Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006)
Genre: Komedie / Mockumentary
Alternatieve titel: Borat!
Geregisseerd door: Larry Charles
Met onder meer: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian en Pamela Anderson
Gesproken taal: Hebreeuws, Engels, Pools en Roemeense
Releasedatum: 2 november 2006
Zaterdag om 20:00 uur op SBS9
Woensdag om 20:35 uur op VTM4
Plot Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
"Come to Kazakhstan, it's nice!"
Borat is één van de grootste celebrities van Kazachstan en bovendien een bekende tv-reporter. Hij wordt door zijn tv-zender naar Amerika gestuurd om daar verslag te doen van het land, de mensen en de gewoontes. Maar Borat, met zijn documentairecrew in zijn kielzog, raakt vooral geïnteresseerd in de plaatselijke schoonheden en wil per se Pamela Anderson vinden om met haar te trouwen.
Borat Sagdiyev
Azamat Bagatov
Luenell
Prime Minister of Kazakhstan
Zichzelf - Fraternity Member (onvermeld)
Pride Dancer (onvermeld)
Vinokourov
Niet te geloven, de komiek Cohen vind ik niet echt denderend, maar met Boart weet hij een enorm toffe film te maken. Erg knap hoe hij tijdens die rodeo zo'n grote groep mensen kon bespelen met zijn uitspraken en dat volkslied. Daar gaat het ook allemaal om: het uitlokken van reacties op iets wat een en al verzonnen is, maar de schijn van echt heeft. Naar mijn mening is het een geslaagd experiment geworden
. Een aantal gedeeltes lijken me in scene gezet, maar dat doet niet teveel afbreuk aan de tofheid van deze film.
Bottleneck
Borat vind ik verreweg de beste personage van Cohen. Die blik in de ogen van de mensen die hij in de maling neemt is echt onbetaalbaar. Of het nou deels in scene is gezet of niet, ge-wel-dig!
De kleding van Borat, z'n accent, die kop, echt treffend! Bij sommige scenes heb ik echt krom gelegen. Soms is het irritant (dat gedoe in het busje telkens en gedwee over Pamela), maar toch, kan natuurlijk niet anderhalf uur op hoog niveau liggen.
De racistische en homofobe grappen zijn slechts luchtig vanwege zijn onnozelheid. Politieke correctheid? Weg ermee haha! Borat houdt bepaalde mensen een spiegel voor (die werkelijk zo denken als Borat), alleen zullen ze het zelf wel niet doorhebben.
Díe mensen te kak zetten vind ik eigenlijk nog treffender dan hoe een aantal Amerikanen voor lul worden gezet. Sommigen zijn zelfs gewoon van goede wil, zoals het stel waar ze overnachten, en de mensen bij het diner (hoewel die wel erg nep-geïnteresseerd zijn). Hun plaatsvervangende schaamte is wel briljant.
Cohen is een meester in typetjes, heeft ballen van staal en weet zelfs luchtig een boodschapje over te brengen. Volkslied is natuurlijk een mooie parodie op de trotsheid in volksliederen:
Kazakhstan home of Tinshein swimming pool, it's length thirty meter and width six meter,
Filtration system a marvel to behold, It remove 80 percent of human solid waste.
movie acteurs
Toch moet ik zeggen dat ik Borat een betere creatie vind en leuker dan Bruno. Zoals de scene waarin Borat in de Virgin zit en dan Pamela Anderson ten huwelijk vraagt. Ook dat stuk in het hotel waarin ze een gevecht hebben en dan naakt lopen. Sommige dingen van Borat waren toch echt beter.
Filmkriebel
Verfrissend originele en totaal absurde mockumentary tegelijkertijd. Eigenlijk inhoudsloos ook, want het enige wat de film wil doen is provoceren door de taboes uit te buiten. Of het nu sex, racisme of anti-feminisme is. Toch ook wel grappig om te zien hoe weinig open en hatelijk de Amerikaan staat tegenover vreemdelingen, al gaat Borat wel ver om hen aan te vallen op hun privacy. Alleen jammer dat die grappen die hij met die "echte" mensen uithaalde altijd zo kort waren, want het was echt leuk. Ik las trouwens dat Pamela wel als medeplichtige optrad : dit had ik niet van haar gedacht. Toch een vrouw met humor die Pamela
eddyeddy
Film met een flinke dosis sick humor erg vermakelijk en beleef het met een knipoog.
