Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 24 april 2003
Bekijk via NPO Start Plus
Bekijk via NLZIET
Plot Van God Los
"Rock Hard and In Your Face"
De 17-jarige scholier Stan sluit vriendschap met de 3 jaar oudere, kleine crimineel Maikel. Als de jongens bij een overval in paniek hun slachtoffer doden, maken ze onbedoeld indruk op het hoofd van de plaatselijke drugsmaffia. Deze ziet wel wat in de jongens en ze maken snel carrière als zijn doodseskader. Hun vriendschap wordt door de gebeurtenissen steeds hechter. Alleen Anna, Maikels vriendin, vormt een probleem. Stan is meer voor haar gaan voelen dan hij zou willen, maar slaagt er toch in haar op afstand te houden. Dan komt Anna erachter waar Maikel zo veel geld mee verdient. Bang geworden, doet ze een beroep op Stan om haar te helpen weg te komen. Stan moet kiezen tussen Maikel en de doodsbange Anna. Een onmogelijke keuze.
Anna Sprengers
Mother Stan
Mrs. van de Velde
Mr. van de Velde
FisherKing
Uitgebracht met 4 Copy's slechts ? Niet echt groots.
Hobbes
Ik heb geen zin om 10 pagina's met commentaar door te nemen, dus vergeef 't mij als ik iets herhaal
Ik was erg onder de indruk van de film en behoorlijk verrast door de acteerprestaties. Al met al waren er wel wat dingen die niet geheel geloofwaardig overkwamen, iets te gestileerd imho.
Dat is eigenlijk ook het grote manco van de film, het niet kunnen kiezen tussen een misdaad film en een geloofwaardig/realistisch drama . Wat mij betreft hadden sommige scenes Het schieten op de koffietoko van Ozman bijvoorbeeld een stuk bombastischer gemogen. De muziek was er in ieder geval wel naar.
FisherKing
neo
En als die bombastische scenes er wel in zaten zou je zeker weer zeiken dat sommgie scenes te bombastisch waren?
Hobbes
neen. Dan had ik nu niet gezegd dat ik vond dat de scenes bombastischer hadden gemoeten.
De Knip
Goede film met een hele beste Tygo Gernandt en Egbert Jan Weeber. Z'n voice-over kwam me zo nu en dan wat sarcastisch over, maar dat beviel me wel.
****
soboer
Een slappe film. De hoofdkarakters worden te weinig uitgediept. De voice-over wordt overused. Voice-over dient als ondersteuning en mag nooit een film dragen, anders is het net of je naar een ellelange intro loopt te kijken. Conclusie 2 en halve ster.
'""'''
Een slappe film. De hoofdkarakters worden te weinig uitgediept.
De film wordt juist geroemd vanwege zijn uitgediepte karakters...
Welnee. Double Indemnity wel eens gezien ? Forrest Gump ?
Niet de minste films die van begin tot eind begeleid worden door een voice over.
Conclusie 2 en halve ster.
'""'''
Valt nog mee.
Vond hem erg goed, maar....niet zo goed als ik gedacht had. De voice-over van Egbert Jan Weeber kwam bij mij soms wat storend over. Hij acteerde overgens wel fenomenaal, net als Angela Schijf en de verschrikkelijk angstaanjagende Gernandt. Wat kan die gozer eng kijken zeg! Ook deel ik de mening met Hobbes dat sommige scènes 'iets' meer hadden mogen hebben; hiermee bedoel ik dus onder andere de schitpartij op de koffieshop. En wat btreft de karakteruitdieping; ook daar moet ik dan nu meneer soboer in gelijk geven. Het was geen slechte karakterstudie van deze jongens, maar ik had het gevoel dat er veel meer mee gedaan kon worden. Qua indrukwekkendheid (wat ik erg verwachtte bij deze film) viel hij me dus wat tegen, maar qua vormgeving en dan vooral de cast was hij toch nog erg 'vermakelijk' (niet helemaal de goeie benaming bij zo'n film...) Om tot een eindoordeel te komen ga ik hem morgen nog maar eens kijken en wellicht haal ik dan meer pluspunten uit deze film, dan bij mijn eerste kijkbeurt. Vooralsnog 3*.
Hobbes
Welnee. Double Indemnity wel eens gezien ? Forrest Gump ?
