Irréversible (2002)
Genre: Drama / Thriller
Speelduur: 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')
Alternatieve titel: Irréversible - Inversion Intégrale
Bekijk via Prime Video
Bekijk via CANAL+
Plot Irréversible
"Time destroys everything."
Twee vrienden, Marcus en Pierre, zijn in Club Rectum op zoek naar een persoon met als bijnaam 'de lintworm'. Marcus is blind van woede en Pierre onderneemt vruchteloze pogingen om de wraaklust van Marcus te temperen door op hem in te praten. Waarom Marcus zo obsessief op wraak uit is blijft vooralsnog onduidelijk.
Alex
Mick
Mourad
Layde
Rosicky
Waarom heerst er toch de illusie dat 'een film' enkel gemaakt hoort te worden om het publiek te vermaken
Door types zoals AmazingPP en Ghost 13 begin ik echt mijn hoop in de mensheid definitief te verliezen..
Ten eerste zegt geen van beide letterlijk iets in de trant van wat jij beweert. Ten tweede ís het cameragebruik toch ook misselijkmakend, ik weet iig nog goed dat ik het een hele kluif vond om door het eerste half uur te komen. Pas in het laatste uur begon ik de film te waarderen, en wist ik het eerste half uur een plekje te geven.
En ten derde... Je hoop in de mensheid verliezen vanwege een reactie als deze? kom op zeg...
pippo il buffone
Verontrustend veel anal-rape fetishisten hier op mm,aan de waardering te zien,Een sexploitatiefilm die wanhopig probeert zijn aard te verbergen achter zgn. arty camerawerk,een omgekeerde vertelstructuur en post-industriele achtergrondherrie,bekroond door een quasi-diepzinnig motto(le temps détruit tout) blijft gewoon...een sexploitatie film.Ook een slaapkamerscène van een half uur die Godard naar de kroon steekt qua pedanterie verandert daar niks aan.
Toch nog 2* vanwege het lichaam van Monica waar ik ook wel in zou willen(al is ze eigenlijk te oud voor mij,jonge god),maar dan met wederzijds goedvinden....noem me gek.
Rosicky
Ik ben het niet met je eens, maar je kiest je woorden wel erg goed
Black Math
Verontrustend veel anal-rape fetishisten hier op mm,aan de waardering te zien,[...]
En mensen die Apocalypse Now 5* geven zijn vuurwapengevaarlijke gekken? En zij die A Clockwork Orange de volle mep geven hebben fantasieën over het in elkaar slaan van zwervers? Belachelijk. Ik kan je zeggen dat die verkrachtingsscène alleen maar walging in me heeft opgeroepen.
$pecial
Verontrustend veel anal-rape fetishisten hier op mm
Wat een opmerking
Je stukje gaat ook nergens over, je probeert het met wat dure woorden meer kracht te geven, maar dat lukt niet echt.
noem me gek.
Oke, omdat je zo aandringt.
kikujiro
Gek? Nee, een pseudo-intellectuele zwetser.
20MadeMoiselle
Ik geef deze film 0,5 ster.
Misselijkmakend vond in het, de draaiende camera, de verkrachtingsscène, het kapot slaan van een hoofd met een brandblusser en het vreselijke geknipper aan het einde.
Ik snap niet wat de openingsscène toevoegde aan het geheel, en ook de boodschap 'tijd verpest alles' vond ik niet heel aangrijpend ofzo.
Dat de film zich omgekeerd afspeeld orgineel? Volgens mij is het een wanhoopsdaad om de verhaallijn nog iets te doen lijken.
Het liet mij achter met een misselijk gevoel. En mag dit de bedoeling zijn geweest van de film, dan vind ik die bedoeling een belachelijk uitgaanspunt.
Black Math
Ik weet het niet. Sommige kunstenaars zijn van mening dat de doelstelling van kunst is dat er een reactie in de toeschouwer opwekt wordt. Die reactie kan bewondering zijn, maar ook walging, zolang het maar geen onverschilligheid is. Niet dat iedereen dit meteen als definitie van kunst moet hanteren, en ik wil ook niet zeggen dat deze film kunst is, maar wat mij betreft slaagt Irréversible wel in die doelstelling. Neem daarbij dat ik het ook audiovisueel een ervaring vind en dan kom ik voor mezelf op de volle mep.
Alsof Noé vanuit een bepaalde verhaallijn zijn film gestart is
Halcyon
Alsof Noé vanuit een bepaalde verhaallijn zijn film gestart is
mikey
zolang het maar geen onverschilligheid is.
Helaas ik bleef onverschillig.
s0062423
DwarreI
Ter toelichting: als je -heel afgezaagd- een film maakt over de holocaust, is het dan niet gepast om het publiek met een misselijkmakend gevoel op te zadelen? Mensen die niet geschokt willen worden weigeren zich in te leven met het lot van slachtoffers van gruwelijkheden waar en wanneer dan ook. Als er geen besef meer gecreëerd wordt van deze zaken dan wordt er ook geen lering meer uit getrokken. En dit maakt een herhaling van een dergelijke gang van zaken des te voor de hand liggender. En zo verlies ik mijn hoop in de mensheid. Ik wordt dus misselijk van publiek dat nooit geshockeerd maar enkel vermaakt wil worden
En dan nog even mijn eigen uitleg: In A space odyssey zien we de de ontwikkeling van de aap naar mens. En vervolgens de verheffing van de mens naar een -met verruimd bewustzijn- verlicht wezen. In Irréversible zien we de mens echter omgekeerd weer afdalen in dierlijke razernij. Dat is dus de link met A Space Odyssey en tevens het uitgangspunt waaruit Noe deze film naar mijn inzien gemaakt heeft, niet vanuit 'het o zo simpele verhaaltje' waar hier over gezeurd wordt.
Rosicky
Wat is nu je punt? Dat het kijken naar een anale verkrachting in een tunnel toch vooral ook een leerzame ervaring moet zijn?
Naomi Watts
Ik vind het overigens niet zo gek dat iemand er niet op zit te wachten zo'n wrange nasmaak over te houden na het zien van een film.
stfuympos
Geen mainstream raken de meeste van in de war, kan voor en tegenstanders van deze film niks tegen inbrengen.
Voor mij was de ferfilming heel apart maar de (scene) tja het s maar waar je graag naar kijkt!
DwarreI
Overigens is 2001 nooit begonnen met dierlijke razernij
Het wraakmotief doet overigens helemaal niet terzake. Het gaat gewoon om het primitieve geweld en machtsvertoon. Of dat nou vanuit lust, wraak of wat dan ook is.
Beetje misplaatst dan, vind het geen belachelijke vraag namelijk.
chevy93
Ik denk niet dat een film als deze gauw op de TV zal komen.
@Dwarrel had dan DisneyXD gezegd
riesma
Op de commerciële teelevee zou ik het niet zo snel verwachten, maar een VPRO heeft wel eens vaker films met 'zieke' thema's uitgezonden.
jipt
Ja deze week op SBS 6.

Vijf films buiten het horrorgenre die evengoed als griezelijk beschouwd kunnen worden

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Amazon Prime Video voegde deze week onder meer deze titels toe

Vijf van de beste meest verontrustende films ooit gemaakt

La Haine
Drama / Misdaad, 1995