menu

Paterson (2016)

mijn stem
3,47 (440)
440 stemmen

Verenigde Staten / Frankrijk / Duitsland
Drama / Komedie
118 minuten

geregisseerd door Jim Jarmusch
met Adam Driver, Golshifteh Farahani en Kara Hayward

Paterson is een buschauffeur in de gelijknamige stad Paterson, New Jersey. Paterson hanteert een eenvoudige routine: hij rijdt zijn dagelijkse route, observeert de stad door zijn voorruit en krijgt gesprekken mee die om hem heen plaatsvinden. Hij schrijft gedichten in zijn boekje, gaat met de hond uit, stopt bij een bar en bestelt een biertje. Vervolgens gaat hij richting huis naar zijn vrouw Laura. Laura's wereld daarentegen is elke dag anders. Bijna iedere dag heeft ze weer nieuwe dromen, telkens een ander, inspirerend project. Paterson houdt van Laura en zij houdt van hem. Hij steunt haar ambities en zij bewondert hem om zijn geheime gave voor poëzie.

zoeken in:
avatar van IH88
4,5
John Milton schreef:
Net een prachtige companion piece gezien voor Paterson: Columbus (2017)

Wie dat rustige, kabbelende tempo kan waarderen, moet die zeker even op gaan zoeken. Mooi.


Ik moest er ook gelijk aan denken inderdaad. Als hij zo goed als Paterson is... Columbus neem ik lekker mee naar 2018 .

avatar van Sergio Leone
3,0
Redelijk.

Bij momenten fijne maar soms ook matige kabbelfilm. De fijne momenten zijn makkelijk toe te wijzen aan de subtiele momenten met Paterson alleen of diens reacties op het gedrag van zijn vriendin. Als ik aan de matige momenten denk kom ik dan uit bij zo'n caféruzie van de plaatselijke Romeo en Juliet.
Niet zo spectaculair qua plotontwikkeling, het ligt allemaal wat meer onderhuids. Dat had ik van het einde althans niet verwacht.

Adam Driver doet het uitstekend. Hij heeft een vrij unieke uitstraling. Zijn houterig voorkomen en trekjes in contrast met de drukte die zijn vriendin is vormen een geslaagde combo.

Audiovisueel stelt Paterson wel niet zo veel voor. Op voorhand ook geen idee dat Jim Jarmusch de regisseur is en tijdens het kijken ook nooit vermoed. Is dat positief? Negatief? Een beetje van beiden, zeker?

3

4,0
Het alledaagse, zonder uitschieters, genietbaar en toch ook boeiend maken, de verdienste van Jarmush in dit "poëtisch" filmpje.
Adam Driver's uitgestreken gezicht hoort bij een man die bovenal eenvoudig is, zich tevreden stelt met het leven dat hij leeft en zeker geen complicaties of nieuwigheden gaat zoeken en tenslotte zich zeer gewillig opstelt voor zijn ambitieus kindvrouwtje.
Beide hoofdacteurs doen het uitstekend, evenals de guitige Marvin. Film bevat trouwens nogal wat komische scènes, zoals de barscène met de smoorverliefde "acteur" Everett en ook wel wat emotie, zoals de scène met het meisje en het mooie gedicht "Water Falls".
Dergelijk films liggen me wel : het gewone interessant maken. En ook Jim Jarmush ("Mystery Train", "Coffee and Cigarettes", "Broken Flowers", "Only Lovers...")

avatar van scorsese
4,0
Uitstekende film over een doodnormale week uit het leven van een buschauffeur die ook gedichten schrijft. Een film die over niets lijkt te gaan, maar toch meer dan genoeg te bieden heeft. Het observerend vermogen van het hoofdpersonage en de herhalende patronen. Zeker niet geheel zonder humor en een bijzonder aangenaam tempo (dit laatste sluit ook perfect aan bij het acteerwerk van Adam Driver hier).

avatar van K. V.
3,5
Deze ook eens bekeken en het was niet mis. Geen grootse film met een uitgebreid verhaal, nee eerder het omgekeerde. Desondanks had de film wel iets dat je bleef kijken. De cast, zeker Adam Driver deed het wel goed.
De film zal waarschijnlijk niet voor iedereen weggelegd zijn, maar vond hem toch wel eens het bekijken waard.

1,5
Zelden zo’n gare film gezien.
Zal wel niet voor mij welgelegd zijn zoals andere hieronder aangeven.

avatar van Baboesjka
5,0
Wat een heerlijke film! Mooi poëtisch, goed geacteerd, rustig voortkabbelend. De herhaling vind ik fijn. Het voelde als een kijkje in het leven van Paterson en Laura. Een leven dat mij wel aanspreekt. Leuk hondje ook, en de humor is helemaal mijn ding. Een favoriet. 5*!

avatar van JoeCabot
4,5
Zo kan het dus ook …

Deze film wist me op verschillende manieren te charmeren. De ingetogen visuele schoonheid, de ambient-soundtrack, de fijne chemie tussen Driver en Farahani, de gekke nevenpersonages, …

Maar wat Patterson écht uniek maakt is het volledige gebrek aan conflictsituaties. Jarmush had nochtans genoeg mogelijkheden om zaken op de spits te drijven – de vrouw die schijnbaar geen job heeft, de onalledaagse ontmoeting met het jonge meisje, de hond die het poëzieboekje aan flarden bijt – maar áltijd blijft de rust bewaard. Zelfs het geweerincident in de bar eindigt in mineur, op een droogkomische manier weliswaar.

Als er een award bestond voor ‘Sympathiekste film van 2016’, dan zou het beeldje wellicht op de schouw van Jarmusch staan. 4.5*

avatar van arno74
3,5
Extreem rustig verlopende film met een laagje kurkdroge humor en fraaie anekdotes. De poëzie zit vooral in het verhaal en de beelden, de gedichten zelf vond ik minder. Waarschijnlijk met opzet gedaan aangezien het mooiste gedicht dat van een tienjarig meisje was. Wel leuk dat de regie ons steeds op het verkeerde been zet met situaties waarbij je denkt dat er nu iets te gebeuren staat. Ik had graag ook enkele betere gedichten gezien al had dat waarschijnlijk afbreuk gedaan aan de eenvoud. Klein maar fijn. 3,5*

avatar van tbouwh
4,0
geplaatst:
Paterson leeft in patronen. Hij toert dagelijks hetzelfde rondje met zijn dorpsbus, laat z’n hond uit en drinkt dan een pintje in z’n stamcafé. Ondertussen is hij gelukkig met Laura, die op haar beurt weer gelukkig is met haar creatieve zwart-witdecoraties. Eigenlijk is alles en iedereen gelukkig. Wat is dan in vredesnaam het ergste dat gebeuren kan? Misschien het einde van de creativiteit. Het einde van het grote scheppen, woorden en ideeën in dat simpele notitieboekje. Poëzie. Een identiteit op wit papier. Maar ook het einde van die identiteit kan voor Paterson een nieuw begin zijn. Jim Jarmusch (Night on Earth, Only Lovers Left Alive) tovert in dit prachtige drama met zijn blik op menselijkheid en de noodzaak om af en toe tot rust te komen. Een film waarin niks gebeurt was nooit zo mooi.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:50 uur

geplaatst: vandaag om 16:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.