American Gangster (2007)
Genre: Biografie / Misdaad
Speelduur: 157 minuten / 176 minuten (unrated edition)
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Russell Crowe, Denzel Washington en Chiwetel Ejiofor
Releasedatum: 15 november 2007
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Bekijk via SkyShowtime
Plot American Gangster
"There are two sides to the American dream"
Drugskoning Frank Lucas (Washington) profiteert van de aanwezigheid van het Amerikaans leger in Azië tijdens de Vietnamoorlog om goedkoop drugs de VS in te smokkelen. Daarmee bouwt hij in rap tempo een groot imperium op. Echter krijgt politieagent Roberts (Crowe) lucht van zijn handige zaakje, en ook de corrupte agent Trupo heeft interesse in de zaak.
Richie Roberts
Javier J. Rivera
Freddie Spearman
Moses Jones
missl
Een misdaadfilm word bij mij meestal beter wanneer er waargebeurde feiten in voorkomen. Zo ook deze. Interessante speelfilm die rustig de tijd neemt om het verhaal te vertellen.
puckb96
Wat een superfilm was dit zeg. Een ijzersterk misdaadverhaal waarin Russel Crowe en Denzel Washington een sterrencast in leiden. Ik vond deze persoonlijk beter dan The Godfather, misschien omdat die zo oud is. Het acteerwerk was in één woord: indrukwekkend. Het zal voor onze Denzel niet makkelijk zijn geweest om de ware Frank Lucas neer te zetten. Wat een aantal brute beelden die gewoon horen in zo'n gangsterfilm. Het regisseurwerk van onze topregisseur Ridley Scott (Alien, Blade Runner, Gladiator en Robin Hood). Het tempo is sloom, maar in ieder geval niet zo sloom als The Godfather. Waarin hier nog een aantal spannende en brute scenes te zien zijn, is die echt super sloom. Het toont gewoon het ware beeld achter de keiharde misdadige wereld in de herione-smokkel. Het is gewoon keurig in beeld gebracht. Super film.
Sergio Leone
Onderhoudende misdaadfilm, maar komt op elk vlak tekort.
Het verhaal van Frank Lucas lijkt haast overgenomen van Scarface. Maar dan wat sneller. Bumpy sterft. Geen probleem. Frank Lucas is there! Daar gaat de film al de mist in. Ik had liever een wat meer gedetailleerd verhaal gehad van hoe Frank z'n naam maakte in de misdaadwereld. Dat de film daarvoor zogezegd niet lang genoeg duurt? Ziever. Knip die overbodige scènes van Richie Roberts en z'n (ex-)vrouw weg en je hebt direct al een 15min langer om enkele scènes over de rise to fame van Lucas te laten zien.
Voorts wordt het verhaal nergens echt boeiend. Frank Lucas is de koning te rijk. Amper last van iemand.
Ondertussen zien we ook de verhaallijn van Richie Roberts. Ook dat wordt nergens boeiend. Richie werkt bij de politie, waar 75% corrupt is. Viel weinig van te merken. Hij mag rustig werken en z'n bewijzen tegen Lucas en co zoeken.
Het einde vond ik ook maar snel - snel - snel gedaan. Over de ontknoping kan ik me best wel vinden, maar iets meer verhaal daar rond had niet erg geweest.
Denzel Washington als Frank Lucas vond ik erg goed acteren. Weinig op aan te merken. Had het personage Frank Lucas wat uitdagender geweest, had Washington misschien wat meer moeite gehad. Russel Crowe vond ik maar matig. Weinig emotie, geen passie.. Josh Brolin in z'n bijrolletje vond ik wél goed.
Pluspunt voor mij was vooral Ridley Scott. Het camerawerk, de gekozen muziek, kostumering, de sfeer die hij in z'n film weet te stoppen... Allemaal topwerk.
Een 3,5* voor een onderhoudende misdaadfilm (waar -helaas- meer had ingezeten).
Denzz
Hij stelt immers zelf een team samen van betrouwbare politieagenten, niet moeilijk dat je er dan weinig van merkt
. Vind ge?
Als 75% van alle flikken corrupt is, is de kans toch groot dat er eentje tussen zit die ook niet vies is van foute zaakjes. Het had de film wat spannender kunnen maken. Ik miste wat peper in een plaats waar de zon nooit(?) schijnt..
AGE-411
Vind ge?
Je weet toch dat de film waargebeurd is?
Sergio Leone
Je weet toch dat de film waargebeurd is?
Zeer zeker. Wordt ook verteld aan't begin van de film. Maar ik ken het "echte" verhaal niet van Frank Lucas en Richie Roberts. En het ergens gaan opzoeken en lezen interesseert me helemaal niet.
Public Enemies bv. is ook op een waargebeurd verhaal/ persoon gebaseerd. Die film echter wél de nodige pit die ik hier toch wat miste. Ik vind dat spijtig, want deze film had een erg goeie geweest kunnen zijn.
Cinemaniak