Ahum...Apocalypse Now wordt maar even vergeten?
Blade Runner schiet mij ook te binnen.
Die laatste is een discutabel voorbeeld. Was dan ook weg in de director's cut.
Vergeten we A Clockwork Orange niet?
Vanmorgen voor de tweede keer gezien. Ik stoorde me wel minder aan die voice-over van Weeber, maar ik blijf erbij, zoals soboer ook al zei, dat een film niet gedragen moet worden door een voice-over. Imho moeten het de acteurs zelf zijn, die dat doen (en dan dus niet een stem op de achtergrond). Het kan goed zijn dat ik films met een vocie-over die een duidelijke stempel op de film drukt, een hoog cijfer heb gegeven, maar dan is dat puur persoonlijk. Zo'n voice-ver werkt denk ik bij de ene film beter dan bij de andere. Hij werkte hier ook wel, maarhij had wat gedoseerd mogen worden. Ook blijf ik erbij dat sommige scènes wat indrukwekkender, dramatischer en bombastischer hadden mogen zijn (de muziek was er in ieder geval). Maar het zijn bij je tweede vieuwing vooral de kleine dingetjes die je opvallen (vooral de dingen die de acteurs deden en zieden) en daarom doe ik er nog een halve ster bij op, maar ik ben bang dat ik daar voorlopig bij blijf.
Mijn eindoordeel: Een sterke Nederlandsefilm, met imho dé Nederlandse acteertalenten, maar die zo veel mooier had kunnen zijn.
Tuurlijk. Het is ook maar net waar je de nadruk op legt. Ik geef 4 sterren, en focus me op de vele goede punten. Jij focust je op wat evt. nog verbeterd had kunnen worden.
Kijk en geniet zou ik zeggen.
Ik probeer me bij een film altijd te focussen op de goeie dingen, maar dingen die verbeterd hadden kunnen worden vallen me wel op ja. Jij focust je op de goeie punten; ik op de goeie én de slechte. Kritisch kijken dus.
Goodfella
Kijk en geniet zou ik zeggen.
Die lijsten we in
Nee, jij vooral op de slechte had ik het idee. Maar enfin.
LauraPalmer
Ik heb vooral érg genoten van het acteerwerk!! Ik vond Mats Wittermans trouwens ook een erg overtuigende coke-junkie spelen; "Ik BEN rustig!!" hihi. Grappig was dat.
De gelegenheidsgebruiker, die dan ook bij elke gelegenheid gebruikt...
Witteremans was inderdaad erg goed.
Ook maar eens gezien. En hij was goed. Het zag er allemaal prachtig uit. Visueel is het erg goed gedaan. En de vier hoofdrolspelers acteren op een goed niveau.
Ik ben het niet eens met de kritiek dat sommige scenes bombastischer en meeslepender hadden gemoeten. In het begin waren de geweldscenes zo terloops dat het extra indruk maakte. In latere scenes zou het voor mij een ergerlijke stijlbreuk zijn geweest als je dat met meer bombast had gedaan.
Mijn grootste kritiekpunt is eigenlijk de lengte. Er had wat mij betreft een minuut of twintig bijgekund. Daarin had het verhaal een nog sterkere uitwerking kunnen krijgen. Ik fantaseerde na de film meteen een aantal scenes bij elkaar die ik niet zag. Als de opbouw wat langzamer was geweest had de film me net wat meer meegesleept.
Nog een klein kritiekpuntje. De film speelt zich af in het begin van de jaren '90 en er is gekozen voor vengaboy-hitjes uit het einde van de jaren '90. Waarom geen 2 unlimited? Ik geef toe een piepklein detail, maar het viel me wel op.
Dat is dus een budgetkwestie. Helaas...
Thomas
Als ik veel van een film verwacht dan valt hij bijna altijd tegen.
Van God Los maakte het echter volledig waar! Wat een Film!! En nog Nederlands ook! Die 80 minuten vlogen voorbij en je zat echt helemaal in de film!
4,5 ster
Ramon K
Tja, nu heb ik 'm toch maar eens gekeken, deze nr 74 in onze top 100......
