The Last King of Scotland (2006)
Genre: Drama / Historisch
Releasedatum: 8 februari 2007
Bekijk via Videoland
Plot The Last King of Scotland
"Charming. Magnetic. Murderous."
In de jaren 70 wordt een Schotse arts per toeval door Idi Amin, destijds de nieuwe dictator van Oeganda, aangesteld als diens persoonlijke arts. Amin had namelijk vroeger bij het Britse leger getraind en een voorkeur ontwikkeld voor Schotten. Hij droeg regelmatig kilts en wilde een leger oprichten om Schotland onafhankelijk te maken. Aanvankelijk is de arts vereerd om deze positie te bekleden, maar al snel komt hij in gewetensnood, vanwege de vele gruwelijkheden die de dictator aanricht.
Idi Amin
Dr. David Merrit
Mrs. Garrigan
Dr. Garrigan - Senior
Boneka
Uitstekende film die wel zijn aanloop nodig heeft. Dat duurt ongeveer tot 1.18 en dan worden de beelden een stuk heftiger. Vooral in het ziekenhuis grrrrrrrrr. Dat schijnt ook echt te zijn gebeurd. Alleen het verhaal met die Schotse dokter is inderdaad fictief. Maar voor het verhaal pirma. Ik vond de sfeer van de jaren 70 uitstekend. Muziek had misschien iets meer aanwezig mogen zijn voor de spanning, maar overall heb ik nu een mooie indruk van deze afschuwelijke dictator. De extra's zijn zeker de moeite waard op blu ray.
kuk
Deed me denken aan Blood Diamond, alleen dan mét enkele zeer interessante ingrediënten. Zoals de fantastische rol van Whitaker of de perfect getimede opbouw van het verhaal. Als het geweld komt, zit de kijker al zo ver in het verhaal dat het niet too much wordt. Helaas moet af en toe overdreven duidelijk worden gemaakt dat het zich in Oeganda afspeelt en zijn enkele rollen behoorlijk zwart-wit. Desondanks is dit kundig gemaakte werk dat gebaseerd is op 'waargebeurde feiten' (uhm.. juist) een kiekje waard.
Oscars-Buzz
Als ik het juist heb, is het 'fictieve personage' gebaseerd op iemand die echt bestaan heeft. The Last King of Scotland is een verfilming van een boek, en volgens de schrijver heeft hij het personage van de arts gebaseerd op een Britse soldaat die zich omhoogwerkte in de kringen rond Amin. Een groot deel van het verhaal zal wel verzonnen zijn, maar het aanvoeren van een 'Westers' personage is dus niet een kunstgreep van de makers, maar op z'n minst geïnspireerd door feiten.
Alleen zijn naam en beroep is feit..de rest is verzonnen
Corcicus
Vrij goeie film al vind ik het beeld dat ze schetsen van Idi Amin wel veel te mals. De man in kwestie was een monster, die zijn vijanden opat. In de film komt hij meer over als een misbegrepen volksheld, een vrij onsmakelijk idee eigenlijk. De ene keer dat hij zich in de film dan toch vergrijpt aan misdaden tegen de menselijkheid hij hangt de arts met haken aan 't plafond vond ik dat niet eens helemaal onterecht Als mijn vrouw bezwangerd wordt door een blanke nitwit aan wie ik kost en inwoon geef, zou ik ongeveer hetzelfde reageren.
Veel te gematigd en dus faalt The last king of Scotland grandioos als historisch portret van een Afrikaans dictator. Whitaker en McAvoy zetten hun rol evenwel met verve neer en dat maakt al heel wat goed.
Kisje
kuk
Bwah, ik denk dat het meer lag aan het feit dat hij hem wilde vermoorden, dat hij zo reageerde. Daarnaast, die man was ook een mens. Ik vond hem met z'n stemmingswisselingen en sneue acties behoorlijk wreed overkomen en of het nu wel of niet een goede karakterschets is, hij wordt toch alles behalve als een verkeerd begrepen volksheld neergezet..
quintendeman
In deze film laat Forest Whitaker toch maar eens zien wat voor geweldige acteur hij is.
Kr!kke
Mooi drama, dat het in de eerste plaats moet hebben van de schitterende vertolkingen. Je hebt natuurlijk James McAvoy die het goed doet als dokter Garrigan, maar de echte ster is natuurlijk Forest Whitaker. Hij speelt zijn rol als dictator akelig goed en zijn oscar voor deze prestatie is dan ook oververdiend. Verder is er natuurlijk een zeer boeiend verhaal, met een goede opbouw en enkele zeer sterke scènes.
Sterke film waarin een jonge Schotse arts bevriend raakt met de president van Uganda. Een goeie opbouw waarbij de naïeve arts steeks verder verstrikt raakt in het web van de dictator. Een spannende thriller die een fictief verhaal goed weet te koppelen aan echte gebeurtenissen en echt personage (Idi Amin). Het acteerwerk is van hoog niveau.Ondanks dat James McAvoy uitstekend is, wordt hij toch overschaduwd door Forest Whitaker.
nadrin
schitterende film.