Deze film is op een andere manier spannend, verder vind k Public Enemies een matige film waarin de karakters totaal niet uit de verf kwamen (nul-komma-nul binding). Dan is die pit heel leuk allemaal, maar totaal niet interessant. Die binding met de karakters komt in deze film al stukken beter naar voren en de 'peper' had het hele waargebeurde van het verhaal goed kunnen vernaggelen. Dit past gewoonweg niet bij de waarheid en sfeer van de film.
Sergio Leone
We houden er verschillende meningen op na. Maakt mij niet uit, kan gebeuren.
Jan met de pet
Prima spannende en onderhoudende film, zeer goede verfilming van een waargebeurd verhaal, lange zit maar de tijd vloog om:4,0
Alonzo
Geweldige film!
Ik ben sowieso een Denzel fan en helemaal als het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.
Je moet wel de tijd nemen voor deze film en minimaal 2 keer zien, zodat je alles van de film begrijpt.
Deze film staat in mijn top 10!
Filmpje1
Geweldige film!
Deze film staat in mijn top 10!
is inderdaad ook zo, maar naar 16 keer kom je ook nog wel dingen tegen. het blijft een vette film.
VHS1975
Vaar gebeurd verhaal, goed uitgewerkt, prima geacteerd --->> INSTANT BUY
postm00v
Helemaal mee eens ! Toen ik in de gaten had dat Lucas alles zomaar alles overnam zonder slag of stoot, vond ik dat een enorme tegenvaller !
Toch wel een vermakelijke film. 3 sterren.
ILDIB
Veel te traag in het middenstuk om echt spannend te zijn. Mooi gemaakt, maar komt nergens echt tot een hoogtepunt. Het laatste part vind ik nu ook nou niet echt geloofwaardig/bij het karakter van Lucas passen. Ook al is het based upon.. Klopte geen reet van in verhouding met zijn eerdere daden.
orbit
- 12092 berichten
Mee eens, veel te traag voor wat het feitelijk biedt. En dan reken ik de prima rol van Washington nog mee als pre.
Filmpje1
wat ik toch wel als hoogtepunt zie is als Lucas naar Vietnam gaat en dan zijn "imperium" opbouwt door de coke rechtstreeks bij leverancier te halen en als hij die ene gast (tango) omlegt en dat glas op zijn dode lichaam neer legt, vind ik toch één van de mooiste scenes ooit. verder ben ik het wel met je eens als het in het midden van de film wat traag gaat maar toch geniet ik van elke scene met die heerlijke muziek. moet hem snel weer eens zien.
vooral het kat en muis spel tussen Washington & Crowe vond ik er mooi om te zien.
ILDIB
Kat en muis? Daar was amper sprake van. In bijvoorbeeld Heat zit er veel meer dynamiek in de strijd tussen boef en cop. Je noemt 3 scenes, en dat zijn dan ook meteen de hoogtepunten. Er gebeurt gewoon veel te weinig.
dikkepiet
Goed verhaal, maar de film is vrij langdradig en gewoon té gedetailleerd. Er zit gewoon geen vaart in. Van de 176 minuten hadden ze er wat mij betreft 100 weg kunnen laten, dan had de film mij meer geboeid.
El Loco
Matige maffiafilm
American Gangster weet ons niet veel origineels te vertellen. Een jonge knaap die het tot bendeleider schopt na de dood van de oude maffiabaas en zijn imperium verder uitbreidt, een bende corrupte politieagenten die hun deeltje proberen mee te graaien en één brave agent die de boel probeert op te rollen. Een zeer standaard maffiafilm met weinig verrassende momenten.
Op de koop toe duurt de film nog eens meer dan twee en een half uur en is tempo erg laag. Van actie is er ook niet al te veel sprake in deze film. Bovendien is de enige actievolle scène nog eens slecht in beeld gebracht.
De casting is het enige lichtpunt van American Gangster. Denzel Washington doet het prima als Frank Lucas, de drugsbaron van New York. Ook Russell Crowe doet het meer dan behoorlijk als de doodeerlijke agent Richie Roberts.
Maar alles bij elkaar is American Gangster niet meer dan een matige maffiafilm. Met nostalgie denk ik terug aan die goede oude maffiafilms van Coppola, De Palma en Scorsese.
DonPeliculón
Eerlijk gezegd had ik er iets meer van verwacht, maar American Gangster is een meer dan degelijke misdaadfilm die vooral door de twee topacteurs Denzel Washington en Russell Crowe wordt gedragen. Ook de bijrol van Josh Brolin is zeer goed. Het verhaal is onderhoudend en beklijft, maar is op het mooie einde na niet erg origineel of bijzonder. De film bouwt rustig op en het is vooral het laatste half uur dat de aandacht trekt door de spanning en het tempo gecombineerd met de onvermijdelijke vraag die opspeelt: wat gaat er gebeuren met Frank Lucas nu hij gearresteerd is?
Uitstekende misdaadfilm die zich afspeelt eind jaren '70 waarin de twee hoofdpersonages aan weerszijden van de wet opereren, de één drugsdealer en de ander een agent. Ondanks dat het verloop van de film wat voorspelbaar is, blijft dit een oerdegelijke film. Goed in beeld gebracht en uitstekend acteerwerk. Naarmate de twee hoofdpersonages dichter bij elkaar komen, wordt het steeds spannender. En door de montage van deze twee 'aparte' verhaaltjes blijft deze film bijzonder onderhoudend. Een dik verdiende 4.0 sterren.
