• 9.373.631 stemmen

The Last King of Scotland (2006)

Drama / Historisch | 121 minuten

Gesproken taal: Engels, Frans en Duits

Releasedatum: 8 februari 2007

Plot The Last King of Scotland

"Charming. Magnetic. Murderous."

In de jaren 70 wordt een Schotse arts per toeval door Idi Amin, destijds de nieuwe dictator van Oeganda, aangesteld als diens persoonlijke arts. Amin had namelijk vroeger bij het Britse leger getraind en een voorkeur ontwikkeld voor Schotten. Hij droeg regelmatig kilts en wilde een leger oprichten om Schotland onafhankelijk te maken. Aanvankelijk is de arts vereerd om deze positie te bekleden, maar al snel komt hij in gewetensnood, vanwege de vele gruwelijkheden die de dictator aanricht.

Dr. Nicholas Garrigan

British Diplomat

Dr. Thomas Junju

Dr. David Merrit

Mrs. Garrigan

Dr. Garrigan - Senior

avatar van moviemike

moviemike

Whitaker's vertolking lijkt me de eerste die voor de volgende oscaruitreiking kans kan maken op een nominatie.

Trailer ziet er goed uit.

avatar van xangadix

xangadix

De releasedatum ziet er NIET goed uit...

avatar van illMattie

illMattie

Gisteren was ie te gast bij Oprah. Ging over die film. De fragmenten zagen er inderdaad goed uit.

avatar van Mescalino

Mescalino

Is inderdaad een film waar ik naar uitkijk. Ik snap niet dat iemand al gestemd heeft.... Misschien een sneak preview maar dat lijkt me niet.

Koos

Ben ook erg benieuwd, Forest vind ik een fantastisch acteur, en in een drama / 'fictie' biopic moet de hoofdrolspeler wel een dijk van een rol neer zetten om de film te laten slagen (Gandhi!!) Ik heb zeer positieve review in Total Film gelezen dus op naar 1 februari!

Hopelijk kan Kevin Macdonald weer van die gewelgige shots / beklemmende beelden laten zien als in Touching the Void!

Koos

Forest Whitaker heeft al 13 (!!) prijzen in de wacht weten te slepen voor deze film, oa een Golden Globe voor best actor in motion picture, dit moet dus bijna wel een prachtrol zijn van hem!

mister blonde

Ga niet zo mee in de hoge beoordelingen op imdb. Hoor nu al weken niets anders dan de indrukwekkende acteerprestatie van Whitaker en toegegeven; het is een indrukwekkende rol. Daar houdt het wel een beetje mee op. Hierboven staat als genre drama. Het was idd. een goede keuze geweest als ze er een politiekdrama van hadden gemaakt. I.p.d.v. is er gekozen om het vanuit het oogpunt van James McAvoy te laten zien (wat dan ook de eigenlijke hoofdrolspeler is). Op zich niets mis mee, maar mede hierdoor wordt het een vrij clichématige thriller en dat is eigenlijk een gemiste kans, wanneer het over zo'n interessant iemand gaat.
Verder is het begin veel te rommelig. Er wordt even vooruit gespoeld om zo snel mogelijk te komen tot het interessante karakter van Amin. Op zich niet gek, maar kies dan niet voor zo'n rare opzet. Er is een zijlijntje met een getrouwde vrouw dat verder nergens op slaat en binnen de kortste keren is McAvoy de privé arts van Whitaker. Tegen het eind wordt het beter en zijn er een aantal indrukwekkende momenten, die de film redden. Tegelijk kunnen de makers het net niet helemaal lekker afmaken. Het eind is een beetje afgeraffeld het thriller gedeelte is weliswaar ten einde, maar het politieke deel niet en heeft een te grote waarde om met een paar zinnetjes te worden afgedaan. Het kijken waard, maar verre van perfect en op veel gebieden een gemiste kans. 3 sterren.

ga zien, ga zien!!

avatar van JustEmma

JustEmma

Ik heb hem net gezien en vond het de beste film ooit gezien, vond het oogpunt heel mooi gekozen. Einde was een klein beetje afgeraffeld, maar kan me nog steeds niet ervan weerhouden om de film geweldig te vinden, enorm blij hem in de bios te hebben gezien. Ik kan niet wachten tot hij uitkomt op dvd

avatar van Spil

Spil

Net gekeken en ben zwaar onder de indruk! Zeer terechte Golden Globe voor Forest Whitaker!

Ik vond het einde helemaal niet afgeraffeld. Had ook helemaal niet langer hoeven duren want wat er daarna gebeurde met het land e.d. was bekend en voegt niets toe aan de film...

JustEmma schreef:

EUhmm tis 5 feb hoor

avatar van Dustyfan

Dustyfan

De officiele landelijke release is pas op 8 februari. Toch draait de film al in enkele (?) bioscopen, waaronder in Cinecitta Tilburg.

Ja, in Nijmegen draait hij ook al een tijdje.

Spil schreef:

Het was ook bekend dat Amin een paranoide gek was, kan je net zo goed helemaal geen film maken. Het thriller gedeelte was ten einde, het politieke deel niet. En daarmee kiest de film dus heel duidelijk voor het minst interessante van de twee. Gemiste kans.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Prima film, Whitaker steelt de show, vond de rest van de cast aanzienlijk minder presteren. Een al bekend verhaal op zich boeiend verfilmd, maar niet heel veel nieuwe inzichten. Bovendien had ik nog iets meer over Amin's eigen ideeën en principes gezien, maar dat was eigenlijk het enige duidelijke kritiekpunt. Goede film dus. 3,5* dik

avatar van Mescalino

Mescalino

Geweldige film.

