Genre: Drama / Thriller
Geregisseerd door: Bruce A. Evans
Met onder meer: Kevin Costner, Demi Moore en William Hurt
Releasedatum: 6 september 2007
Plot Mr. Brooks
"The man who has everything has everything to hide."
Het is Earl Brooks (Kevin Costner) altijd gelukt een gespleten leven te leiden: aan de ene kant is hij de onkreukbare zakenman en perfecte huisvader, maar daarnaast heeft hij het bloeddorstige alter ego Marshall (William Hurt) die hem tot gruwelijke moorden aanzet. Hij komt echter in de problemen wanneer er foto's worden genomen van zijn laatste moordpartij. Naast de opportunistische fotograaf, wordt hij ook op de hielen gezeten door de doortastende rechercheur Tracy Atwood (Demi Moore). Is Mr. Brooks slimmer dan zijn tegenstanders en kan hij voorkomen dat zijn vrouw en dochter achter zijn schokkende dubbelleven komen? Of wordt hij voor eens en voor altijd ontmaskerd?
Earl Brooks
Sheila
Meeks
Sunday
Weertenaar
Bruce Evans; het Amerikaanse evenbeeld van Mike van Diem? 3.00 (3.20)
Een prent met een hoog gehalte aan potentie, dat bij vlagen fraaie momenten ensceneerd, maar ook aan overdreven insinuaties vasthangt, en vooral richting het slotakkoord te kampen heeft met een te grote mate aan voorspelbaarheid. En dat is jammer, want je voelt langzaam maar zeker alle kracht uit het plot wegvloeien, dat nooit meer een wederopstanding kon beleven. De film moet het dan ook met name van de eerste helft hebben waarin goede dialogen, een uitstekende weergave van het alter ego van Earl en de prima balans tussen de diverse verhaallijnen; een bovengemiddelde fundering vormen om deze prent een eind de juiste richting op te duwen. Tel daar een goede Costner en een sinds lange tijd zowaar acceptabele Moore bij op; en het is toch wel jammer om te zien hoe de prent zichzelf afroomt naarmate deze vordert. Zoals wel vaker zit ik weer in dubio wat ik zal toekennen, heeft de eerste helft voldoende credits opgebouwd om voor een 3,5 te gaan of zuigt de tweede helft te veel kracht uit Mr. Brooks weg om voor een 3,0 te kiezen. Meestal ga ik aan de voor de film goede kant zitten; voor Mr. Brooks vind ik dat echter toch iets teveel van het goede.
Pete_033
Goede film met een goede rol Van Costner. Demi Moore ziet er lekker uit maar is niet echt geloofwaardig als agente. William Hurt heb ik ook nog nooit zoveel horen vloeken in een film.
Het verhaal is goed maar heeft een aantal slecht uitgewerkte scenes met als toppunt de schietscene tussen Moore en Meeks. Deze was wel erg slecht uitgewerkt.
Dat Brooks de ex van Moore en de advocate vermoordt was geen toeval. Dit had hij van tevoren uitgedacht. Dat hij overal kan inbreken via zijn computer is natuurlijk ook mooi meegenomen…
Van mij had de droom aan het einde ook wel het echte einde mogen zijn, was een goed einde geweest. Nu hebben we weer een standaard Hollywood einde.
Threeohthree
Precies, heb je zo´n bruut concept, met zo´n politiek correct einde. Bovendien is de geloofaardigheid van dit verhaal natuurlijk ver te zoeken, wel heel erg toeval dat én de fotograaf én zijn dochter dezelfde moordverslaving hebben. Al valt die verslaving van Costner een beetje buiten de boot als je het mij vraagt.
madmax1
Toen wiliam hurt er in kwam wis ik al genoeg.
Een zeik film van de bovenste plank.
Pete_033
Bedoel je daarmee het 'zeikmoment' in het huis van de ex van het personage dat Demi Moore speelt
mcdaktari
Ik vond het einde ook niet echt bevredigend. Misschien moet ik de film nog maar eens een keer rustig kijken want het einde is me nog niet helemaal duidelijk. Maar afgezien van het einde vond ik het toch wel een aardige film en Kevin Costner deed het weer heel goed in deze rol. William Hurt is nooit mijn favorieten acteur geweest hij acteerd dan misschien wel goed maar iets in die man staat me toch niet aan. Maar ik vond hem als Costners alter ego toch niet storend. Aardige Thriller die ik beslist nog een keer ga kijken.
lvlvlv
Paar goeie stukken, maar dat was het.
Geen spanning, het einde was zwak.
Gewoon niet mijn smaak van drama-thriller.
