• 9.380.596 stemmen

Irréversible (2002)

Drama / Thriller | 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')

Alternatieve titel: Irréversible - Inversion Intégrale

• Prime Video Bekijk via Prime Video
  • CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Irréversible

"Time destroys everything."

Twee vrienden, Marcus en Pierre, zijn in Club Rectum op zoek naar een persoon met als bijnaam 'de lintworm'. Marcus is blind van woede en Pierre onderneemt vruchteloze pogingen om de wraaklust van Marcus te temperen door op hem in te praten. Waarom Marcus zo obsessief op wraak uit is blijft vooralsnog onduidelijk.

DwarreI schreef:

Irréversible 'begint' waar 2001: A Space Odyssey eindigt.
Veel te veel eer voor Irréversible en je doet 2001 zwaar tekort. Overigens veel te veel dialoog om een vervolg te kunnen zijn

DwarreI schreef:

Waarom heerst er toch de illusie dat 'een film' enkel gemaakt hoort te worden om het publiek te vermaken Door types zoals AmazingPP en Ghost 13 begin ik echt mijn hoop in de mensheid definitief te verliezen..

Ten eerste zegt geen van beide letterlijk iets in de trant van wat jij beweert. Ten tweede ís het cameragebruik toch ook misselijkmakend, ik weet iig nog goed dat ik het een hele kluif vond om door het eerste half uur te komen. Pas in het laatste uur begon ik de film te waarderen, en wist ik het eerste half uur een plekje te geven.

En ten derde... Je hoop in de mensheid verliezen vanwege een reactie als deze? kom op zeg...

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Verontrustend veel anal-rape fetishisten hier op mm,aan de waardering te zien,Een sexploitatiefilm die wanhopig probeert zijn aard te verbergen achter zgn. arty camerawerk,een omgekeerde vertelstructuur en post-industriele achtergrondherrie,bekroond door een quasi-diepzinnig motto(le temps détruit tout) blijft gewoon...een sexploitatie film.Ook een slaapkamerscène van een half uur die Godard naar de kroon steekt qua pedanterie verandert daar niks aan.

Toch nog 2* vanwege het lichaam van Monica waar ik ook wel in zou willen(al is ze eigenlijk te oud voor mij,jonge god),maar dan met wederzijds goedvinden....noem me gek.

Rosicky

Ik ben het niet met je eens, maar je kiest je woorden wel erg goed

avatar van Black Math

Black Math

pippo il buffone schreef:

Verontrustend veel anal-rape fetishisten hier op mm,aan de waardering te zien,[...]

En mensen die Apocalypse Now 5* geven zijn vuurwapengevaarlijke gekken? En zij die A Clockwork Orange de volle mep geven hebben fantasieën over het in elkaar slaan van zwervers? Belachelijk. Ik kan je zeggen dat die verkrachtingsscène alleen maar walging in me heeft opgeroepen.

avatar van $pecial

$pecial

pippo il buffone schreef:

Verontrustend veel anal-rape fetishisten hier op mm

Wat een opmerking Je stukje gaat ook nergens over, je probeert het met wat dure woorden meer kracht te geven, maar dat lukt niet echt.

noem me gek.

Oke, omdat je zo aandringt.

avatar van kikujiro

kikujiro

pippo il buffone schreef:

Gek? Nee, een pseudo-intellectuele zwetser.

avatar van 20MadeMoiselle

20MadeMoiselle

Ik geef deze film 0,5 ster.

Misselijkmakend vond in het, de draaiende camera, de verkrachtingsscène, het kapot slaan van een hoofd met een brandblusser en het vreselijke geknipper aan het einde.

Ik snap niet wat de openingsscène toevoegde aan het geheel, en ook de boodschap 'tijd verpest alles' vond ik niet heel aangrijpend ofzo.

Dat de film zich omgekeerd afspeeld orgineel? Volgens mij is het een wanhoopsdaad om de verhaallijn nog iets te doen lijken.

Het liet mij achter met een misselijk gevoel. En mag dit de bedoeling zijn geweest van de film, dan vind ik die bedoeling een belachelijk uitgaanspunt.

avatar van Awake78

Awake78

Hmm, interessante analyse....

avatar van Halcyon

Halcyon

De nagel op de kop inderdaad.

avatar van Black Math

Black Math

Ik weet het niet. Sommige kunstenaars zijn van mening dat de doelstelling van kunst is dat er een reactie in de toeschouwer opwekt wordt. Die reactie kan bewondering zijn, maar ook walging, zolang het maar geen onverschilligheid is. Niet dat iedereen dit meteen als definitie van kunst moet hanteren, en ik wil ook niet zeggen dat deze film kunst is, maar wat mij betreft slaagt Irréversible wel in die doelstelling. Neem daarbij dat ik het ook audiovisueel een ervaring vind en dan kom ik voor mezelf op de volle mep.

20MadeMoiselle schreef:

Alsof Noé vanuit een bepaalde verhaallijn zijn film gestart is

avatar van Halcyon

Halcyon

Onderhond schreef:

Alsof Noé vanuit een bepaalde verhaallijn zijn film gestart is

Van waaruit dan wel? Losse beelden die in zijn geest ronddwaalden? En dat hij ze achteraf in een verhaal (in dit geval erg mager) gegoten heeft? Het zou best kunnen, want er zijn genoeg cineasten, schrijvers, ... die zo te werk gaan. Alleen weet ik niet hoe het hier gegaan is. Ben er wel benieuwd naar.

avatar van mikey

mikey

Black Math schreef:

zolang het maar geen onverschilligheid is.

