• 9.378.170 stemmen

Saving Private Ryan (1998)

Oorlog / Drama | 169 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Tom Hanks, Tom Sizemore en Edward Burns

IMDb beoordeling: 8,6 (1.621.362)

Gesproken taal: Tsjechisch, Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 17 september 1998

Plot Saving Private Ryan

"The mission is a man."

Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.

Captain John H. Miller

Corporal Timothy Upham

avatar van Aragorn

Aragorn

LRobert schreef:

Dit is na We Were Soldiers de beste oorlogsfilm die ik ooit heb gezien.

Dan tel ik de Band Of Brothers serie nog niet mee want dat is ook pure meesterwerk.

Mijn Cijfer een 5.0

volledig mee akkoord, maar heb je als eens Platoon gezien of apocalypse now? zeker doen als je van dit genre houd;)

avatar van Materny

Materny

Black hawk down ook een zekere aanrader.

avatar van Aragorn

Aragorn

idd, heb ik zelfs vergeten, en wss nog meer films ...

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Als grote Spielberg-fan heb ik misschien iets teveel verwacht van deze film. Ik von dhet eerste uur zeker zeer goed, maar daarna vervalt de film in een zoektocht naar soldaat Ryan en daar blijft het dan ook bij. Hanks is, zoals bijna altijd, briljant in zijn rol, maar Damon komt mij niet geloofwaardig over, met zijn babyface. 3 *

avatar van =michael=

=michael=

Het eerste en het laatste stukje is wel emotioneel verder erg goede film!

avatar van sonics

sonics

De eerste half uur legendarisch. Ik was echt onder de indruk van al dat geweld met oorverdovend volume in de bios. Daarna kakt het wat in.

Helaas hier en daar moralisme: Gevangen genomen duitser wordt op aandringen van 1 van de yanks vrijgelaten. Duitser jaagt later in de film een kogel in de knar van Tom. Die ene yank van zoeven is boos op de wederom gevangen genomen duitser en schiet m neer.

Het tenenkrommende patriotisme in de laatste scene: opa met de amerikaansevlag heeft deze film bij mij een halve ster gekost. 3.5*

avatar van Santino Corleone

Santino Corleone

Ben niet echt een fan van oorlogsfilms maar deze vond ik erg goed. Geweldige film met mooie scenes en verder vond ik die kogel geluiden ook fantastisch...

Tom Hanks weer super net als altijd.. Ik kan niets anders dan een 5 geven voor dit ultieme meesterwerk.

avatar van thesleepinghero

thesleepinghero

Super film, een van de betere oorlogsfilms die ik tot nog toe gezien heb.. 4 sterren...

avatar van martinstegenga

martinstegenga

Zeer indrukwekkende film. Zoals vele anderen zijn oorlog's films gewoon interessant en indrukwekkend. Steven Spielberg doet z'n ding weer, en de cast doet het ook mooi. 5*

avatar van Apocalypse Now

Apocalypse Now

...alleen de 2de scene van de film is goed, de rest van de film is weer een typische amerikaanse oorlogsfilm waarin de amerikanen verheerlijkt worden, waarin er 'duizenden' duitsers doodgaan ten koste van.. bij wijze van spreken 1 amerikaan( vooral in de scene met de omvallende muur)...en die ook altijd op een zeer heroische manier sterft ....jammer.....

avatar van Apocalypse Now

Apocalypse Now

sonics schreef:

...juist

Stephan

Dat patriotisme was in dit geval geheel op zijn plaats. Ze hadden zich ook niet hoeven bemoeien en een pact met Hitler kunnen vormen.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ik heb het al vaker gezegd maar één vlag maakt nog geen patriotistische film. Dat de Franse vlag even pontificaal in beeld komt ziet blijkbaar niemand.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Bovendien... amerikaanse soldaat op een amerikaans kerkhof. Wat had er dan moeten wapperen? De vlag van Swaziland, Friesland of Rusland misschien?

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Dat gezeik altijd over patriotisme. Wanneer ik filmmaker was had ik Jan Soldaat met een Nederlandse vlag op de achtergrond nog veel pontificaler in beeld gebracht.

avatar van Respekked

Respekked

Valt me eigenlijk nu pas op, maar ik vind dit toch wel een schitterende poster. Heeft dit nog wat gemaakt in de post Knok-Uit?

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Verloor dit jaar in de eerste ronde van de poster van Chinatown. Het jaar daarvoor verloor hij ook in de eerste ronde van de poster van Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom.

avatar van maerk

maerk

Topfilm. Ongelofelijk mooie film, perfect geregisseerd en goeie acteerprestaties. Vooral de beginscene is heel indrukwekkend. Alleen vind ik het een beetje raar dat ze met een groep één iemand gaan zoeken. Maar verder helemaal goed.

4,5 ster.

avatar van russell

russell

Heb deze film in de bios gezien en ik vond hem kei en keihard.