Met een zeer overtuigende Forest Whiaker, in de huid van Idi Amin Dada.
Een aanrader over de gehele lijn.
Bardie
Goede film met een prima verhaal. Vond alleen dat de arts wel heel makkelijk het vertrouwen krijgt van de Idi Amin, ook de ontmoeting tussen deze twee vind ik wat onwaarschijnlijk. Dit zou nog iets uitgewerkt en verdiept kunnen worden.
Dreiecke
Goed geacteerd en blijvend spannend, soms een enkele onwaarschijnlijkheid.
Warren Stantin
In deze film zeer zeker (absoluut briljant) maar ook in "Smoke" vond ik hem zeer sterk.
Uzza_Sparta
klopt. Film is gebaseerd op een boek uit 1998 van Giles Foden, en die arts was dan in het echt Bob Astles, aka Major Bob, een Britse soldaat die in Uganda was gebleven, en voor o.a. Amin ging werken.
In het echt had Astles ook voor meer dan zes jaar in een gevangenis in Uganda gezeten
Hier een interview met de schrijver Giles Foden, en zo te zien best veel in deze film dat echt was.
hightopper
Prachtige film. Kreeg 2 sterren in de veronica gids. Gelukkig hebben mensen hier een betere kijk op filmgebied. Vond hem zeer spannend. Goede verhaalopbouw waardoor er naamate het einde nadert je op het puntje van je stoel zit. Forest Whitaker in de rol van ze leven maar daar is hij ook voor bekroond. Ach.. alles klopt gewoon aan deze film. Vraag me bij het kijken van deze film ook echt niet af wat nou echt gebeurd is of niet want dat weet je toch nooit.
Uzza_Sparta
.... Kreeg 2 sterren in de veronica gids.......
geeft meer aan wat voor volk die Veronica gids kopen
Het zou mij ook niet verbazen als die Veronica gids 3 of meer sterren geeft aan een Steven Seagal film. Dat zegt mij al genoeg
Indrukwekkende film.
Ik was benieuwd naar deze film omdat ik de reputatie kende van Idi Amin. Ik had allerhande verhalen gehoord over de kannibalistische Amin die een banket had georganiseerd, waarbij de aanwezigen, zonder het te weten, het vlees van een of andere minister zaten te eten. Ook was ik wel geïnteresseerd hoe een film over de president van Oeganda in hemelsnaam The Last King of Scotland kon heten. En ten slotte wilde ik Forrest Whittaker in deze rol zien. Ik vind de kop van Whittaker iets suffigs hebben wat me altijd een beetje stoort in zijn rollen. Ik was dus wel benieuwd hoe Whittaker een moordende machtswellusteling zou spelen, aangezien hij daarvoor met een Oscar bekroond is.
Dus begon ik met goede moed aan de film. Het stukje met die wereldbol is wel grappig. Als kijker weet je gewoon hoeveel ellende die jonge arts bespaard zou zijn gebleven als hij net wat harder of zachter aan die wereldbol had gedraaid.
Toen de film in Schotland begon was ik even benauwd voor een lange proloog in Schotland. Soms zijn die lange prologen wel mooi, maar daar had ik nu even geen zin in. Gelukkig zit Nicholas lekker snel in Oeganda en ook Idi komt dan al snel om de hoek kijken. Meteen de eerste keer dat Whittaker zijn gezicht liet zien, zag ik meteen het afschrikwekkende wat dat gezicht kon hebben.
De 2 belangrijkste acteurs zijn in deze film toch wel Whittaker en James McAvoy. Bijna de hele spanning in de film komt van de relatie tussen Amin en Garrigan af. Dit komt doordat ik de verhalen over Amins bruutheid ken. Het is gewoon voortdurend spannend om naar dialogen tussen Amin en Garrigan te kijken. Net alsof je zit te wachten tot er een tijdbom ontploft. Deze acteurs speelden allebei uitstekend. Verder was het acteerwerk ook wel goed, maar dit duo sprong er boven uit.
Whittaker weet de charmante kant van Amin realistisch neer te zetten. Het is realistisch hoe Garrigan door al de luxe in het hol van de leeuw gelokt wordt. Maar hoe kan de aardige Amin realistisch worden verandert in het monster Amin? Ook dat werd heel realistisch gedaan. Je ving als kijker zo af en toe een afschrikwekkende glimp op van Amins wreedheid. Steeds meer wordt duidelijk wat voor een psychopaat die man was. Hij wisselt voortdurend van stemming en geeft anderen de schuld van zijn fouten (precies zoals Garrigan op het eind opmerkt: Amin is een kind en dat maakt hem zo ontzettend gevaarlijk).
