• 9.374.811 stemmen

The Last King of Scotland (2006)

Drama / Historisch | 121 minuten

Gesproken taal: Engels, Frans en Duits

Releasedatum: 8 februari 2007

Plot The Last King of Scotland

"Charming. Magnetic. Murderous."

In de jaren 70 wordt een Schotse arts per toeval door Idi Amin, destijds de nieuwe dictator van Oeganda, aangesteld als diens persoonlijke arts. Amin had namelijk vroeger bij het Britse leger getraind en een voorkeur ontwikkeld voor Schotten. Hij droeg regelmatig kilts en wilde een leger oprichten om Schotland onafhankelijk te maken. Aanvankelijk is de arts vereerd om deze positie te bekleden, maar al snel komt hij in gewetensnood, vanwege de vele gruwelijkheden die de dictator aanricht.

Dr. Nicholas Garrigan

British Diplomat

Dr. Thomas Junju

Dr. David Merrit

Mrs. Garrigan

Dr. Garrigan - Senior

avatar van martenaria

martenaria

mooie film. mooie rol van forrest. de andere acteurs waren wel minder, maar ja, er kan er maar 1 de beste zijn.

avatar van jimbo79

jimbo79

sterke biopic met een geweldige whitaker(al jaren een onderschatte akteur) de film begint heel luchtig en grappig maar verandert gaandeweg in iets donker (vooral het einde ). de film is soms wat oppervlakkig maar elke scéne waar amin inkomt is zowiezo boeiend

avatar van donnie darko

donnie darko

Zeer goede biopic over Idi Amin met een meesterlijke Forest Whitaker in de hoofdrol. Ook James McAvoy speelt meesterlijk. Voor de rest zeer schokkend einde, een mooie bijrol van Gillian 'Scully' Anderson.

avatar van Tom Savini

Tom Savini

Zeer goeie film met geweldige acteerprestaties van Forest Whitaker en James McAvoy. Geef die oscar maar alvast aan Forest Whitaker!

avatar van Toontje35

Toontje35

Mooie film met een prima Whitaker. Onverwacht einde. Aanrader

avatar van Redlop

Redlop

Het contrast tussen de naieve hippie-achtige McAvoy en de steeds gevaarlijker wordende Whitaker maakte dat je 2 uur in volle spanning zit. Het einde deed me denken aan The Midnight Express. Aanrader 4*

avatar van robertvanmourik

robertvanmourik

Zeker goeie film 3,5 *

avatar van SmuttWars

SmuttWars

Ik had niet verwacht dat Whitaker nog zo`n glansrol zou neerzetten!

avatar van Puthenaer

Puthenaer

Het schepte bij mij een schitterend beeld van het soort malloten dat in Afrikaanse landen op zo'n manier de macht grijpen. het moment dat je goed kon zien dat Amin aan het doordraaien was geeft dat goed weer.

Hoewel de film een beetje traag op gang komt, heeft het mij geen seconde verveeld! 4,5*

avatar van jacksparrow

jacksparrow

Top Film! 4,5 *

Boeit op met een gemoedelijke sfeer naar de ramp die Amin voor zijn land was. Vooral de ontwetenheid van zijn dokter en het latere besef zijn geweldig gebruikt!

avatar van eldorado

eldorado

Goede maar te oppervlakkige film.Hier was meer uit te halen.

avatar van NotJustAnOpinion

NotJustAnOpinion

Ook ik vond te film te oppervlakkig.Beelden en acteerprestaties zagen er goed uit eerlijk is eerlijk.Maar ook ik heb het gevoel dat er veel meer in gezeten had.Oke het verhaal is waagebeurd dus je kan er niet van afwijken maar de manier waarop het verhaal is uitgewerkd bracht te weinig spanning met zich mee.Ook het karakter Idi Amin gaf mij weinig inzicht in het feit dat hij een afschuwelijke dictator was.Je zag dat alleen toen hij erachter kwam James McAvoy zijn vrouw zwanger had gemaakt ,nou ik lees wel eens dat mensen voor minder vermoord worden in de krant.Al met al heeft de film me niet verveeld en zijn de 2 uur voorbij gevlogen , had er alleen meer van verwacht.

NotJustAnOpinion schreef:

Oke het verhaal is waagebeurd dus je kan er niet van afwijken

Gebeurt dat in de regel niet altijd? Waargebeurd en op feiten gebaseerd. Neem het maar met een paar vaten zout. Meer een publiekstrekker, dan een gelegenheid de waarheid eens te vertellen.

avatar van janhero

janhero

Aardige fim maar geen oscar waard. De dokter was een beetje erg naief. Bijna ongeloofwaardig. Amin is natuurlijk een interessante dictator maar ik vind hem niet echt goed neergezet. Nee, ik zal deze film niet in mijn top 10 zetten. zeker geen film om te onthouden. Een mager drietje.

avatar van Octo

Octo

Boeiende film die geen blijvende indruk achterlaat.

Het verhaal van Nicholas is pure fictie, voor degene die beweert dat het waargebeurd is, niet dus! Dat is meteen de makke van de film, de ongeloofwaardige relatie tussen Amin en een schots arts-broekie. Ook de naiviteit van Nicholas is wel heel erg groot. Maar verder is het een goed opgebouwde film die spannend is en onderhoudend. Forrest speelt indrukwekkend. 3.5*

avatar van anarki

anarki

ik vond whitaker helemaal niet overtuigend als amin. Als je op het einde naar de beelden van Amin kijkt, zie je dat hij kwaadaardig is, aan de blik in z'n ogen. Forrest ziet er steeds uit alsof hij in een komedie meespeelt.