some_solucti
Leukste film van Cohen. De eerste keer dat ik hem zag leende ik hem van de videotheek, en het openen van het hoesje maakte me aan het lachen: Er stond geen woord Engels, en de DVD leek beschreven te zijn met een viltstift na gebrand te zien. Gewoon een hele grappige film, die te fout is maar wel 1 geheel vormt (Iets wat Brüno enorm miste)
Acteerwerk is goed, reacties van omstanders nog beter. Het leuke is dat alles gezien Borat best een leuke gast is, alleen niet helemaal bekend met de Westerse manier van dingen doen. Dit maakt het alleen maar grappiger hoe de omgeving reageert. Ik wil niet eens weten hoeveel er van te voren opgezet is, maar het voelt allemaal gewoon heel echt.
BjornH
Wat raar dat ie niet in de moviemeter televiesiegids staat....of kijk ik er nou over heen
?
Dat terzijde is het wel een film die bij de eerste keer hilarisch is, bij de tweede keer minder en bij de derde keer voorspelbaar. Zo dus ook bij mij
. Ondanks dat ik al die botte grappen wel kon waarderen, kon ik bij mijn 3de keer kijken mijn aandacht niet de hele tijd erbij houden.
Respekked
Ik vind Cohen totaal niet leuk, ook zijn typetjes niet. Toch heeft Borat me af en toe aan het lachen gekregen. Het zijn dan vooral de stukjes die niet in scene lijken gezet, die leuk zijn. En ik moet zeggen toen Pamela Anderson in de zak werd gedaan er ook een big smile op mijn gezicht verscheen. Helaas doet Borat eigenlijk constant hetzelfde, waardoor op een gegeven moment de verbazing omslaat in enige irritatie over de flauwe domheid van het hele verhaal.
Sacha Baron Cohen zet op een erg overtuigende wijze een lekker fout personage neer in deze eveneens lekkere foute comedie. De film (het zijn eigenlijk meer losse sketches) is als een documentaire geschoten, waardoor het geheel wat realistischer en geloofwaardiger overkomen.
AGE-411
Ik ben wellicht de enige die Bruno (0,5*) eerder zag dan deze film.
Ik hield mijn hart dan ook al vast toen deze mijn pad kruiste.
Maar waar Bruno faalde deed Borat het wel goed. Wonder boven wonder kon ik deze humor wel smaken (hoe flauw die soms ook was) en de momenten van plaatsvervangende schaamte waren talrijk aanwezig in de 80 minuten.
Desalniettemin soms té flauw voor wie het piskak-niveau ontgroeit is, maar dan blijft er nog een hele hoop antisemitische, homofobe en vrouwonvriendelijk bullshit over die ook aan toont hoe achterlijk Amerika soms wel is. In dat opzicht is dit ook een mooi docu.
Verder niet veel hoogstaands.
Thijssie1990
Muhaha ik vind dit echt een té gekke film.
Alles is natuurlijk rete flauw maar ik vond het goed te behappen (alhoewel dat wellicht iets meer over mij zegt dan over deze film). Gewoon het hele doen en laten van deze Kazachstaanse verslaggever krijg ik een chronische smile op m'n porum.
Iedereen kan wel iets in de film vinden wat door hem of haar als (persoonlijk) discriminerend kan worden beschouwd. Toch vind ik dat Cohen dit met een dermate charmante en onnozele manier brengt dat Borat - er in ieder geval bij mij - zonder problemen mee weg komt. Sterker nog, schaterlachend.
Vooral die scène waarbij Borat met z'n manager op bed licht te rollebollen en de daarop volgende spectaculaire achtervolging was fenomenaal (en tevens adembenemend).
Waarom ik deze film zo'n hoog cijfer geef is niet eens vanwege de humor maar meer voor de manier waarop deze film Amerikanen in het daglicht zet. Cohen heeft er ongelooflijk goed over na gedacht en dat is wel te merken. Door zijn onnozele gedoe kijk je al na 10 minuten niet meer van zijn uitspraken op (eigenlijk al niet meer naar de interviews die hij gaf voor het uitkomen van de film
) en is het geweldig om te zien hoe de conservatieve Amerikaantjes hierop reageren. Iedereen op hun eigen manier natuurlijk haha!
