• 9.377.350 stemmen

Irréversible (2002)

Drama / Thriller | 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')

Alternatieve titel: Irréversible - Inversion Intégrale

• Prime Video Bekijk via Prime Video
  • CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Irréversible

"Time destroys everything."

Twee vrienden, Marcus en Pierre, zijn in Club Rectum op zoek naar een persoon met als bijnaam 'de lintworm'. Marcus is blind van woede en Pierre onderneemt vruchteloze pogingen om de wraaklust van Marcus te temperen door op hem in te praten. Waarom Marcus zo obsessief op wraak uit is blijft vooralsnog onduidelijk.

avatar van $pecial

$pecial

Ik vind Irréversible ook een stuk beter dan Enter the Void, als totaalpakket. Enter the Void was mijn inziens teveel bezig met het visueel zo bombastisch brengen dat het nadelig was voor de inhoud. Irréversible bezit eigenlijk alles wat de perfecte film moet hebben voor mij persoonlijk.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Klopt, wat m.i. de groet troef is voor ETV. Al blijft Irreversible inhoudelijk Noe's magnum opus, en lijkt mij de visuele kracht van ETV vooral op het conto te schrijven van Debie ipv Noé.

Macmanus

Lijkt me een combi. Debie is ook vaak de dop bij films die veel meer binnen de lijntjes vallen. Onder leiding van Noe's visie gaan alle remmen duidelijk los.

Macmanus

Iemand enig idee of hiervan een Blu-ray bestaat of ooit komt?

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Ik vrees van niet.

Macmanus

Jammer hoopte dat iemand beter kon googlen dan ik Opvallend toch Noe zijn "grootste" film. 16mm/35mm verdient toch wel een blu-ray versie. Welke productie maatschappij heeft deze in handen?

Wild Bunch denk ik?

avatar van Magielka

Magielka

Dit is werkelijk een heel aparte en moeilijke film om te beoordelen.

Mijn ervaring is dat je ff door het "rommelige"begin moet komen. Het drukke camerawerk is soms moeilijk te volgen. De veelbesproken verkrachtingsscène was een heftig moment in de film waar ik met moeite naar heb kunnen kijken. Echter vind ik dit ook een van de sterke kanten van de film. De scene is in een geheel opgenomen ( zoals bijna alle scènes) wat alleen maar lof is voor de acteer prestaties. Het is een beklemmende film die genoeg denk stof geeft naar afloop van de film!

De film staat in het teken van oorzaak-gevolg, en dit geval enkele erge en misselijke makende gevolgen.

Voor de liefhebbers van een rauw,ruw en realistisch drama zeker een aanrader! Voor de mensen met een zwakke maag, of fervent liefhebber van uitgewerkte clicheetjes en feel good momenten zeker een afrader!

avatar van Moddermonster

Moddermonster

Ik heb me laten verleiden door de veelal hoge waarderingen tot het kijken van deze film. Daar heb ik enorm spijt van. Hoewel het niet mijn favoriete genre is, heb ik wel een aantal goede zwartgallige films gezien (Requiem for a dream, the machinist etc), maar dit slaat nergens op. Wat een bagger zeg.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

En wat vond je er precies slecht aan?

Moddermonster schreef:

dit slaat nergens op.

Het enige wat hier nergens op slaat is jouw mening zolang je deze weigert te onderbouwen.

avatar van cinderellaman

cinderellaman

moddermonster verwijder eerst de modder en kijk dan eens opnieuw

voor mij een 4.0

avatar van Franza

Franza

Ik vond het maar een slechte film...

In het begin was het nog hoopgevend (Na de eerste minuten met dat irritante carmawerk)

Maar al snel na het stuk in de tunnel gebeurde er niks meer

Of ging het dan alleen om het motto wat je op het einde tezien kreeg?

Maargoed

Het zal een kwestie van smaak zijn zo te zien.

Maar dit is dan niet mijn film helaas.

avatar van jippie2010

jippie2010

Een kwestie van smaak én een kwestie van expres laag/hoog stemmen ja

avatar van Franza

Franza

Hoezo?

Als ik een film niet goed vind dan ga ik toch geen 3,5/4 geven ofwel? :O

avatar van jippie2010

jippie2010

daarom noem ik ook beide redenen, het is je goed recht om een film niet goed te vinden.

avatar van huiguh

huiguh

Maar al snel na het stuk in de tunnel gebeurde er niks meer

Of ging het dan alleen om het motto wat je op het einde tezien kreeg?