De kunstenaar schrijft een bedoeling van het werk. Niet dat film en kunst hetzelfde zijn... but i dig it. Onverschilligheid/ apathie lijkt me in dit geval niet de bedoeling (dan denk ik aan funny games waarbij haneke zei dat het onmogelijk is om onverschillig te blijven).

Helaas ik bleef onverschillig.

avatar van s0062423

s0062423

Black Math schreef:

Kan ik mij heel goed in vinden. Leuke en verhelderende quote hieromtrent waar ik het wel grotendeels mee eens ben;
De automatisering van het leven slokt de dingen op, je kleren, je meubels, je vrouw en je angst voor oorlog ‘Als het hele ingewikkelde leven van velen zich onbewust afspeelt, dan is het alsof dit leven er nooit geweest is.’ En juist om het gevoel van leven weer terug te geven, dingen te voelen, om de steen tot steen te maken, bestaat er iets dat kunst wordt genoemd. Doel van de kunst is om een ding te doen ervaren als iets dat gezien en niet alleen maar herkend wordt; wat de kunst dus doet is de dingen ‘vervreemden’ en de vorm moeilijk maken, de moeilijkheid en de duur van de gewaarwording vergroten, want het waarnemingsproces zelf is het doel van de kunst en moet verlengd worden; KUNST IS EEN MIDDEL OM DE MAKING VAN EEN DING TE BELEVEN, HET GEMAAKTE IS IN DE KUNST NIET BELANGRIJK.

20MadeMoiselle schreef:

Ik heb de hoop in de mensheid nu officieel verloren.

Ter toelichting: als je -heel afgezaagd- een film maakt over de holocaust, is het dan niet gepast om het publiek met een misselijkmakend gevoel op te zadelen? Mensen die niet geschokt willen worden weigeren zich in te leven met het lot van slachtoffers van gruwelijkheden waar en wanneer dan ook. Als er geen besef meer gecreëerd wordt van deze zaken dan wordt er ook geen lering meer uit getrokken. En dit maakt een herhaling van een dergelijke gang van zaken des te voor de hand liggender. En zo verlies ik mijn hoop in de mensheid. Ik wordt dus misselijk van publiek dat nooit geshockeerd maar enkel vermaakt wil worden

En dan nog even mijn eigen uitleg: In A space odyssey zien we de de ontwikkeling van de aap naar mens. En vervolgens de verheffing van de mens naar een -met verruimd bewustzijn- verlicht wezen. In Irréversible zien we de mens echter omgekeerd weer afdalen in dierlijke razernij. Dat is dus de link met A Space Odyssey en tevens het uitgangspunt waaruit Noe deze film naar mijn inzien gemaakt heeft, niet vanuit 'het o zo simpele verhaaltje' waar hier over gezeurd wordt.

Rosicky

Wat is nu je punt? Dat het kijken naar een anale verkrachting in een tunnel toch vooral ook een leerzame ervaring moet zijn?

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Ik vind het overigens niet zo gek dat iemand er niet op zit te wachten zo'n wrange nasmaak over te houden na het zien van een film.

avatar van stfuympos

stfuympos

Rosicky schreef:

lol

Geen mainstream raken de meeste van in de war, kan voor en tegenstanders van deze film niks tegen inbrengen.

Voor mij was de ferfilming heel apart maar de (scene) tja het s maar waar je graag naar kijkt!

DwarreI schreef:

Ik vind dat wel een beetje vergezocht. Overigens is 2001 nooit begonnen met dierlijke razernij. En als dat al zo is, was het zeker niet met een wraakmotief.

chevy93 schreef:

Overigens is 2001 nooit begonnen met dierlijke razernij

Hoe omschrijf jij een dier dat de hersens van een ander dier met een bot inslaat dan?

Het wraakmotief doet overigens helemaal niet terzake. Het gaat gewoon om het primitieve geweld en machtsvertoon. Of dat nou vanuit lust, wraak of wat dan ook is.

Naomi Watts schreef:

Als ik romantisch met mijn vriendin op de bank zit dan zet ik ook echt wel iets anders op hoor

Offtopic discussie verwijderd.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Komt deze oooit nog een keer op tv!?

Ja deze week op SBS 6.

avatar van rep_robert

Waarop is dat gebasseerd dan? Kan het me niet voorstellen.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Volgens mij is het sarcasme.

avatar van rep_robert

Beetje misplaatst dan, vind het geen belachelijke vraag namelijk.

chevy93

Ik denk niet dat een film als deze gauw op de TV zal komen.

@Dwarrel had dan DisneyXD gezegd

avatar van riesma

riesma

Op de commerciële teelevee zou ik het niet zo snel verwachten, maar een VPRO heeft wel eens vaker films met 'zieke' thema's uitgezonden.

avatar van jipt

jipt

Ja deze week op SBS 6.

Krijgen die tere zieltjes van SBS de schok van hun leven