TimZor
Na veel slechte reacties van vrienden vanaaf deze film toch maar even aangezet. En ik was eiigenlijk wel blij verrast. Een steengoede Costner en zelfs Hurt overtuigde me vanavond (doet hij anders niet snel) vondt het verhaal erg leuk, en vooral ook het stukje Dat hij bij Dane Cook binnen kwam, en die achteraf dacht dat hij een wel heel realistische droom had. Moore is nooit me favoriet geweest en dat bewees ze nu ook weer. Beetje jammer dat er zo een tweede verhaal rondom Moore zat. En inderdaad had ik ook wel graag als einde gezien dat het geen droom was met zijn dochter. Maar ondanks dat evengoed op het moment een 4 vooral vanwege de interactie tussen Costner & Hurt. En ik moet zeggen ik ken Cook eigenlijk alleen maar als irritante gast in comedy's, maar hij speelde deze serieuze rol wel erg goed.
daxclusive
Goede film met Kevin Costner en Demi Moore.
Met plezier naar gekeken, goede verhaallijn en zeer sterk.
Mitchy.
Fijne thriller met prima acteurs.
Een sterke verhaallijn. Ook mooi dat ''hurt'' afgebeeld word als de zwarte kant van costner (I.p.v. Costner met een make-over). Een mindere kant van de film vond ik dat ze wel wat meer hadden mogen laten zien. Het keek iets teveel weg als een familiefilm (Zelfs af en toe een feel-good). Zo werd de slachtscene op school niet getoond, wat toch wel vrij jammer was..
Ook het nogal ''open'' einde vond ik een beetje tegenvallen. Daar had meer in gezeten..
Maar de spanning word af en toe goed opgekrikt en de film kijkt lekker weg.
Niets mis mee voor een avondje ontspanning.
3,5 *
Lewis-06
voor 3e keer gezien gisteren, blijft goed !
Nickske1912
Verhaal met potentie, maar veel te weinig mee gedaan naar mijn mening. Het blijft allemaal een beetje oppervlakkig en dat is jammer.
Justinvdk
Erg goeie film toch wel. Had er niet zoveel van verwacht, maar is me 100% meegevallen. Costner en Hurt speelde beiden een prima rol. De rol van Demi Moore vond ik minder, dat hele verhaal had van mij wel wat minder uitgebreid gemogen. Ook had ik graag meer willen weten over hoe het nou verder ging met bijvoorbeeld die dochter, of ze echt aan het moorden zou slaan of dat die droom geen waarschuwing was. Maar verder goeie film. 4*
K. V.
'k vond het een goeie film, alleen door het einde was het geen geweldige film.
Door twee eindes (dochter en slotscène) te hebben was 'k dan teleurgesteld door het tweede einde. Ofwel moesten ze gestopt hebben bij de dochter ofwel alleen de slotscène, maar niet beiden.
't klinkt waarschijnlijk wat verwarrend voor degene die de film nog niet hebben gezien, maar 'k wil niet te veel verklappen.
Voor de rest werd er door iedereen goed geacteerd. 't was trouwens eens leuk om Demi Moore nog eens terug te zien na (voor mij) het misbaksel Charlie's Angels: Full Throttle
en natuurlijk om Kevin Costner eens te zien schitteren als bad guy.
Een aanrader.
IceTigerGhost
Zeer degelijke film die echter wel wat ideetjes uit andere films heeft gehaald: de ene moordenaar die een rechercheur op het spoor zet van een andere moordenaar doet al denken aan 'Silence of the Lambs' en de slotscène met die schaar doet dan weer denken aan 'Carrie'. Maar het misstaat allemaal niet en Costner doet het goed. Demi Moore maakte minder indruk.
Outblasty
Ik vond het einde inderdaad beetje vaag. Wat is nou precies wel gedroomd en wat niet? Ik vond het eigenlijk wel vet dat hij werd neergestoken door zijn dochter. Toch wel een erg sterke film vond ik.
(verwijderd)
Ik ben nu net halverwege en het doet me denken aan Het diner van Herman Koch .
(verwijderd)
Ik vond 't een lekker filmpke zogezegd. William Hurt speelt wat mij betreft fantastisch, en Kevin Costner erg goed. Dat er zo veel gebeurd is wat mij betreft vooral een pluspunt, af en toe kan het wat ongeloofwaardig aandoen, maar vermakelijk vind ik 't, zogezegd, wel.
JJ_D
Wat een bloederige, Amerikaanse onzin. Slaat nergens op, geen greintje diepgang qua plot of personages, flutdialogen en visueel totaal onaantrekkelijk. Bah, bagger.
