• 9.387.527 stemmen

Kill Bill: Vol. 1 (2003)

Actie / Misdaad | 111 minuten / 112 minuten (Japanse cut)

Genre: Actie / Misdaad

Speelduur: 111 minuten / 112 minuten (Japanse cut)

Geregisseerd door: Quentin Tarantino

Met onder meer: Uma Thurman, Lucy Liu en Vivica A. Fox

IMDb beoordeling: 8,2 (1.294.862)

Gesproken taal: Engels, Japans en Frans

Releasedatum: 20 november 2003

Plot Kill Bill: Vol. 1

"Here comes the bride."

De huurmoordenaar 'The Bride' wordt op haar eigen bruiloft neergeschoten door haar opdrachtgever Bill en zijn handlangers. Ze overleeft de aanslag, maar door een kogel in haar hoofd ligt ze vier jaar in coma. Als ze bijkomt, is ze compleet over de rooie en vastbesloten om wraak te nemen. Ze gaat op zoek naar de bendeleden om ze één voor één te vermoorden. Bill bewaart ze tot het laatst...

avatar van davidov

davidov

titan schreef:

Ieder die deze film geweldig vindt heeft veel gemist!

je zit ben ik bang wel bij de minderheid zijn maar 9 mensen die hetzelfde als jou of lager gestemd hebben van de 267

of je bent geniaal en ziet iets wat ik niet zie, of je verzet je een beetje tegen de film hehe

avatar van Hobbes

Hobbes

Of de rest stemt enkel hoog doordat het een Tarantino film is

Onthou, het volk is stom, de indivudi is slim (Plato naar ik meen)

Het IQ van een menigte is het gemiddelde IQ gedeeld door het aantal mensen in de menigte ~ Terry Pratchett.

Die van Plato moet ik ook onthouden. Mooie quote

Het is absoluut geen ode aan de 'aziatische film' maar aan films die bruce lee en dergelijke maakte,

1. Bruce Lee is anders redelijk Aziatisch.

2. Ook veel genomen van Japanse cinema (yakuza, endfight, de zwaarsmid, anime).

3. Quentin noemt het zelf een ode aan (onder andere) Aziatische cinema.

davidov schreef:

je bent geniaal

Dank je!

(verwijderd)

Ja godsdorie ik bedoel natuurlijk dat de film niet een ode is aan de gehele aziatische cinema bijdehand. 't is natuurlijk behoorlijk achterlijk om elk drama van aziatische afkomst met deze film te vergelijken. Overigens ben ik van mening dat iedereen die niet het uiterste uit een film kan halen iets gemist heeft, wanneer men niet kan genieten van een film door met een cinische blik te kijken is het rot voor die genenl. Ik vind dit persoonlijk veel grappiger dan de meeste aziatische cinema, het filmpje brilliant verwerkt en veel beter gefilmd. Geniaal kan ik Titan op dit punt niet noemen. Genieten is een deugd het tegenovergestelde niet, goedendag.

titan

Rustig maar, heb je de smileys niet gezien? Ik heb niet van deze film genoten en dat komt niet doordat ik er met een cynische blik naar heb gekeken. Je kan je blijkbaar niet voorstellen dat anderen er een andere filmbeleving op na houden dan jij. Jammer voor je dan, maar ga mij dan niet verwijten dat ik het allemaal verkeerd gezien heb.

het eerste stukje was voor onderhond bedoelt, het geniale tegenover jou

Titan had anders m'n antwoord mooi samengevat.

Alsof ik me zou neerzetten, en tegen mezelf zou zeggen "Nu zullen we deze film eens gaan afbreken". Ik had mindless fun verwacht, en kreeg een lauw en flauw filmpje voorgeschoteld. Daarbij ligt half het internet te roepen dat het één van de meest over-the-top films is die ze al gezien hebben. Een beetje counterbalance is dan wel op z'n plaats me dunkt.

avatar van Goodfella

Goodfella

Alsof dit geen mindless fun is...? Prachtig gestileerde gevechten, leuke karakters, humor, een supersoundtrack en een gezonde dosis zelfspot. Tarantino weet echt wel waar 'ie mee bezig is volgens mij.