Zeker in het begin van deze film klonken de kogels in de bioscoop zaal realistisch om je oren, heel bizar. Je leefde gewoon mee met de jongens en ik had toch wel heel vaak een brok in mijn keel door de vreselijke situaties waarin zij zich bevonden. Alles in deze film zag er goed en realistisch uit en dat maakt deze film steengoed.

Een dikke 4.

avatar van jordidj1

jordidj1

Ik heb echt gehuild bij de film, zo prachtig is ie..

avatar van safetyposter.nl

safetyposter.nl

Ik heb deze ook ooit in de bios bekeken en moest bijna aan het zuurstof na het eerste half uur..GEWELDIG..brok in mijn keel.

Het verhaal loopt goed is met origineel oorlogstuig gemaakt ( vooral de Kettenkraft is leuk om te zien ).

Ook daarna nog zeker drie keer gezien en er zullen er nog wel een paar bijkomen want het is een topper dus de volle 5.

avatar van BandOfBrothers

BandOfBrothers

Een geweldige oorlogsfilm, mooi verhaal.

Een goede Tom Hanks en een zielig, maar goed einde.

Weer een geniale film van Spielberg.

Een dikke 4.5 !

safetyposter.nl schreef:

Elke Tiger tank daarintegen die je in films ziet is een replica of een omgebouwde T-34. Er is geen enkele originele Tiger meer rijvaardig. Een handjevol overblijvers (nog geen 10 stuks) staan vastgeklonken in musea.

Comanchero schreef:

Waar haal je die onzin vandaan? Nu de VS een beroepsleger heeft is het leger ingaan wel een keuze, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog, zowel als tijdens Vietnam was er gewoon dienstplicht. Niks kiezen, tenzij je ouders rijk of belangrijk waren en je op één of andere manier konden uitkopen.

Dienstplicht was er bij aanvang van de oorlog nog niet, die werd volgens mij later ingevoerd.

avatar van =michael=

=michael=

Stephan schreef:

Waren de beste tanks op dat moment (tiger 4)

=michael= schreef:

Waren de beste tanks op dat moment (tiger 4)

Da's niet helemaal waar. Defensief waren ze erg goed (als ze verdekt opgesteld stonden) Pantser en geschut waren ook het stevigst (hetzelfde kanon als de flak 88mm geschut) maar op andere fronten viel de tank tegen. Wendbaarheid, Tactische inzetbaarheid etc. De T-34 wordt alom erkent als de beste tank aller tijden, en die was uit de zelfde periode. Er zijn overigens nog steeds meer dan 20 landen die die tank operationeel hebben... unbelievable.

avatar van Tarkus

Tarkus

Het is wellicht de vijfde maal dat ik deze film zie (eerste keer op DVD), maar hij is nog altijd even indrukwekkend als toen ik hem de eerste keer zag.

Vooral het eerste half uur, de landing in Normandië is indrukwekkend weergegeven, al is de scène in het dorp op het einde van de film ook wel prachtig gemaakt.

De acteerprestaties zijn van alle acteurs, kleine en grote namen uitstekend. Maar dus ook de locaties en decors zijn prachtig en komen zeer authentiek over.

Ik vind dit nog steeds een van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt en zal hem zeker nog wel enkele keren bekijken.

Trouwens, ik zei al dat het de eerste keer was dat ik hem op DVD zag, dus ook de eerste keer met 5.1 surround, en dat geeft nog eens een meerwaarde aan de ganse fim, levensecht is het geluid. Bangelijk zelfs...

Stephan schreef:

Ze waren inderdaad goed omdat ze bestand waren tegen extreme koude en wendbaarder waren dan de tiger. Daarnaast waren ze na de t54 de meest geproduceerde tank. Daar konden de Duitsers nooit tegen op. Qua gevechtskracht was de konigstiger weer sterker bepantserd met zijn 88mm. De t34 had een 76 mm kanon en was dunner bepantserd maar had een schuine afvlakking waardoor het lastig was voor lichtere granaten om het pantser te doorboren.

ewalk schreef:

Leuk als je erin verdiept. Wat echter in het "theater Rusland" doorslaggevend was, was dat de duitse tanks op benzine reden en de T-34 op diesel, waardoor in de extreme kou de duitse tanks meer stil stonden dan vooruit reden. Ook waren de rupsbanden van de (zware) duitse tanks niet ontworpen voor de modderige smeltende bodem waarop ze in rusland vooruit moesten. Stonden ze na de kou in de lente weer stil. Toch lastig.

Stephan schreef:

Ja, ben een WWII freak. lees veel boeken over dit onderwerp en heb veel films gezien. Ik wil nog steeds naar Normandie om te zien waar dit alles zich heeft afgespeeld.

Ben ook helemaal verslaafd aan WWII online omdat dit spel op een goede wijze de grote veldslagen van die tijd simuleert en niet te gamey is zoals Call of Duty o.i.d.