• 9.373.535 stemmen

Genre: Avontuur / Sciencefiction

Alternatieve titel: Jurassic Park 3D

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Sam Neill, Jeff Goldblum en Laura Dern

IMDb beoordeling: 8,2 (1.160.954)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 30 september 1993

Plot Jurassic Park

"An adventure 65 million years in the making."

Wetenschappers slagen er in om dinosauriërs te klonen uit een druppel dino-bloed afkomstig uit een mug. De ondernemende miljonair John Hammond wil de gekloonde dino's aan het publiek laten zien en bouwt daarvoor een gigantisch thema-park. Een paar gelukkigen, waaronder een advocaat, een wiskundige, twee dino-experts en Hammonds kleinkinderen zijn die eersten die het park mogen bezoeken. Bij de eerste de beste onweersbui valt echter de elektriciteit uit in het park en slagen een aantal gevaarlijke dinosaurussen erin om uit hun verblijven te ontsnappen.

gillette schreef:

De elektriciteit valt toch niet uit door een onweerbui?

Jawel.

gillette schreef:

De elektriciteit valt toch niet uit door een onweerbui?

Neeeje,

De IT man heeft alle beveiligging uitgeschakelt zodat hij alle dino samples kon jatten.

jumpstylemovie

O ja, klopt. Ik moet deze echt herzien...

avatar van K@i

K@i

amaz0ne schreef:

Hoe kunnen ze nu weten dat de raptors slim zijn.

Ik heb een documentaire gezien over dino's.

Dino's waren niet slimmer dan de huidige reptielen.

Dus dom.

Dinos hebben meer overeenkomsten met huidige Vogels dan met Reptielen en in de Vogelwereld zitten aardig wat intelligente

avatar van gillette

gillette

Gisteren begonnen aan het boek!

avatar van ted_striker

ted_striker

gillette schreef:

Gisteren begonnen aan het boek!

Dat veel stoerder is dan de film!! Vooral Ian Malcolm komt in het boek helemaal tot leven!

amaz0ne

De film is maar een stukje van het boek.

avatar van IcU

IcU

ted_striker schreef:

Dat gezeur over de wetenschap in het boek vond ik wat ver gaan. Het las nogal lastig, en ik heb zelfs gedeeltes over geslagen omdat dat wetenschap gezever totaal van het verhaal afweek.

avatar van kaholiic

kaholiic

een avontuurlijke film met mooie special effects.

avatar van MNV2

MNV2

Spielberg slaagt er toch elke keer weer in om een film te maken die je helemaal laat meevoeren, maar hij gebruikt dan ook alle succeselementen die van een film een kaskraker kan maken. De typische overweldigende muziek van John Wiliams, ongelooflijk mooie special effects, zeker voor het jaar waarin de film gemaakt is en acteurs die geschikt zijn om in een avonturenfilm als deze te spelen. Hoeveel clichés er ook in de film mag zitten, Jurrasic Park is een beleving die iedereen gezien zou moeten hebben..

avatar van leonjai

leonjai

Geweldige film en fantastische special effects. Een van mijn favoriete films, wel jammer dat niet alle personages uit de verf komen. Sam Neil, wat ik overigens een uitstekend acteur vind, doet het daarentegen naar mijn idee wel weer uitstekend.

supergoed,echt vet gemaakt!

toen ik hem voor het eerst zag vond ik het echt geweldig.

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

Eindelijk weer eens gezien en moet zeggen dat de film niet aan kracht heeft verloren. De cgi die redelijk in de kinderschoenen stond ten tijde van deze productie is perfect. Vooral de actiescenes zien er zeer gelikt uit.

Je zou je kunnen storen aan die kinderen en de af en toe wat simpele dialogen maar alle acteurs zijn lekker op dreef met als absolute topper Jeff Goldblum. De muziek van Spielbergs huismuzikant heeft lekker veel power en versterkt keer op keer de diverse scenes. Dit is en blijft een topfilm!!

avatar van MNV2

MNV2

Die moet je zien LOL

YouTube - How to Survive an Alien Attack

en wat heeft dat precies met de film te maken?

MNV2 schreef:

en wat heeft dat precies met de film te maken?

avatar van Vascago

Vascago

kijk naar de url en dan had je deze reactie niet moeten plaatsen

Irritant figuur. Bij elke film dat berichtje te plaatsen.

avatar van AGE-411

AGE-411

kijk naar de url en dan had je deze reactie niet moeten plaatsen

Ik kijk en snap er de ballen van.

Mogen we u vragen te stoppen met SPAM'men, anders gaan we toch de moderatoren moeten inlichten.

avatar van Prudh

Prudh

Schandalig eigenlijk dat ik Jurassic Park, de film waar ik in mijn ganse leven het allermeeste naar uitkeek, zo'n tien jaar geleden voor het laatst zag. En ondanks dat,was er bij recente herziening geen scène die ik me niet voor de geest kon halen. Dat komt natuurlijk omdat deze prent bestaat uit louter memorabele scènes.