Dominootje
Ben gezien het bovenste in de minderheid, maar jeetje was een langdradige slome film..
Viel bijna in slaap, na de beschrijving had ik wel wat meer snelheid en "actie" verwacht..
Jammer.
Guzziking
Heb grote problemen met hoe dat rare 'alter ego' gedoe is neergezet. Die overheerst teveel als een daadwerkelijk bestaand persoon, terwijl dat niet het geval is. Had men anders aan moeten pakken. Ben na een dik half uur gestopt met kijken...
Het is gewoon niet mijn smaak, en daarom toch anderhalve ster, rekening houdend met anderen die de film wel kunnen waarderen.
Demeter
Ik hoor veel mensen klagen over het einde, maar ik vond het juist schitterend en gruwelijk tegelijk dat hij verder moest leven met de angst dat zijn dochter hem een keer te grazen zou nemen. Veel beter dan dat hij meteen vermoord zou worden, zoals in zoveel films aan het einde het geval is. De rest van de film was ook erg goed, onvoorspelbaar en een interessant kijkje in de geest van een seriemoordenaar, met een geweldige Costner.
Sergio Leone
Bovengemiddeld.
Hoewel het allemaal niet bijster origineel is, kijkt Mr. Brooks lekker weg. Zijn 'eigen verhaal' is het sterktste, en het is dan ook spijtig dat er een overdaad aan nietszeggende subplotjes bijgesleurd wordt.
Het plotje met de dochter valt nog mee, maar de zijplotjes met de detective en die Mr. Smith slaan nergens op.
Het einde is een kleine anticlimax. Ik had het goed gevonden als Mr. Brooks ermee weg kwam, maar niet na zo'n droom, wat een krachtiger einde betekend zou hebben indien het geen droom was.
Kevin Costner zet een overtuigende psycho neer. Zijn gespleten persoonlijkheid ligt er bij momenten nogal dik op, maar de nachtelijke scènes met een sterk acterende William Hurt zijn de hoogtepunten van de film.
Spijtig genoeg zijn er ook nog Demi Moore en Dane Cook, die er werkelijk niets van bakken.
Visueel ziet Mr. Brooks er niet onaardig uit. Vooral de nachtelijke moordpartijen zijn strak in beeld gebracht. De spanning is niet adembenemend, maar wel doorheen de gehele film aanwezig - de muzikale bijdrage is daar niet vreemd aan.
3,5
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Vele subplotjes - die soms wat overbodig lijken, maar de film wel wat extra dimensie geven. Ook enkele brutale onscreen moorden naar het einde toe. Ook één geweldig schrikmoment toen Demi het busje werd ingesleurd.
Demeter
Goede film die de geest van een serial killer weergeeft. Al begonnen die dialogen met zijn "andere persoonlijkheid" wel wat vervelend te worden. Dat niemand dat vreemd vond dat ze altijd 2 minuten moeten wachten totdat hij een antwoord geeft , omdat hij altijd aan het overleggen is met zijn andere persoonlijkheid?[...]
We begrijpen toch allemaal wel dat dat overleg met zijn alter ego in werkelijkheid met de snelheid van gedachten verloopt? Kom op zeg, een beetje je fantasie gebruiken! We kijken er tegenwoordig ook niet meer van op als er slowmotion-beelden in een film worden gebruikt, dus moet dat in deze vorm toch ook geen probleem zijn, lijkt me.
Montorsi
Vrij matig, film wil vooral te veel.
Het is allemaal niet bijster geloofwaardig, maar het concept (alter-ego die de killer van tips & tricks voorziet) is natuurlijk best aardig. Daar kun je best wat mee aanvangen, moet je je wel louter op het interessante aspect van de film focussen.
In plaats daar van gaat het ook over een hoop personages die ook nog half-uitgediept moeten worden. Leek allemaal een beetje op een misdaadserie a la Dexter, behalve dan dat dit in 2 uur verteld moet worden, en niet over 5 seizoen van elke serie. Met andere woorden, dat werkt allemaal voor geen meter. Krijg je bijvoorbeeld een politieagente, met hele scheidingsperikelen erbij, met een seriemoordenaar van het type Zware Jongens en compaan die haar te grazen wil nemen. Enkel overdreven uitgebreid uitgewerkt (zelfs tot en met de geldeisen over en weer
) omdat Mr. Brooks mevrouw de agent wel waardering voor d'r heeft. Verder voegt het inhoudelijk totaal niks toe.