Een filmpje als Versus, waar Kill Bill volgens jou voor onder moet doen, komt hiermee ook een heel eind, maar is té over-the-top en bizar om een echte indruk achter te laten. Kill Bill is berustender, scherper en leuker... Versus komt niet verder dan een stel idioten in een bos en een hyperactieve cameraman die van geen ophouden weten .

(verwijderd) schreef:

het eerste stukje was voor onderhond bedoelt, het geniale tegenover jou

Dat moet je er vervolgens wel even bijzetten voortaan. Om even in te haken op onderhond: ik bekijk een film altijd onbevooroordeeld en laat mijn waardering nooit afhangen van wat anderen van de film vinden. Ik heb geen hekel aan Tarantino of zo.

Té over-the-top en bizar ? Daar ligt dus voornamelijk het probleem. "Te" staat niet in m'n woordenboek. Voor mij gaat Versus tenminste lekker voluit, waar Kill Bill toch maar probeert in te houden om niet al te veel kijkers te verliezen, en nog zoveel mogelijk mensen te plezieren. Hoe verklaar je anders dat ie de bevallige Liu als yakuza bazin cast, en Thurman als zwaardkunstexpert, wanneer beiden duidelijk totaal geen uitstraling hebben voor de rol. Vandaar ook dat enkel Chiaki Kuriyama me kon bevallen als actrice in deze film. Zij bracht ten minste een beetje karakter in deze film, tussen al de popjes.

Versus had alles wat je opsomde voor mij, alleen meer, harder, sneller, heviger, geschifter ... wat enkel beter betekend in de context van mindless fun.

Ik ben absoluut geen Tarantinohater, vond Reservoir Dogs en Pulp Fiction prachtige films, maar vind dat hij hier zwaar uit de bocht gaat. Het is leuk dat hij z'n werkgebied probeert te verleggen, maar hij moet daarmee rekening houden dat hij met een ander soort cinema zal vergeleken worden. Dat Kill Bill waarschijnlijk redelijk overdonderend is vanuit het standpunt van Hollywood, daar kan ik best inkomen, maar vergeleken met Aziatische cinema blijft Kill Bill tam.

En voor mij bleef Kill Bill dus vooral mindless, en niet fun (ook deels door de soundtrack trouwens, die ik totaal misplaats vond).

Trouwens, ik laat mijn mening niet afhangen van wat anderen van een film vinden. Ik zei enkel dat m'n reactie iets heviger kan zijn aangezien er zoveel onzin rond deze film gemaakt wordt (vooral de superlatieven rond de beleving van de film dan)

(verwijderd)

Het wordt allemaal te subjectief om nog ergens op in te haken in deze discussie. Laten we het erop houden dat Kill Bill voor mij precies gaat waar hij moet gaan. Het is gewoon over de top, alleen gelukkig niet met nieren uit lichamen, daar zit ik ook niet op te wachten. Deze film was niet ranzig maar heerlijke fun, de aaneenschakeling van prachtige beelden en humor vind ik geweldig gekozen. Dit is geen b-film, dit is een perfect gestyleerd werk dat elementen haalt uit de b-film. Het lekkere tijdfucken zit hier ook een beetje in en dat geeft zo'n film toch iets extra's. Ook heb ik geen enkel probleem gehad met het ontbreken van dialogen, de dialogen die er inzaten vond ik grappiger dan veelal die van Pulp Fiction. Deze waren zo absurdistisch en (fop)episch, dat ik me af en toe bescheurde. Misschien verwachten mensen ten onrechte een b-film, en dat is dit niet.

avatar van jackie

jackie

maar vergeleken met Aziatische cinema blijft Kill Bill tam.

Noem dan eens wat titels ?

