• 9.376.790 stemmen

The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Avontuur / Fantasy | 201 minuten / 251 minuten (extended edition) / 263 minuten (special extended blu-ray edition)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 201 minuten / 251 minuten (extended edition) / 263 minuten (special extended blu-ray edition)

Oorsprong: Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Peter Jackson

Met onder meer: Elijah Wood, Ian McKellen en Viggo Mortensen

IMDb beoordeling: 9,0 (2.140.816)

Releasedatum: 17 december 2003

Plot The Lord of the Rings: The Return of the King

"There can be no triumph without loss. No victory without suffering. No freedom without sacrifice."

De hobbits Sam en Frodo beginnen samen met Gollum aan het laatste deel van hun reis richting Mordor, om daar te proberen in het hol van de leeuw de machtige Ene Ring te vernietigen. De legers van Gondor proberen ondertussen de stad Minas Tirith te beschermen tegen Sauron's legers.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Klopt, dat heb ik ook zo. Ik heb daarom maar eieren voor m'n geld gekozen en toch maar een deel (het eerste) in m'n top-tien gezet, want ik beschouw dat dan maar als een teken dat deze serie "één van mijn tien essentiële filmerervaringen" is, en om dan geen ènkele van deze titels te noemen vertekent voor mij de boel ook weer zo.

avatar van Flipman

Flipman

SDG030 schreef:

[...]en ik zie het gewoon als één film die ivm speelduur in drieën is gesplitst.

Dat vind ik niet eens zo'n vreemde veronderstelling; Tolkien wilde zijn roman ook graag als één geheel uitgegeven zien worden maar negen á tien jaar na WOII was er nog steeds een papierschaarste, waardoor dat voor de uitgever een te groot risico zou zijn, mocht het boek een flop worden .

avatar van Jo1990

Jo1990

Flipman schreef:

En The Godfather dan ? Hoewel ik de afsluiter daarvan niet vind kunnen tippen aan de eerste twee delen, toegegeven.

Ik moet me schamen, maar die moet ik nog altijd kijken. De speelduur staat me steeds tegen maar ik moet em absoluut eens zien natuurlijk.

avatar van Flipman

Flipman

Nou, de verlengde versies van The Lord of the Rings duren zo'n elf uur. Da's langer dan The Godfather, hoor .

avatar van Decec

Decec

Uitstekend Fantasie/Actie/Avontuur film...

Spannend verhaal...

Uitstekend acteerwerk...

Uitstekend achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital met 7.0)...

Super mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Uitstekend camerabeweging...

Heerlijk genoten...

Herhaling gezien, Blue Ray is mooier dan gewone DVD...

justforuse

Samen met die andere twee delen een vervelend lang epos dat maar duurt en duurt en steeds in herhaling valt en volledig leunt op de computereffecten. Saaie karikaturale hoofdrolspelers, slaapverwekkende 'grootse' gevechten en een overdaad aan eindes maken het tot een eens-maar-nooit-weer belevenis.

Heb je met opzet bij elke film hetzelfde bericht gezet of ben je gewoon lui ?

Ik beschouw deze drie delen gewoon als één doorlopende film. Zou niet weten waarom ik ze los van elkaar moet gaan beoordelen. Dan wordt de beoordeling alleen maar kunstmatig lager, omdat deel één geen einde heeft, deel drie geen begin en deel twee geen begin en geen einde.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Langdradig...nee uitvoerig en gedetailleerd.

avatar van Diego23

Diego23

justforuse schreef:

Dan kun je beter niks onder een film neerzetten, onzinnige comment. Als je nu een goede onderbouwing zou geven maar alle drie de films als 1 beoordelen is inderdaad te simpel en te lui.

Diego23 schreef:

dan maar simpel en lui, maar wel mijn oordeel.

nakada

Neem me niet kwalijk dat ik je niet serieus kan nemen, maar films afdoen als slaapverwekkend, saai en vervelend en dan beweren dat je dat 10, 11 uur hebt gekeken... ??? Ik blijf het keer op keer totaal ongeloofwaardig vinden.

nakada schreef:

Jij bent gewoon gefrustreerd dat jouw top2 film mij volkomen koud laat. Nou, en dat je me dan niet serieus neemt laat me net zo koud.

Gefrustreerd ? Nee hoor.

Ik vind het gewoon onbegrijpelijk dat je een film zo slecht vindt en toch nog 3,5 uur gaat zitten voor deel 2. En als die net zo slecht is, ook nog bijna 4 uur voor het derde !? Je moet toch toegeven dat dat redelijk ongeloofwaardig overkomt. Of heb je echt helemaal niks beters te doen in die 7-8 uur ?

schoonetoonen

Nou ja, als je de drie delen als één film beschouwt, MOET je wel helemaal doorkijken natuurlijk.

Anders heb je niet echt het recht om je sterren uit te delen.

avatar van John Milton

John Milton

Gefrustreerd ? Nee hoor.

Dat begrijp ik inderdaad ook niet helemaal. Het is voor mij ondenkbaar om Horrible Bosses 2 te gaan kijken. Of Baby Geniuses zoveel. En die zijn kort. De enige reden die ik kan bedenken om het ondanks dat toch te doen, is 'omdat je ze gezien moet hebben' of omdat je een lijstjesafwerker met dwangneurotische trekjes bent, een completist. Zoals ik. ?

nakada

Het is in zijn geval groepsdruk. ( Zie bij de Hobbit )

avatar van The Oceanic Six

Na de 2 voorgaande delen heb ik ook The Return of the King in bluray opnieuw gekeken, de extended edition. De normale versie duurde 201 minuten, de extended versie 251 minuten en de extended bluray versie dus 263 minuten.