Evenals het plotlijntje met de dochter. Ook totaal geen zinnige toevoeging, uiteindelijk gaat Mr. Brooks even naar de universiteit en helpt hij dochterlief, om vervolgens verder te gaan met het plotje van de wannabe-killer Baffert. Verder dan dat reikt het niet. Het plot met de wannabe had eigenlijk het enige moeten zijn waar de film over had moeten gaan, eigenlijk gewoon een plat scripttool-personage, maar voor een bijpersonage wel te vergeven. Maar waarom dat dan met die dochter. Het is ook niet dat er nog subtiel mee om wordt gegaan (moest even denken aan de vader-zoon relatie in A History of Violence), het einde is dan ook al eeuwen te voorspellen. Nog flauwer is om hem dan ook nog wakker te laten worden, zo inspiratieloos.
Ook wel apart om te zien dat Mr. Brooks allerlei dingen kan uithalen zonder dat z'n vrouw merkt dat ie weg is. Er zitten gewoon te veel dingen in waardoor het bij z'n familie zou kunnen opvallen (bijvoorbeeld dat ie overdag ineens het vliegtuig gaat pakken enzo, en 's nachts nooit in bed ligt. Gaat z'n vrouw nooit in die gallerij kijken waarom hij al dagen 's nachts bezig is?)
Films als deze moeten of karakterstudies zijn, of ontzettend grimmig en boos. Nu is het echt een slap allergaartje geworden. Verder vond ik Costner ook (zoals altijd) wat te kleurloos voor dit soort rollen, Moore en die wannabe-killer zijn zelfs slecht. Film vermaakt opzich nog wel redelijk, en er zitten een paar aardige nachtshots in, en er zit zo af en toe wat aardige muziek in (soms ook belachelijk slechte 'stoere' rockmuziek, met die shoot-out bijvoorbeeld
) maar overall is vooral het script te zwak door overdaad.
Demeter
Ik vind dat je wel erg negatief bent over het script. We zien dat deze seriemoordenaar veel zorgen aan zijn hoofd heeft en omdat we hem gedurende de film volgen, gaan we met hem meeleven (of in ieder geval een beetje, want het blijft een seriemoordenaar).
Hij heeft ten eerste al een dubbelleven dat hij verborgen moet houden. Het moorden is voor hem een verslaving, waar hij van af wil komen en wat hem vooralsnog niet lukt. Dan is er een getuige van één van zijn moorden waar hij mee te dealen heeft en alsof dat nog niet genoeg is, heeft hij zorgen om zijn dochter die op hem begint te lijken en die hij wil beschermen. Deze laatste plotlijn vind ik wel degelijk belangrijk voor het verhaal, want het maakt duidelijk hoe onhoudbaar zijn manier van leven is. De urgentie om wat aan zijn leven te veranderen en zaken aan te pakken wordt groter en het voegt extra spanning toe, want hij moet afspraken met de getuige laten schieten en het is maar de vraag of die dat pikt. En wat nog interessanter is: hij is bang dat zijn dochter een zelfde leven tegemoet gaat als hijzelf. Deze angst maakt aan het einde plaats voor de angst dat zijn dochter hem zelf wat zal aandoen. Als hij wakker wordt, blijkt dat hij moet verder leven met de angst dat dat een keer gaat gebeuren.
Dat laatste hadden we niet gehad als hij niet wakker was geworden. Jij noemt het einde inspiratieloos, maar Ik had het eerder inspiratieloos gevonden als hij gewoon door zijn dochter vermoord was. Dat hoofdpersonen aan het eind vermoord worden, hebben we toch al in zoveel misdaadfilms gezien? Dan denk ik met name aan films van Tarantino, Coen Brothers, enz.
Montorsi
Vond het niet erg sterk. Zonder die dochter is het ook wel duidelijk dat ie moet stoppen, iemand heeft namelijk foto's van hem, lijkt me al meer dan reden genoeg om te weten hoe onhoudbaar je leven is. Zo'n zijplot met die dochter kan opzich best, maar moet wel echt wat subtieler en geraffineerder ingewerkt worden wat mij betreft.
Dat zijn natuurlijk niet de enige twee einden die de film had kunnen hebben. Ik denk dat ik het door jou genoemde einde ook zeker niet sterk had gevonden, maar dit einde vind ik wel heel inspiratieloos. 'Het was maar een droom'. Vind dat gewoon echt te makkelijk.

Thriller 'Mr. Brooks' met Kevin Costner morgenavond te zien op televisie

'You' scoort op Netflix, hier zes films over mensen met een dubbelleven

Changeling

Felon
Misdaad / Drama, 2008

Defiance
Drama / Oorlog, 2008
geheimwitnessonderzoekpsychopaatalter egomoordseriemoordenaarfemale detectiveportland oregon