Echt een geweldige film, chapaeu!!
Minotaures
''Come on and make my day, Jew.''
Bij deze 2 van de 3 Cohen verzonnen personages gezien.
Tot zover blijf ik Ali G leuker vinden, maar Borat staat er niet ver van. Dit is toch een leuke film geproduceerd door de oosterbuuren.
Het verhaal gaat over Borat, een bewoner van een klein dorp in Kazachstan. De mensen van Kazachtstan zijn erg benieuwd naar de mensen die in de U.S. en A. wonen en sturen Borat om daar een documentaire te maken over allerlei aspecten daar. Zo wordt het een soort van roadmovie, omdat Borat verschillende steden en staten bezoekt en daar nieuwe vrienden maakt.
De personages vond ik wel leuk. Om te beginnen zijn reisleider en planner, Azamat. Zodra de camera 1 sec. op hem gefikst is, probeert die al weg te duiken of 'weg, weg' gebaren te maken. Borat, een eerlijk en aardig man die nog in de traditionele leven en cultuur van Kazachtstan leeft terwijl die in een ander land is. Zo'n combinatie werkt bij sommige mensen in de film niet... en dat blijkt uit meerdere interviews en scènes. En dan nog Pamela, die de laatste paar minuten in voorkomt. Wel leuk, dat ze voor zo'n klein rol meedoet. De overige personages bestaan uit typische Amerikaanse/Kazachstaanse inwoners (een zeer groot verschil), mensen die door Borat geïnterviewd worden en - tot Borat's afschuw - Joden.
Elk interview, gesprek en ontmoeting met vreemden eindigt in een ramp. Vanaf Borat's 1ste dag in Amerika werd die al bedreigd omdat die te 'intiem' mensen wou begroeten. En tijdens interviews verkeerde dingen zegt en het niet geheel begrijpen test de geduld en beleefdheid van de mensen waar die een gesprek mee aangaat. Het leukste tafelgesprek was toch met een groepje mensen waar een pastor en iemand die door Borat als een 'oen' wordt gezien bestaat. Toch probeert Borat soms wat Amerikaanse zinnen en gewoontes op te pikken, zoals toen die een groepje ghetto-jongeren zag, om vervolgens wat zinnen te leren en z'n broek tot z'n knieën te dragen. En bij afloop met zo'n taalgebruik en kledingstijl een 5-sterren hotel binnen te wandelen... Of hun verblijf bij een bejaarde Joodse echtpaar. Hij maakt ook fouten met niet alleen de mensen en hun levenswijze, maar ook de spullen waar je hedendaags gebruik van maakt. Zo ziet Borat een lift voor een kamer aan tijdens zijn bezoek aan hotel nummer 1 en een toiletpot met water als wasbak aanzien, om vervolgens zichzelf met het water op te frissen. En zo zijn er genoeg stukjes die volkomen flauw, maar toch leuk zijn, zoals Borat's bekering tot het Christendom. En dan andere stukjes die weer overbodig waren, zoals het naakt worstelen en naakt foto's van Borat's zoon. Voor de rest was hun hele reis, vanaf het kopen van een 'auto', tot aan hun bestemming: Hollywood, geweldig om te volgen.
Voor de rest zie je hoe mensen in Kazachstan leven, wat voor huizen, sport, 'auto's' en andere activiteiten doen. En dat vergeleken met de Amerikanen. Beide komt goed en prima over. Het camerawerk vond ik wel leuk, af en toe leek het gewoon op een documentaire en de ander keer alsof het van een vaste plek wordt gefilmd. Daarnaast komen ze langs een aantal staten en is er wat te beleven, zoals een deel van een rodeo-show in Texas. De muziek die langs komt is ook leuk en hoort tevens bij Borat en Azamat.
De film duurt niet lang en bij zulk soort films is het gewoon voldoende. Evenals de tempo, die zit er goed in. Er zat geen moment wat langdradig of saai was, elk avontuur met Borat is weer een ramp en dat houdt je juist bij.
Een komische film van de 2de Cohen personage.
