Irréversible (2002)
Genre: Drama / Thriller
Speelduur: 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')
Alternatieve titel: Irréversible - Inversion Intégrale
Bekijk via Prime Video
Bekijk via CANAL+
Plot Irréversible
"Time destroys everything."
Twee vrienden, Marcus en Pierre, zijn in Club Rectum op zoek naar een persoon met als bijnaam 'de lintworm'. Marcus is blind van woede en Pierre onderneemt vruchteloze pogingen om de wraaklust van Marcus te temperen door op hem in te praten. Waarom Marcus zo obsessief op wraak uit is blijft vooralsnog onduidelijk.
Alex
Mick
Mourad
Layde
Hagele
Dan moet ik het toch nog eens opnieuw bekijken. Ik geloof jullie wel hoor, maar wil het gewon zelf zien
mikey
Populaire film onder de serieuze kijkers. van einde naar begin nogal bruut en deprimerend in beeld gebracht. vrouw wordt gruwelijk verkracht en dat is aanleiding voor haar man om eens een kijkje te nemen in de keuken van de ranzige sex waarin de dader zich zou bevinden. Niet bepaald een hoogvlieger uit de europese cinema. ook niet heel slecht. Vind je dit leuk; bekijk dan ook das experiment of films van hanneke.2
Redlop
...Vind je dit leuk; bekijk dan ook das experiment...
Zie niet helemaal de overeenkomst...helemaal niet eigenlijk.
Vind je dit leuk; bekijk dan ook das experiment of films van hanneke.
Ik vond dit goed (leuk is een raar woord bij deze film), maar Das Experiment vond ik ontzettend slecht.
Menni
bekijk dan ook das experiment of films van hanneke.
Is mevrouw Groenteman nou ook al zelf films aan het maken?
Menni
(trouwens een vervelend mens om mee in een bioszaal te zitten, maar dit terzijde en off-topic)
SaintOfKillers
Matige film die z'n gebrek aan inhoud of ideeën probeert te verdoezelen door het verhaal omgedraaid te vertellen en er snel een "artistiek" Time ruins everything tegen aan te gooien. Om het af te maken wordt een snuifje nutteloze shockcinema toegevoegd. Eigenlijk nog een geluk, want zonder die scenes zou er helemaal niets memorabel zijn aan de film.
Standaard wraakfilmpje dat zichzelf wel heel erg goed en kunstzinnig vindt.
En 't hoort inderdaad thuis in het straatje van Hanneke of Breillat die dit soort dingen nodig hebben om toch nog een beetje aandacht te krijgen.
Ik ben geen fan van deze film, lijkt me.
Vreemd hoe ik kon voorspellen dat Memento 5* zou krijgen van jou.
Geen idee wat deze film met Haneke te maken zou hebben. Een wereld van verschil.
BoordAppel
Ik heb maar een film van Haneke gezien en de enige overeenkomst die ik kan verzinnen is de naargeestige sfeer in beide films. Verder een wereld van verschil.
Dat omgedraaid vertellen heeft overigens wel degelijk een functie.
SaintOfKillers
Vreemd hoe ik kon voorspellen dat jij ging reageren met een dergelijk argument. Vreemd hoe ik kan voorspellen dat ik geen discussie begin met een betweter die altijd het laatste woord moet hebben. Toch wel bizar allemaal.
remorz
Geweldige film die een eenvoudig uitgangspunt uitvergroot en op een visueel verbluffende manier in beeld heeft gebracht, zonder concessies te willen doen. De omgekeerde chronologie draagt daar aan bij.
Standaard wraakfilmpje dat zichzelf wel heel erg goed en kunstzinnig vindt.
standaard? wat is jouw standaard wel niet??
En gaat dit 'filmpje' over wraak? Nee. Deze film brengt een (wel nogal pessimistische) visie in beeld over het feit dat alles vergaat, heel simpel gezegd. En dat deze film zichzelf als goed of kunstzinnig beschouwt, dat kun je vinden maar is mijns inziens niet echt relevant. De film neemt zichzelf serieus, heel erg serieus. Maar dat moet ook wel als je een boodschap als deze wilt overbrengen.
