scenes op het eind, hadden er van mij part uitgeknipt mogen worden, liefde was iets voor het eerste deel van de trilogy, die was zacht, informatief en opbouwend. Het tweede deel was natuurlijk het begin van de oorlog, de aanval op helm’s deep en de informatie dat we krijgen hoe ‘sterk’ de legers van mordor zijn.

The Lord of the Rings: The Return of the King laat alles zien. Het uiteindelijke doel om de ring te slopen, de grote gevechten met het leger van de orks en uiteraard de uitkomsten van de liefdes verhalen. Toch is The Lord of the Rings: The Return of the King niet helemaal wat ik er van verwacht had. Ik had verwacht dat de strijd Minas Tirith iets uitgebreider was, in ieder geval met een beter WOW! Effect dan dat Helm’s deep dat afgaf maar, dat kwam maar niet. Het gevecht in Minas Tirith geeft dit effect minder af, het is weldegelijk een gaaf gevecht, maar er is geen WOW meer in mijn lichaam door het gevecht..

Toch vond ik dit derde deel het leukste van de drie. De ontknoping is gaaf in elkaar gezet door Peter Jackson en we hebben dan toch echt wel even wat kijkvoer, met welgeteld 3 uur en nog wat minuten (Netflix). Ik zal toegeven dat ik eindelijk bij een LOTR film heb dat ik hem helemaal uitkijk, zonder mijn concentratie kwijt te raken, dat is altijd fijn!

Jackson geeft dit keer niet de natuur van Nieuw-Zeeland weer inzicht, het zijn nu meer de duistere scenes waar ik al een langere tijd op wachtte maar, die waren nergens te bekennen. Ik zit toch eigenlijk wel ontiegelijk erg te twijfelen want, deze film kent meer clichés en dergelijke dan zijn voorgangers, als ik het zo zie. Toch geeft deze film voor mij wel een fijner gevoel in mijn lichaam, en dat WOW! Gevoel had ik constant, en niet door dat ene gevecht.

Nou goed, het verhaal is eigenlijk best simpel en best kort uit te leggen. We volgen uiteraard weer de verschillende mensen. Smeagol met Frodo en Sam en dan is de rest ook bij elkaar gekomen. Sam komt er achter wat Smeagol van plan is en wil er voor zorgen dat Frodo altijd veilig zou zijn. Frodo gelooft smeagol meer dan Sam en stuurt Sam weg, wat een domme fout blijkt te zijn.

De rest vecht voor de vrijheid van Minas Tirith, en vecht vooral tegen de orks. Hier is eigenlijk niet veel aan toe te voegen buiten alles om. Het gevecht had zeker wel zijn gave scenes, Roham die komt Minas Tirith te hulp schieten, was wel een gaaf beeld. Prachtig hoe de olifanten er in zijn gestopt. Goed, ze maken allemaal wel iets mee. Aragorn die een leger geesten (?) mee neemt om tegen de orks te vechten, Frodo met sam tegen een paar orks en een spin maar, daar blijft het meer en deels wel bij

Afijn, ik houd het even iets korter aangezien ik vuurwerk ga afsteken. Allemaal alvast een fijn 2017, The Lord of the Rings: The Return of the King was sowieso een leuke afsluiter voor 2016, en ben benieuwd wat 2017 ons gaat brengen in de film industrie!

avatar van tbouwh

tbouwh

The Oceanic Six schreef:

Haha vertel mij wat Mijn nr. 1 overall, zowel de film als de soundtrack. CD staat ook hier regelmatig op, zeker tijdens het studeren Het was weer enorm genieten, met name vanwege een excellerende soliste. Ik blijf me erover verbazen dat ik na meer dan 10 keer (ik ben de tel al lang kwijt) nog steeds zo het verhaal ingezogen kan worden.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Jammer genoeg weer aan het einde gekomen van de herziening van de trilogie. Na de zoveelste kijkbeurt nog steeds overtuigd dat dit de beste trilogie ooit is en waarschijnlijk ook nooit meer overtroffen gaat worden.

Dit deel werkt toe naar een immense climax en bevat weer geweldige scenes die je nooit meer vergeet. Ik denk alleen al aan de veldslag rond Minas Tirith, de scene met de spin, Gollem die z'n ware aard laat zien en ga zo maar door. Stuk voor stuk gedeelten uit de film die voor altijd in je geheugen gegrift staan.

Het blijft me verbazen hoe goed de film (eigenlijk de hele trilogie) nog steeds is, ook na zoveel keer gezien te hebben. Het is van begin tot eind boeiend en enorm meeslepend. Het feit dat je haast zo weer zou willen beginnen aan het eerste deel zegt een hele hoop wat mij betreft.

Dit is gewoon het beste van het beste, een absoluut meesterwerk van Jackson die zichzelf hiermee nooit meer zal kunnen overtreffen.

avatar van StefkoC2002

StefkoC2002

Ik zou er alles voor over hebben om de films te vergeten en ze alle 3 weer opnieuw kijken

avatar van schoonetoonen

schoonetoonen

Dat gevoel deel ik wel! Het was enorm spannend om, zeker bij deel 1, de cinemazaal binnen te wandelen en met hoge verwachtingen je te laten overdonderen en meenemen in deze films. Ook al werden die hoge verwachtingen in de loop van de trilogie naar mijn gevoel wel steeds minder waargemaakt. Maar dat is een ander verhaal...

avatar van feyenoord126

feyenoord126

PSV. schreef:

Bij far Het slechtste deel ,zoveel dingen die totaal niet realtisch zijn.

Is dit een serieuze reactie?

avatar van PSV.

PSV.

feyenoord126 schreef:

Is dit een serieuze reactie?

Ik weet dat het een fantasie film is .

Bedoel dan ook onrealistische dingen in de film zoals het slapen op het randje van een klif ,als je er vanaf rolt lig je beneden ..een reus die met zijn voet op de buik van Aragorn gaat staan hij hoeft alleen maar door te drukken en hij is er geweest ipv daarvan steekt Aragorn een mesje in zijn voet en hij gaat neer als een wijf.

En zo zijn er meer voorbeelden .

Het had allemaal wel wat realistischer mogen zijn.