Sergio Leone
Geslaagde komedie.
Vooral het begin is geweldig. De introductie van de personages is hilarisch, evenals scènes zoals het breken van het jodenei.
Ook de eerste scènes in Amerika zijn geweldig, de verborgen-cameramomenten op kop.
Na verloop van tijd echter (zeker als je de film al 2x gezien hebt) wordt het wat zagerig.
Gelukkig herpakt het zich, met een toch wel degelijk einde.
Sacha Baron Cohen is geweldig als Borat. Hij ziet er enorm fout uit en gedraagt zich echt pervers. Sommige mensen zullen dit niet smaken, maar ik kan het wel hebben.
Erg vermakelijk, maar ik raad aan om deze film niet meer dan 2x te zien.
3,5
Wheely5
Had iemand mij vooraf verteld dat de film grotendeels is opgenomen met verborgen camera, dan had ik hem veel eerder bekeken. Ik heb in een deuk gelegen !
Minpuntje waren inderdaad wel sommige joden-grappen. En het is geen hoogstaand technisch stuk film natuurlijk.
Dreiecke
De film was indertijd vernieuwend en leuk. Na 1 of 2 keer zien vind ik het wel genoeg.
Wendy als typetjes kijk ik bv ook al lang niet meer.
Voor de nieuwigheid die het toen was (Sacha Cohen als Borat, Ali G., en Bruno) wil ik wel wat punten geven, maar zelf ben ik er nu dus wel klaar mee.
Van een slapstick humor in de categorie 'love it or hate it'. En ik 'hate it' helaas. Helemaal niets voor mij met humor die vooral bedoeld is om te shockeren en zo te lachen met de reacties van de mensen. Vergelijk het met Brüno of Jackass. Ieder zijn ding natuurlijk, maar dit is niet echt mijn genre van humor...
John Lee Hooker
Brüno vond ik destijds erg vervelend maar hier is het toch weer geweldig om Sacha Baron aan het werk te zien. Hij maakt als vreemdeling een reis door Amerika en ontmoet verschillende mensen. Verassend wat voor idiote opmerkingen er uit de lucht blijven vallen en het is mooi om de reacties te zien van de betrokkenen. Bijrollen werden erg naturel vertolkt waardoor het soms leek alsof we daadwerkelijk met een documentaire te maken hadden. Na ongeveer de helft zwakte de humor helaas wat af maar al bij al is het zeker een noemenswaardige komedie.
sinterklaas
Gisteren bekeken onder genot met een pretsigaret en wat toch een HEERLIJKE komedie. Zonder twijvel gewoon een van de beste Amerikaanse komedie's die ik heb gezien. Sacha Baron Cohen is al meteen mijn held geworden, ondanks ik zijn vorige film Ali G gewoon en uberflauwe kutfilm vond met groep 3 humor. Met Borat weet ie me dan toch weer een positieve indruk achter te laten.
Het begint al meteen helemaal goed en maken kennis met Borat, een verslaggever in een incestueuze, met wrakhout bij elkaar geraapte boerendorp in Kazachstan genaamd Kuczek waar ook maar heel weinig nieuws is. Het leven dat daar in het begin eventjes geschetst word...
Niet te geloven. Het cynisme gehalte stijgt al meteen behoorlijk, waarin de Kazachstaanse subcultuur word neergezet als uitgeleefd, xenofobische, inteelt volk die een ontspoort bestaan leiden, al heel gewoon is en ook hun jaarlijkse Jodenrace houden.
Zelfspot is hier al behoorlijk aanwezig. Een gezellig dorpje is het niet en Borat is er ook zeker geen wijs mens door geworden. Dat merk je maar als hij een klus aangeboden krijgt in Amerika....
En vanaf dat moment gaat de film echt helemaal los. Borat komt met zijn cultuur, en gewoontes helemaal onvoorbereid naar Amerika en neemt ook nog zijn kip mee, en weet alleen maar een lastpost te zijn terwijl dat helemaal zijn bedoelingen niet zijn. Ook zijn collega Azimat was geweldig en vanaf het moment dat hij in Amerika zit krijgen we gewoon de ene hillarische shot na de andere voorgeschoteld hoe hij weer eens met een bepaalde Amerikaanse burgers te maken krijgt en het negen van de tien keer ook weer erg slecht afloopt. De momenten die hij meemaakt zijn gewoon keer op keer hillarisch, hard, bot maar bovenal: GE-NI-AAL!!
