• 9.383.908 stemmen

Genre: Animatie / Avontuur

Alternatieve titel: Op Zoek naar Nemo

Geregisseerd door: Andrew Stanton en Lee Unkrich

Met onder meer: Albert Brooks, Ellen DeGeneres en Willem Dafoe

IMDb beoordeling: 8,2 (1.196.992)

Releasedatum: 27 november 2003

Plot Finding Nemo

"There are 3.7 trillion fish in the ocean. They're looking for one."

De clownvis Marlin leidt samen met zijn enige zoon Nemo een veilig leventje in het Great Barrier Reef bij Australië. Wanneer Nemo onverwachts weggehaald wordt van zijn thuis, en in het aquarium van een tandarts belandt, is het aan Marlin om hem te redden. Hij krijgt hierbij hulp van Dory, de vis met het slechtste kortetermijngeheugen en het grootste hart van de hele oceaan.

Marlin (stemrol)

Bubbles (stemrol)

Deb / Flo (stemrol)

avatar van MaryCorleone

MaryCorleone

Leuke film! (geweldige humor overigens ook leuke vertaling , Butt, Bloot)

mooie beelden, de moeite waard!

avatar van tonyvos

tonyvos

finding nemo = cool!!

5 ster man

avatar van AHWA

AHWA

davidov schreef:

mja ok typo, you cought me red handed

Was die ook expres?

avatar van gemaster

gemaster

Veruit de minste animatiefilm die ik heb gezien. Films als Monsters Inc. en Shrek zijn velen malen beter. Ik heb misschien 1 of 2 keer echt moeten lachen bij dit standaardfilmpje. 3 sterren.

Dus dit was dan de beste animatiefilm van 2003. Ik kan er maar 2 redenen voor bedenken. Getuigt ofwel van een erbarmelijke smaak of een totaal gebrek aan kennis. Mensen die dit de beste animatiefilm ooit vinden moeten dringend wat meer films kijken, of zichzelf uit de kleuterbanken hijsen.

Toegegeven, sommige personages (de belangrijkste dan) waren mooi vormgegeven, en enkele scenes zagen er zeker mooi uit (vooral dan die met de hengelvis), maar daar stopt het dan ook. De meeste omgevingen misten detail, zo ook de echte mensen. Een chronisch gebrek aan humor en enkele irritante personages (die schildpadden ) zorgen ervoor dat het "approved for kids" verhaaltje zielloos achterblijft.

Animatiefilms blijven slachtoffer van het Amerikaanse 'for kids only' imago, en hier wordt blijkbaar alleen maar al te graag geslikt. 1* voor wat technische hoogstandjes, maar de rest is peutermateriaal.

avatar van Menghini

Menghini

Iedereen zijn smaak, onderhond. Dat je mensen zo aanvalt... Dat jij het slecht vindt en alleen voor peuters geschikt: dat mag je zelf weten en tuurlijk mag je het er ook neerzetten, maar om dan iedereen die het wel goed vindt zo af te fakkelen is erg stijlloos. Hiermee doel ik dus vooral op "hier wordt dat blijkbaar maar al te graag geslikt" en "totaal gebrek aan kennis" en "erbarmelijke smaak"... Dat kan anders...

Besef ik wel, maar je kan er moeilijk omheen dat wanneer mensen dit (één van de) beste animatiefilms ooit vinden, ze meestal niet veel animatiefilms gezien hebben, en dan meestal enkel binnen eenzelfde kindervriendelijk stramien.

Ik zie het verschil niet tussen dit en de gemiddelde Ernest film, behalve dat dit geanimeerd is (en met state-of-the-art animatietechnieken tot stand gekomen is). Ben dat wegen met twee gewichten gewoon wat beu, en af en toe mag het ook eens wat minder genuanceerd.

Hoe reageer jij als je de gemiddelde Ernest film rond plaats 66 ziet staan, terwijl er over films van Monty Pyton (ja ik heb even bij je stemmen gekeken) gezwegen zou worden?

FisherKing

Ik deel je mening volkomen OH.

Die schildpadden zijn zwaar oke.

Nee joh, de kwallen.

Onderhond schreef:

...... en bedankt, onderhond. Jij bent natuurlijk de man met de kennis en de smaak , neem ik aan?