Re-le-vant ... maar dat was inderdaad misschien een wat te moeilijk woord voor jou ?
[quote]Onderhond schreef:
Het ging me om het realisme, naargeestige, donkere, grimmige.. etc. etc. Maar misschien heb ik het helemaal mis. Ik zie wel overeenkomsten in sfeer. Dat is toch het belangrijkste in deze film? de sfeer? zie ook boordappels commentaar
Tja, waarschijnlijk heeft het er wat mee te maken dat Funny Games (de film die ik van Haneke zag) totaal dat effect niet had op mij. Wat ik van Irréversible vooral onthoud is het ultragestileerde, bij Haneke de 'zelfgedraaide zomervakantiefilm' look.
mikey
Wist je dat de verkrachting van bellucci de enige scene was, geschoten met een vaststaande camera?
Redlop
Uit RSI-preventie waarschijnlijk...duurde nogal lang.
Even snel uit de mouw geschud, merk je dat de film met extreem warrig en nerveus camerawerk begint, en dit geleidelijk aan steeds kalmer wordt, tot men bij de verkrachtingsscene komt, waar de camera eindelijk stil blijft staan.
"vastgenageld", "ijzig", "in shock" ... allemaal woorden die je in verband kan brengen met de keuze om de camera niet te bewegen.
Edit: en dan verwijdert hij z'n berichtje weer
filmfann
Indruk die ik van deze film krijg was groot. Emotioneel is het geen makkelijke film. Alles is anders dan in andere films. Veel geweld, daar ben ik geen fan van. Uiteindelijk vond ik het een zeer mooie film, La Bellucci speelt subtiel een echte vrouw van bloed en ziel. De laatste (of juist de eerste) scène is zo prachtig. Vrouw, kind, groene gras en fonteintje.
Edit: en dan verwijdert hij z'n berichtje weer
sorry about that. ik had geen serieus atwoord meer verwacht. die scene zal wel een overgangscene zijn: van extreem naar rust. dus in de ogen van de maker een belangrijke scene. denk ik. bij deze film liep het publiek kwaad weg toen ik in de bios zat.
Gorro
Onder de indruk van het camerawerk en wil je zien waar de inspiratie hiervoor vandaan kwam?
Kijk dan deze (fantastische) film: Soy Cuba / Ya Kuba
De date-film bij uitstek!!!
Meesterlijke film. Camerawerk, acteerwerk, muziek.....allemaal van top niveau. Heb met gekromde tenen naar de verkrachtingsscene zitten kijken. En het omgekeerd vertellen van het verhaal heeft hier dus ook duidelijk een functie.
Nivola
Je kan volgens mij heel veel over deze film zeggen, maar een date-film?
Wat voor dates heb jij doorgaans ?
Mister B.
Wat een kluchtfilm is dit ?! Het gebrek aan verhaal of sterke acteurs proberen ze wat te verdoezelen door een beetje OVERDREVEN met de camera te staan zwaaien. Om hem toch een beetje "aantrekkelijk" te maken proberen ze het dan met een "schokkende" verkrachtingsscene. Ik weet trouwens niet wat er aan die scene zo overdreven schokkend is dan maakt de hoofd-stoep scene uit American History X bv veel meer indruk. Zo'n films moest men verbieden en niet omdat ze schokkend zijn maar omdat ze op niets trekken... en idd Nivola ik vraag mij ook af wat scorsese met zen dates doet ik zou er in geen geval bij willen zijn

Vijf films buiten het horrorgenre die evengoed als griezelijk beschouwd kunnen worden

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Amazon Prime Video voegde deze week onder meer deze titels toe

Vijf van de beste meest verontrustende films ooit gemaakt

La Haine
Drama / Misdaad, 1995