Vooral die scene bij die Joodse Bed & Breakfast, hoe hij die Amerikaanse volkslied verneukt bij die rodeostier baan, die garage scene: "krijgt deze auto schade bij het omverrijden van een vrouw?", die scene bij die christelijke familie... enz enz enz, en natuurlijk het feit dat hij helemaal in de ban is van Pamela Anderson na het zien van Baywatch op de televisie, waarbij hij verneemt dat ze in Californië woont, en dus zal en moet hij, met Azimat op sleeptouw, naar Californië. (hoezo naief?...oh wacht, hij komt ook maar uit Kuczek, hij weet niet beter
) Een daarmee, krijgen we naast al die heerlijke grappen, ook gewoon een erg fraaie roadmovie voorgeschoteld, waarin ze met een afgeschreven ice cream truck van New York via het zuiden naar Los Angeles toeren, met vele mooie sfeervolle plaatjes, waarbij ze in elke staat weer een nieuwe cultuur ondekken, wat Borat natuurlijk weer drastisch moet verneuken.
Het is altijd even "oh jee" als Borat weer eens besluit nieuwe mensen te gaan ontmoeten.
Maar dat maakt hem allemaal niet uit, zoals gezegd: hij weet niet beter, en bovendien kan niks hem meer in de weglopen nu hij verliefd is op Pamela.
Verder gewoon te veel om op te noemen waarom deze film oh zo leuk is en je regelmatig krom ligt van het lachen. Gewoon heerlijke onvoorzichtige humor, lompe momenten (die Beer, of die naakte vechtscene
)vele scherpe knipogen, zelfspot en ook vrij beledigende momenten.
Nouja... wat kan ik er meer over zeggen: gewoon een erg grappige, doordachte en hillarische film. Niet geschikt voor politiek correcten, meesters, juffen, ouders, of zuurpruimen.
martijn011
- 2034 berichten
Ik vond Bruno helemaal niks dus was benieuwd wat ik hier van zou vinden. Dit is gelukkig beter te pruimen, maar over het algemeen vond ik het maar matigjes en was ik er na vierentachtig minuten wel klaar mee.
Cohen is absoluut een goed komiek, maar z'n typetjes mag ik niet altijd. Met deze Borat heeft hij enkele prima scenes in huis, zoals de etiquetteles en de scene met Pamela Anderson. Ook zijn enkele opmerkingen nog wel geslaagd te noemen.
Maar meestal is het gewoon erg flauw en niet grappig. Te dik aangezet naar mijn mening.
Kleine onvoldoende.
VincentL
Even een humoristische afwisseling op de taaie leerstof van de afgelopen dagen. Vandaag al 3 films gezien, dus je kan je afvragen hoeveel stof het nou is... Van Borat heb ik natuurlijk al genoeg gehoord en enkele scènes had ik natuurlijk al gezien. Maar de film in zijn geheel had ik nog nooit bekeken. Eigenlijk schandalig hé? Bruno en The Dictator wél, dus Borat moest ook. Grappige film, met zowel acceptabele, als heerlijke, als afkeurende foute stukken!
Eigenlijk vond ik de openingsscène nogal saai. Het intro boeide me echt helemaal niets en ik dacht ga grappen maken. Zijn verhaal in Amerika is echter in het begin heel grappig. Hilarische scènes bij o.a. het nieuws en een grappenexpert (waarom zou je dat zijn?). Zijn daarop volgende reis naar California op zoek naar zijn Pamela is met vlagen erg leuk. De scènes in de rodeoshow en in het hotel waren geweldig. Ook vond ik het stukken bij zitten die ik niet vond ik kunnen. Zoals die in de antiekwinkel en die bij de Bed & Breakfast. Dat vond ik te ver gaan eigenlijk. De gastvrijheid en iemands levenswerk werden gewoon vergalt. Daar kan ik niet tegen.
Uiteindelijk eindigt de film best grappig in een camper en met zijn uiteindelijke Pamela. Borat was toch een heel leuke film om te zien.
