• 9.374.591 stemmen

Releasedatum: 27 april 2017

• tv Vandaag om 23:23 uur op RTL 7

Plot Free Fire

"All guns. No control."

Boston, 1978. Justine (Brie Larson) heeft een bijeenkomst opgezet in een verlaten pakhuis tussen twee Ieren (Cillian Murphy, Michael Smiley) en een bende onder leiding van Vernon (Sharlto Copley) en Ord (Armie Hammer) die hen een voorraad wapens wil verkopen. Maar wanneer er schoten vallen tijdens de overdracht ontstaat er een bloedstollend spel om te overleven.

Martin Scorsese is uitvoerend producent.

Brie Larson staat niet eens op de poster dus ik neem aan dat haar rol klein is..

avatar van perceived

perceived

Alweer iets om naar uit te kijken van Ben Wheatley én ook alweer een compleet andere flmfeel lijkt me zo

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Positieve review, negatieve review, samengevat: uiterst vermakelijk versus mislukte poging om op gelijke hoogte met de cultklassiekers van Tarantino te komen.

Vanaf 27 april in de bioscoop (Splendid Film)

avatar van John Milton

John Milton

Ik moet zeggen dat die trailer me erg vermaakte. Als de film dat in dezelfde mate doet, komt het wel goed.

• 11939 berichten

Instant cult classic, soort Reservoir Dogs 2.0. Gangsters, humor, kogels. Je kunt er alle kanten mee op, maar de benadering en uitwerking van Wheatley is op alle vlakken raak. Ook erg fijn dat hij zich tot 90 minuten heeft beperkt. Het voelde als twee uur, maar in a good way.

Meesterwerk!

Kan niet wachten tot 27 april!

avatar van Montorsi

Montorsi

Simpel verhaaltje, rechtoe-rechtaan misdaad, schieten, quotes en een vrouw. Simpeler kan bijna niet, maar leuk is het wel.

avatar van wibro

wibro

Tja, films van Ben Wheatley staan meestal voor laat maar komen en verstand verder op nul. Het slaat gewoon nergens op maar niettemin prima vermaak. Dat heeft ook zijn film Sightseers bewezen en nu ook deze kolderieke laatste film van hem die eigenlijk niet meer dan één lange shoot-out was. Helaas kon niet iedereen deze film die vertoond werd in de sneak preview in Lux Nijmegen deze film waarderen. Er liepen maar liefst 10 bezoekers de zaal uit, als het er niet meer zijn. Niet verrassend eigenlijk, want als je alleen maar van bloedserieuze art-house drama's houdt dan heb je bij deze film niets te zoeken. Ik kon het in ieder geval wel waarderen, hoewel het qua humor toch niet in de buurt kwam van Sightseers, voor mij nog altijd Wheatley's beste film.

avatar van Shinobi

Shinobi

Toen ik de trailer voor het eerst zag in de bios pakte het me gelijk. En dan zie ik nu dat dit afkomstig is van Ben Wheatley, wat het des te interessanter maakt.

avatar van Edwin02

Edwin02

Trailer gezien, leuk. Deed me denken aan Shoot 'm up met Clive Owen, ook een non-stop schietfestijn.

avatar van blonde redhead

blonde redhead

Zelden zo'n slechte film gezien. Erg oppervlakkige karakters,verschrikkelijke dialogen en nog slechtere humor die bovendien nog bij elkaar gejat is ook.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Schiet mij maar lek.

Eén langgerekte schietscène, one-location situatie in seventies kleding met een flauwe poging tot humor.
Dat is het. Niet meer niet minder.
Ik kon hier werkelijk niets mee. Naarmate de film vorderde kon het me weinig boeien wie er overbleef. Ondanks de speelduur van 90 minuten voelde het als een eeuwigheid voordat de aftiteling begon.
Nee. Dit was echt een grote bore-fest.

Voor een Pathe Unlimited Night film was dit echt ondermaats.

avatar van hendrikjanjansen

hendrikjanjansen

Blijkbaar een hate it or love it film. Zoals wel vaker bij Ben Wheatley. Ik zelf kon niet door zijn vorige films heenkomen, terwijl ze de hemel in geschreven werden.

Voor mij is dit echt een topper. Ik heb enorm zitten genieten, gisteren in de bios. Dat het 1 lange shoot-out is, kun je weten voor je naar binnen gaat. Dat is geen geheim en al zeker geen spoiler. Maar wat Ben er mee gedaan heeft, is briljant. Ondanks de beperkte scope zit er ontwikkeling in de karakters die goed zijn uitgewerkt. Goede teksten en heerlijke actie. De humor was zeker mijn ding. Voornamelijk Sharlto Copley met zijn 'Watch and Vern."

