• 9.384.382 stemmen

Releasedatum: 24 april 2003

• NPO Start Bekijk via NPO Start Plus
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Van God Los

"Rock Hard and In Your Face"

De 17-jarige scholier Stan sluit vriendschap met de 3 jaar oudere, kleine crimineel Maikel. Als de jongens bij een overval in paniek hun slachtoffer doden, maken ze onbedoeld indruk op het hoofd van de plaatselijke drugsmaffia. Deze ziet wel wat in de jongens en ze maken snel carrière als zijn doodseskader. Hun vriendschap wordt door de gebeurtenissen steeds hechter. Alleen Anna, Maikels vriendin, vormt een probleem. Stan is meer voor haar gaan voelen dan hij zou willen, maar slaagt er toch in haar op afstand te houden. Dan komt Anna erachter waar Maikel zo veel geld mee verdient. Bang geworden, doet ze een beroep op Stan om haar te helpen weg te komen. Stan moet kiezen tussen Maikel en de doodsbange Anna. Een onmogelijke keuze.

Anna Sprengers

Mother Stan

Mrs. van de Velde

Mr. van de Velde

Ramon K schreef:

Kappeuter, je kunt zo geirriteerd worden als je zelf wilt.....ik blijf erbij dat Van God Los' hoge waardering meer oorzaken heeft dan louter 'smaak'. Als ik alleen al in de 5 sterrentabel kijk dan zie ik al zeker 6 users staan die puur op MM zijn gekomen om deze film omhoog te stemmen. (1 of 2 stemmen waaronder een 5 voor deze film) Ik ben er ook van overtuigd dat er medewerkers aan Van God Los op MM zitten en mensen met een grote voorkeur voor de Nederlandse film......chauvinisme is dan een heel begrijpelijke term.......like it or not!

Erg flauw. LOTR krijgt 10x zoveel van die 1x stemmers.

Is nooit goed te praten, maar er zijn meer films die mogelijk door distributeurs gepusht worden, echt niet alleen Nederlandse.

Ik ben benieuwd welk gemiddelde deze film zou hebben gehad wanneer het om een Aziatische produktie ging ipv een Nederlandse. Dat de top 100 geen werkelijke afspiegeling van kwaliteit is, maar eerder van smaak.....daar ben ik inmiddels al lang achter en dat heb ik deels geaccepteerd. Dat betekent niet automatisch dat ik bepaalde dingen niet in twijfel mag trekken. En het lijkt zelfs ooit dat men geen kritiek mag hebben op de Nederlandse film. 'Gebrek aan nieuwe ideeen' is mijn grootste verwijt aan de Nederlandse filmwereld........en dat geldt ook voor deze film.

Oh, gaat de discussie nu ineens over de hele NL filmwereld.

Ik dacht zo dat de Amerikaanse industrie heden ten dage meer last had van ideeenarmoede.

tovenaar schreef:

In grote lijnen ben ik het eens met Ramon. Hoe vaak heb je wel niet zien staan: "voor Nederlandse begrippen een goede film , of een opmerking in die richting. Mensen met zulke opmerkingen hadden waarschijnlijk de film een lagere beoordeling gegeven als deze uit bv. Amerika was gekomen.

Oneens. Mensen die dat roepen hebben vaak een sterk vertroebeld beeld van de NL film. En zijn juist vaak het meest kritisch op NL films, want er zit zoveel bloot in, want ze praten zo gek etc.

kappeuter schreef:

Erg flauw. LOTR krijgt 10x zoveel van die 1x stemmers.

Yep, dat klopt, maar daar gaat het nu toch niet om? Naar mijn mening merkt Ramon het alleen maar op, maar zeurt verder toch niet daarover?

kappeuter schreef:

Tuurlijk, die zijn er ook, maar daar hadden we hier niet over.

Phooze schreef:

Omdat het allemaal zo dichtbij is, vind ik de film beter. Als het in de straten van Chicago had afgespeeld, had er misschien wel een half of een heel puntje afgegaan.

Inderdaad. Dit heeft bij mij ook gespeeld. Het komt toch iets dichter bij je, dus heeft meer impact. Als het een Amerikaanse film was geweest zou het een standaard-filmpje zijn.

Ramon K

Oh, gaat de discussie nu ineens over de hele NL filmwereld.

En dan? Ik wil het ook wel op de gehele filmwereld gooien hoor......

kos schreef:

Als het een Amerikaanse film was geweest zou het een standaard-filmpje zijn.

Laat Kapp het niet horen .

kos schreef:

Als het een Amerikaanse film was geweest zou het een standaard-filmpje zijn.

Meestal krijgt de NL film het nadeel van de twijfel. Blijkbaar schuilt achter deze film meer kwaliteit dan je zelf wil geloven.

kos schreef:

Toch blijf ik het raar vinden dat je dit mee laat wegen: Ik ben geboren in Venlo.

Of juist minder......

Ramon K schreef:

het is ook geen geanalyseerde beoordeling of zo

Ik merk gewoon dat het dan meer impact heeft, heel eenvoudig.

avatar van Phooze

Phooze

Ramon K schreef:

Ik heb daardoor meer feeling met de film, het is herkenbaarder dan de Ghetto's in New York. Het is op een bepaald niveau realistischer dan de amerikaanse varianten. Maar, zoals ik al zei, het zal misschien maar een half of een heel punt schelen hierdoor.