Toch tamelijk onderhoudende film, geen superkwaliteit...

avatar van AxeCrazy

AxeCrazy

mooie film , die vooral door het niet laten zien van fysiek geweld spannend blijft.

De plot tussen de knappe arts en een vrouw van de grote baas, die hij dan ook nog eens met 1 schot bezwangerd was wat minder, maar verder wel in orde.

benieuwd of ie daadwerkelijk die oscar krijgt .

avatar van Oosie

Oosie

Idi Amin , was een WREDE DICTATOR, ik heb zeker genoten, 4,5****WAAAAAAAAAAAAAARD

en krijg zeker een OSCAR , en ik denk dat ie beter zal scoren dan Will Smith ( the persuit of happyness) en Leonardo di Caprio ( blooddiamond )

Idi Amin vs Leonardo Dicaprio

avatar van Skrean

Skrean

Whithaker rulez,

Heerlijke film die van comedy naar thriller gaat. Heerlijk verteerbare beelden eveneens de afrikaanse muziek. Alleen vind ik het jammer dat de gruweldaden van Amin niet verder werden belicht. Wat er wel in zat maar te weinig om indruk te maken. Maar het verhaal stond duidelijk centraler dan de gruwelijkheden.
De scene met de armen geplaatst waar de benen horen en omgekeerd vond ik daarentegen wel lekker gruwelijk.

Oosie schreef:

Idi Amin vs Leonardo Dicaprio

Whitaker was een bijrol, DiCaprio een hoofdrol...

avatar van Leno

Leno

Sterke film over een man waar veel over te vertellen valt. Helaas gaat de film meer over de dokter en alle problemen waar hij in verzeild raakt. Het komt ook niet bepaald realistisch over, niet geheel toevallig dat juist die verhaallijn verzonnen is.

Verder is de film erg vermakelijk en is de rol van Whitaker voortreffelijk. Jammer dus dat Amin niet wat centraler had gestaan ipv de dokter. Zodoende heb je weinig inzicht in zijn gruweldaden, totdat de aftiteling begint en je kunt lezen dat hij 300.000 doden op zijn naam heeft staan.

avatar van Waku

Waku

Hoewel zeker geen slechte film had ik hier toch meer van verwacht. Ben dan ook met Leno eens dat het manco

toch een beetje is dat de rol van Amin ondergeschikt is aan de ervaringen en de belevenissen van de dokter in deze film.

Het schrik bewind wordt nauwelijks belicht.

Goede en boeiende film maar niet echt een oscar winaar in mijn ogen.

Wel een dikke voldoende.

avatar van Mezelf

Mezelf

en terrecht dat Forest Whitaker oscar voor beste acteur gekregen heeft bij deze film.. ik vind hem super in deze film

movie*freak

Deze ga ik vanavond in de bios kijken, en ik ga 70 procent voor Forest Whitaker naar deze film.

mister blonde schreef:

Whitaker was een bijrol, DiCaprio een hoofdrol...

Helemaal niet allebei hoofdrol http://imdb.com/features/rto/2007/oscars

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

De film op zich viel me een beetje tegen. Ik had waarschijnlijk ook te hoge verwachtingen na al die lovende kritieken uit het buitenland. Na het zien van de film moet ik concluderen dat het niet het meesterwerk was dat ik had gehoopt en verwacht. Forest Whitaker is niettemin briljant, aan hem ligt het zeker niet dat de film zo tegenvalt. Die oscar die hij vannacht kreeg is meer dan verdiend. Maar ik vond eigenlijk dat we te weinig van Idi Amin zagen en teveel van de arts Nicholas. Niet dat James McAvoy slecht speelde, maar hij wordt compleet weggevaagd door Forest. Bovendien vond ik dat ik met het zien van een aantal fragmenten in (film-) programma's op tv alle hoogtepunten wel gezien had. En laten die hoogtepunten nou net alle scènes met Whitaker zijn! Er was nog één indrukwekkende scène die ik niet al eerder had gezien in een trailer, en dat was de scène in de hangar.

al met al 3,5* (waarvan er een geheel op conto komt van Forest Whitaker)

movie*freak schreef:

Helemaal niet allebei hoofdrol

Ja, ik weet ook wel dat ze beide voor een hoofdrol genomineerd waren (en dat Whitaker hem inmiddels gewonnen heeft). Het was echter een bijrol. Door de rare opzet van de film heeft James McAvoy nu de hoofdrol en Whitaker een (welliswaar heel belangrijke) bijrol.

movie*freak

Rare opzet van film, of jij zit de rol van Whitaker als een bijrol, overal waar ik kijk komt Whitaker toch als belangrijkste persoon, het kan Idd zijn dat McAvoy in meer scenes zit of meer tekst heeft maar de hele film draait toch zowat om Whitaker.

avatar van christophel

christophel

Nou hoef ik niet al die gruweldaden van Amin te zien, vond dit wel genoeg...ik vond dat er best genoeg aandacht aan die gek werd besteed, voor mij was dit perfect.

***4.0

movie*freak schreef:

Amper een touw aan vast te knopen, wat je allemaal zegt. Het draait dus (uit vertelperspectief) om McAvoy, niet om Whitaker. Oke, McAvoy komt in Amin's wereld, waar de film zich afspeelt en het meest interessante is de rol van Whitaker, maar ze hebben er voor gekozen om een stuk uit het leven van die Nicolas te nemen en hem de hoofdrolspeler te maken. Snap niet dat ik een van de weinige lijk te zijn die dat vind.