Ramon K

Hoezo tam? Aziatische cinema gaat verder dan extreme Miike's (die ik momenteel ontloop omdat ik bang ben dat zijn stijl me niet ligt). Al wat ouder werk bekeken dan? (Kurosawa, Ozu, Kobayashi) Kitano's Hana-Bi, Kikujiro en Dolls zijn toch ook niet extreem te noemen lijkt me.......Er zit zelfs een referentie naar het 'tamme' Yojimbo in Kill Bill. Aziatische cinema bestaat niet louter uit ontploffende hoofden, vliegende monniken en bizarre situaties hoor. Kill Bill is een ode aan Aziatische cinema in zijn geheel en niet slechts een ode aan het extreme werk. En voor mij voldoet Kill Bill...

wat je zegt ramon k

Ramon K

Kom op zeg! Sommige scene's waren te extreem om door de keuring te komen en moesten in zwart-wit ipv in kleur. Verder is de film puur gemaakt met Uma in Tarantino's achterhoofd. Ik vind Uma perfect gecast en Liu zelfs VERBAZEND goed gecast. Heel die 'Blue Leaves-scene' kun je toch ook niet tam noemen? Hadden er dan nog meer ledematen moeten rollen?

avatar van Goodfella

Goodfella

Onderhond schreef:

Té over-the-top en bizar ?

Die kerel in dat groene shirtje bijvoorbeeld, zoiets trek ik niet 120 minuten lang. Het gebrek aan variatie draagt hier ook aan bij, wat dat betreft is deze film stukken completer, geeft me meer voldoening.

ook deels door de soundtrack trouwens, die ik totaal misplaats vond

Vind je de muziek in Versus wel goed dan? Waardeloos vond ik 't, van die Japanse poprock... blergh. Of het is m'n genre niet natuurlijk, dat kan ook. Verder vond ik het best een leuke film hoor, nog bedankt voor de tip, al heb ik het blijkbaar liever wat tammer dan

Heb dan ook al uitgelegd dat de subtielere stukken voor mij ook ver onderdoen voor de subtiele Aziatische cinema, zoals Dolls.

Een mens zou duizelig worden van het in cirkeltjes draaien. Er circuleren hier al titels genoeg denk'k, maar om nog maar eens een paar in de discussie te gooien, Electric Dragon 80000V (ivm het over-the-top gehalte), Pistol Opera (ivm de stijloefening) en Undo (ivm de subtielere films).

Verder vind ik dat wanneer je Kill Bill als A-film gaat bezien, je toch wel met iets andere criteria moet gaan rekening houden, want het eigenlijk alleen maar erger maakt voor de film.

Haha, de Amerikaanse filmkeuring ... in Japan is dat stuk dus gewoon in kleur. Niet vergeten dat de meeste leden daar eerst een pan tegen hun hoofd geslingerd krijgen voor ze tot de keurcommisie toegelaten worden.

(verwijderd)

Je moet bij een a-film inderdaad aan andere critirium houden, namelijk is de muziek goed, zijn de beelden mooi, en is het verhaal goed gebracht. Allemaal scoren ze bij mij de volle punten. Dat het niet in kleur was vond ik juist bijdragen aan mijn filmbeleving, dat zorgde voor prachtige momenten waarin ze bijvoorbeeld haar ogen sluit en weer opendoet en het weer kleurrijk wordt. Wat mij betreft deste mooier.

(verwijderd)

Het mooie is overigens dat Kill Bill alle elementen bevat die jij benoemt in de 3 films. Alles in één. Kill Bill is voor mij echt alles behalve tam, en als er Aziatische films dit overtreffen betekend dit voor mij niet dat deze als film dan ook daadwerkelijk beter zijn. Als Kill Bill verder ging met zijn 'gore' zou het prachtig in beeld gebrachte geweld eerder walging dan plezier opleveren, dat is gelukkig niet gebeurt. Bravo en applaus voor Quentin. Ook de eerste scene vond ik enorm intrigerend, met daarna het prachtige nummer Bang Bang. Ik ben nog steeds in de roes van deze heerlijke film.