Waarom kijk jij eigenlijk nog hollywood films. Ga lekker japanse films kijken, hoef je je ook niet meer te ergeren aan dit soort films en ik me niet meer aan dit commentaren.

Bah, Van zulke berichten gaan echt mijn nekharen overeind staan hoor... Kijk dat je de film 10x niks vind... prima, maar om dan iedereen die hem wel leuk vind helemaal met de grond gelijk te maken is nou niet bepaald nodig.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Dit is de mening van Onderhond, dat is toch duidelijk? Als je je aangesproken voelt, is dat jouw pakkie an...

En in dit geval heeft OH groot gelijk.

De schildpadden vond ik overigens het minst zwakke deel van deze 'film', en daarmee ook de scene die me het best is bijgebleven als 'best wel aardig'.

Btw: de twee 10-jarigen in mijn gezelschap vonden de film ook erg tegenvallen en waren erg teleurgesteld. Hun commentaar: "dit is meer iets voor de kleuters..."

Sjoerd schreef:

Hallo, we hebben het hier over een mening. En ik deel die mening. Dit is een bijzonder kinderlijke vorm van animatie, waarbij ik me afvraag waarom dit uberhaupt in de top 70 zou horen. Qua film heeft dit niks bijzonders. Flauw scenario is nog het beste wat erbij hoort. Wie vinden deze film dan wel goed ? Mensen die andere mensen napraten ? Of mensen die denken dat dit vrij vage verhaaltje van een vadervis die zijn zoontje kwijt is tot de hoogste punten van de film-literatuur wil verklaren ? Ga toch weg allemaal. De zwakste film die ik in jaren gezien heb, zelfs in de bioscoop..... Daarom geef ik dan ook maar een lieve 1*

avatar van Goodfella

Goodfella

FisherKing schreef:

Wie vinden deze film dan wel goed ? Mensen die andere mensen napraten ?

Dat is een mening

Maar goed. Ik denk de mensen die wél hebben gelachen om die grappige beestjes, de ietwat flauwe maar vaak geslaagde humor en aan aangenaam vlotte tempo. Mooie animatie trouwens. Niks mis met zo'n kinderfilm op z'n tijd, snap de negatieve betekenis van die term ook niet.

Goodfella schreef:

Dat is een mening

Sure, dat zal best. Maar dat dit de beste Anime ooit zal zijn...... En Beter dan de beste films ooit ??????

avatar van Goodfella

Goodfella

Waar héb je het over?

Dat deze hoog scoorde in eindejaarslijstjes kan ik goed gegrijpen, daar is het een prima, leuk, niets-aan-de-hand filmpje voor. Soms kunnen die blijkbaar heel hoog scoren, erg hè?

Jij bent natuurlijk de man met de kennis en de smaak ...

De kennis alleszins. Ben er nogal zeker van dat ik op gebied van animatie over meer background beschik dan jij. En om je daaropvolgende vraag te beantwoorden : om die kennis wat op pijl te houden is het nogal logisch dat ik af en toe ook kijk wat Pixar/Dreamworks en andere maatschappijen te bieden hebben.

Weet uiteraard niet welke dub jullie gezien hebben, maar in de Amerikaanse zijn de schildpadden hippies die de hele tijd "duuuuude" roepen. Niet mijn soort humor.

Sjoerd

Tuurlijk mag onderhond zijn mening hebben. Ik ben het alleen nooit met hem eens en dat zal me eerlijk gezegd worst zijn. Maar als je mensen die de film WEL leuk vinden smaakloos, kennisloos en kinderachtig gaat noemen, dan ben je verkeerd bezig. Daar ging het me om.

avatar van mister blonde

mister blonde

Hoe reageer jij als...

i.i.g. niet zo.

avatar van mister blonde

mister blonde

Dustyfan schreef:

dat de familie FK de film niet goed vindt, moeten jullie weten. dit is een mening in de vorm van een ontzettende afzeikpoging aan het adres van iedereen die de film goed vindt, op de meest hooghartige manier die ik hier in tijden heb gezien. als je dat niet ziet is je antipathie tegen deze film wel erg groot.