Ik beschouw mezelf als een grote fan van LOTR, maar zelfs voor zo'n grote fan is het wel een enorm lange zit. Misschien een tikje te lang...

Al neem ik dat grotendeels ook terug, omdat de extended versie veel meer achtergronden uit heeft gediept, wat de bioscoopversie niet kon. Ik zou ook niet meer een gewone versie kunnen kijken. De bluray versie is ieder geval schitterend op alle vlakken.

De film zelf blijft ook bijzonder sterk, maar is denk ik nu ik ze allemaal weer heb gezien wel de minste van de 3. Ieder geval de film met de minste karakteruitdieping. Het verhaal krijgt eindelijk zijn grote conclusie, maar doet dit toch net iets minder pakkend als bij The Two Towers. De slag om Minas Tirith is groots en meeslepend, maar toch kan het niet tippen aan de emotionele impact van Helms Deep. Het middenstuk van TROTK voelt dan ook bij vlagen een tikje langdradig aan, al is het met de grote slag zelf en het einde bij Mount Doom wel enorm boeiend. Alles is eigenlijk wel gezegd over LOTR en Middle-Earth. Ik heb deze maand nu de 3 Hobbit films en daarna ook de 3 LOTR films gezien. Het was geweldig. Maar nu verdwijnen ze weer voor lange tijd in de kast, om er zeker over een paar jaar weer uitgehaald te worden. Het einde van een 10 tot 12 uur durend verhaal dat qua grootsheid nooit meer door een andere film kan worden overtroffen.

5* stonden en blijven staan. Vanzelfsprekend.

schoonetoonen

Hoezo heeft de extended Bluray 12 minuten meer materiaal? Is die anders dan de dvd?

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Nee, maar de blu-Ray-uitgave herstelt het verschil tussen 25 en 24 beeldjes per seconde, zodat de films weer hun "Amerikaanse" speelduur krijgen, als je begrijpt wat ik bedoel.

Helder!

avatar van Beffrey28

Beffrey28

Heb je met opzet bij elke film hetzelfde bericht gezet of ben je gewoon lui ?

Haha ik zie nu pas dat jij ook commentaar hebt gegeven op dat kansloze gedrag. Ik weet ook bijna zeker dat hij ze niet eens alle 3 gezien heeft. Beetje jammer dat de moderators niet ingrijpen tegen dit soort forumvervuiling.

Ik heb sowieso het idee dat hij een troll is, dus wellicht is negeren de beste optie.

avatar van 0Sandor0

0Sandor0

Toch raar. Er wordt gezegd dat Sauron z'n ring nodig heeft om terug aan de macht te komen.

Waar komt z'n huidige macht dan vandaan?

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Volgens mij heeft hij de Ring nodig om almachtig te worden, en voorgoed onoverwinnelijk. Ook zonder Ring is hij nooit echt weggeweest.

avatar van IH88

IH88

Triologie na een aantal jaren weer bekeken. Ik heb nu alleen de extended version gekeken ipv de bioscoopversie. Return Of The King is echt een perfecte afsluiter met geweldige acteerprestaties, uitstekende camerashots, mooie decors/aankleding en een goed script. Bij de Two Towers heb ik de muziek al speciaal genoemd en dat wil ik nu weer doen. Wat een geniale score waarbij je echt scenes wordt ingetrokken en je daarna niet meer loslaat.

De eerste keer dat ik ROTK keek stoorde ik me aan het laatste deel met de langgerekte eindes van verschillende personages. Bij deze herziening had ik daar totaal geen last van en voelde ik mee met de personages. Vooral het einde van Frodo en het afscheid met Sam, Pip en Merry was mooi en emotioneel. De actiescenes blijven geweldig en kunnen niet genoeg worden geroemd. Alle acteurs zitten geweldig in hun rol (speciale mention voor Viggo Mortensen en Ian McKellen, helden !). Arwen en Eowyn hadden irritante personages kunnen zijn maar door Liv Tyler en vooral Miranda Otto worden ze toch iemand met wie je meeleeft.

Geweldige afsluiter van een fantastische en baanbrekende triologie.

avatar van chiel1971

chiel1971

• 2009 stemmen

Slotdeel van mooie reeks, beste deel uit de reeks. Top klassieker.

avatar van putraandre

putraandre

bedste film

avatar van LauraArsenal

LauraArsenal

Echt een mooie film, mooi einde van een hele serie. Ik vind het fantastisch hoe de makers deze film hebben gemaakt! Klassieker!

avatar van Ace of Spades

Ace of Spades

Heb ze laatst weer eens gezien met mijn vriendin. Wat blijven dit stuk voor stuk toch geweldige films en vooral deze is gewoon mogelijk nog briljanter dan de rest. Die veldslagen zijn gewoon geweldig en ik kan serieus soms emotioneel worden van hoe mooi ik het allemaal vind. Die aankomst van de Rohirrim bij de Pellenor Fields maar ook de vriendschap tussen Sam en Frodo is geweldig om te zien.

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Op t.v. nog maar eens de herkansing. Maar nee, ondanks de soms spectaculaire scenes,

willen die Lord Of The Ring films mij niet bekoren. Van die andere twee (vooralsnog) mijn

beoordeling achterwege gelaten. In mijn vage herinnering vond ik die nog minder dan deze.

Puur objectief realiseer ik mij wel dat deze zeer ambitieuze producties knap zijn gemaakt,

maar op de een of andere manier zijn deze films niet aan mij besteed. Wel geinig dat de

regisseur Peter Jackson in het begin van zijn carriere ook films als Braindead en Bad Taste

maakte. En hij met beperkte middelen reeds in staat bleek prima pulpfilms te maken.