Vond het zeker wel een goede film, maar ik snap het punt van Franza wel.

Naar het het einde toe gebeurt er gewoon te weinig, dat is waarschijnlijk het nadeel van deze manier van een verhaal vertellen. Normaal gesproken werkt een film naar een climax toe, hier is het precies andersom.

Vooral dat stuk in de metro was veel de lang, irritant zelfs.

avatar van jawaka

jawaka

De hele film was irritant.
Maar dat was juist de bedoeling!

Ik geloof niet dat het de bedoeling was om een verkrachting leuk te maken, of geil!

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Naar het het einde toe gebeurt er gewoon te weinig...
Is wel erg kort door de bocht.
Wat er in het tweede deel ontbrak was vooral actie maar er 'gebeurde' genoeg tussen de regels door - niet in de laatste plaats de ontdekking dat de vrouw zwanger bleek te zijn...

Nee, Irréversible zindert na tot ver voorbij het einde - en dat kun je van veel films niet zeggen...

avatar van huiguh

huiguh

dat is zeker waar

RuudC

So far vond ik het geen beste film. Tijdens het kijken ben ik ook tussen wat reacties hier gaan snuffelen en dat men over het algemeen vond dat Irréversible bij de herziening beter was, vond ik wel interessant. Misschien dat ik daardoor wat meer begrip voor de film kreeg. Ook toen kreeg ik door dat de film in omgekeerde volgorde verteld wordt. Ik moet zeggen dat ik daar maar het nut niet van in zie.

Al met al zijn er eigenlijk maar twee scenes blijven hangen. De eerste hoef je niet te raden. De andere is degene waarin het hoofd van een gozer letterlijk tot pulp geslagen wordt. Voor de rest vond ik het maar een langdradige bende, waarbij ik alleen nog bewondering kon opbrengen voor de gigantisch lange takes en de manier waarop de film gemaakt is. Irréversible is bij vlagen een keiharde film, maar er zijn genoeg momenten waar alle stoerdoenerij weinig meer dan lachbuien opwekken. Juist doordat de film eindigt bij het begin, had ik in het laatste half uur een flink mosterd-na-de-maaltijd-gevoel. Ergens heb ik er wel begrip voor, maar of het tot een herziening zal komen, durf ik nog niet te zeggen.

RuudC schreef:

Tijdens het kijken ben ik ook tussen wat reacties hier gaan snuffelen

Misschien moet je voortaan niet tijdens maar pas ná het kijken van een film naar reacties gaan snuffelen, je zou anders nog wel eens wat kunnen missen..

RuudC schreef:

Ook toen kreeg ik door dat de film in omgekeerde volgorde verteld wordt.

Volgens mij zit jij tijdens het kijken van een film overal te snuffelen behalve op het beeldscherm waar de bewuste film afgespeeld wordt

RuudC schreef:

Ik moet zeggen dat ik daar maar het nut niet van in zie.

Als je wat verder gesnuffeld had in de 70 pagina's aan reacties dan had je vaak genoeg kunnen lezen dat deze aanpak wel degelijk nut heeft.

RuudC

Kan je lollig over gaan zitten doen, maar als die briljante film van je echt zo goed was dan was ik nooit die 10-15 berichten gaan doorlezen.

DwarreI

Of jij moet je ritalin op tijd innemen zodat je je aandacht er wat beter bij kunt houden

RuudC

Maak daar maar een pot sterke koffie van.

avatar van kosmo

kosmo

Fenomenale film.

Eigenlijk ben ik nog nooit zo meegesleurd in een film als in 'Irréversible'. Door het verhaal achterstevoren te vertellen slaagt Noé er prima in om met de gelukkige, onschuldige scenes aan het einde de kijker met een wrang gevoel achter te laten. Eén van de belangrijkste motieven van de film leek mij dan ook dat alle geluk uiteindelijk op één of andere verdwijnt/kapot gaat(ik neem aan dat het eindscherm met "Le temps détruit tout" hier ook op slaat.