Ramon K

Dat zal best zo zijn. Maar toch is Kill Bill vrij extreem qua geweld en bloed. Ik denk dat jouw voorkeur voor extremiteiten (die dus vertegenwoordigd zijn in een BEPAALD genre in de Aziatische cinema) los staat van de kwaliteit van Kill Bill. Ik denk niet dat Tarantino hier een fout maakt of te 'tam' is.

Maar toch is Kill Bill vrij extreem qua geweld en bloed.

't Is maar hoe je het bekijkt. Toen ik twaalf was zag ik voor het eerst Braindead (of Dead Alive, hoe je het wil). Daar is een film die extreem is qua geweld en bloed. Kill Bill gaat duidelijk voor het comicboekgeweld, en in dat opzicht is hij tam.

blaauw: het is inderdaad zo dat Kill Bill die drie elementen bevat, maar allemaal in afgeslankte en inferieure gedaante. Kill Bill lijkt some 1 groot compromis te zijn om zoveel mogelijk homages en genres in 1 film te proppen, maar er nog steeds voor te zorgen dat het een geheel blijft. Aan zo'n films heb ik dus geen boodschap.

Dat je genres mixed, geen probleem, maar dan moet elk afzonderlijk element wel kunnen vergelijken met elk genre afzonderlijk, en dan moet de combinatie zelf ook leuk genoeg zijn. Voor mij faalt Kill Bill 1 al bij het eerste criterium.

avatar van EmDee

EmDee

Ramon K schreef:

Ik vond die hele scene eerder lachwekkend.

Over "over the top" gesproken.

(verwijderd)

ja lachwekkend hoeft toch niet tam te zijn, als deze film in azie werd uitgebracht zou d'r zeker, tamelijke tamme film staan.

avatar van mister blonde

mister blonde

Onderhond schreef:

tam.

dat je de film niet goed vindt, kan. maar dat je hem verwijt dat ie te tam is, omdat jij Aziatische films kent die nog extremer zijn, is nogal belachelijk.

een erg gezochte reden en bovendien een vermomming om je kennis over de aziatische cinema te spuien. op zich niets mis mee, maar open even een topicje in het forum of zo.

EmDee schreef:

Ik vond die hele scene eerder lachwekkend.

Over "over the top" gesproken.

Tuurlijk was dat ook lachwekkend.........dat zal ik niet ontkennen.

Helemaal mee eens dus.

avatar van Zavo

Zavo

Ramon K schreef:

Tuurlijk was dat ook lachwekkend.........dat zal ik niet ontkennen.

Dat was volgens mij ook de bedoeling.

Volgens mij ook hoor.

Hoezo dan ? Mooi, eng, schokkend, tam zijn allemaal relatieve begrippen. Het hangt er maar vanaf wat je gewoon bent, of net niet gewoon bent. Als je het geweld in Fudoh (Miike, geweld met een hoog comicbook gehalte) vergelijkt met Kill Bill is het gewoon tam. Wat bloed en een paar afgehakte ledematen die voorbijvliegen ? Het verbaast me dat er nog mensen zijn die daarvan opkijken.

En over-the-top is nu net een criterium dat daar zwaar aan onderhevig is, zeker wanneer grenzen constant verlegd worden. Moest Quentin deze film in 1993 gemaakt hebben, zou ik hem zeker gelauwerd hebben, maar het is nu eenmaal 2003, en in die 10 jaar is er veel veranderd. In die mate dat dit eigenlijk helemaal niet meer over-the-top is, maar eerder een poging tot.

En het gaat hier niet eens om uitzonderingen, maar om gewone Japanse cinema. Valt te vergelijken met aanhoren van mensen die voor het eerst een jumpplaatje te horen krijgen en liggen mekkeren over hoe hard het wel is, wanneer je zelf al een tijdje aan noize verknocht bent. Je hebt zo'n gevoel van 'waar maak jij je toch druk over'.