sono26
Prachtige film. Heb er echt van genoten!
PS: Wat acteert die denzel washinton (Frank Lucas) weer goed!
N23
Ik ga er geen woorden aan vuil maken, ik heb genoten, ze acteerde goed, de setting was prima. Een veilige film voor een avondje plezier.
bozzy
Prima misdaad film!
Vooral omdat het allemaal echt is gebeurd,ondanks de lange speelduur kakt hij nergens in.
2x gezien en beide keren ervan genoten.
Poecillia
Prima film, goed gemaakt, goed acteerwerk. Bij fasen wat traag, maar over het algemeen onderhoudend. Ik vond de stukken privéleven van Ritchie, de politieman, het minst interessant.
Al DeNiro
Begint toch één van mijn favoriete films te worden, waar ik geen genoeg van krijg.
Zeer indrukwekkende film met boeiende verhaal (opkomst en ondergang Frank Lucas + strijd tegen drugs en corruptie) en mooie tijdsbeeld (70s).
Russel Crowe en vooral Denzel Washington zijn ook werkelijk subliem.
Voor mij persoonlijk nu al een klassieker in de misdaad-genre.
John Lee Hooker
Een vrij bekend uitgangspunt maar Ridley Scott heeft het prima voor elkaar gekregen. Denzel Washington is zoals altijd weer foutloos en Russell Crow deed het ook niet onaardig. Muziek van John Lee Hooker voorbij horen komen en dat is natuurlijk altijd een pluspunt. Het is mooi om twee verschillende werelden tegelijk onder de loep te mogen nemen en om de afgang van de grote baas langzaamaan dichterbij zien te komen. Minder slim van Frank was om zo'n prominente bontjas aan te doen terwijl hij eerder nog iemand met een zogeheten 'clownspak' had gewaarschuwd. Hij zei toen: ''je moet zo min mogelijk opvallen'' en ''vaak stellen diegene met indrukwekkende kleding juist het minste voor'', een beetje vreemd dus dat hij enkele momenten later moeiteloos zit te pronken met het cadeau van zijn vrouw bij de bokswedstrijd van Muhammed Ali. Een rise-fall film wil ik het niet noemen, aangezien Frank al een behoorlijke status had aan het begin van deze prent. De actie, voornamelijk tegen het einde aan, is mooi in beeld gebracht. Gangsters en maffialeden zorgen voor de Blue Magic en in dit geval blijft dat niet ongestraft. Er wordt een grote vis binnen gehaald.
RuudC
Van alle gangster/maffia/misdaadfilms die ik gezien heb, is deze zonder twijfel een van de meest interessante. Niet in de laatste plaats omdat de gangster in kwestie inhoud heeft (hij kan dus meer dan alleen wat schreeuwen en boos kijken). Denzel Washington zet met Frank Lucas een van de beste rollen van zijn carriere neer. Zoals bij wel meer misdaadfilms betreft het een rise and fallverhaal. Alleen niet enkel die van Frank Lucas. In American Gangster ligt de focus even duidelijk op Richie Roberts en de anti-drugsbestrijding van New York en in iets mindere mate worden ook politieke en maatschappelijke kwesties van de jaren ’60 en ’70.
American Gangster handelt evengoed over corrupte politie agenten en drugsmisbruik van en door Amerikaanse militairen in Vietnam. Al die verhaallijnen samen vormen een erg boeiend verhaal dat ook nog eens erg mooi en sfeervol wordt gepresenteerd door Ridley Scott. Uiteindelijk komt het geheel mooi samen. De scene in de verhoorkamer tussen Russell Crowe en Denzel Washington is briljant. Daar komt alles mooi samen en krijg je precies te zien hoe het karakter van Frank Lucas werkelijk in elkaar steekt en uiteindelijk ook hoe het corruptieschandaal aan het licht komt. Tot die tijd is het ontzettend interessant om zowel Frank Lucas als Richie Roberts te volgen. Lucas’ successen en rijkdom vormen een sterk contrast met heroinejunks en babies bij moeders die al aan een overdosis zijn gestorven. De film is zodanig goed dat de unrated version zelfs over de lengte van bijna drie uur niet verveelt.

IJzersterke misdaadfilm 'American Gangster' met Denzel Washington en Russell Crowe verdwijnt 1 januari van Netflix

IJzersterke misdaadfilm 'American Gangster' van Ridley Scott vanavond op televisie

De tien best beoordeelde films van de vandaag jarige Chiwetel Ejiofor (46)

Netflix verwijdert nog dit jaar een grote hoeveelheid titels, dit zijn de best beoordeelde

Scarface

Carlito's Way
Misdaad / Drama, 1993

Gran Torino
Drama / Misdaad, 2008
underdogblack peopledrugshandelghettogangsterdrug smugglingmaatschappijambitionrise and fallagentdrug dealingcorruptie bij de politiepolitie-detectivefamilielaw enforcement post-credits scenedishonestycriminal heroes