Ik ben wel nieuwsgierig hoe het zou zijn als ik de film nog eens voor het eerst zou kunnen zien maar dan met de scènes in chronologische volgorde. Ik kan eigenlijk niet inschatten of dat de film nog sterker zou maken of het effect zou verzwakken. Nu heeft de gekozen vertelstructuur een aantal voordelen. Door eerst de wraak te tonen en dan pas de oorzaak, wordt de nadruk op het absurde van het concept wraak gelegd. Daarbij komt ook nog eens dat we zien dat e 'verkeerde' man het moest ontgelden Als de scènes chronologisch getoond zou worden zou ik waarschijnlijk veel meer hebben meegeleefd hebben met de 2 mannen en Marcus volledig gevolgd zijn in zijn zoektocht naar wraak. Daarnaast zorgt de vertelstructuur ook voor een paar ijzersterke momenten, bijvoorbeeld het stuk waarin Alex naar de tunnel loopt. Doordat we het resultaat al gezien hebben, is in dat hele stuk verschrikkelijk onheilspellend("Take the underpas, it's safer.". Dit effect wordt nog versterkt doordat de camera constant achter haar blijft en we haar gezicht eigenlijk pas zien als de verkrachter haar ziet.

Daarnaast ben ik erg onder de indruk van de manier waarop Noé de extreme scènes in beeld brengt. Deze film slaagt er bijzonder goed in om het geweld niet stoer te doen overkomen. Dit gebeurt door de camera net tot rust te brengen tijdens de heftigste scènes, met name de tunnelscène en de brandblusserscène(als de bourne trilogie zich aan het ene uiteinde van het spectrum bevindt in de manier van geweld in beeld brengen dan bevindt irréversible zich aan het andere uiteinde). Je wordt als het ware gedwongen om de brute realiteit onder ogen te zien.

Stilistisch is de film werkelijk prachtig. Mijn favoriete stuk is zonder twijfel de scène in Club Rectum. De combinatie van de onrustige camerabewegingen en het vervelende geluid geven de benauwende, beangstigende sfeer van die plaats echt erg goed weer. Merk ook op dat de mannen steeds dieper moeten afdalen in het gebouw om La Tenia te vinden. Daar zal vast wel symboliek achter zitten. Zeker als je ziet wat de twee brave mannen al allemaal hadden uitgestoken tot daar om wraak nemen.

avatar van mouthaan

mouthaan

Cinematografisch is deze film een hoogtepunt. Het expliciete geweld wordt heel knap en vakkundig in beeld gebracht. Rauw en misselijkmakend. Helaas kon de film mij daarom juist niet bekoren. De structuur van de film leent zich wel goed voor dit verhaal.

Knappe film maar niet mijn ding.

DwarreI

Strakke recensie kosmo, jij hebt de film helemaal ervaren zoals die bedoeld is. Het absurde en destructieve karakter van wraak komt inderdaad goed tot zijn recht door de omgekeerde chronologie, ook omdat je als kijker dan nog helemaal niet hoort te weten dat de woede veroorzaakt is door de verkrachting van de vriendin van Marcus / ex van Pierre, ook al heeft een of andere idioot dat al in de plotomschrijving op de dvd hoes vermeld

En mouthaan, het lijkt me logisch dat het onaangenaam is (hopelijk voor iedereen hier) om naar misselijkmakend realistisch expliciet geweld te kijken, maar daar ga je dan toch je beoordeling van de film als geheel niet op baseren? Ik zie er letterlijk tegenop om deze film een herziening te geven omdat het voor een groot deel een ontzettend onaangename kijkervaring is, maar toch staat hij bovenaan in m'n top 10.

avatar van mouthaan

mouthaan

DwarreI schreef:

De scenes vond ik ook veel te langdradig, vooral dat stuk vanaf het feestje naar en in de metro. En ook de verkrachtingsscene duurt erg lang. De enige scene waar ik het langdradige of uitgediepte (hoe jij het wil) wel bij vond werken is de scene met de zoektocht naar de lintworm. Dat had ik niet in mijn recensie gezet dus alsnog bij deze. Nogmaals cinematografisch erg sterke film met al die 'tracking shots' (zo heet dat toch?) maar de scenes duurden mij allemaal te lang. Het was te uitgesponnen.

DwarreI

Wat je zegt slaat echt nergens op. Irréversible bestaat zoals je zelf zegt uit aaneengesloten ongeknipte scenes (en daar prijs je de film zojuist zelf ook voor) die ten dienste staan van het hyperrealistische karakter van de film, dan ga je als regisseur de verkrachting waar de hele film om draait toch niet opeens inkorten door er in te knippen?! In een verkrachtingsscene duurt als het goed is elke seconde te lang, maar dat is de realiteit en die krijg je hier compromisloos in je gezicht geslagen. Deze film probeert het publiek niet te 'pleasen' met een fijne en vlotte kijkervaring, dat jij daar -samen met het overgrote deel van het filmpubliek- recht op meent te hebben boeit de regisseur in kwestie geen ene moer..