FisherKing

Excuses dan, vanwege die antipathie, aan ieders die het wel een hogelijk meesterwerk vinden.

avatar van Jordy

Jordy

Onderhond schreef:

Wat nou als ik dit gewoon één van de beste films van dat jaar vond? Wat kan mij het nou schelen of het een animatiefilm is of niet, deze film ziet er gewoon prachtig uit, heeft humor waar ik elke keer weer om in een deuk lig, en heeft hartverwarmende thema's die mij erg aanspreken. Ik zie niet in wat obscure Japanse animatiefilms met thema's die totaal niets met deze film te maken hebben aan mijn beoordeling voor Finding Nemo zouden veranderen. Alleen maar omdat die verhalen ook door middel van animatie verteld worden?

Ironisch genoeg maak je net hetzelfde punt als mij, alleen zijn onze conclusies anders. Een animatiefilm is inderdaad ook gewoon maar een film, geen genre (terwijl het wel zo wordt aangegeven op MM, niet ? Beetje vreemd als je er zelf niet achterstaat). Alleen leidt ik uit de hoge score af dat mensen het wel als genre bekijken, en ook dusdanig (corrigerend) stemmen. leuk voor een animatiefilm, zoals ook bij heel wat Ghibli films te lezen valt.

Ik blijf erbij dat wanneer een gelijkaardig film als live action gemaakt wordt, er maar de helft van de sterren overblijven.

Nogal logisch, het feit dat het animatie is, is natuurlijk de grote kracht van een dergelijke film. Overdreven 'personages' en situaties die je onmogelijk in een normale film kan stoppen, al was het maar omdat het dieren zijn.

Dat aan dieren zulke specifieke menselijke karaktereigenschappen, maniertjes en zelfs uiterlijke gedragingen worden toegekend, leidt bij veel mensen tot een lach op het gezicht.

Heeft niets te maken met 'beste animatiefilm ooit'. Net alsof mensen pretenderen verstand te hebben van het proces van animeren, dacht het niet.

Onderhond schreef:

Inderdaad, dat denk ik ook... Geld alleen ook voor bijvoorbeeld alle Ghibli's. Zoals kos al zegt: animatiefilms werken met karikaturen, uitvergrotingen en overdrijving. Dat krijg je volgens mij erg moeilijk in een live-action gevangen.

Vind het in ieder geval een rare toetssteen voor een film: "ALS hij live action was, dan was ie minder goed" maar dat is ie niet dus wat doet het er dan nog toe?

Geld alleen ook voor bijvoorbeeld alle Ghibli's

Een live action Grave Of The Fireflies is wat mij betreft veel moeilijker te realiseren.

animatiefilms werken met karikaturen, uitvergrotingen en overdrijving

Gelukkig dat dat nooit voorkomt in live action films *phew*.

avatar van jassonn

jassonn

Moeilijker dan een live action Finding Nemo

Een beetje warrig uitgedrukt inderdaad. Ik bedoel dat een GotF veel beter de kwaliteiten van het animatiemedium benut, maar er ook veel meer staat als film. In GotF biedt het animatiemedium een duidelijke meerwaarde aan een reeds stevige basis. Finding Nemo is bagger, en verdoezelt dat wat met de animatie. Die mij dan ook al niet echt weet te trekken.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Ik vind de stellingname "Finding Nemo is Bagger" redelijk arrogant, om van je eerder uitspraken nog maar te zwijgen. Gezien gezien de gemiddelde beoordeling van bijna 4 sterren door meer dan 800 filmliefhebbers, lijkt die arrogantie me eerlijk gezegd nogal ongepast. Die 800 mensen vinden het prima als jij deze film niet waardeert, maar andersom zou het prettig zijn om de mensen die de film wel waarderen ook in hun waarde te laten.

avatar van FX

FX

Over deze alinea is dus zoveel ophef ontstaan:

Ik vind de commotie over deze uitspraken eerlijk gezegd nogal overdreven. Goed, 'totaal gebrek aan kennis' is niet alleen irrelevant en misschien ietwat arrogant, maar ik heb hier op MM wel ergere uitspraken gezien, waar echter niemand op reageerde.

De rest is misschien wat sterk aangezet in bewoordingen die anderen wellicht minder snel zullen gebruiken, maar OH probeerde wellicht e.e.a. hyperbolisch te benadrukken?

@ wavanburen

Het heeft niets met arrogantie te maken als OH deze film afkraakt terwijl deze zo'n hoog gemiddelde heeft.