Een knap uitgewerkte en mooi vormgegeven production design en goede ondersteuning van de muziek, zorgde voor een heerlijk sfeertje, waar ik helemaal in op ging.

De verhaallijn van Free Fire is flinterdun, maar het probeert ook niet meer te zijn dan wat het is. Soms zie je een goede shoot-out in een film, waar je zo van geniet dat je baalt als hij voorbij is. Wel van deze kun je anderhalf uur lang genieten. En het wordt geen seconde saai. in tegendeel!

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Gewoon een popcorn-film toch? Dat hij bij de serieuze filmpers zo goed valt en vervolgens geprogrammeerd gaat worden in filmhuizen (dacht ik toch?) is ronduit hilarisch. Dit is er 1 voor een bomvol Pathe. In die grote zaal zal vast niet iedereen de (toch overduidelijke) meta-humor en flauwe woordgrapjes snappen en het zal ongetwijfeld te gestileerd zijn. Anderzijds, is het gewoon verstand op 0 cinema? Of is het stiekem toch een parodie op verstand op 0 cinema?

Ik zei toen ik de zaal uit kwam, net of Peckinpahs The Wild Bunch shootout in een 70's comedy-jasje is gestoken. De slowmo's, de bombast: het wijst er allemaal op. Hoewel je John Woo en William Friedkin (een soms onguur neo-noir sfeertje) ook wel terug ziet. Verder, neeee, daar moet je niet te moeilijk over doen. Nogmaals, dat de "serieuze" film-pers hier zo hard van onder de indruk is...bizar. Afijn, ik heb me vermaakt, want ik wilde een bijna hersenloze actiefilm en die heb ik gekregen.

avatar van mrklm

mrklm

Het valt niet mee om iets te bedenken dat vervelender is dan een film die zichzelf zo intelligent en origineel vindt en de plank op alle fronten volledig misslaat. Free Fire valt in de uitgerangeerde categorie van hopeloze pogingen om Reservoir Dogs te evenaren, maar de cast is te zwak, de dialogen zijn levenloos en er is geen enkel karakter om mee te sympathiseren. De film draait om een schietpartij in een verlaten bouwval waar een wapendeal plaatsvindt, maar regisseur Ben Wheatley geeft amper enig overzicht van de geografie van het pand en de montage is een puinhoop: het lijkt willekeurig knip- en plakwerk waardoor het onduidelijk is wie zich nou waar bevindt en wie er op wie schiet. Nogal belangrijke informatie om de film te kunnen volgen, maar in dit prutswerkje lijkt Wheatley ieder basisbeginsel van schrijven, regisseren en monteren te zijn vergeten. De vergeefse pogingen om het geheel een dun laagje hipheid mee te geven door o.a. Annie's Song van John Denver op de soundtrack te gebruiken, voelen geforceerd aan en zelfs dat element is technisch onjuist gebruikt. Je hoeft bovendien geen muziekliefhebber te zijn om de muzikale continuïteitsfout in de finale te ontdekken. Het einde is niet de moeite waard en benadrukt alleen maar de zinloosheid van deze mislukking waarop ik zelf met alle liefde wat 'Free Fire' op los zou laten. Et voila, toch nog een flauwe woordspeling gevonden om deze tirade mee te beëindigen.

avatar van Rvdz

Rvdz

mrklm schreef:

Dit zal waarschijnlijk de eerste keer zijn dat de woorden 'hipheid' en 'John Denver' in dezelfde zin staan.

Haha, inderdaad.

avatar van MRDammann

MRDammann

Free Fire, de nieuwe film van Ben Wheatley. Ik was hier erg benieuwd naar, aangezien ik High-Rise eigenlijk wel goed vond.

Het plot is simpel: een groep mannen en één vrouw krijgen ruzie. Gevolg: grote schietpartij en chaos. En een chaos is het. Toch weet Wheatley er een georganiseerde chaos van te maken. Het is soms lastig te volgen, maar heel storend vond ik dat niet. Sterker nog: het is één van de meest amusante films die ik heb gezien in de afgelopen jaren. Dat komt ook door de dialogen en de humor die erin verwerkt is.

Ik heb heel veel lol met deze film gehad, ook door hoe het geweld in beeld is gebracht. Ik heb pas twee films van deze regisseur gezien, maar ik kan niet wachten om andere films van zijn hand te zien.

avatar van Phantasm

Phantasm

Hier moet je van houden, dus niet mijn ding, alles op 1 locatie en dan nog vervelende geschiet.

Walter S.