Van God Los is een degelijk gemaakte film met goede visuals en erg sterk acteerwerk. Schijf en Gernandt zijn erg goed op dreef, maar het is toch Weeber die met zijn ijskoude ogen en ingetogen spel de show steelt. Er goed geacteerd!
Maar dan heb je de grootste pluspunten ook wel gehad. Het plot is zo standaard en clichee als een taai-taai-pop op Sinterklaasavond; weinig origineel, niet vernieuwend, saaie dialogen, weinig diepgang in de karakters etc etc........gewoon het zoveelste misdaadverhaaltje..(al is het magere plot wel goed uitgevoerd) De Limburgse accenten die de acteurs gebruiken zijn eerder Brabants, maar het is gelukkig niet storend........
Verder vind ik enkele dramatische elementen in de film niet echt goed werken.( zoals de flashback van Weeber.....mwa)
Al met al een aardige Nederlandse speelfilm maar wat dit doorsneefilmpje in de top 100 doet zal me een raadsel blijven........de gangbare paden worden wederom bewandeld in deze film. Misschien dat we ons chauvinisme eens aan de kant moeten schuiven voordat we dit met een 'What's Eating Gilbert Grape' of 'Godfather' gaan vergelijken?
Ik geef 3 sterren
Ik kan alleen maar voor mezelf spreken. Ik geef deze film vier sterren, omdat ik 'm erg goed vind. Ik vind het GEEN doorsnee filmpje.
Niks chauvinisme. Dat jij het niet bijzonder vind ok, maar zadel mij niet op met deze term.
Er zijn veel mensen die vieren en soms hoger hebben gegeven, en DUS komt de film in de top 100. Als er een enquete was gehouden over de 100 beste films was 'ie er waarschijnlijk niet ingekomen nee.
Maar dat is nou eenmaal het principe van deze site. Elke stem telt. En dus staan er veel appels en peren in de top 100. Mooi toch!
Ramon K
Kappeuter, je kunt zo geirriteerd worden als je zelf wilt.....ik blijf erbij dat Van God Los' hoge waardering meer oorzaken heeft dan louter 'smaak'. Als ik alleen al in de 5 sterrentabel kijk dan zie ik al zeker 6 users staan die puur op MM zijn gekomen om deze film omhoog te stemmen. (1 of 2 stemmen waaronder een 5 voor deze film) Ik ben er ook van overtuigd dat er medewerkers aan Van God Los op MM zitten en mensen met een grote voorkeur voor de Nederlandse film......chauvinisme is dan een heel begrijpelijke term.......like it or not! Ik ben benieuwd welk gemiddelde deze film zou hebben gehad wanneer het om een Aziatische produktie ging ipv een Nederlandse. Dat de top 100 geen werkelijke afspiegeling van kwaliteit is, maar eerder van smaak.....daar ben ik inmiddels al lang achter en dat heb ik deels geaccepteerd. Dat betekent niet automatisch dat ik bepaalde dingen niet in twijfel mag trekken. En het lijkt zelfs ooit dat men geen kritiek mag hebben op de Nederlandse film. 'Gebrek aan nieuwe ideeen' is mijn grootste verwijt aan de Nederlandse filmwereld........en dat geldt ook voor deze film.
Phooze
Ik ben het wel met Ramon eens dat er een gedeelte "vaderland liefde" bij komt kijken. Maar dit neemt niet weg dat mijn gevoel zegt: 4,5 ster. Omdat het allemaal zo dichtbij is, vind ik de film beter. Als het in de straten van Chicago had afgespeeld, had er misschien wel een half of een heel puntje afgegaan. Dit neemt niet weg dat ik het een heel begrijpelijke onderbouwing van het cijfer vind. Je kan geen een film puur objectief bekijken.
tovenaar
In grote lijnen ben ik het eens met Ramon. Hoe vaak heb je wel niet zien staan: "voor Nederlandse begrippen een goede film , of een opmerking in die richting. Mensen met zulke opmerkingen hadden waarschijnlijk de film een lagere beoordeling gegeven als deze uit bv. Amerika was gekomen.

Kijkers positief verrast door de serie 'Van God Los': 'Onverwacht juweeltje'

Genoten van 'Ferry' op Netflix? Dan zijn deze Nederlandstalige misdaadfilms iets voor jou

Earth
Documentaire, 2007