Sacha Baron Cohen (hoe Joods kan je naam zijn?) speelt als antisemiet, homohater (terwijl hij zelf zo gay als de pest doet) en afgevaardigde laat hier een goed acteer- en improvisatietalent zien. Geweldig dat sommige stukken compleet uit de lucht komen vallen. Toch zie je dat de geplande scènes wat minder grappig zijn dan de spontane. Daar lag te dik boven op dat het nep was.
Ken Davitian is een goede tegenspeler van Cohen. Helemaal in het hotel speelde hij op zijn best. Hij met zijn Armeens, en Cohen met zijn Hebreeuws vormen een topduo waar je van kan genieten. Pamela Anderson krijgt een paar schitterende minuten. Ze is al een mooie vrouw om te zien en vult Cohen goed aan in zijn liefde.
Met mooie aan deze manier van filmen is dat het allemaal zo puur is. Puur improvisatietalent. Je moet het maar goed op beeld hebben. Dit is erg goed gedaan in Borat. Uiteindelijk zat er nog één schitterende scène in: de zonnestralen die door de wolk heen gaan. Muzikaal valt er niet veel toe te voegen. Een paar leuke liedjes maar meer ook niet. Er wordt gewoon een leuke sfeer gecreëerd die op een enkel moment vermindert.
Borat: een aanrader! Meer kan ik er niet van maken. Even lekker een avondje lachen en niets anders. Verstand moet wel op nul staan en de piemelhumor moet je kunnen raken
Maxie Fields
Het verhaal is uiteraard mager, maar het gaat hier dan ook niet zozeer om de plot en cinematografie.
Om een aantal grappen heb ik hard kunnen lachen, zoals de hotelkamer scene. Ik kan er alleen niet langer als een half uur naar kijken want als dezelfde soort grappen erna worden gerecycled, dan worden ze erg flauw. Kortom op basis van de eerste helft 4 * en op basis van de tweede helft 2 *, dus gemiddeld toch een voldoende.
Kondoro
Deze vond ik best wel leuk. Ik denk helaas niet dat als je niet van deze humor houd, deze ook maar niet moet kijken. Want er kwam veel flauwekul langs gevlogen.. Zoals de twee die naakt door het hotel rennen, ja, je maakt mij wel aan het lachen hoor
Ik vond het wel jammer dat de mankini maar heel even voorbij kwam maar, zo herken je Borat wel gelijk haha! Nee, ik vond de film zeker wel geslaagd en dat accentje van Borat was ook geweldig natuurlijk haha!
Sacha Baron Cohen speelde zijn rol zeker goed en ik kon aardig lachen om hem. Vooral dus om zijn Engels. Haha... Ken Davitian deed het ook goed, en ja, voor de rest kwam er niet echt iemand in voor natuurlijk...
Het verhaal is inderdaad erg mager. Maar tja, dat had ik opzich ook wel verwacht als ik Borat zou gaan kijken hoor.. Het concept daar in tegen is zeker leuk en ook leuk om te zien, ik heb namelijk nog niet eerder zo een film gezien. Natuurlijk wel dat iemand uit een ander land Amerika wou bezichtigen maar niet zoals dit, en dan ook nog die rot kop van Borat der bij haha! Dus met dan aan het verhaal is het wel wat minder maar de grappen en Borat maakte het toch wel goed.
Leno
Cohen maakt slim gebruik van de zwaktes van Amerikanen. Veelal is de humor gebaseerd op interactie met Amerikanen die in eerste instantie aardig, meegaand, tolerant etc. etc. zijn maar als het spreekwoordelijke puntje bij paaltje komt ineens omslaan. Deze scenes zijn soms misschien wat pijnlijk maar tevens erg grappig. De verhaal omtrent zijn 'droomvrouw' is om de tijd verder op te vullen.
TMP
Een film vol flauwe humor, die op een bepaald moment behoorlijk begint te vervelen. Bij aanvang gaat het nog wel enigszins, maar aangezien Borat steeds in hetzelfde soort humor blijft hangen gaat het al snel vervelen. Geen al te leuk typetje ook verder.
Shadowed
Leuk als je er van houd.