Dr. Grant bijvoorbeeld, die uitleg geeft over Velociraptors aan dat brutale jochie, of de aankomst op Isla Nublar, de eerste maal dat we levende dino's spotten, de geboorte van een kleine raptor en vele stukken hiertussendoor en erna. Wie mijn beschrijvingen nu niet haarscherp voor de geest kan halen heeft de film vast niet gezien. Waarom zo memorabel? Spielberg natuurlijk. Hij voelt weer feiloos aan wat werkt en wat niet werkt en hij weet hier zodoende echte attractiecinema van te maken. Als kijker kan het niet anders of je bent net zo overdonderd als de filmpersonages, wanneer er onder de begeleidende muziek van Williams voor het eerst Brachiosaurussen in beeld komen.

Maar vanzelfsprekend zijn alle stukken met de T-Rex nog het allerbeste, beginnende bij dat o, zo herkenbare bekertje water. Dat beest ziet er wonder boven wonder nog steeds fantastisch uit, daar kunnen veel films vandaag de dag nog een puntje aan zuigen. Mede daardoor blijft dit een uiterst spannende film. Vooral als Lex en Tim met hun zaklamp beginnen te klooien, weet je dat het goed mis gaat.

Naast alle enge scènes houdt Spielberg de film ook nog luchtig. De interactie met een verkouden Bronto-, nee, Brachiosaurus is minstens zo herkenbaar als de overbekende keukenscène. Door deze afwisseling houdt Jurassic Park een meer dan aangenaam tempo aan en wordt de prent hierdoor misschien nog wel eerder een spannende familiefilm dan een thriller of avonturenfilm. Ik moet een jaar of negen geweest zijn toen de lichten in de bioscoop eindelijk doofden en de film toen ook écht begon... geen moment te eng, maar tot de laatste snik op het puntje van mijn stoel.

Driewerf hoera dus voor Spielberg en de zijnen, voor de eerste film die me echt beroerde. Dat kan ook niet anders, in een donkere en volle zaal, nadat je de afgelopen maanden als kleine kereltje in je knuisten wreef bij het bedenken dat deze dag zou aanbreken... Maar onder leiding van een andere regisseur was dit heel wat minder groots geweest. Jurassic Park is en blijft zondermeer een film van wereldklasse.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Mooie beschrijving van een gewelide film!

avatar van skipy05

skipy05

Zeer goede film. Deze is toch al wat jaren geleden opgenomen en voor die tijd vind ik die nu nog heel goed gemaakt. Verhaal is heel goed. De muziek is zeker een heel groot voordeel.

skipy05 schreef:

Ja ik weet het nog.

Ik was toen 13

ben toen naar de metropolis geweest in Brussel.

Deze film gezien op het grootste doek van belgie.

Dit was de Max

Ja ik weet het nog.

Ik was toen 13

ben toen naar de metropolis geweest in Brussel.

Deze film gezien op het grootste doek van belgie.

Dit was de Max

Dus jij bent over de 30?!

avatar van JacoBaco

JacoBaco

jumpstylemovie schreef:

Dus jij bent over de 30?!

Ik was in 1993 12 jaar oud en ik ben de 30 nog niet gepasseerd. Ik zou het dus knap vinden als amaz0ne er al wel overheen is.

avatar van Noodless

Noodless

Toen in die tijd een ware rage : kaarten, stickers, speelgoed...noem maar op. Je kwam vanalles tegen dat met deze film te maken had. Zelfs op school werd er een thema over behandeld. Een gigantisch megasucces en nu nog steeds goed om te zien.

avatar van Minotaures

Minotaures

De JP Trilogy box verkrijgbaar bij de Media Markt. Voor een miezerige 15tje heb je ze al. Ikzelf ga 't z.s.m halen. Parel van een film!

avatar van Minotaures

Minotaures

Noodless schreef:

Toen in die tijd een ware rage : kaarten, stickers, speelgoed...noem maar op.

En niet te vergeten; Playstation spellen en boordspellen. Geweldig, die tijd.

avatar van Gothica

Gothica

Ik weet nog wel dat ik helemaal ondersteboven was toen ik deze film voor het eerst zag, zo goed! En jaren later ben ik nog steeds gek op deze film. De goed gekozen hoofdpersonen, het prachtige eiland, het verhaal en natuurlijk de dino's maken het tot een super film. Normaal ben ik absoluut niet van de SF, maar deze film is gewoon één groot succes, en zo zie ik hem ook!

avatar van eltorro

eltorro

Minotaures schreef:

Ja geweldig he! Alle drie de films met ontzettend veel extra voor maar 15 euro! Maar die box kan je bijna overal wel krijgen. Zeker aanrader.

avatar van Apster

Apster

De film had een enorme impact destijds. Voor het eerst werden dinosaurussen levensecht op het scherm getoond met baanbrekende effecten verzorgd door ILM. Spielberg wilde het in eerste instantie zelfs met stop-motion doen Wat ik me ook goed kon herinneren was het oorvderdovende geluid van de dino's in de bioscoopzaal.

Nu jaren later staat deze avonturenfilm nog steeds overeind, Spielberg inderdaad op zijn best.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Jurassic Parc is echt spannend en kent goed acteerwerk maar het hele gebeuren is toch vrij voorspelbaar en deze film kent clichés.