Het zou mij verbazen als Whitaker hier niet de Oscar voor krijgt echt een meesterlijke vertolking!!

avatar van Jason28

Jason28

Mescalino schreef:

Geweldige film.

Ik sluit me hier volledig bij aan. Als hij die oscar niet krijgt weet ik het ook niet meer. Een superfilm.

mister blonde

Zou dan wel een oscar zijn voor beste bijrol.

avatar van vranque

vranque

Wat klopt er niet aan deze film?

Ik zou deze man toch moeten verafschuwen.

2* omdat het niet gelukt is

avatar van olivier

olivier

vranque schreef:

Ik zou deze man toch moeten verafschuwen.

Wat een onzin. Dus jij zit nog steeds in een wereldje waarin de theorie opgaat "slechte mensen doen slechte dingen omdat ze slecht zijn"... Werkelijkheid is echter beduidend ingewikkelder en dat is wat deze prent zo danig interessant maakt, namelijk dat men een diepere kijk geeft op slecht zijn en massamoorden dan alleen zeggen 'tja, hij was nu eenmaal slecht van inborst'. Dat had trouwens ook een erg oninteressante prent opgeleverd!

avatar van johnrambo

johnrambo

Prachtige film die je echt gezien moet hebben.

Er valt voor mij weinig negatiefs op te merken over deze film.

Het verhaal is meeslepend, en het acteerwerk zeer goed.

Het is een film van meer dan twee uur, en dat verveelt geen seconde.

De momenten van rust en spanning zijn perfect getimed.

Het camerawerk en de filmlocatie's zijn op niveau.

Ook het einde van de film is spannend tot en met de laatste minuut.

enige minpunt: originaliteit

Sterren: 4,5

avatar van robertvanmourik

robertvanmourik

Goed acteerwerk!, Verveeld niet, kijken dus...

Goeie film 3,5 *

avatar van nairobi

nairobi

Spannende film, met abosuluut een oscar kans van Forrest Whitaker. Door zijn acteerwerk komen de andere acteurs heel geloofwaardig over.

4,5**

aanrader.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Moet Olivier wel gelijk geven, dat het anders oninteressant was geworden, maar ikvond wel dat deze film net íets meer achter Amin had moeten zoeken qua hoe hij het aanpakte en iets meer beweegredenen. Het is wel duidelijk wat hij deed en ook wel waarom (alleen de macht), maar toch net wat meer toelichting ofzo had het misschien goed gedaan

avatar van Crazy~Dutchman

Crazy~Dutchman

Boeiende en meeslepende film waar je her en der even met de billen tegen elkaar zit van spanning.

Whitaker zet voortreffelijk zijn rol neer. De charme die hij zijn karakter meegeeft met een immer dreigende ondertoon is perfect.

Continu voel je zowel affectie als afkeer voor Amin.

Het verloop van een goedwillende Amin naar een destructief en achterdochtig persoon zorgt er mede voor dat de film geen seconde verveelt.

Ondanks de lange duur had er van mij iets meer afsluiting gemogen dan wat simpele zinnetjes.

Geen slecht einde, maar zeker niet perfect.

Daarom 4*

avatar van Dr.Strangelove

Dr.Strangelove

Schitterende acteer prestatie van Forest Whitaker zoals gewoonlijk (and the oscar goes to). James McAvoy vond ik minder overtuigend vooral op het einde kwam er naar mijn gevoel toch niet echt de angst bij hem naar boven die je wel verwacht.

avatar van Toon1

Toon1

Veel te oppervlakkige film met zijsprongetjes die nergens op slaan en een einde dat weer te cliche is. Alle karakters hadden veel beter uitgewerkt kunnen worden. Pluspunten zijn wel dat het zeer boeiend was, Forest Whitaker die Idi Amin zeer goed neerzet, en James McAvoy die er zeer leuk uit ziet in de film. Maar The Last King of Scotland had veel beter kunnen zijn, want uiteindelijk redt alleen het interessante onderwerp de film.

avatar van savi_7

savi_7

mister blonde schreef:

Ben het er helemaal mee eens. Veelste rommelig, verkeerde keuze van verhaal vertelling, Mcavoy kan er niets aan doen maar hij was alles behalve sympathiek in zijn rol, Vond zelfs dat Amin gelijk had dat hij alleen maar un blanke was die in Afrika zijn zakken wilde vullen, ondanks de goede bedoelingendie hij in het begin heeft was zijn persoange niets meer dan een parasiet.. Snap nog steeds niet waarom ze voor deze aanpak hebben gekozen, want wat heb je er aan?
Whitaker is geweldig maar heeft veelste weinig min. in de film, voor mij was het niet meer dan een bijrol en das jammer. Zoals Mister Blond zegt een gemiste kans. En dan nog iets de dialogen waren ook heel slecht,
'Jesus Fucking Christ'.

avatar van queenie

queenie

Indrukwekkende film. Forest Witacker speelt erg goed zeker een oscar waard. Vooral het einde is zeer indrukwekkend dan pas wordt goed weergegeven hoe slecht die Idi was. 4*