Discriminerende humor heeft nooit erg hoog bij mij in het boekje gestaan. Maar soms wil ik het wel een kans geven en soms lach ik er dan ook wel eens bij. Hier was dat een geval van, vooral omdat de hoofdrolspeler zelf ook Joods is, waar hier regelmatig de spot mee gedreven word.
Cohen speelt perfect, en regelmatig moest ik erg hard lachen. Zoals de scene dat ie leert dineren, en in een zak schijt en dan vraagt aan tafel waar hij dat moet laten, ik kwam echt niet bij
En zo ook bij een paar andere scenes.
En dan zijn er sommige scenes die ik dan net iets te pijnlijk vind, zoals het overnachten bij een Joods koppel.
Volgende week verschijnt Borat 2, de film die onverwachts kort geleden werd aangekondigd. Nu wilde ik de eerste Borat al een tijdje nog eens weer zien, dus nu was wel een goed moment.
Borat blijft gewoon heerlijke satire. Zo leuk hoe hij Amerikanen in de zeik neemt zonder dat ze het door hebben. Dat hij de hele maatschappij daar een spiegel voor weet te houden, zonder dat die mensen dit merkten. Het levert een hoop erg leuke scènes op. Zo'n stuk dat hij op de melodie van het Amerikaanse volkslied zijn eigen Kazachstanse versie zingt, haha. Prachtig. Of hoe hij met mensen praat over zwarte of Joodse mensen. Of een gastvrouw die hem moet leren om wc papier te gebruiken. Het plot dat hij met Pamela Anderson wil trouwen bindt al die losse sketches mooi aan elkaar vast en is ook nog best vermakelijk. Ik ben trouwens wel benieuwd welke scènes allemaal authentiek zijn en waar er enige inmenging is geweest. Leuk dat je op het einde echt ook Pamela Anderson erbij krijgt, was wel een prima slot zo.
Maar de grootste plus van de film is gewoon Baron Sacha Cohen. Ik kan erg lachen om zijn typetjes, al vind ik Ali G. niet veel aan. Maar de rest is echt sterk gedaan. Hij is zo goed in het doorbreken van taboes, met provocaties en een satirische blik op alles te werpen. Zijn typetje Borat heeft gewoon alles. Heerlijk wereldvreemd met bizarre gewoonten en een extreme denkwijze. Ook zijn mimiek is heerlijk, denk aan zijn geschokte blik als hij met die zwarte man praat over homoseksualiteit (Is die man die een rubberen vuist in mijn kont deed echt homoseksueel?).
Ja, dit was een fijne herziening. Niet elk stuk is briljant, maar ik heb toch in anderhalf uur meer gelachen dan in een hoop komedies bij elkaar.
4* (was 3,5*)
Chainsaw
In tegenstelling tot vele komedies is deze na vele jaren eigenlijk alleen maar grappiger geworden. Het verschil; toen ik ‘m in 2006 in de bioscoop zag focuste ik me vooral op de one-liners en grappen van Sacha Baron Cohen als Borat. En dat terwijl de film eigenlijk vele malen grappiger is door de andere figuren. Cohen als Borat is de aangever en de andere figuren koppen ‘m - vaak onbewust - in. Je vraagt je gedurende de film in ieder geval geregeld af wie nu precies het over-de-top satirische typetje is. En tja, dat worstelen is en blijft toch wel bijzonder memorabel.
4 sterren.
mjk87 (moderator films)
Zoals de meeste films van Cohen echt niet mijn humor. Een enkele grap is raak, de meeste echter totaal niet. Het typetje is wel aardig. Als film zijnde verder ook weinig bijzonder. Die films van Cohen zijn vooral groot denk ik door goede marketing erachter, en ook wel steeds een sprekend typetje. Maar dat is het dan ook wel. Toch knap opzich dat hij altijd de aandacht weet op te eisen, maar dat maakt nog geen goede film. 1,5*.

Comedyklassieker 'Borat' met Sacha Baron Cohen vanavond te zien op televisie

Asa ga Kuru
Drama, 2020

Le Peuple Migrateur
Documentaire, 2001
vscaliforniëprostituerenjournalistrodeokazakhstandemeanor course chickendriving school satireantisemitismbeersociale satiremockumentaryverslaggeverpost-credits sceneduringcreditsstinger