Met het stuk waarin Nicholas het lichaam van Kay vindt is gewoonweg verschrikkelijk (voor de film in de positieve zin). In een klap wordt duidelijk dat Amin een psychopaat is en niets anders dan een psychopaat. Als je je eigen vrouw zoiets kunt aandoen..... Maar ja, het was ook een vrouw uit een harem. Amin had natuurlijk alleen iets met haar om te kunnen pronken.
De finale is heel spannend. Als Nicholas door de mand valt, hou ik mijn hart vast voor hem. Dan krijgen we Amins wreedheid rechtstreeks van hemzelf te zien. Anders dan in films over bijvoorbeeld Hitler, is de wreedheid van de dictator in deze film veel meer open en bloot. Ik snapte niet helemaal waarom ze Nicholas toen hij aan de vleeshaken hing weer omlaag hesen. Weet iemand waarom ze dit deden? En hoezo kon die dokter zomaar de kamer waar Nicholas gevangen was binnenlopen? Dat was even een zwak puntje in de film.
Hele indrukwekkende film die me nog lang zal nablijven.
Brix
- 19680 berichten
@ Dee Al:
interessante bespreking van de film.
Alleen met deze vaststelling heb ik moeite : Het einde van de film laat mij als kijker wel inzien hoe blij we mogen zijn dat we in Europa leven. Niet alleen om de welvaart hier, maar ook om de 'beschaving' hier. Iets dat je je zeker moet realiseren als je net aan zo'n monster als Amin ontsnapt.
Ook in Europa gebeurden- en gebeuren dingen die je niet bepaald "beschaafd"kan noemen.(zie Hitler en consorten bijvoorbeeld, en recenter, de Joegoslavische "krijgsheren")
@ Dee Al:
interessante bespreking van de film.
Je hebt gelijk. Ik heb Oost Europa in die bewering ontzien, aangezien de hoofdpersoon Nicholas uit West Europa komt. Hitler had ik zeker in mijn achterhoofd, maar zoiets zie ik in West Europa niet zo snel meer gebeuren. Bedankt voor je verbetering.
Dee Al
Ik vond dat vlaagje spot op het einde echt meesterlijk gedaan: Idi Amin stierf op 16 augustus 2003, niemand weet of dat ook de datum in zijn droom was. Films over bijvoorbeeld Hitler en Stalin zijn op dat gebied vaak nog te respectvol. Dit is echter een geweldige uitsmijter voor de film.
NYSe
De film begint als een subtiele thriller en dat is goed, erg goed zelfs. Helaas gaat deze subtiliteit tegen het eind grotendeels verloren. Maar door het goede spel (vooral de overdonderend spelende Whitaker) toch een zeer redelijke film.
leidsehoodie
Wat wordt Idi Amin toch ongelooflijk sterk neergezet door Whitaker, ontzettend dreigend en onderhuids geschift, heel sterk! De eerste scene waarin Whitaker een speech geeft is al meteen kippenvel. Wat mij betreft (een van) de beste acteerprestatie(s) die ik heb gezien.
lordmars
tsja de introductie zegt het al, het is een drama, dat klopt helemaal! in het begin boeit het nog wel maar later kan je echt je ogen niet meer open houden zo traag en onboeiend,
heb hem maar afgekeken omdat ik hem gehuurd had en het zonde van mijn geld vond..
booyo
Whitaker is in deze film in topvorm, en het verhaal is uiteraard gruwelijk maar wel interessant. Toch niet zo goed uitgewerkt als bijvoorbeeld een Hotel Rwanda, vooral naar het einde toe werd het in mijn ogen steeds minder. Was er trouwens van overtuigt dat het allemaal op ware feiten gebaseerd is, maar lees hier dat het hele verhaal rondom de Schotse dokter verzonnen is.
Vinokourov
Griezelig goed, hoe Forest Whitaker de rol van dictator Idi Amin neerzet. Zijn volslagen idiote gedrag maakt de film boeiend om te volgen. McAvoy wordt als arts meegetrokken door zijn charisma en al zijn beste bedoelingen. Maar na een tijdje verandert Amin in een geschifte dicator. Erg interessant om dit pijnlijke stuk geschiedenis te volgen. Voor de rest weinig aan te merken aan deze film, een goede film dus
Uzza_Sparta
...... Was er trouwens van overtuigt dat het allemaal op ware feiten gebaseerd is, maar lees hier dat het hele verhaal rondom de Schotse dokter verzonnen is.....
is ook op ware feiten gebaseerd, alleen die schotse doktor was in het echt een schotse soldaat die voor Amin ging werken.
Uzza_Sparta
Bestaan er ook onware feiten?
ja, daar was Stalin erg goed in
RuudC
Oef, daar kan ik je eigenlijk geen ongelijk geven.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Changeling
Mystery / Misdaad, 2008

Captain Phillips
Biografie / Actie, 2013
dictatorafrikagebaseerd op boekjaren 70generalmass murderontvoeringnaivetyluxurydiplomatcharisma polygamyugandadictatorshiphistorical fictiondoktergeweldidi amin fictieve geschiedenisscottishbased on bookkampala loose adaptation