Ramon K

Ok, jullie geven het in ieder geval wel toe.

Ik zal verder ook niet meer zeuren, maar ik moest even mijn verwondering kwijt.

Ramon K

Tel bij iedere oorspronkelijke waardering van 3 sterren (waaronder die van mij) eens een heel punt op......wat krijg je dan? Idd, een top 100 notering.

kappeuter schreef:

Hmmm..ik geef juist toe dat het de kwaliteit ten goede komt omdat het een Nederlandse film is...

Als het Amerikaans was geweest was het de zoveelste jongen raakt op verkeerde pad door stoere gangster, wordt verliefd op meisje van gangster etc. -film geweest. Omdat er Nederlandse elementen in zitten wordt het juist weer leuker om naar te kijken. Ik bedoel: carnaval in een gangsterfilm, dat is toch werelds?

LOL

avatar van Phooze

Phooze

kos schreef:

Juist, evenals de herkenbaarheid van de reacties, de muziek, de ouders, de mentaliteit etc. etc. Als het amerikaans was geweest, was het veel minder. Maar ik merk dat daar juist het probleem zit volgens Ramon, maar ik zie dat probleem juist niet. Ik vind het begrijpelijk.

Ramon K schreef:

Stemmingmakerij, dat soort stemmen staan wel bij meer films.

En je gaat voor het gemak ook helemaal voorbij aan de mediaan!

chauvinisme

Net zoals er heel veel mensen waren en zijn die NL films per definitie ruk vinden. Op diverse fora lees ik dat veel mensen die deze film hoog waarderen normaal gesproken liever geen NL film kijken

Hier? Hoger natuurlijk.

tovenaar schreef:

Ja, laten we een commissie in het leven roepen die alle stemmen gaat interpreteren en corrigeren.

kos schreef:

Als het een Amerikaanse film was geweest

Als mijn tante een pikkie had, dan was ze mijn ome.

Een van de sterkste punten aan de achtergrond van de film is immers dat dit dus grotendeels echt gebeurd is, en in Nederland.

Dat-ie over een Nederlands gegeven gaat, in Nederland en door Nederlanders gemaakt is, dat is dus allemaal onderdeel van de film, en dus direct gerelateerd aan de waardering. Lijkt mij dan.

Ramon K schreef:

Toch blijf ik het raar vinden dat je dit mee laat wegen

Natuurlijk is dat niet raar. (zie hierboven)

kos schreef:

Lieve mensen, deze film en dit type film gaan over meer dan alleen het plotje, hoor. Waar ze ook gemaakt worden.

cornelis schreef:

Je bedoelt sfeer neem ik aan? Ik snap anders niet waar een film nog meer over gaat, want dat IS namelijk het plot volgens mij.

avatar van Wouter

cornelis schreef:

Tja en zo werkt het alle kanten op. Als Donnie Darko Nederlands was geweest hadden veel van de hoogstemmers het waarschijnlijk maar een rare film gevonden...

cornelis schreef:

Je leest mijn opmerkingen blijkbaar niet goed Cor, anders zou je deze opmerking niet plaatsen.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ramon K schreef:

Ik denk dat er ook users zijn die alleen op MM komen om ff films naar beneden te stemmen, zo houden ze elkaar mooi in evenwicht.

kos schreef:

Ja, maar plot is iets anders dan waat het over gaat. Plot is de gebeurtenissen die in de film worden getoond of desnoods deels gesuggereerd.

Waar het over gaat is ook wat het je vertelt. Over Grote Zaken Des Levens, of over Klein Herkenbare Persoonlijke Emoties enz enz. De thematiek die erboven, eronder, en er doorheen ligt zeg maar.

Is toch niet zo heel raar??

tovenaar schreef:

zo dan (leek me duidelijk)

Heb jij mijn opmerkingen wel goed gelezen?

Het is toch echt volslagen onzinnig om te zeggen: ALS de film anders was DAN was de waardering anders?

cornelis schreef:

Heb jij mijn opmerkingen wel goed gelezen?

Volgens mij heb je het nog steeds niet goed gelezen, of je begrijpt me gewoon niet. Laat ik dan maar even van het laatste uitgaan, dan kan ik mezelf tenminste nog de schuld geven dat ik niet duidelijk ben geweest.

Je haalt mijn opmerking uit de context, ik reageerde puur op een opmerking van (volgens mij was het) Ramon K, waarin hij iets zei over chauvinisme. Ik heb toen gezegd dat er van zulke mensen waren, maar ik heb totaal niets gezegd of ik dat nu goed of fout vind. Ik vind het namelijk logisch dat ze er wel zijn en ik kan me goed indenken dat mensen hier een hogere beoordeling aangeven omdat het een "Nederlands" geheel is, dat het dichterbij de mensen in Nederland staat dus. Waarom je mijn opmerking aanvalt snap ik dus niet, aangezien mijn opmerking nooit bedoeld was om iets te veroordelen, het was immers puur een observatie.

Yep, dat is het ook, maar zo was de opmerking ook niet bedoeld, gezien de context.

cornelis

Akkoord. Ik viel je ook niet echt aan hoor, het was echt met een knipoog bedoeld.

Ik blijf vinden dat je dergelijke zaken alleen kunt vermoeden, en dat het weinig zin heeft om bijv afkomst los van waardering te zien.