Nee, ik vond het ook niet veel soeps. Eentonig en saai. Of is dat hetzelfde? Nou, bij deze film is eentonig en saai op zijn plek. Elke vergelijking met een meesterwerk als Reservoir Dogs is wat mij betreft totaal onterecht.

avatar van Drulko Vlaschjan

Drulko Vlaschjan

Op seksscènes waarbij iedereen zijn of haar broekje en shirtje aanhoudt na, vind ik schietscènes het meest slaapverwekkende wat de filmindustrie ons heeft gebracht. Duizenden afgevuurde kogels zonder dat er iemand geraakt wordt, behalve dan de figuranten, die liggen er met één schot af. Pas op het einde gaat de grote schurk voor de bijl, maar niet voordat hij tot drie keer toe dood leek en toch weer op kon staan. Nu ja, je kent ze wel.

Het leuke van Free Fire is dat het dat hele walgelijke schietgebeuren op de hak neemt. Ik kon er smakelijk om lachen, ook vanwege de maffe personages en de soms best grappige dialogen die ook tijdens het schieten maar door bleven gaan. Het had iets absurds. En combinatie van Reservoir Dogs en die eindeloze gevechten tussen Peter Griffin en die gele vogel in Family Guy.

Maar goed, uiteindelijk heeft het natuurlijk allemaal niets om het lijf en ben je de film goed en wel vergeten voor hij is afgelopen. Groot vermaak, weinig impact.

avatar van cholopotter

cholopotter

Heb het drie kwartier volgehouden en daarna maar gedesillusioneerd naar buiten gelopen om mezelf in elk geval nog drie kwartier van hetzelfde te besparen. Een schietpartij waarbij het totaal onduidelijk is wie op wie schiet (wellicht de bedoeling, maar dat maakt het nauwelijks minder vervelend om naar te kijken), gelardeerd met grappig bedoelde one-liners, die zonder uitzondering niet grappig zijn. Ik lees hierboven Reservoir Dogs 2.0, maar waar die film wel cool, komisch, stijlvol en spannend is, is deze film op al die vlakken totaal mislukt. Het is mij een raadsel hoe de zo getalenteerde regisseur zo'n waardeloze film heeft kunnen maken.

• 11939 berichten

Ech bizar hoe groot het verschil is tussen de mening van festivalpubliek en de pathegsngers die nu pas met deze film in aanraking komen. Kan echt helemaal niets met de meningen van mensen die schietfilms haten (waarom ga je hier in godsnaam heen?) en zij die de zelfbewuste spot volledig missen.

Ik probeer 'm zo snel mogelijk nogmaals te zien, want de mainstream kijkers werken helaas absoluut niet mee aan een lange run. Zonde!

avatar van cholopotter

cholopotter

Basto schreef:

Ik weet niet op je op mijn mening doelt, maar A. ik ben allesbehalve een Patheganger, ik kom daar nooit, dit lijkt me juist een film die ze daar fantastisch vinden, lekker anderhalf uur knallen, en b. ik vond bijvoorbeeld Dredd wel geweldig, dat is ook anderhalf uur knallen, maar dan wel spannend en fantastisch in beeld gebracht. Kun je misschien uitleggen waaruit hier de 'zelfbewuste spot' bestaat?

Basto schreef:

Misschien ligt het er aan dat het een wat eentonige en langdradige film is die niet gered wordt door de humor die er in zou moeten zitten dat ie geen lange run gaat krijgen?

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Film begint erg leuk, met een spannende koop en een fijne shoot-out. Maar die duurt maar en duurt maar. Zozeer dat de verveling al snel begon toe te slaan. Er zit geen ontwikkeling in, de acteurs zijn te zwak om er wat van te maken ondanks vrij sterk geschreven personages en de choreografie is erg onoverzichtelijk. Heb je een beperkte ruimte (te beperkt om er iets goeds mee te moeten doen, zeker als de film zo eentonig is) en dan nog lukt het de regisseur niet er enig overzicht in te geven. Dat is dus gewoon slechte regie. En ten slotte is de humor vaak ook misplaatst en niet grappig. Het geluid is dan wel zalig. Zozeer dat het jammer is dat er niet nog meer en veel zwaardere wapens werden gebruikt. En de muziek, kapsels en snorren (Murphy was een kloon van Ringo Stars) zijn ook erg goed. 2,0*.

Walter S. schreef:

Well, that's just an opinion, man!

Walter S.

Dat je een mainstream kijker bent als je de film niet goed vindt ook.

Goeie films draaien langer dan slechte films. Dat is dan weer een feit.

avatar van Zandadder

Zandadder

Wederom een geniale Wheatley. En wat is dat nummer van John Denver toch mooi.